Vaša konkurenca že sodeluje s startupi. Kaj še čakate!?

Dne 29. april 2019 objavil Karmen Trs
 

Uspešna sodelovanja lahko sprostijo izjemne obojestranske koristi, a pot do tja ni brez izzivov, razkriva raziskava Startupbootcamp, uglednega nizozemskega pospeševalnika. Kot poudarja Aleš Pustovrh, partner v Fil Rouge Capital, so uveljavljena podjetja na startupe že začela gledati kot na eno od možnosti za svoje preoblikovanje – pogosto imenovano digitalna transformacija – in se začela resno zanimati zanje. Zavedajo se namreč, da drži izjava Henryja Chesbrougha, da “vsi pametni ljudje niso zaposleni v vašem podjetju".

Nasvet za menedžerje (CEO, CTO, CFO, CINO, CIO …), ki želijo k mreženju s startupi pristopiti na učinkovit način.Kaj si lahko obetate od sodelovanja s startupi in scaleupi?

 • Izboljšanje osnovnega posla z zmanjševanjem stroškov, povečevanjem dodane vrednosti, krepitvijo tržnega deleža s trženjem izboljšanih obstoječih in novih produktov.
 • Uvajanje novih, hitrejših in stroškovno učinkovitejših pristopov razvoja in trženja novih produktov.
 • Izkoriščanje novih tehnologij, izboljšanje obstoječih poslovnih modelov ter dvig podjetniške kulture, ki je že vgrajena v startupovski DNA.

Vsekakor pa boste v dialogu s startupi & scaleupi pridobili sveže poglede na posel, vašo ekipo pa bo gotovo prevzela sveža startupovska miselnost.

Več o tem, kako lahko partnerstvo med korporacijami in startupi zagotovi uspeh, si preberite tukaj.


Zavedajoč se velikega potenciala sodelovanja korporacij in startupov, ki pomaga korporacijam ostati konkurenčne, startupom pa pomaga rasti in se razvijati, v ekipi konference PODIM vzpostavljajo pogoje za krepitev tovrstnih sodelovanj. Pri tem sodelujejo z najboljšimi partnerji s področja inoviranja, med drugim z dunajskim WhatAVenture, ki svetuje podjetjem, kot so DHL, A1, Kapsch, Deutsche Post, Salzburg AG, Wien Energie, ÖAMTC, ÖBB, Österreichische Lotterien …
 
Tudi ekipa PODIM-a aktivno svetuje korporacijam in jih preko programov povezuje s startupi, rezultat česar je na primer tudi sodelovanje med Zavarovalnico Sava in startupom Movalyse, ki se je pred letom in pol začelo v Mariboru na njihovem inovacijskem vikendu, prav te dni pa sta partnerja že predstavila Vigo, inovativno zavarovanje za krajo motornih koles.
 

Želim več informacij o Podimu

 

 

Do pravih rezultatov le s pravim pristopom

Za uspeh inoviranja v sodelovanju s startupi so ključni predanost top menedžmenta in odlično izpeljani programi, namenjeni inoviranju. Zato so v ekipi PODIM z vso vnemo pripravili odličen program predavanj in delavnic ter nabor 155 najboljših startupov & scaleupov (od skupaj 700 prijavljenih) iz 33 držav, ki ponuja odgovore in rešitve na te izzive. In zakaj so tako samozavestni?Polovica od 155 izbranih startupov že trži izdelke 

Na PODIM-u ne sodelujejo samo startupi v zgodnjih fazah, temveč predvsem izkušeni startupi & scaleupi, saj jih polovica med njimi že uspešno trži delujoče produkte in so doslej pridobili že za 45 milijonov evrov investicij.
 
Podjetja prihajajo iz 33 držav, pri čemer jih je le slaba četrtina od 155 iz Slovenije, kar je z vašega vidika pomembno za poznavanje tujih trgov, iskanje širše perspektive posla in idej za sodelovanje.

 

Želim več informacij o Podimu
 


Dve tretjini startupov z inovativnimi B2B rešitvami

Več kot dve tretjini rešitev sodelujočih startupov & scaleupov je namenjenih B2B segmentu, predvsem podjetjem iz trgovske dejavnosti, finančnega in zavarovalniškega sektorja, energetike, informacijskih tehnologij, mikroelektronike, proizvodnje, gradbeništva, logistike, inženiringa, prehrane ...

Rešitve sodelujočih startupov temeljijo na inovativni uporabi najsodobnejših tehnologij, kot so umetna inteligenca (AI), virtualna resničnost (VR), obogatena resničnost (AR), veliki podatki (Big Data), internet stvari (IoT), strojno učenje, tehnologija veriženja blokov (blockchain), glasovne tehnologije …

Njihove rešitve vam lahko pomagajo znižati stroške poslovanja, avtomatizirati in optimizirati procese, dvigniti kakovost produktov, izboljšati konkurenčni položaj produkta na trgu, dosegati višje cene, prihraniti čas in druge učinke.
 

Konkretni primeri sodelujočih startupov & scaleupov po industrijah

Posel in produktivnost (56 startupov iz 20 držav):

 • Dynamitick iz Italije je vodilno italijansko podjetje, ki razvija sistem za dinamično prilagajanje cen vstopnic na osnovi algoritmov, prodaja vstopnic pa je z uporabo njihovega sistema narasla za 16 odstotkov. So v fazi rasti in so že prejeli več kot 300.000 evrov kapitala.
 • Blocknify iz Češke republike razvija rešitev za formalno podpisovanje dokumentov in upravljanje odobritvenih procesov na daljavo. So že prejeli semenski kapital in so v fazi pridobivanja prvih kupcev. 

Življenjske znanosti in agrikultura (10 startupov iz 7 držav):

 • Agremo iz Srbije je spletna platforma, za upravljavce dronov, ki s pomočjo umetne inteligence (AI) kmetovalcem daje podrobnejše vpoglede in analize nad stanjem poljščin in boljše pridelke. So že prejeli več kot 500.000 evrov investicij, ustvarjajo pa tudi prihodke na trgu.
 • IchoriLabs iz Slovenije je biotehnološko podjetje, ki se s svojo patentirano tehnologijo osredotoča na izboljšanje obstoječih neinvazivnih testov za zgodnje odkrivanje rakastih obolenj, nosečniške diagnostike in nalezljivih bolezni. So v semenski fazi.

Življenjski slog in zabava (33 startupov iz 14 držav):

 • CodeBerry z Madžarske ponuja spletno platformo za učenje programiranja tudi brez predhodnega znanja. Uporabnikom omogoča učenje s hitrostjo, prilagojeno posamezniku in učenje na daljavo. Prejeli so že več kot 300.000 evrov investicij in na trgu ustvarjajo več kot 10.000 evrov prihodkov mesečno.
 • Bergaffe iz Avstrije razvija milenijsko znamko visoko izolativnih oblačil, ki uporabljajo molekularno tehnologijo, ki odvaja vodne molekule iz tkanine v obliki pare. So v fazi rasti, so že prejeli investicijo in ustvarjajo več kot 10.000 evrov prihodkov na mesec.

Materiali in proizvodnja (9 startupov iz 6 držav):

 • EcoPack iz Kazahstana razvija biorazgradljiv kompozitni material iz škroba, ki lahko postane nadomestek polietilena, je neškodljiv in celo užiten. In najboljše? Stal naj bi le 3 evre na kilogram. Podjetje je že pridobilo nekaj kapitala in je član StartUpBootCamp Foodtech v Rimu in Global Ventures Alliance v ZDA.
 • Microbium iz Slovenije odgovarja na problematiko mikrobioloških kontaminacij z razvojem in prodajo hitrih testerjev, ki zgolj v nekaj minutah preštejejo bakterije v pitnih in tehnoloških vodah ter v različnih industrijskih vzorcih. Podjetje je prejelo več kot 200.000 evrov investicije in ustvarja približno 10.000 evrov prihodkov na mesec.

Finančne storitve (13 startupov iz 10 držav):

 • Y7 iz Francije s svojim plačilnim sistemom POS terminalov naslednje generacije, ki nudijo varen, preprost, zmogljiv in cenovno dostopen in odprt sistem, ki strankam omogoča plačevanje tudi z Apple Pay, Android Pay, Samsung Pay, WeChat Pay … in je uporaben v trgovinah, restavracijah, lekarnah, ordinacijah ... Podjetje je že prejelo več kot 5 milijonov evrov investicij in ustvarja prihodke na trgu.
 • SplittyPay iz Italije s plačilnim sistemom, ki omogoča preprosto, hitro in varno delitev računa med več plačnikov ali tudi med več plačilnih sredstev posameznega kupca, s čimer so tudi ponudniki storitev bolj zanimivi za kupce. Storitev je za končnega uporabnika brezplačna.

Mobilnost in prevoz (15 startupov iz 9 držav):

 • ARTI iz Avstrije z razvojem umetne inteligence za robote omogočajo, da roboti postanejo še bolj “pametni”, se učijo iz izkušenj in si delijo znanje, kar poveča njihovo učinkovitost in uporabnost. Podjetje, ki je član Science Parka Graz, je že prejelo semenski kapital.
 • Dylyver z Madžarske z uporabo prebojnih mobilnih tehnologij razvija inovativne transportne in logistične platforme. Delitvena platforma za prevoze povezuje voznike in potnike, platforma za dostavo paketov pa povezuje pošiljatelje, kurirje in prejemnike. Platforma temelji na tehnologiji veriženja blokov in obogateni resničnosti. So že prejeli več kot 200.000 evrov kapitala in so člani Faster Capital.

Energetika in komunalne storitve (11 startupov iz 8 držav):

 • Sharpsense iz Italije s sistemom, ki s pomočjo umetne inteligence nadzornim inženirjem izlušči ključne podatke, ki jih zaznavajo tipala brez dvoma, da kak kritičen podatek ostane prikrit. Sistem omogoča hitro in preprosto evalvacijo in obdelavo zapletenih podatkov. Podjetje je prejelo semenski kapital in ustvarja prihodke na trgu.
 • Nordril Development iz Avstrije s sistemom, ki pomaga najti skrite ukrepe, taktike in scenarije za varčevanje z energijo za velike potrošnike električne energije. Sistem ponuja stroškovno učinkovito rešitev z minimalnimi prilagoditvami. Podjetje je že prejelo semensko investicijo.

Na tej povezavi so predstavitve teh podjetij iz letošnjega PODIM kataloga startupov & scaleupov, celoten PODIM katalog bo na voljo udeležencem konference.
 

Želim več informacij o Podimu

 

 

Izkušnje Lyfta, Uberja, AVL-a, DHL-a, Googla, Allianz, Audija in drugih na enem mestu 

To, da v Slovenijo prihaja več kot 60 izkušenih tujih podjetnikov, vlagateljev, inovacijskih svetovalcev, in drugih strokovnjakov je velika vrednost za udeležence, a še bolj kot to štejejo njihovo znanje, izkušnje in inspiracija ter možnost, da vse tudi osebno spoznate.
 

Kdo bo med drugim na odru PODIM-a? 

Od koga bolje spoznati zakone e-trgovine kot od Stephana Schambacha, pionirja e-trgovanja, ki je svoje podjetje prodal Salesforcu za 2,8 milijarde dolarjev!?

Od koga se o korporativni kulturi naučiti več kot od Danyelle Pollock, ki je vodila odbor za korporativno kulturo Lyfta v času, ko je podjetje zraslo s 60 na 3000 zaposlenih, pred kratkim pa izvedlo IPO na ameriški borzi?
 
Od koga lahko o obogateni resničnosti izveste več kot od Davida Rosa, ki vodi razvoj AR orodja za spletno trgovino največje ameriške optike Warby Parker in je tudi sodelavec MIT Media Lab za pametna mesta?
 
Od koga izvedeti o dragocenih izkušnjah podjetništva več kot od Marca Trombettija, ustanovitelja podjetja Translated, enega prvih spletnih ponudnikov prevajalskih storitev in enega najhitreje rastočih evropskih tehnoloških podjetij, ter investitorja, ki ima v žepu več kot 40 investicij v Evropi in ZDA?

Od koga izvedeti več o pomembnosti dobrega vodenja kot od Mele Chu, inovacijske evangelistke, ki sodeluje z Audijem, ARAG-om, Sparkasse, Handelsblattom …?
 
In kdo ve več o angelskih investicijah kot Ivo Remmelg, ki ima bogate vodstvene in investicijske izkušnje pri uspešnih startupih, združitvah, prevzemih in izstopih, je pa tudi predsednik mreže estonskih poslovnih angelov?

In od koga o korporativnem inoviranju in kulturi izvedeti več kot od Anuja Adhiye, vrhunskega marketinškega strokovnjaka, soustvarjalca Growthacking.com …?
 
In kdo je lahko boljši vir za nasvete s področja zavarovalništva kot izkušeni svetovalec s hitro sposobnostjo analiziranja in implementacijami strategij dr. Ulrich Kleipaß iz svetovalnega podjetja Roland Berger?
 
In kdo ve o odprtem inoviranju več kot dr. Stefan Perkmann Berger, ustanovitelj WhatAVenture, ki ima veliko raziskovalnih izkušenj s področja odprtih inovacij in je vodil mnogo iniciativ na startupovski sceni?
 

Želim več informacij o Podimu
 

Tri ure soustvarjanja disruptivnih rešitev v elitni družbi 

PODIM Genesis je inovativen format triurne delavnice po principu design sprinta z industrijskimi strokovnjaki, predstavniki podjetij in startupov na ključne tematike, ki danes krojijo gospodarstvo.
 
PODIM Genesis omogoča strukturirano in k rezultatom usmerjeno debato, ki jo boste udeleženci lahko razvijali z domenskimi strokovnjaki in predstavniki startupov.

Imeli boste priložnost delati s TOP strokovnjaki s celega sveta.

[Fintech] Sheel Mohnot, ZDA, vodi 500 Startups, fintech sklad in pospeševalnik. Za sabo ima več ustanovitev podjetij in izstopov iz njih.

[Insurtech] Dr. Ulrich Kleipaß, Nemčija, iz Roland Berger, ima desetletje izkušenj na področju transformacije fintech in insurtech podjetij.

[Kultura, tehnologija & poslovanje] Tristan Pollock, ZDA, serijski podjetnik, partner pri 500 Startups, dela na produktih, ki združujejo umetnost, posel in kulturo.

[Pametna mesta] David Rose, ZDA, nagrajeni oblikovalec izdelkov, podjetnik in predavatelj pri MIT Media Lab in podpredsednik tehnologij vida pri Warby Parker.

[Kmetijstvo] Andrej Mertelj, ustanovitelj in CEO podjetja Datalab, ki razvija projekt Pantheon Farming za digitalizacijo kmetijstva. Žiga Drev, soustanovitelj podjetja Origintrail, ki razvija in zagotavlja protokol, ki omogoča zanesljivo izmenjavo podatkov globalnim dobavnim verigam z uporabo blockchain tehnologije.

[Foodtech] Rune Theill, soustanovitelj in CEO pri Rockstart, in Toni Balažič, glavni izvršni direktor podjetja Panvita.

[Pametno delovno mesto] Joshua Reola, na čelu Cisco Webex inovacijske platforme, Norveška, in Henry Hwong, Cunningham Collective, ZDA.

[Cleantech] Jes Nordentoft, manager za investicije pri Accelerace Management, Danska.
 

 

 

Za 365 dni sestankov v zgolj dveh dneh!

Organizatorji PODIM-a so s ciljem po dvigu kakovosti mreženja in sestankov na novo raven sklenili partnerstvo s finskim podjetjem Deal Room Events, ki je sodelovanju s svetovnim gurujem marketinga Garyjem Vaynerchukom razvilo digitalno platformo za organizacijo in izvedbo 1:1 sestankov.
 
Začnite načrtovati svoje inoviranje s pomočjo izbora prvih 40 startupov & scaleupov na PODIM-u 2019! Kliknite na povezavo in si snemite seznam.
Seznam vseh 155 izbranih startupov & scaleupov je na voljo ob registraciji na konferenco PODIM.
 
Vse o priložnostih za uveljavljena podjetja preberite tukaj.

 

Kaj so o konferenci PODIM povedali pretekli udeleženci?

"PODIM je odlično podjetniško stičišče, ki povezuje korporacije, ki si želimo čim hitrejše digitalne preobrazbe s startup svetom, ki nam lahko pri tem zelo pomagajo. Predvsem pa PODIM nudi kvalitetno povezavo z ljudmi in podjetji'." Mateja Panjan, Danfoss Trata, Slovenija
 
"Čestitke celotni ekipi PODIMA, za dobro in odmevno izpeljan dogodek, za bogat in pester program, dobre predavatelje in vsebine, še več startupov kot pretekla leta, za vse boljši korporativni program in za odlično medijsko pokritost!" Roman Kužnar, Iskratel, Slovenija
 
"Startup dogodek ocenim po treh kriterijih:
A - po kakovosti startupov.
B - po kakovosti deležnikov in govorcev, s katerimi se lahko povezujem.
C - po kakovosti organizacije dogodka.
Iskreno lahko rečem, da se PODIM po vseh treh kriterijih uvršča v VRH!”

Nicolaj Højer Nielsen, angelski investitor, Danska
 
"Inovativna energije na dogodku je preprosto izjemna in že komaj čakam, da se prihodnje leto vrnem. S seboj pripeljem tudi svojo ekipo PwC Legal Switzerland." Dr. Guenther Dobrauz Saldapenna, PwC Legal, Švica
 
"Ena najboljših in najbolje organiziranih startup konferenc, kar sem se jih kdaj udeležil!" Rune Theill, Rockstart, Nizozemska
 
"Zelo impresivno srečanje startupov iz regije!" Alex Iskold, Techstars, ZDA
 

PODIM je najvplivnejši startup & tehnološki dogodek v regijah Alpe-Adria in Zahodnega Balkana, ki poteka v Sloveniji. Je okno iz regije in v regijo za učinkovito mreženje, sklepanje poslov in izmenjavo izkušenj.
 
PODIM je ponosni partner globalne mreže Startup Sesame, elitnega kluba tehnoloških dogodkov. PODIM se po izboru vodilne publikacije za startupe EU-Startups uvršča med TOP 30 tehnoloških & startup dogodkov.

 

 

 

 

Značke
Sodelovanje Mreženje PODIM
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.