Trajnost postaja ena izmed temeljev konkurenčnosti podjetij

Dne 5. maj 2021
 

Ob mnogih prednostih za uporabnike in proizvajalce je globalizacija prinesla tudi nekatere izzive, od katerih v družbeno zavednem uporabniku najbolj odmevata izkoriščanje poceni delovne sile in nepreglednost v oskrbovalnih verigah s hrano, kar pogosto vodi do izkoriščanja različnih »fair trade« blagovnih znamk, ki pa to v resnici niso. Tehnološka podjetja že imajo rešitev - s tehnologijo veriženja blokov (blockchain) in umetno inteligenco, ki zagotavlja najvišji nivo sledljivosti.

 

Blockchain ne prinaša le večjega zaupanja pridelovalcev, dobaviteljev, distributerjev in prodajalcev, temveč tudi uporabnikov. Zahvaljujoč tej tehnologiji bodo lahko prvič zares prepričani o varnosti živil in informacijah na produktih. Tako blockchain vstopa v krožno gospodarstvo, na katerem temelji razvoj družbe 21. stoletja. Linearna proizvodnja in poraba se počasi umika ciklični, s tem pa trajnost stopa v ospredje dejavnikov konkurenčnosti. Tudi v startup in scaleup podjetjih.

 

Po raziskavi, objavljeni v Nature Communications, naj bi uporaba umetne inteligence omogočila doseganje kar 134 različnih trajnostnih ciljev iz strategije Združenih narodov. Vendar pa bi lahko nove, z UI ustvarjene dodane vrednosti, povečale prihodke že zdaj premožnih, medtem ko bi razvoj orodij UI prinesel večjo brezposelnost že zdaj manj premožnim nižjim družbenim slojem. Da bi se izognili poglabljanju neenakosti bodo morala zakonodajna telesa hitreje slediti toku tehnoloških inovacij in se na izzive nove tehnologij odzivati hitreje.

 

Le tako bo lahko razvoj umetne inteligence in preostalih novih tehnologij zasledoval trajnostne cilje vključenosti posameznikov in naravnega okolja v koristih novih prebojnih tehnologij.

 

Rezervirajte si 20-minutne sestanke. Izbirajte med več kot 200 inovativnimi startupi!

Startupi so gonilna sila pri razvoju inovacij. Okrog 200 takih, ki razvijajo zanimive tehnologije, boste lahko spoznali na letošnji konferenci Podim. Rezervirajte si sestanke z njimi. Ob nakupu karte Investor ali Business Executives prejmete digitalni startup katalog, kjer smo po kategorijah nalistali startupe z največjim potencialom iz naše regije. Mi smo zbrali, vi izberite. 

 

Poglejte program letošnje konference. 

 

Celoten članek je dostopen na ProFinance.si

 

 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

 

 

Značke
Slovenski podjetniški sklad Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj Sklad skladov Startup Plus Program
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.