Tovarna podjemov, Dewesoft in Katapult stavijo na moč sodelovanja

Dne 24. december 2021
 

Že tolikokrat slišan pregovor »V sodelovanju je moč« vedno znova dokazuje svojo veljavo. Tokrat govorimo o uspešnem povezovanju trboveljskega podjetniškega pospeševalnika Katapult in partnerskega podjetja Dewesoft ter mariborskega podjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru Tovarna Podjemov. Jure Knez ter Matej Rus sta se na zadnji novembrski dan predstavila mariborskim študentom z delavnico Spoznaj podjetnika v sebi. Tako sta naredila prvi korak sodelovanja, ki kliče k večji podpori mladim na podjetniški poti in jih s pomočjo spoznavanja realnih podjetniških praks spodbuja, naj se v tej vlogi preizkusijo tudi sami.


Povezovanje je nujno za dvig dodane vrednosti in spremembo miselnosti


»Nemogoče je biti odličen na vseh področjih, česarkoli se že lotiš. Lahko pa si odličen na nekem izbranem področju, na katerega se osredotočiš,« pravi Jure, lastnik Katapulta in soustanovitelj Dewesofta. Katapultova močna točka je podpora startupom pri razvoju in storitvah za fizične produkte. Imajo številne stroje in urejeno infrastrukturo, izkušene mentorje in koristne povezave.


Sklop izobraževanj, ki so ga poimenovali Mozaik podjetnosti, zajema vsa ključna znanja, ki jih nekdo potrebuje - od poslovne ideje do uspešnega podjetja. A kljub temu vseh področij ne obvladajo, zato je bil logičen naslednji korak povezovanje z drugimi. »Ekipa Tovarne podjemov je bila prva naravna izbira in res smo veseli, da sodelujemo,« je dejal Knez.


Podjetniški inkubator Tovarna podjemov že več kot 20 let uspešno uresničuje svoje poslanstvo, to je inovativnim posameznikom ter podjetjem pomagati graditi uspešna podjetja. Slovenija je država talentov, ki jih je potrebno ustrezno podpreti in opolnomočiti za podjetniško pot. »Na tej poti uresničevanja poslanstva so Katapult in Jure Knez s svojo ekipo res najboljši možni partnerji,« pove Matej.


»Ni se še rodil človek, niti še ni bilo inštitucije, ki bi lahko sama ustvarila nekaj tako velikega, kot je sprememba splošne miselnosti, sprememba okolja iz nepodpornega v podpornega, dvig dodane vrednosti in podpora podjetnim posameznikom. Da bi torej iz trenutne situacije naredila zares podjetno Slovenijo,« Jure še dodatno podkrepi pomen povezovanja in sodelovanja. 


Vsaka medalja ima dve plati


Podjetništvo niso samo ideje, znanje, talent, ampak predvsem strast do razvoja nekaj novega, drugačnega, inovativnega. Zato je pomembno, da pri predstavljanju podjetniških znanj, veščin in dosežkov sodelujejo tudi podjetniki, ki so vse vidike podjetništva preizkusili v praksi. Jure in Matej ciljata na številne izvedbe tovrstne delavnice, pri čemer upata na sodelovanje še z drugimi uspešnimi podjetji in deležniki podjetniškega ekosistema.


Mlade namreč najbolj nagovorijo prav zgodbe iz prve roke, ki iskreno in doživeto predstavijo obe plati podjetništva – tisto bleščečo in tisto manj bleščečo, ki očem javnosti pogosto ni dostopna.


"Jaz ne delam veliko. Delam 8 ur, potem pa imam hobije. Ampak so zelo podobni," je povedal Jure z nasmehom na obrazu, ko ga je Matej izzval z vprašanjem, koliko odrekanja je zahtevala gradnja tako uspešnega in velikega podjetja, ki samo v Sloveniji zaposluje okrog 130 ljudi, še enkrat toliko pa v 16 državah sveta.


Kljub vsemu odrekanju, sprejemanju kompromisov, tudi na družinskem nivoju, in neprestanih izzivih je podjetniška pot tista, ki bi jo Jure izbral znova in znova. »Če resnično uživaš v tem, kar počneš, potem so vse težave majhne,« so njegove besede. In ko združiš užitek ob delu s pozitivno miselnostjo, se zgodi Dewesoft. 

 


Z majhnimi koraki se daleč pride


Pozitivni pogled na svet in pomen majhnih korakov je na delavnici  izpostavil tudi Matej ter v tem tonu spodbudil študente, naj že zdaj stopijo v podjetniške čevlje ali naredijo vsaj prve korake v to smer.  


»Moja pot se ni začela v garaži, kot pri večini startupov, ampak v sobi moje stare mame. Leta 1996. Prva leta se ni dogajalo veliko. Živeli smo iz lastnih sredstev. Stvari zahtevajo čas, zato vas naj ne skrbi preveč, če ideje ne uspejo takoj, če dajo prve stranke negativni feedback,« je svetoval Jure. 


Trenutno situacijo na globalnem nivoju, ki narekuje/zahteva hiter napredek, ocenjuje kot ne prav spodbudno za mlade podjetnike. A študente naj ta pričakovanja po hitri rasti ne odvrnejo od svojega namena: »Upam, da zaradi tega ne boste obupali. Tudi naša pot dokazuje, da traja kar dolgo časa, da se neka stvar pozicionira na trgu, sploh pri hardwaru je treba to vzeti v zakup.«


Do danes so razvili že lepo serijo merilnih instrumentov in software opreme. A bolj kot to je pomembno, da imajo dobro ekipo, ki deluje v isto smer.


In prav ta je ključ do uspeha: »Največja vrednost so zaposleni. Sam ne bi mogel niti približno doseči tega, kaj danes Dewesoft je.« Ključno je zavedanje močnih in šibkih točk zaposlenega. Pri tem se naslanja na modrost nekega avstrijskega generala, ki je širil mnenje, da moraš v ljudeh vzgajati tisto, v čemer so že dobri, da postanejo v tem odlični. Če želiš, da zaposleni izboljša neko svojo spretnost, v kateri ni prav dober, boš prišel le do povprečnosti. Bolje je pogledati, v čem je nekdo res dober in graditi na tem, kajti le to bo povečalo ekipni uspeh. 


Obstajata dve vrsti ljudi


Od ekipe pa k pilotom. Jure namreč pravi, da na svetu obstajata dve vrsti ljudi. Prva so piloti potniških letal, druga piloti akrobatskih letal.


Prvi hodijo od točke A do točke B, potrebujejo vodenje in sledijo navodilom, drugi pa neprestano preizkušajo meje mogočega, vedno želijo nekaj novega. 


»In s takimi ljudmi je zelo težko živet. Vprašajte mojo ženo," so bile besede, s katerimi je malo v šali, malo zares nagovoril študente.


Pomembno je ustvariti okolje, ki bo cenilo podjetniški trud


Neka afriška modrost pravi: "If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together." Torej, če hočeš hoditi hitro, pojdi sam. A če hočeš priti daleč, hodi skupaj. To lahko navežemo na kreacijo okolja, v katerem bo podjetnost cenjena, ustvarjalnost pa zaželena. Mladim je potrebno ponuditi čim boljše okolje, kjer lahko neovirano ustvarjajo in tako živijo svoje sanje. »Sami tega ne moremo storiti. Ob sodelovanju pa verjamem, da lahko. Želimo si, da bi v prihodnosti v to sodelovanje vključili še ostale akterje,« je povedal Jure.


Podjetni posamezniki so namreč tisti, ki ustvarjajo presežke.  Družba inovacij, presežkov in podjetnosti pa omogoča blaginjo vsem. 

 

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.