Telekom Slovenije bo s startupi sodeloval pri razvoju rešitev za telekomunikacije prihodnosti

Dne 26. marec 2017
 

Letos se nam kot PODIM Challenge 'blue chip' partner pridružuje tudi Telekom Slovenije, celovit ponudnik IKT storitev v Sloveniji in vodilni igralec pri uvajanju ter povezovanju novih generacij mobilnih in fiksnih komunikacij, sistemske integracije in storitev v oblaku ter multimedijskih vsebin. Z modernizacijo, razvojem širokopasovnih optičnih omrežij in mobilnih omrežij četrte generacije ter z aktivnim vključevanjem v evropske projekte za razvoj naslednje generacije telekomunikacijskih omrežij (5G) so v Telekomu Slovenije že ustvarili platformo za prehod v popolno digitalizacijo, upravljanje z napravami in storitvami ter komunikacijo in povezljivost med napravami. Snovanje rešitev za telekomunikacije prihodnosti načrtujejo tudi v sodelovanju z inovativnimi startupi, ki se jim lahko pridružijo v okviru razvojno-raziskovalnih projektov Telekoma Slovenije.

 

Prednostna področja za sodelovanje s startupi

Kot prednostna področja za strateško sodelovanje s startupi v okviru svojih razvojno-raziskovalnih projektov Telekom Slovenije vidi predvsem v rešitvah za telekomunikacije prihodnosti, kot so:
  • internet stvari (pametna omrežja, povezani domovi, pametna mesta, e-zdravje), pri čemer Telekom SSlovenije svojo vlogo vidi predvsem v integriranju rešitev različnih ponudnikov,
  • peta generacija mobilnih omrežij in njihova industrijska aplikacija,
  • rudarjenje podatkov (Data Mining) in storitve na tem področju,
  • vele podatki (Big Data), ki omogočajo izboljšanje storitev Telekoma Slovenije, lahko pa se oblikujejo tudi kot kot tržni produkti,
  • kritične javne storitve in kibernetska varnost,
  • poslovne rešitve za mala in srednja podjetja, z namenom izboljšanja produktivnosti, digitalizacije procesov in uporabe inovativnih rešitev na osnovi vele podatkov in umetne inteligence.

Rešitve, ki so uporabnikom pomembne

Na vseh navedenih področjih Telekom Slovenije prepoznava velik potencial za sodelovanje s startup podjetji. Tako bo s kombinacijo lastnega znanja in izkušenj, podatkov, ki jih ima na voljo, ter rešitev, ki jih razvijajo startupi, še hitreje tehnološko napredoval ter se razvijal na področjih, ki so uporabnikom komunikacijskih storitev pomembna. Pri tem poseben poudarek namenja tudi povečevanju poslovne produktivnosti malih in srednjih podjetij.
 

Z 'Big Data' do novih rešitev za ekologijo, pametno bivanje in e-zdravje

V procesu digitalizacije je Telekom Slovenije že razvil podatkovno in tehnološko Big Data platformo, s katero zagotavlja integracijo in bogatitev podatkovnih virov za nenehno izboljševanje uporabniške izkušnje. Področja uporabe Big Data platforme so raznolika – od interneta stvari (IoT), kjer so podatki ustvarjeni iz različnih vrst naprav, do podatkov o okolju (vreme, onesnaženost, zemljevidi), pa tudi pri sami uporabniški izkušnji. Z integracijo novih tehnologij in dobrih praks Telekom Slovenije v svoji Big Data platformi omogoča razvoj naprednih storitev tudi na področjih, ki družbi odpirajo nove priložnosti, kot so pametno bivanje, pametni dom in e-zdravje.
 

Stopite v stik s predstavniki Telekoma Slovenije 

Startupi, če razvijate prebojne rešitve na omenjenih področjih in želite svoje poslovanje nadgraditi v strateškem partnerstvu s Telekomom Slovenije, stopite v stik z ekipo, ki skrbi za sodelovanje in partnerstva s startupi:
S predstavniki Telekoma Slovenije se lahko srečate tudi na letošnji PODIM konferenci. Če potrebujete dodatne informacije ali se želite pred prvim stikom posvetovati z nami, nam pišite na info@podim.org. Z veseljem vam bomo pomagali.

- - - 
Foto (z leve proti desni): Sašo Djoković, Suzana Leben, Larisa Potokar
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.