Startupovci, vaša priložnost je takoj čez mejo!

Dne 26. april 2022
 

Vse več startup podjetij ima svoj dom v naši neposredni bližini. Na avstrijskem Koroškem je na voljo široka mreža, v kateri se z razvojem novih idej v poslu prijaznem okolju razvija uspešno in konkurenčno podjetništvo. Izkoristite jo lahko tudi vi.

 

Kaj imajo skupnega aplikacija za spodbujanje trajnostnih zdravih navad, spletno orodje, ki zagotavlja individualizirano hotelsko izkušnjo za goste, aplikacija za urejanje obrazov na fotografijah, platforma za razvoj aplikacij v lastni ekipi ter izdelava pametnih varnostnih pripomočkov za kolesarje in voznike skirojev? Različni izdelki in storitve ter en skupni imenovalec: zamisli so bile uresničene v okolju, ki spodbuja startup posle s strokovnimi nasveti, podporo in financiranjem. Povsem blizu, na avstrijskem Koroškem!

 

Priložnost za vsakogar

 

»Koroška startup scena je mlada, barvita in odprta za vse, ki jih zanima ustanovitev podjetja v Avstriji,« je sporočilo vseh ustanov, ki pri tem lahko pomagajo. Država in regija poleg tega za startup podjetja in mlade podjetnike ponujata podporo vse od prve ideje do vstopa na trg. Postopki so preprosti, ni birokratskih ovir, na voljo je finančna podpora. To je prostor, kjer lahko vsak startupovec predstavi in stestira svojo poslovno idejo brez stroškov. Če prepriča pristojne, ki aktivno iščejo posameznike in ekipe s svežimi projekti, lahko dobi uradno zaposlitev in zagotovljeno plačilo, nato pa ima eno leto časa, da svojo idejo razvije, preizkusi v praksi in šele nato ustanovi svoje podjetje.

 

Če ste v tem trenutku pomislili, da bi svojo poslovno idejo predstavili tudi vi, izpolnite obrazec.

 

 

PRIMERI DOBRIH PRAKS

 

Podpora in finančna varnost za razvoj ideje 

 

Michael Omann in Marion Kanalz sta skupaj razvijala zamisel o aplikaciji, ki bi igrivo vnesla vadbo in zdravje na delovno mesto. Tako sta želela zaposlene v podjetjih spodbuditi k skrbi za dobro telesno in duševno počutje ter jih z vsakodnevnimi izzivi, mikroučenjem in igrifikacijo na zabaven način voditi do trajnejših zdravih navad. Pomagali so jima v Koroški fundaciji za promocijo gospodarstva – KWF in v inkubatorju Build!. Michael Omann in Marion Kanalz se spominjata svojih začetkov: »Tam so naju takoj povezali z drugimi podjetji s tega področja in nama omogočili svetovanje, v katero so vključeni poslovneži z dolgoletnimi izkušnjami.«

 

Tudi kot startup z omejenimi sredstvi je mogoče uspeti

 

Flasher je startup podjetje, ukvarja pa se z varnostnimi pripomočki za voznike e-skirojev in kolesarje, ki varujejo udeležence v prometu. Svojo priložnost je našlo na avstrijskem Koroškem, kjer je s pomočjo grozda Silicon Alps navezalo stike z različnimi igralci iz industrije in akademskih krogov ter pridobilo možnost za raziskovanje. Sodelovanje z grozdom pa mu ni omogočilo le iskanja novih partnerjev, ampak je tudi povečalo njegovo splošno prepoznavnost v okviru številnih dogodkov in spletnih aktivnostih, kar je bilo ključno za premagovanje zahtevnih globalnih razmer in grajenje znamke podjetja.

 

 

AVSTRIJSKA KOROŠKA – IT'S MY LIFE

 

Majhna, a napredna in uspešna

 

V enem letu podjetniki iz različnih držav na avstrijskem Koroškem ustanovijo 2700 podjetij. Pri dobrega pol milijona prebivalcev je tu dom 37.000 podjetnikov, po številu startup podjetij na prebivalca pa avstrijska Koroška v Avstriji zaostaja zgolj za skoraj dvomilijonskim kozmopolitskim Dunajem. Majhnost najjužnejše avstrijske zvezne dežele ni težava, temveč prednost. Tu se je v zadnjih letih razvilo privlačno, stimulativno in dinamično okolje za novoustanovljena podjetja. To je prostor, v katerem se združujejo in povezujejo inovativne zamisli brez meja.

 

Delo ... in sprostitev ob jezeru

 

Ste kdaj pomislili na to, da bi delali v pisarni na obrežju Vrbskega jezera? Angleški izraz »work-life balance«, s katerim pogosto opisujemo ravnovesje med delom in prostim časom, so na avstrijskem Koroškem spremenili v »work-lake balance«. Številni se nad tamkajšnjim okoljem tako navdušijo, da postane avstrijska Koroška ne le njihova pisarna, ampak tudi njihov novi dom.

 

Informacije o ustanovitvi podjetja na avstrijskem Koroškem in povezave do ustanov, ki vam pri tem lahko pomagajo, najdete na uradni spletni strani avstrijske Koroške: Carinthia.com.

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.