Startupi, izkoristite neulovljivo prednost korporativnega partnerja

Dne 7. maj 2021
 

Trend iskanja razvojnega kapitala v Silicijevi dolini se za evropske tehnološke startupe spreminja. Kot kaže analiza nemškega Handelsblatt-a, čutijo vlagatelji zdaj večjo lakoto po evropskih startupih, saj z njimi dosegajo višjo donosnost. Kako do ameriškega tveganega kapitala, o prevzemih startupov s strani velikih koncernov in kako voditi korporativni startup, na letošnjem Podimu DX.

 

Startupi se ne prodajajo kot po tekočem traku

"Z vidika zasebne investicijske industrije in borz so v zadnjih letih zelo zanimivi določeni poslovni modeli, denimo programska oprema kot storitev (SaaS), ki se ne prodaja več kot enkratna licenca, ampak kot nenehna naročnina, pa tudi 'cloudifikacija'," pravi Peter Globokar, direktor pri ameriški investicijski banki Stifel in vodilni član ene najbolj dejavnih skupin za svetovanje pri financiranju in prodaji tehnoloških podjetij na svetu. 

 

To, da se majhni startupi kot po tekočem traku prodajajo velikim koncernom, je le fama, še dodaja. Seveda se lahko zgodi, da startup z desetimi ljudmi postane tarča velike korporacije, a je to zelo redko in je v takšnem primeru korporacija zainteresirana le za ljudi in njihovo znanje, praviloma za zelo specifične namene.

 

Kako voditi korporativni startup

Kako lahko startupi izkoristijo neulovljivo prednost korporativnega partnerja bo na Podimu spregovoril Bart Houben, vlagatelj in generalni partner pri skladu tveganega kapitala. Na temo izkušenj vodenja korporativnih startupov bo sodeloval na okrogli mizi skupaj z Philippom Thiltgesom in Tomaszom Rudolfom

 

Thiltges je soustanovitelj in izvršni direktor pri WhatAVenture, hkrati pa je ustanovil tri podjetja in podprl ustanavljanje številnih »spin-off« podjetij. Tomasz Rudolf je serijski podjetnik in korporativni inovator, ki ima dve desetletji izkušenj pri gradnji podjetij in pomaga globalnim korporacijam pri inovacijah. Delal je za 3M, Aon, Abbott, AkzoNobel, Coca-Colo, Deutsche Bank, Deutsche Post, Goodyear, PWC in mnoge druge.

 

V ZDA drugačen odnos do sprejemanja tveganja

Medtem ko so razvite nove tehnologije na evropskem in ameriškem kontinentu zelo podobne, pa obstaja nekaj pomembnih razlik. ZDA so namreč enoten trg, Evropa pa je s posameznimi manjšimi in zapletenimi trgi veliko zahtevnejša. Drugačen je tudi odnos do sprejemanja tveganja, ameriška metoda vlaganja, ki jo nenehno ponavljajo tudi drugje po svetu, precej bolj stoično prevzema višja tveganja. Svoje izkušnje o pogajanjih za pridobivanje tveganega kapitala v ZDA delil Nejc Novak, ustanovitelj butične odvetniške pisarne Novak, ki je med drugim specializiran za startupe.

 

Rezervirajte si 20-minutne sestanke. Izbirajte med več kot 200 inovativnimi startupi!

Startupi so gonilna sila pri razvoju inovacij. Rezervirajte si 10, 20 ali tudi 30 sestankov s startupi, ki razvijajo zanimive tehnologije in bodo letos sodelovali na startup in tehnološki konferenci Podim DX. Ob nakupu karte Investor ali Business Executives prejmete digitalni startup katalog, kjer smo po kategorijah nalistali startupe z največjim potencialom iz naše regije. Mi smo zbrali, vi izberite. 

 

Poglejte program letošnje konference. 

 

Celoten članek je dostopen na ProFinance.si

 

 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

Značke
Slovenski podjetniški sklad Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj Sklad skladov Startup Plus Program Podim DX 2021
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.