Start-upi na DEMO dnevu Poslovnih angelov Slovenije se potegujejo za približno milijon evrov naložb

Dne 23. oktober 2017 objavil Stanislava Vabšek
 


Prejšnji teden je v Ljubljani potekal že tretji DEMO dan, ki ga je klub Poslovni angeli Slovenije (PAS) v letošnjem letu organiziral za start-upe, ki iščejo investicijo. Med njimi je bilo tokrat šest takšnih, ki že dosegajo vidne rezultate na trgu in iščejo svež kapital za pospešitev rasti, štirje ”newcomer-ji”, ki se s pomočjo PAS pripravljajo na iskanje prve večje runde zagonskega kapitala ter en start-up s področja kriptovalut, ki se bo zbiranja svežega kapitala lotil z izdajo kripto žetonov oz. ICO (Initial Coin Offering).
 

”Pitch” Igorja Panjana iz Datafy.it

 

Med ekipami kar tri naša SK podjetja!

V Iniciativi Start:up Slovenia smo posebej pozorno spremljali prvi del DEMO dneva kluba Poslovni angeli Slovenije, ki je v četrtek, 19.10. potekal v Ljubljani v Stegnah. Med prvimi šestimi start-upi, ki so se predstavili, so bile namreč kar tri naše SK ekipe, ki so že prejele SK75 ali SK200 investicijo Slovenskega podjetniškega sklada. Gre za Beeping, Boomerang in Datafy.it, pri čemer je slednja napovedala svojo A investicijsko rundo, saj je letos poleti že pridobila SK200 investicijo SPS in dodatnih 250.000 EUR iz naslova prve čezmejne sindicirane naložbe poslovnih angelov iz Slovenije, Madžarske, Nemčije, Danske, Francije, Švice in Hong Konga.


Nika Kristina Butina iz ekipe Boomerang pred nastopi
 

Kdo so ”newcomer-ji”?

Med omenjeno šesterico, ki že dosega vidnejše rezultate na trgu in išče svež kapital za pospešitev rasti, so bili poleg treh naših SK ekip še BeHempy iz Slovenije in Coffe Cloud ter Tailored riddles iz Hrvaške. Spoznali smo tudi štiri ”newcomer-je” oz. debitante – MyNanny, Pluteo in TAIA jezikovna agencija iz Slovenije ter PublishAR iz Kosova, ki se s pomočjo PAS pripravljajo na iskanje prve večje runde zagonskega kapitala.

”Newcomer” - MyNanny in Miha Culiberg iz Minicity.si
 

Nova ICO napoved

Kot zadnji, vendar ne najmanj pomemben, pa se je predstavil tudi X8 Project. Slovenska ekipa, ki je registrirala podjetje v Švici, razvija novo kripotovaluto, ki bi pritegnila tudi bolj konzervativne vlagatelje, zbiranja svežega kapitala za razvoj pa se bo lotila s pomočjo izdaje kripto žetonov oz. ICO (Initial coin offering).

Branko Drobnak (levo, z mikrofonom) in Nina Dremelj iz PAS
 

Skupaj lahko dobijo približno en milijon

Po oceni Nine Dremelj, podpredsednice PAS, se omenjena podjetja, brez upoštevanja napovedanega ICO ekipe X8 Project, realno potegujejo za okoli en milijon evrov svežega kapitala, ki ga iščejo pri zasebnih vlagateljih oz. poslovnih angelih doma in v tujini. Med države, s katerimi ima PAS trenutno vzpostavljeno tesno sodelovanje z zasebnimi in institucionalnimi vlagatelji, poleg Slovenije sodijo še Madžarska, Avstrija, Hrvaška, Slovaška in Češka. Naloga ekipe PAS po DEMO dnevu oz. v prihodnjih mesecih pa bo predvsem ocena oz. evaluacija izkazanega interesa, organizacija sestankov s potencialnimi vlagatelji, nadaljnje mentoriranje ekip in pomoč pri pripravi t.i. term sheet pogodb.
 
 

 

##ENovice## 
 

 

Značke
PAS Demo dan
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.