Settings = { cultureInfo: "sl-si", cookieUrl: "/sl-si/politika-piskotkov", };
 

Spoznajte polfinaliste tekmovanja Start:up leta 2014

Dne 5. maj 2014 objavil Stanislava Vabšek
 
Predstavljamo vseh deset polfinalistov letošnjega tekmovanja Start:up leta 2014!
 
 
1. Ekipa ABCS sistem, ki razvija napravo za avtomatski izklop smernika na motorju za večjo varnost motoristov na cestah.
 
Nepravilna uporaba smernikov je eden najpogostejših razlogov za prometne nesreče med motoristi, ki so zelo izpostavljeni in ranljivi prometni udeleženci. Motoristi namreč v mnogo primerih pozabijo izklopiti smernik ali pa ga sploh ne vklopijo, ker se bojijo, da bi ga pozabili izklopiti, saj motorna kolesa še nimajo avtomatskih oziroma pametnih sistemov za izklop smernika.
 
To težavo se je odločila rešiti ekipa start-up podjetja ABCS sistem d.o.o., v kateri so Miha Kovač, Rok Upelj, Andraž Kontarček in Anže Zaletel. Razvili in patentirali so učinkovito in varno napravico za avtomatski izklop smernika po končanem zavoju. Za uporabnika je delovanje naprave zelo enostavno – motorist vklopi smernik, po končanem zavoju pa se smernik izklopi avtomatsko. Naprava ves čas vožnje spremlja gibanje motorja in s pomočjo algoritma obdeluje sprejete podatke ter tako zanesljvo izklopi smernik, ko se voznik vrne v položaj pred zavojem.
 
Ekipa ABCS sistem konkurira nekaj tehnološkim podjetjem, ki pa imajo po njihovih besedah slabši produkt, saj ponujajo rešitve s časovnim izklopom, senzorjem hitrosti ali menjavo prestave, kar pa ni povsem zanesljivo. S produktom ciljajo predvsem na severnoameriški in evropski trg, na začetku prek spletne prodaje. Močno ga bodo promovirali na motorističnih forumih in spletnih straneh motorističnih skupnosti, kjer so že naleteli na odlične odzive. Izvedbe produkta za nekatere najbolj prodajane tipe motorjev na trgu lahko pričakujemo že do konca leta 2014. Ekipa trenutno išče kapitalsko investicijo, ki bi ji omogočila močno spletno oglaševalsko kampanjo in hitrejši razvoj.
 
Ekipa start-upa ABCS sistem d.o.o. (z leve proti desni: Andraž Kontarček, Anže Zaletel, Rok Upelj, Miha Kovač) je razvila napravo za avtomatski izklop smernika na motorju.

 
2. Ekipa ADORA-MED, ki razvija programsko in strojno rešitev, ki kirurgom v operacijski sobi podatke podaja na brezkontakten način, torej z gestami in kretnjami, in s tem zmanjšuje možnost za napake komunikacijske narave.
 
Kljub moderni opremi operacijskih dvoran še vedno obstaja 36% možnosti, da bo med operacijo storjena napaka – zaradi otežene komunikacije znotraj operacijske ekipe. Ekipa podjetja ADORA-MED d.o.o. je v sodelovanju s strokovnjaki s področja medicine in zdravja razvila programsko in strojno rešitev, kako kirurgu podatke podati na brezkontakten način, torej z gestami in kretnjami, ter s tem zmanjsala moznost za napake komunikacijske narave.

Prototipu, ki je bil že preizkušen v praksi, bodo dodali tudi druge oblike, ki jih lahko prilagajajo glede na želje in potrebe kirurga in bolnišničnega sistema. Kirurgi so rešitev zelo dobro sprejeli, predvsem ker rešuje aktualno težavo pri njihovem delu, optimizira proces dela, manjša stroške in krajša čas operacijskih posegov ter s tem tudi čas bolnika v anesteziji. Produkt je pred finalno certifikacijo in ekipa verjame, da bo ADORA postala vitalen člen operacijske ekipe.

 
Pozornost in pozitivne odzive so že pritegnili v doma in tujini, omenjeni so bili kot eden izmed najboljših devet evropskih startupov Top 9 EU Eit ICT, osvojili 2. mesto na prestižnem Microsoft Imagine Cup 2013, so finalisti najpodjetniške ideje Finance 2014, bili so imenovani kot najboljši IT projekt leta konference DSI 2013, prejeli pa so tudi Microsoftovo štipendijo, ImagineCup Grant.
 
Aktivno sodelujejo s tujino, predvsem z inštitutom ACMIT, s katerim bodo izvedli klinična testiranja in tudi naslovili prve večje stranke v Avstriji. Povezujejo se s strateškimi partnerji, predvsem ponudniki RIS/PACS rešitev, ki so že del infrastrukture in imajo vzpostavljene prodajne kanale v bolnišnicah (Avstrija, Nemčija, Madžarska, Kazahstan, Združeni Arabski Emirati, Ukrajina).
 
Ekipa podjetja ADORA-MED d.o.o. (od leve proti desni: Zedin Salkanović, Andraž Leitgeb, Matej Vogrinčič in spodaj Kristjan Košič)
 
 
3. Ekipa BLCKB, ki razvija napravo BLACKBOX za merjenje možganskih aktivnosti oziroma ugotavljanje pozornosti in nezavednih čustvenih odzivov potrošnikov na nove produkte in storitve.
 
Potrošniška nevroznanost predstavlja naslednji korak v razvoju produktov, trženjskem raziskovanju in komuniciranju. Pomanjkljivost današnjih tržnih in potrošniških raziskav je, da premalo upoštevajo dejstvo, da je večina človekovega doživljanja nezavednega. Rešitev problema je v merjenju nezavednih čustvenih odzivov, ki bolj natančno pojasnjujejo oziroma napovedujejo potrošnikovo vedenje.

 Problem današnjih nevro-potrošniških raziskav je predvsem v uporabi medicinske EEG opreme (elektroencefalografija, merjenje možganske električne aktivnosti z elektrodami na površini glave), ki ni optimizirana za tovrstne raziskave, zajem in analiza podatkov sta zelo kompleksna, licenčirana oprema pa za naročnika predstavlja visok finančni vložek. Oprema je delno razvita v nizkocenovnih EEG proizvodih za igralno industrijo, vendar je zajem prilagojen za enostavne algoritme, ki ne omogočajo raziskovalnega dela. 

Rešitev je v preseku teh dveh segmentov, torej natančnost medicinske EEG opreme z enostavnostjo preprostih EEG proizvodov, ki jo združuje BLACKBOX naprava za merjenje možganskih aktivnosti. Podjetje razvija in testira EEG naprave za ugotavljanje pozornosti in nezavednih čustvenih odzivov na nove produkte in storitve z namenom povečanja prodaje. V prihodnosti načrtujejo razvoj super laboratorija, kjer bodo lahko skupaj z naročnikom oblikovali raziskovalni načrt, ki bo ustrezal njegovim specifičnim potrebam.
 
Zanima jih vstop na hitro rastoče trge, kjer obstaja zanimanje po tovrstnih raziskavah, vendar si naročniki zaradi visoke cene ne morejo privoščiti standardnih raziskav z medicinskimi EEG napravami. Podpisali so že pismo o nameri o strateškem partnerstvu za trženje na Avstralskem trgu in v MENA regiji, v Rusiji pa se dogovarjajo o investiciji tveganega kapitala.

Ekipa startupa BLCKB (zgoraj levo mag. Matej Butala, oblikovalec, desno zgoraj dr. Luka Zevnik, raziskovalec, spodaj levo Manuel Kuran, raziskovalec, desno spodaj Marko Bratkovič, razvijalec.)
 
 
4. Ekipa Chipolo, ki razvija pametni obesek in aplikacijo za iskanje založenega ali izgubljenega telefona ter drugih predmetov.
 
Vsi imamo predmete, brez katerih ne gremo od doma. Med njimi sta zagotovo telefon, denarnica in ključi stanovanja. A vseeno vsak dan izgubimo kar nekaj časa in jih vedno znova mrzlično iščemo ravno takrat, ko se nam najbolj mudi. Rešitev za to težavo je razvila ekipa podjetja Geatronik z malim obeskom Chipolo.
 
Okrogli obesek Chipolo se prek Bluetooth povezave poveže z aplikacijo na pametnem telefonu, ki vas opozori, če se preveč oddaljite od telefona in obratno. Ko iščete telefon le potresete obesek in telefon zazvoni. Aplikacija je trenutno na voljo za operacijska sistema Android in iOS, v kratkem pa bo na voljo tudi uporabnikom telefona Windows phone.
 
Izdelek bodo v septembru nadgradili s Chipolo Network – skupnostjo, kjer si bodo Chipolo uporabniki med seboj pomagali najti izgubljene predmete, kar bo občutno povečalo zdajšnji domet aplikacije, ki znaša 60 metrov.
 
Chipolo so leta 2013 predstavili na crowdfunding spletni platformi Kickstarter, kjer ga je z 211.800,00 EUR podprlo več kot pet tisoč posameznikov. Kot odličen izdelek so ga ocenili tudi tuji mediji, med drugim Fox News in Techcrunch, prejeli pa so tudi Promotional gift award (nagrada za najlepša darila poslovnim partnerjem). Trenutno izdelek prodajajo prek spletne strani in distributerjev, prodali pa so že skoraj 20.000 enot.
 
Ekipa start-upa Chipolo (od leve proti desni: Domen Barovič, Jure Zdovc, Andreas de Reggi, Tadej Jevševar, Domen Plaskan, Primož Zelenšek in manjkajoči na sliki Alan Jančič)
 
 
5. Ekipa Enolyse, ki razvija sistem za nadzorovano fermentacijo mošta za zagotavljanje dobre letine vin.
 
Med ključne pogoje za dobro letino vina sodi tudi optimalna fermentacija mošta.
Zaradi zapletenih procesov, ki se odvijajo v fazi fermentacije, vinarji stalno iščejo rešitve, ki bi izboljšale nadzor nad tem procesom. V tem je ekipa start-upa Enolyse prepoznala dobro poslovno idejo in razvila celovit sistem nadzora fermentacije mošta. Pametni senzor EnoMeter meri sladkor, temperaturo in vsebnost alkohola, informacije pa prek strežnika posreduje aplikaciji, s katero ima vinar popoln pregled nad stanjem v sodu.

 Prednost Enolyse pred konkurenčnimi proizvajalci laboratorijske in industrijske opreme so predvsem nizki vstopni stroški, enostavna uporaba in dostop do podatkov. Prednaročili za sistem sta že oddali SK Group in KZ Krško.
 
Ekipo sestavljajo trije inženirji elektrotehnike, dva programerja in digitalni oblikovalec. Ekipi mladih strokovnjakov pri razvoju svetujejo prof. dr. Tatjana Košmerl iz Biotehniške fakultete, dr. Klemen Lisjak iz Kmetijskega inštituta Slovenije, ki je hkrati tudi enolog v vinarni Tikveš v Makedoniji, in Hekovnik Startup school.
 
S svojim projektom so poželi veliko zanimanja v širši javnosti, zmagali so na natečaju Start:Cloud 2013, bili uvrščeni med top 10 poslovnih idej po izboru časnika Finance in osvojili Rektorjevo nagrado Univerze v Ljubljani. Pred kratkim so podpisali pogodbo z bolgarskim skladom tveganega kapitala (semenska faza) LAUNCHub.
 
 
Ekipa start-upa Enolyse (z leve proti desni: Primož Zajec, Matic Krajnc, Martin Blazinšek, Nejc Stanko, Jaka Ogorevc in Diano Kitanovski)
 
 
6. Ekipa Juvar, ki razvija posebne premaze za hitrejše, bolj učinkovito in zdravju prijaznejše varjenje.
 
Pri varjenju materialov debelejših od 3 milimetrov je potrebno pripraviti zvarni rob, kar pomeni dvojno delo, saj je potrebno najprej zvarni rob odstraniti ter nato zapolniti z dodajnim materialom. Podjetje Juvar v ta namen razvija premaze, ki omogočajo učinkovito varjenje do debeline 10 milimetrov z enim samim prehodom ter brez priprave robu. Uporaba premaza bistveno zmanjša porabo dodajnega materiala, električne energije, zaščitnega plina in zmanjša čas varjenja za več kot polovico, podjetju pa ni potrebno investirati v novo varilno opremo. Dodatna prednost premazov je, da so neškodljivi za zdravje varilcev.
 
V letošnjem letu so zaključili dvoletni razvoj prve različice premaza za TIG varjenje nerjavnega jekla. V naslednjem letu bodo razvijali različice za druge materiale, ki jih bodo predstavili konec leta 2016. Podjetje ima na svetovnem trgu nekaj konkurentov vendar njihovi premazi vsebujejo zdravju škodljive elemente, predvsem Kromov(III)oksid, ki je škodljiv za varilčeva dihala.
 
Premazi bodo primerni za vsa podjetja, kjer po TIG, laserskem ali MIG postopku varijo nerjavno jeklo, titanove, aluminijeve in druge zlitine. Torej, varjenje za farmacevtsko, prehrambeno, kemijsko, ladijsko, letalsko in vesoljsko industrijo. V prihodnosti želijo prek distributerjev vzpostaviti širšo prodajno mrežo in direktno prodajo ciljnim podjetjem, sodelovati pa želijo tudi v izobraževalnem procesu na varilskih inštitutih ter fakultetah.
 
 
Ekipa start-upa Juvar d.o.o. (z leve proti desni: Jan Juvan in Dr.Damjan Klobčar)
 
 
7. Ekipa NERVteh, ki razvija simulator vožnje za urjenje voznikov v cestnem prometu in posledično manjše število prometnih nesreč.
 
Na leto na svetu zaradi posledic prometnih nesreč umre 1.240.000 ljudi, od tega kar 400.000 mladih od 10 do 24 let. Raziskave kažejo, da lahko vaja vožnje, izobraževanje in urjenje na simulatorjih zmanjšajo možnost za povzročitev prometne nesreče tudi do 66 %. Zato se je ekipa podjetja NERVteh d.o.o. odločila razviti simulator vožnje, ki bo kar se da natančno posnemal odzive pravega vozila.

 Notranjost je sestavljena iz delov pravega avtomobila in ekrana, ki uporabniku omogoča popolni periferni vid. Del njihove inovacije je premična platforma, ki simulira premikanje podvozja avtomobila ter vozniku omogoča, da občuti dogajanje na ekranu. Drugi del pa je simulacija sama, ki jo lahko uporabljamo za osnovno urjenje ali nevarne in nepredvidljive situacije, kot je prehitra vožnja, vožnja pod vplivom alkohola, skok otroka na cesto in podobno.
 
Njihov program trenutno uporabljajo predvsem organizacije za varno vožnjo (AMZS, ADAC, WHO), zavarovalnice in avtomobilska industrija. V prihodnosti želijo sodelovati v igričarski industriji ter posojati simulatorje izobraževalnim institucijam. V primerjavi z drugimi ponudniki simulatorjev je njihov izdelek v prednosti predvsem zaradi premične platforme in pametne programske opreme, ki zagotavlja zelo realističen občutek vožnje in možnost prilagoditve treninga posamezniku oz. njegovim sposobnostim in potrebam. Do konca letošnjega leta želijo dokončati novo verzijo produkta, trenutno pa iščejo finančno investicijo, ki bi jim omogočila hitrejši vstop na trg.
 
 Ekipa start-upa NERVteh d.o.o. (od leve proti desni: Jaka Simonič, David Možina, Jernej Dolinšek in direktor podjetja Matej Vengust).
 
 
8. Ekipa OOG, ki razvija merilnik količine vode v steklenički ali plastenki - H2O-Pal, ki prek Bluetooth povezave aplikaciji na vašem pametnem telefonu sporoča, koliko vode ste popili.
 
Hiter ritem življenja nam pogosto preprečuje, da bi dosledno skrbeli za svoje zdravje, kar se pokaže tudi pri količini dnevno popite vode. Poslovno priložnost in rešitev te težave je videla ekipa podjetja OOG d.o.o., ki je razvila in patentirala merilnik količine vode v steklenički ali plastenki - H2O-Pal, ki prek Bluetooth povezave aplikaciji na vašem pametnem telefonu sporoča, koliko vode ste popili.
 
H2O-Pal, ki je inovacija na področju, skrbi za zdravo življenje saj ima veliko dodano in uporabno vrednost za ljudi, ki skrbijo za zdrav življenjski slog, predvsem pa za bolnike, za katere je pomemben nadzor dnevno popite tekočine (sladkorni bolniki, bolniki z okvaro ledvic in podobno).
 
H2O-Pal je vzbudili veliko zanimanja v tujini, kjer je podjetje že stopilo v stik s partnerji, ki bodo njihov patent uporabljali pri svojih produktih (PHILIPS, PANASONIC). Za začetek načrtujejo prodajo vzpostaviti prek svoje spletne strani in distrubuterjev.
 
Konzorcij Bluetooth Special Interest Group je H2O-Pal na sejmu zabavne elektronike v Las Vegasu uvrstil med štiri najbolj inovativne prototipe leta, časnik Finance pa jih je leta 2013 uvrstil med najpodjetniške ideje.
 
Ustanovitelj in direktor podjetja OOG d.o.o., Igor Marjanovič, univ. dipl. inž. el.
 
 
9. Ekipa Prospeh, ki razvija sistem za sledljivost izvora živil oz. prehrambnih izdelkov OriginTrail.
 
Sodobni potrošnik je vsakodnevno pred izzivom, kako preveriti, od kod prihaja prehrambni izdelek, ki ga drži v rokah. Vzrok za to tiči v nedostopnosti podatkov oziroma interesu mnogih prehrambnih podjetjij, da te verige in poti ostanejo skrite. Podjetje Prospeh je v želji po čim večji transparentnosti izvora prehrambnih izdelkov razvilo sistem OriginTrail, ki bo potrošniku na zelo preprost način omogočil dostop do podatkov, ki jih išče.

 Sistem OriginTrail je sestavljen iz treh komponent: vsak izdelek bo na koncu proizvodne linije označen z unikatno kodo, ki jo bo prebrala aplikacija na uporabnikovi napravi in potrošniku prek strežnika dala vse informacije o izdelku.
 
Korist od uporabe sistema bosta imela tako proizvajalec kot kupec, saj bo vsak proizvod, ki bo iz proizvodne linije romal v košare potrošnikov, služil kot medij komunikacije. Proizvajalec bo dobil takojšnjo informacijo o kupnih navadah, željah in pritožbah, kupec pa bo imel na voljo prehrambne izdelke z znanim izvorom.
 
Ekipa sodeluje od leta 2005, ko so sodelovali na študentskih in dijaških projektih, leta 2011 pa so začeli sodelovati tudi poslovno. Sodelovali so pri razvoju prve verzije sistema sledljivosti za slovensko ekološko meso ter prejeli diplomo Gospodarske zbornice Slovenije za inovacijo sistema preverjana izvora ter pristnosti ekološkega mesa s pomočjo QR kod.
 
Leta 2013 so se odločili ustanoviti podjetje in sledljivost nadgraditi na višjo raven, na kateri bi lahko zajeli vse prehrambne izdelke. Trenutno poteka prvi pilotni projekt pri enem večjih slovenskih prehrambnih proizvajalcev, drugi pilotni projekt pa je načrtovan za tujino in bo omogočil standardizacijo produkta.
 
 Ekipa startupa Prospeh d.o.o. (od leve proti desni: Žiga Drev, Branimir Rakić in Tomaž Levak)
 
10. Ekipa Sunesis, ki razvija večplasten sistem za učinkovitejšo integracijo SaaS aplikacij.
 
Podjetje Sunesis z integracijsko platformo Kumuluz rešuje problem integracije aplikacij SaaS (Software-as-a-Service). V zadnjem času podjetja svoje aplikacije množično selijo v oblak, kar pomeni, da bodo potrebe po integraciji aplikacij SaaS z obstoječimi aplikacijami čedalje večje.

 Za razliko od klasičnega pristopa, ki poteka tako, da je vse aplikacije povezane med sabo, platforma Kumuluz aplikacijo implementira po principu vozilšča, kar pomeni da je za vsako aplikacijo potrebna le ena povezava. S tem se bistveno pospeši razvoj integracij.
 
Kumuluz implementira tri tehnološke inovacije: avtomatsko gradnjo skupnega podatkovnega modela, avtomatsko preslikovanje med podatkovnimi shemami in arhitekturo za dogodkovno integracijo, ki omogoča integracijo brez časovnega zamika. Platforma podpira tudi migracijo, varnostno shranjevanje podatkov, upravljanje s ključnimi podatki, master data management in izvajanje big data analitike nad integriranimi podatki. V bližnji prihodnosti načrtujejo integracijo z napravami interneta stvari, kot so razni senzorji, mobilne naprave in podobno.
 
Konkurenca ponuja eno ali največ dve izmed funkcionalnosti integracijske platforme Kumuluz, ki integracije realizira hitreje in bistveno skrajša čas migracij ter je bistveno cenejša od drugih ponudnikov.
 
Podpisali so že prvo pogodbo in sicer s podjetjem Akrapovič, so v zaključni fazi pogovorov s podjetjem iz Avstrije, dogovarjajo se s slovenskim ponudnikom oblačnih storitev, podpisali pa so tudi pismo o nameri o sodelovanju s podjetjem Vestigo za nastop na hrvaškem trgu.
 
Ekipa startupa Sunesis d.o.o. (od leve proti desni: Miha Nagelj, Tilen Faganel, Eva Zupančič, Zvone Gazvoda, dr. Aleš Frece, Rok Povše)
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.