Spoznaj 5 finalistov, ki se bo potegovalo za prestižni naslov Slovenski start:up leta 2023

Dne 9. maj 2023 objavil Anemari Pediček
 

Predstavljamo ti Gentler Stories, Paradigma Technologies, ReCatalyst, Quantifly in Woice! To so tista slovenska startup podjetja, ki so s svojo inovativno idejo in podjetniškim žarom prepričala ter se prebila med finaliste, ki se potegujejo za laskav naziv Slovenski start:up leta 2023. Nagrado, ki jo že šestnajsto leto zapored podeljuje Start:up Slovenija v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom, Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport ter aktivnimi deležniki slovenskega ekosistema, bo 30. maja prejel tisti, ki s svojimi dosežki, dejanji, ugledom in razvojnim potencialom predstavlja novo generacijo slovenskih inovativnih podjetnikov.

 

Finalisti bodo 24. maja, v prostorih SBC - Kluba slovenskih podjetnikov v Ljubljani, pogumno stopili pred strokovno komisijo in predstavili svojo idejo. A zmagovalec je lahko le eden! Tisti startup, ki bo žirijo najbolj navdušil s svojim potencialom in jih prepričal, bo osvojil prestižni naziv Slovenski start:up leta 2023.

 

Se tudi ti nestrpno sprašuješ, ali se med izbranimi finalisti skriva naslednji slovenski samorog? Pa poglejmo! V nadaljevanju te čaka 5 najbolj perspektivnih startupov slovenske podjetniške scene.

 

Gentler Stories

Zdravje milenijcev je v svetu, ki spodbuja vedno »višje, hitreje, močneje«, vse bolj ogroženo. Soočajo se z debelostjo, visokim pritiskom, povišanim holesterolom in depresijo. Vadba je pogosto prva izbira pri naslavljanju zdravja, saj ima pozitivne učinke na telesno in mentalno počutje. A pri tem prihaja zaradi neupoštevanja zmogljivosti telesa pogosto do pretreniranosti in poškodb.

 

Gentler Streak je visoko personaliziran iOS & watchOS sledilnik telesne pripravljenosti in vadbe, ki uporabnika spodbuja k zdravemu življenjskemu slogu. Aplikacija spodbuja trajnosten pristop k vadbi, prilagojen potrebam in zmogljivosti telesa uporabnika. S tem dolgoročno zniža možnosti poškodb, pretreniranosti in razvoja nenalezljivih bolezni. Z njeno pomočjo uporabniki na preprost način osvajajo znanje potrebno za zdravo vadbo, pridobijo kontrolo nad telesom in odgovorno pristopajo k vadbi z namenom ostati zdravi.

 

Gentler app

Vir: Gentler.app

 

Aplikacija Gentler Streak je na voljo od februarja 2022 in ima trenutno 24.600 aktivnih naročnikov. Razglašena je bila za najboljšo aplikacijo za pametno uro Apple Watch v letu 2022, prejeli pa so tudi nagrado “Editors Choice”, značko, ki jo uredniki poklonijo aplikacijam, ki jih navdušijo.

 

Spletna stran: https://gentler.app/

 

Paradigma Technologies

V vesoljski industriji predstavlja danes velik izziv razvoj trajnostnih in stroškovno bolj učinkovitih rešitev na področju hitrega in zmogljivega prenosa podatkov. V primerjavi z večjimi sateliti, ki so jih do sedaj uporabljali v ta namen, so majhni sateliti cenovno ugodnejši, lažji in se posledično za njihovo izstrelitev porabi manjšo količino goriva. Majhni sateliti postajajo zato vedno bolj pomembni na različnih področjih, od opazovanja Zemlje, spremljanja podnebja do globalnih komunikacij. Kljub vedno manjšim dimenzijam pa morajo zagotoviti enako učinkovitost kot večje naprave.

 

Paradigma tech ponuja rešitve za visokofrekvenčne miniaturizirane radijske sisteme, ki zagotavljajo iste ali boljše zmogljivosti kot večji bratje.

 

Izdelki so zasnovani z najsodobnejšo tehnologijo, ki zagotavlja nizko porabo energije, majhno maso/težo ter volumen, visoko hitrost prenosa in pretočnosti podatkov.

 

Integracija njihovih rešitev v satelitske sisteme naslednje generacije bo omogočila hitro, zanesljivo ter ugodno internetno povezljivost tudi iz osamljenih in težko dostopnih območij.

Kot posledica tega bo postalo, med drugim, še bolj učinkovito spremljanje okolja in podnebja, obvladovanje naravnih katastrof, urbanistično načrtovanje in razvoj pametnih naselij.

 

Paradigma Technologies

Vir: Paradigma-tech.com

Spletna stran: https://paradigma-tech.com/

 

ReCatalyst

Dekarbonizacija energetskega in prometnega sektorja je globalni izziv, ki zahteva konkretne ukrepe za doseganje podnebno-nevtralne družbe. Rešitve se nahajajo v alternativah fosilnim gorivom in motorjem na notranje izgorevanje. Ena od alternativ so vodikove gorivne celice. Njihova masovna uporaba je pogojena tudi z izrabo kritičnih materialov kot je platina, ki se nahaja v katalizatorju gorivne celice. Katalizator, ki na videz spominja na črn prah, je ključna komponenta, ki v gorivni celici pretvarja vodik in kisik v elektriko ter vodo kot edini stranski produkt.

 

ReCatalyst razvija, proizvaja in prodaja katalizatorje naslednje generacije za vodikove gorivne celice. Naša proizvodnja temelji na patentiranem postopku, s katerim boljše izrabljamo drago in redko platino. V procesu platino deloma nadomeščamo z bolj dostopnimi in cenejšimi kovinami, pri čemer pod mikroskopom opazimo enakomerno razporeditev nanodelcev platinskih zlitin. Že s trenutnim stanjem produkta dosežemo več kot 40% zmanjšanje količine platine, ob tem pa ne žrtvujemo potenciala zmogljivosti gorivne celice.

 

Podjetje ima visok potencial zaradi hitre rasti trga vodika in vodikovih tehnologij. Ob pričakovani rasti trga in omejeni ponudbi odličnih katalizatorjev ReCatalystu že uspeva testirati tehnologijo z nekaterimi največjimi imeni v tej industriji. Tehnološka platforma omogoča širitev tudi na druge tipe katalizatorjev, kot je na primer elektroliza za pridobivanje vodika, ter druge podobne materiale, ki se soočajo s potrebo po boljši izrabi dragocenih kovin.

 

ReCatalyst

Vir: LinkedIn ReCatalyst

Spletna stran: https://recatalyst.si/

 

Quantifly

Tako kot ljudje, zbolijo tudi organizacije. Simptomi vključujejo nizko zavzetost zaposlenih, slabe odnose, večjo fluktuacijo … Vse to vpliva na slabše poslovne rezultate in višje stroške, povezane z absentizmom in rekrutiranjem novih zaposlenih.


Večina (HR) managerjev se s to problematiko ne ukvarja sistematično, temveč gasi požare “po potrebi”. Drugi že uporabljajo analitična orodja, s katerimi merijo zavzetost zaposlenih in druge metrike organizacijske vitalnosti. Te lahko opozorijo na simptome, ne dajo pa vpogleda v vzroke ali konkretnih predlogov za izboljšanje.

 

Slovenski startup Quantifly postavlja nov standard v pristopu k upravljanju organizacij. Omogoča poglobljeno diagnostiko na podlagi analize ekipne dinamike, strukture in kulture. Bistvena novost je sociometrična analiza, ki omogoča vpogled v komunikacijska omrežja in strukturo odgovornosti v organizaciji. Tam se namreč skrivajo vzroki za izražene simptome – nejasno definirane vloge, neustrezna razporeditev kadrov, rušilci ekipne dinamike, komunikacijski silosi, itd. 

 

Quantifly ponuja zajem podatkov z enostavnimi digitalnimi vprašalniki, strojno in strokovno obdelavo podatkov za pripravo diagnostičnih poročil ter povezavo z ustreznimi HR strokovnjaki, ki vodstvu pomagajo pripraviti in izvesti akcijski načrt z merljivimi rezultati.

 

Quantiflyu zaupa že več kot 60 domačih in tujih podjetij, ki so s pomočjo organizacijske diagnostike in predlaganih akcijskih načrtov izboljšala učinkovitost svojih zaposlenih. Primeri dobrih praks kažejo, da lahko s trimesečnim akcijskim načrtom dvignemo ciljne metrike organizacijske vitalnosti za več kot 10 %, kar se odraža tudi v poslovnih rezultatih. 

 

quantifly

Vir: Quantifly

V negotovih časih je učinkovitost zaposlenih ključna ne le za uspeh, ampak preživetje organizacije. Quantifly tako predstavlja nepogrešljivo orodje za strateško upravljanje v organizacijah z visoko dodano vrednostjo na zaposlenega in ima globalni potencial.

 

Spletna stran: https://www.quantifly.net/

 

Woice

Woice je asinhrono zvočno messenger orodje za ekipe, ki deluje brez obvestil, in mednarodnim ekipam, ki delajo na daljavo pomaga v različnih časovnih pasovih izboljšati ravnovesje med delom in prostim časom. Uporabnikom omogoča pošiljanje zvočnih sporočil, ki se objavljajo v pogovoru in so avtomatsko opremljeni s podnapisi. Člani ekipe jih lahko poslušajo v svojem delovnem času, ki je prilagojen njihovemu časovnemu pasu.

 

Z Woice lahko standardne sestanke nadomestijo z glasovno komunikacijo, ustvarijo sobe za pogovor in tako iz glasu razberejo ton sporočila ter preprečijo morebitne nesporazume, ki se lahko pojavijo v tekstovnih sporočilih.

 

woice

Vir: Woice.me

Podjetje hitro raste in je leta 2022 doseglo 820 tisoč EUR prihodkov. Njihovi naročniki so svetovno znani startupi, med njimi Jasper, Sequoia Capital, Riverside, BirdBuddy, Clipboard Health in drugi.

 

Spletna stran: https://www.woice.me/

 

Te zanima, katera od teh 5 inovativnih idej bo osvojila prestižni naslov Start:up leta 2023?

 

Pridruži se nam 30. maja!

 

###
Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

Značke
Startup Slovenskistartupleta Startupleta2023 Sps Mgšt
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.