Slovensko podjetje MojMojster/DaiBau s sedemmestno investicijo novim priložnostim naproti

Dne 18. februar 2021
 

Potem ko so uspeli s svojo genialno idejo in mednarodnim projektom pridobiti že nekaj investitorjev v preteklosti, bodo sedaj svoje načrte uresničevali s sedemmestno investicijo Sklada South Central Ventures in podjetja Henkel. Njihov spletni portal MojMojster, v tujini DaiBau, namreč združuje kar 65 tisoč gradbenih podjetij – mojstrov, arhitektov in drugih strokovnjakov za gradnjo in obnovo nepremičnih ter 260 tisoč aktivnih uporabnikov.


Ljubljana, 17. februar – Henklova poslovna enota Adhesive Technologies je prepoznala potencial rastoče spletne platforme MojMojster/DaiBau, ki zdužuje 65 tisoč gradbenih podjetij in strokovnjakov v kar sedmih državah: Sloveniji, Hrvaški, Avstriji, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Slovaški in Romuniji. Zato so se, skupaj s skladom South Central Ventures, odločili, da v njihovo podjetje investirajo sedemmestni znesek.

 

 

»V našem primeru digitalizacija igra pomembno vlogo v nadaljnji izgradnji naših poslovnih modelov in pridobivanju konkurenčnih prednosti na različnih tržiščih,« pojasnjuje Adrian Orbea, vodja globalnega marketinga družbe Henkel. »DaiBau je svojo digitalno platformo v zelo kratkem času uspešno razširil po regiji in tako potrdil svoje zmožnosti in agilnost. Ta investicija nam bo omogočila, da dodatno pospešimo izvedbo naše strategije digitalizacije, s pomočjo uvida v potrebe uporabnikov in izvajalcev. Naša želja je, da skupaj z DaiBau posodobimo platformo ter olajšamo dostop do inovativnih rešitev in informacij različnim skupinam uporabnikov.«


Podjetje DaiBau/MojMojster sta leta 2013 v Mariboru ustanovila arhitekta Martin Pelcl in Gregor Černelč in od takrat gre njihova pot samo navzgor. Od lokalne platforme so prerasli v vodilno regionalno platformo, ki na tržiščih Slovenije, Avstrije, Hrvaške, BiH, Srbije, Slovaške in Romunije združuje kar 65 tisoč gradbenih podjetij – mojstrov, arhitektov in drugih strokovnjakov za gradnjo in obnovo nepremičnih ter 260 tisoč aktivnih uporabnikov. Danes zaposlujejo že 52 ljudi.


Portali v sedmih državah (v Sloveniji MojMojster.net) s svojo bogato bazo izvajalcev rešujejo zagate pri gradnji in prenovi nepremičnin, omogočajo samodejno povezovanje izvajalcev z iskalci storitev, kar precej olajša odnose in komunikacijo. Platforme posameznikom in podjetjem tudi priporočajo izvajalce, arhitekte in druge strokovnjake posameznih področij, ključna prednost pa je transparentnost, saj vsak profil izvajalca vključuje tudi ocene, točke in nabor izvedenih projektov. Platforma posebno pozornost posveča malim in srednje velikim gradbenim izvajalcem, katerim daje priložnost, da svoje storitve in produkte ponudijo in optimizirajo svoje poslovanje, predvsem na tržiščih jugovzhodne Evrope.


»Ta investicija nam bo zelo pomagala pri razvoju aktualne platforme in krepitvi naše tržne pozicije v regiji. Razen tega bo pospešila tekoče procese digitalizacije, ki neposredno vplivajo na tržno transparentnost in možnost deljenja številnih inovativnih rešitev, tako uporabnikom platforme kot izvajalcem. V trenutnih dinamičnih pogojih rasti je poleg finančne plati za naš posel zelo pomembno imeti ob sebi močne partnerje, ki s seboj prinašajo znanje, izkušnje in strokovnost,« je povedal Martin Pelcl, soustanovitelj in generalni direktor platforme MojMojster/DaiBau.

 

Zgodba podjetja DaiBau se je začela v Tovarni podjemov, podjetniškem inkubatorju Univerze v Mariboru, ki jim ves ta čas nudi stabilno podporno okolje.

 

»To ni le mejnik v razvoju in rasti podjetja, ampak je izjemno pomemben dogodek za celoten startup ekosistem. Podjetje, ki je zraslo od dveh entuziastov do 52 zaposlenih, je najboljši dokaz, da se podjetniške zgodbe lahko razvijajo in kaj se da narediti z jasno vizijo in železno voljo,« pravi Urban Lapajne, koordinator programa Start:up Maribor v Tovarni podjemov. Dodaja še: »Za ekosistem je to zgled, motivacija in dokaz, kaj se da doseči. Je tudi dokaz učinkov strukturiranih in konsistetnih programov podpore, ki jih startupom zagotavlja Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Predvsem gre tukaj kombinacijo finančne in vsebinske podpore Slovenskega podjetniškega sklada ter mrežo subjektov inovativnega okolja s svojimi aktivnostmi, ki jo zagotavlja Agencija SPIRIT.«

 

Kot obetavno pa so podjetje in projekt MojMojster že leta 2018 prepoznali v investicijskem skadu South Central Ventures in že takrat investirali vanj.

 

Jure Mikuž, soustanovitelj in partner sklada tveganega kapitala South Central Ventures pravi:
»V zadovoljstvo nam je zaželeti dobrodošlico podjetju Henkel v zgodbi MojMojster/DaiBau. Partnerstvo s Henklom ne predstavlja le potrditve poslovne strategije, katere rezultat je pospešena rast poslovanja, ampak ga tudi mi v skladu vidimo kot pomemben korak, ki bo platformi pomagal, da hitreje izkoristi nove tržne priložnosti, ki jih sicer nikoli ne bi mogla izkoristiti sama, v tako zgodnji fazi poslovanja.«


Mikuž je poudaril tudi, kako pomembno je, da podjetje dosega stopnje rasti poslovanja, ki so potem magnet za bodoče investitorje in da se te “follow-on” runde zgodijo s pravimi investitorji, ki so lahko dodaten pospešek za Daibau, denimo. Poleg tega je omenil tudi strategijo regijske ekspanzije, kot dobro prakso, saj ni potrebno, da vsako podjetje najprej sili v ZDA ali na Kitajsko, ko pa je precej priložnosti mnogo bližje v regiji.


MojMojster/DaiBau – primer Slovenije


V Sloveniji DaiBau deluje pod znamko MojMojster in na www.mojmojster.net ponuja več kot 12 tisoč preverjenih izvajalcev gradbenih del, v 13 glavnih kategorijah in več kot 250 podkategorijah. Ta specializirani sistem za gradnjo ponuja številne nasvete in orodja, ki investitorjem bistveno olajšajo in cenovno optimizirajo katerikoli gradbeni projekt. Preko strani MojMojster je bilo do zdaj realiziranih že več kot 134 tisoč projektov.

 

Za več informacij in izjave je za vas dosegljiv:

 

Martin Pelcl
Soustanovitelj in generalni direktor MojMojster/DaiBau
00386 40 200 247
martin@daibau.com

 

Iskrena hvala, če boste zgodbo o uspehu slovenskega podjetja delili v vašem cenjenem mediju.

Anita Mlakar, odnosi z javnostmi
00386 41 230 700
anita@anitamlakar.si

 

 

 

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.