Slovenski startupi osvajajo Las Vegas: Neprecenljiva izkušnja in vpogled v ameriški startup ekosistem

Dne 6. julij 2023 objavil Anemari Pediček
 

Las Vegas, Nevada, znan po svojem osupljivem nočnem življenju in igralnicah, zdaj odpira svoja vrata tudi inovativnim startupom, ki iščejo priložnosti za rast. Ali veš, da je v zadnjih 10 letih število pospeševalnikov za startupe v tem delu ZDA eksponentno naraslo? Ti pospeševalniki ponujajo izjemne programe in podporo za rast podjetij. Poleg tega pa je Las Vegas, Nevada znan tudi kot "business friendly state" - država, ki spodbuja poslovno okolje. S privlačno davčno politiko, hitrimi postopki pridobivanja dovoljenj in licenc ter izobraženim kadrom privablja številne podjetnike.

 

12 slovenskih startup podjetij Sklada je imelo izjemno priložnost spoznati potencial Las Vegasa skozi čezmejni pospeševalniški program za trg ZDA, ki je bil del Startup Plus programa. To izjemno doživetje je nedvomno dokazalo, da Las Vegas ni le destinacija za zabavo, temveč tudi navdihujoče okolje za rast podjetij in ustvarjanje inovacij. Možnost potovanja v ZDA sta podjetjem omogočila Slovenski podjetniški sklad in AmCham Slovenija. Spoznaj program ENTER:USA Startup Overseas ter preberi več o izkušnjah in informacijah, ki so jih pridobila udeležena startup podjetja.

 

“Ameriški investitor razmišlja drugače od evropskega, zato je pomembno, da ga poslušamo in to povežemo z našim poslom”

To, da se ameriški investitorji in trg zelo razlikujejo od evropskega je odkril tudi startup podjetnik Darko Đurić. Darka poznamo kot soustanovitelja inovativne programske rešitve FroomCare, ki omogoča hitro in enostavno selekcijo strokovno izbranih vaj ter personalizacijo vadbe pacientom, ki za svoje okrevanje potrebujejo strokovno pomoč fizioterapevta. Rešuje problem pomanjkanja fizioterapevtov in njihove preobremenjenosti ter dolgih čakalnih vrst. Podjetje je v preteklosti uspešno pridobilo spodbudo P2 in sofinanciranje SI-SK, ki ju nudi Slovenski podjetniški sklad.

 

Neustrašni podjetnik Darko, se trenutno intenzivno posveča cilju - vstopu na zahteven ameriški trg. Zaveda se, da je ključ do uspeha dobra priprava in podpora izkušenih mentorjev. Prav zato se je odločil, da se pridruži pospeševalniškemu programu, na katerem je pridobil neprecenljivo znanje in dragocene vpoglede.

 

V zanimivem video intervjuju je delil svoje vtise o programu ter razkril dragocene nasvete, ki jih je pridobil. Poglej si spodnji video.

 

 

Idealen program za vse, ki si želijo vstopa na ameriški trg

O vstopu na ameriški trg pa razmišljajo tudi v mariborskem startup podjetju Centrum Cognitio, v katerem razvijajo aplikacijo Tina™ - terapevtovo inteligentno asistentko, ki pomaga terapevtom, svetovalcem in psihologom enostavno načrtovati njihovo delo, pretvarja zvočne posnetke v tekstovne, nudi organizirano in varno hrambo dokumentov, tako da imajo popoln nadzor nad načrtovanjem svojega dela in nad dokumentacijo klientov. Podjetje je v preteklem letu prejelo spodbudo P2 Slovenskega podjetniškega sklada.

 

Rok Grdiša, eden izmed ustvarjalcev v podjetju Centrum Cognitio, se je odločil sprejeti izziv in se udeležiti intenzivnega pospeševalniškega programa, namenjenega vstopu na ameriški trg. Kaj se mu je zgodilo v Ameriko? Katera nova znanja je pridobil? Kako je program vplival na njegovo podjetje? Vse to odkrij v navdihujočem video intervjuju, kjer Rok deli svoje izkušnje iz programa.

 

 

Odkrij pot do uspeha na ameriškem trgu s pomočjo pospeševalnega programa za trg ZDA

Čezmejni pospeševalniški program za trg ZDA, ki ga organizira AmCham v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom, porfeljskim podjetjem, ki so vključena v Startup Plus program ponuja bogat program dogodkov in dejavnosti, ki omogočajo pridobitev ključnega znanja in podporo pri uspešnem vstopu na ameriški trg.

 

Program je zasnovan tako, da podjetnikom zagotovi vse potrebne vire in informacije, ki so ključni za uspeh na zahtevnem ameriškem trgu.

 

Udeleženci programa

Program vključuje:

  • Konferenco čezmejnega pospeševalnika za trg ZDA
  • Bootcamp treningov za vstop ali širitev na ameriški trg
  • Srečanj skupnosti»Hands on« delovni obisk v ZDA
  • Spletnih predstavitev programa delovnega obiska v ZDA
  • U.S. Buddy individualna svetovanja

 

 

Udeleženci programa. Foto vir: Rok Grdiša

 

Glavne prednosti programa je izpostavila tudi direktorica operative in vodja mednarodnega sodelovanja v AmCham Vida Dolenc Pogačnik:

"AmCham Slovenija že več kot 10 let pomaga pri vstopu slovenskih podjetij na konkurenčen trg ZDA. Skozi razvejano mrežo partnerjev na trgu pomagamo pri marketinški strategiji, razvoju poslovanju, pravnih vprašanjih, kadrovanju, vse z namenom, da podjetje čim bolje pripravimo na 330 milijonski trg.

 

Startup Overseas program je bil zasnovan izključno za zagonska podjetja v različnih fazah, da dobijo čim boljši vpogled v konkurenco, priložnosti in možne poslovne partnerje. Največja vrednost je prav tedenski obisk Nevade, saj so zagonska podjetja imela priložnost iz prve roke spoznati startup  okolje in investitorje, po drugi strani pa so dobili podroben vpogled v startup ekosistem v ZDA. Celoten program Startup Plus - Mednarodni pospeševalnik ZDA je skozi 4-dnevni Bootcamp program, konferenco, pogovor z investitorjem in podjetjem, ki posluje v ZDA, neformalnimi srečanji, individualnimi svetovalnimi urami in tedenskim obiskom Las Vegasa zaokrožena celota informacij, ki jih zagonska podjetja potrebujejo, da bodo na trgu ZDA uspešna.”

 

Več o programu najdeš tukaj

 

Za prejemnike finančnih spodbud na voljo tudi drugi mednarodni pospeševalniški programi

Slovenski podjetniški sklad pa za portfeljska podjetja organizira tudi druge vrhunske mednarodne pospeševalniške programe, kot so pospeševalnik Dubaj, Izrael in Avstrija. Portfeljska podjetja pa se lahko vključijo tudi v številne druge Startup Plus programe, kot so Startup klinika, konferenca Podim, HardwareSTART in mnoge druge. Vsebinski programi učinkovito dopolnjujejo finančne produkte P2, SK75 in SI-SK, ki slovenskim zagonskim podjetjem zagotavljajo od 54.000 EUR do 600.000 EUR zagonskih sredstev.

 

SPOZNAJ DRUGE PROGRAME

 

###

Program sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

Značke
ZDApospesevalnik AmCham Sps Pospesevalnik MGTŠ
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.