Slovenski start-up Smart Optometry z inovativno rešitvijo za otroke s težavami v vidnem sistemu

Dne 14. marec 2018
 
Startup Smart Optometry iz Idrije, specializiran za razvoj digitalnih rešitev namenjenih skrbi za zdravje oči, je v v teh dneh na trgu predstavil novo rešitev – trening vida AmblyoPlay, namenjen otrokom s težavami v binokularnem vidnem sistemu, kot so leno oko, težave z branjem, škiljenje in številne druge. Gre za precej pogoste težave, s katerimi se sreča do 15% otrok in ki jih je mogoče v večini primerov odpraviti ali blažiti s temu namenjenimi vajami v zgodnjih fazah otrokovega razvoja. Vsaj v določenih primerih imajo te težave zelo praktične posledice, saj posameznik brez binokularnega vida nima razvite globinske predstave in med drugim ne more varno sesti za volan ali se ukvarjati npr. s športi z žogo.

 
Doslej so otroci poleg vaj, ki so jih izvajali pod nadzorom specialista, na domu izvajali različne aktivnosti, ki so trenirale tako očesne mišice, kakor tudi celostno vidno funkcijo. Vendar pa se je težava pojavila pri pomanjkanju motivacije: pogostost izvajanja teh vaj je bila majhna, saj so bile vaje ponavljajoče in dolgočasne, hkrati pa niso nudile nikakršne dodatne stimulacije in motivacije, ki bi otroka spodbujale k izvajanju. AmblyoPlay je tako nastal kot odgovor na to težavo, saj se trening izvaja skozi igro 30 minut dnevno, otroci pa so za svoje redno in pravilno izvajanje nagrajeni. Program sledi napredku otroka ter omogoča vpogled in nadzor tako staršu, kakor tudi pooblaščenemu specialistu, hkrati pa se vaje in igre prilagajajo sposobnosti in potrebam vsakega otroka posebej.
 
Rešitev je plod več kot enoletnega intenzivnega razvoja in sodelovanja s priznanimi domačimi in tujimi strokovnjaki, ki se vsakodnevno srečujejo z otroki s temi težavami. »Sodelovanje s stroko je bilo ključnega pomena, saj smo pred pričetkom razvoja potrebovali res poglobljeno znanje ter praktične izkušnje s trenutnimi pristopi ter težavami. Hkrati pa je tu potrebno razumeti, da je AmblyoPlay kot trening
vida, ki se izvaja na domu, v prvi vrsti dopolnilo, ki specialistom, staršem in otrokom pomaga izvajati 'domačo nalogo' in tako dosegati napredek še hitreje,« je povedal Žan Menart. Za rešitev je ekipa prejela tudi 1. nagrado za Podjetne talente 2017 na MOS-u v Celju.
 
Ekipa podjetja Smart Optometry se je pri tem stiku s specialisti lahko naslonila tudi na številčno skupnost uporabnikov njihove prve rešitve za očesno industrijo: profesionalne aplikacije Smart Optometry za pregled vidnih funkcij, ki jo po vsem svetu uporablja že več kot 19.000 registriranih očesnih specialistov iz več kot 160 držav, hkrati pa ima podjetje tudi trdno podporo korporativnega sklada Kolektor Ventures, ki je v letu 2016 z investicijo vstopil v lastništvo hitrorastočega mladega podjetja z vizijo digitalizirati in posodobiti očesno industrijo. Trendi namreč kažejo, da so težave z vidom ena izmed skritih pandemij današnjega časa, mednarodne študije pa ugotavljajo, da bo do leta 2050 več kot polovica svetovnega prebivalstva kratkovidna, kar še veča potrebo po razvoju rešitev, ki bodo blažile težave oči in vida.

 
Za več informacij se lahko obrnete na zan@amblyoplay.com ali +386 40 739 422.
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.