SLOVENSKI START:UP LETA 2024 JE FLIQA

Dne 19. junij 2024
 

Zaključna prireditev izbora Slovenski start:up leta 2024, ki je potekala v Si-TI teatru v Ljubljani v družbi več kot 250 podjetniških navdušencev in deležnikov slovenskega startup ekosistema, je prinesla zmagovalca letošnjega, že sedemnajstega prestižnega tekmovanja. Naziv Slovenski start:up leta 2024 in s tem tudi kristalni kipec je šel v roke startup podjetja FLIQA, ki razvija dva produkta s področja odprtega bančništva in s pomočjo partnerjev ponuja dostop do velikega števila evropskih bank.

 

Nagrado, ki jo že sedemnajsto leto zapored podeljuje iniciativa Start:up Slovenija v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom, Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport ter aktivnimi deležniki slovenskega ekosistema, je prejel startup, ki predstavlja s svojimi dosežki, dejanji, ugledom in razvojnim potencialom novo generacijo slovenskih inovativnih podjetnikov.

 

Kot je povedal Urban Lapajne iz iniciative Start:up Slovenija, »Slovenska družba še kako potrebuje pozitivne podjetniške vzornike, ki s svojimi dosežki in ugledom dokazujejo, da smo Slovenci in Slovenke sposobni dosegati prebojne dosežke ne samo v športu ampak tudi v podjetništvu. Z nagrado Slovenski startup leta, ki jo organiziramo že 17 let, želimo spodbuditi zanimanje mladih in povečati prepoznavnost tehnološkega podjetništva v širši družbi in s tem prispevati k prehodu v družbo znanja in zanimanje za poklice z visoko dodano vrednostjo.«

 

Izbor zmagovalca v prostorih Kluba slovenskih podjetnikov

Finalni izbor nagrade Slovenski start:up leta 2024 je letos že tretjič zapored potekal na sedežu SBC - Kluba slovenskih podjetnikov, ki je tudi eden izmed partnerjev izbora. Pred ugledno sedemčlansko komisijo se je predstavilo pet finalistovFLIQA, Plan Z, Remea, TipPri in DDD Invoices.  

 

Komisija je kandidate ocenjevala po štirih kriterijih, in sicer po uspešni potrditvi vrednosti produkta na trgu, pridobitvi investicij s strani domačih oziroma tujih investitorjev, kompetencah, predanosti, izkušenosti in organiziranosti ekipe ter po potencialu za hitro rast na tujih trgih.


Letošnjo ocenjevalno komisijo so sestavljali Tomaž Bizjak (Recatalyst), Rok Huber (Slovenski podjetniški sklad), Jure Mikuž (South Central Ventures), Maja Brelih Lotrič (Lotrič Meroslovje), Mitja Ruzzier (Fakulteta za management), Primož Zelenšek (Chipolo) in Rok Zorko (Silicon Gardens).


Član komisije, Rok Zorko iz Silicon Gardens je o tem, kaj zanj predstavlja Slovenski start:up leta oziroma kaj so iskali pri ekipi in sami ideji, povedal: »Mislim, da bi moral imeti slovenski startup leta realne možnosti, da nekoč v prihodnosti doseže 100 milijonov prodaje, kar pomeni, da pride nekje v bližino tega, da je »unicorn« oziroma samorog.«

 

 

Slovenski start:up leta 2024 je FLIQA

Laskavi naziv Slovenski start:up leta 2024 je osvojila ekipa FLIQA, ki je prepričala komisijo predvsem s svojo inovativnostjo in potencialom za rast. Podjetje razvija dva produkta s področja odprtega bančništva in s pomočjo partnerjev ponuja dostop do velikega števila evropskih bank. Prva rešitev omogoča preprosto in varno proženje transakcij direktno iz bančnega računa. To v praksi pomeni, da kupcem ni potrebno izpolnjevati plačilnih nalogov, da bi račun poravnali iz svojega bančnega računa, ampak samo izberejo banko iz seznama in preprosto potrdijo transakcijo.

 

Druga rešitev je tehnološka platforma, ki omogoča različnim trgovcem oceno kreditnega tveganja stranke v realnem času. Podatke potencialnega kupca v realnem času obogatijo s podatki naprednih algoritmov in jih preko API vmesnika ponudijo trgovcu. Tako lahko na licu mesta sprejmejo odločitev o odobritvi kredita, kar povečuje hitrost poslovanja ter zadovoljstvo kupcev. Glavne prednosti platforme so modularnost, enostavna integracija preko API vmesnikov, skladnost z regulativo ter zagotavljanje varstva občutljivih osebnih podatkov kupcev. 

 

Podjetje že uspešno nastopa na trgu in sklepa strateška partnerstva z uveljavljenimi igralci iz panoge kot sta podjetje SRC v Sloveniji, od katerega so prejeli tudi večjo investicijo, IbanXS iz Nizozemske, podpisano pa ima tudi namero o sodelovanju s slovensko družbo Bankart. 

 

Direktorica in soustanoviteljica podjetja FLIQA, Nina Strajnar je ob osvojitvi naziva Slovenski start:up leta 2024 povedala: »Občutki so izjemni. Ponosni smo na trud, ki smo ga vlagali skozi vsa ta leta, da smo uspeli držati fokus, se uspeli obdržati tudi kot ekipa in se še bolj povezati. Ta nagrada je res lepa potrditev tega skupnega dela in smo je zelo veseli. Z našimi produkti smo večinoma usmerjeni v Evropo in izven nje. Kljub temu da slovenski trg ni naš glavni fokus, je zelo lepo videti, da se tudi doma kaj govori o nas.«

 

 

O načrtih podjetja FLIQA za prihodnje Nina Strajnar še dodaja: »Naš naslednji mejnik je lansiranje novega produkta širše po Evropi in širitev poslovanja tudi na Bližnji vzhod in v Švico in od tam potem naprej.«

 

Gre za prestižno nagrado, ki odpira številna vrata, kar potrjuje tudi prejemnik nagrade Slovenski start:up leta 2023, ReCatalyst, ki razvija, proizvaja in prodaja katalizatorje naslednje generacije za vodikove gorivne celice.

 

Kakšno referenco predstavlja nagrada Slovenski start:up leta za podjetje, je povedal Matija Gatalo, soustanovitelj in direktor podjetja ReCatalyst, ki skoraj leto dni po osvojitvi nagrade Slovenski start:up leta in po prejemu 1,7 milijona evrov vredne investicije, uspešno osvaja trg in širi ekipo: "Vsekakor lahko rečem, da smo to trofejo uporabili povsod; tudi ko smo nazadnje snemali video za prijavo na EIC Accelerator. Kjer je le mogoče, uporabimo to referenco, ponosno povemo, da smo slovenski start:up leta. Sploh ker smo iz Slovenije – in za nas je vselej veljalo, da smo se morali bolj dokazovati -, je to znak verodostojnosti. Kaže, da smo mogoče nadpovprečni. Vsaka taka stvar nam pomaga, tudi nagrada start:up leta nam je pri tem zelo pomagala. Hkrati pa je recimo naš profil na omrežju LinkedIn zares zacvetel šele takrat, ko smo prejeli to nagrado in smo v zelo kratkem času nekako podvojili število sledilcev. In zelo kmalu za tem smo prejeli še investicijo, začeli smo zaposlovati in je bilo veliko zanimanja za delo pri nas. Verjamem, da to ni bilo zgolj zaradi časovnega naključja, gotovo nam je pomagala tudi publiciteta, povezana s to nagrado."

 

Veliki finale v Si-Ti Teatru s Tilnom Artačem

 

Zaključna slavnostna prireditev, na kateri je bil v Si-Ti Teatru v Ljubljani razglašen »Slovenski start:up leta 2024«, je postregla s pravim spektaklom, ki ga je vodil Tilen Artač in poskrbel, da bo večer poln znanih melodij in humorja obiskovalcem ostal še dolgo v spominu.  

 

 

Prestižno nagrado Slovenski start:up leta 2024 sta zmagovalcu na zaključni prireditvi v Si-Ti teatru podelila Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada, in Enej Kuščer, zmagovalec prvega kroga nagrade »Slovenski start:up leta«  v letu 2008.

 

 

Ob tem je Maja Tomanič Vidovič povedala: »Slovenski podjetniški sklad mlada inovativna podjetja podpira vse od leta 2006. V obdobju zadnjih 18-ih let smo tako lahko videli veliko uspešnih podjemov, serijske podjetnike, pa tudi številne primere, ko se odlične ideje niso uspele realizirati v tržno zanimive produkte. S tem seveda ni nič narobe, saj se lahko veliko naučijo tako posamezniki kot drugi deležniki slovenskega startup okolja, ki raste iz leta v leto. Zato vsako leto znova podpiramo prireditev Slovenski start:up leta, saj lahko s tem pomagamo nagraditi trdo delo mladih inovativnih podjetij, ki se trudijo narediti mednarodni preboj. Verjamemo, da je nagrada tudi v letošnjem letu prišla v prave roke. Rastemo skupaj!«

 

 

Program sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa "Vsebinska podpora za hitrejšo globalno in trajnostno rast inovativnih MSP (RazvojniPlus Program)" v okviru Programa evropske kohezijske politike v obdobju od 2021 do 2027.

 

Značke
Slovenski startup leta Startup Fliqa
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.