Slovenski električni motor za čolne RemigoOne je dobitnik nagrade DesignEuropa

Dne 5. september 2023 objavil Anemari Pediček
 

Na četrti slovesnosti ob podelitvi nagrad DesignEuropa, ki je potekala v kongresnem centru Axica v Berlinu, je slovenski električni zunajkrmni motor RemigoOne prejel nagrado v kategoriji malih in novoustanovljenih podjetij v konkurenci treh drugih evropskih modelov.

 

Ta lahek električni zunajkrmni motor, ki ga je oblikovala Ajda Bertok, je bil izdelan v skladu z načeli pomorskih inovacij in trajnosti. Namesto da bi bencinski motor preprosto napajali z elektriko zunaj krme, je podjetje izdelalo motor, ki z vgrajeno tehnologijo upošteva zahteve in pričakovanja navtikov glede materialov/uporabe.

 

Natečaj DesignEuropa, ki ga organizira Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO), je namenjen izjemnim videzom izdelkov, ki so zaščiteni kot registrirani modeli Skupnosti, ter vplivnim osebam na tem področju. Nagrade so razdeljene v tri kategorije: mala in novoustanovljena podjetja, industrijska podjetja in posebna nagrada za življenjske dosežke. Kategorija za življenjske dosežke je namenjena vplivnim oblikovalcem s pomembnimi dosežki na področju oblikovanja, ki so jih ustvarili na svoji poklicni poti.

 

Dobitnik nagrade v kategoriji industrijskih podjetij je popolnoma avtomatski aparat za ekspresno kavo, ki so ga za italijansko podjetje Smeg zasnovali Vittorio Bertazzoni, Matteo Bazzicalupo in Raffaella Mangiarotti.  Posebno nagrado za življenjske dosežke pa je prejela švedska oblikovalka Maria Benktzon. Benktzonova je pionirka vključujočega in ergonomskega oblikovanja ter prva ženska, ki je prejela to nagrado, saj si je v sodelovanju s Svenom-Ericom Juhlinom celotno svojo kariero prizadevala, da bi prek oblikovanja pomagala drugim. 

 

Predsednica žirije, francoska oblikovalka Isabelle Vérilhac, in nekdanja predsednica Urada evropskih oblikovalskih združenj (BEDA), je dejala:

"Prejeli smo skoraj 700 vrhunskih prijav iz najrazličnejših podjetij iz vse EU. Zato je bila izbira zmagovalca zelo zahtevna naloga. Nagrajenci letošnjega natečaja so dokaz odličnega oblikovalskega razmišljanja, trajnosti in okoljske odgovornosti na področju evropskega oblikovanja. Nagrajeni projekti so popolni primeri estetike, čustev, funkcionalizma, krožnosti in vključevanja pri oblikovanju. Prikazujejo tudi, kako je model ključno poslovno sredstvo za inovativna podjetja – tako velika kot mala – po vsej Evropi."

Izvršni direktor urada EUIPO Christian Archambeau je dodal:

"Nagrade DesignEuropa predstavljajo evropsko ustvarjalnost, inovativnost in iznajdljivost v vsej njeni odličnosti. Oblikovanje je v središču Evrope in dobili smo dva izjemna nagrajenca, ki dokazujeta moč oblikovanja. Evropski oblikovalci in oblikovalska industrija, vključno z MSP, prispevajo h gospodarskemu, družbenemu, kulturnemu in okoljskemu razvoju. Naša dobitnica nagrade za življenjske dosežke Maria Benktzon je zagovornica inovativnega in vključujočega oblikovanja vsakdanjih predmetov, njene navdihujoče stvaritve pa so predstavljene v nekaterih največjih svetovnih muzejih."

Žirija natečaja DesignEuropa, sestavljena iz uglednih strokovnjakov s področja oblikovanja, akademskega sveta, gospodarstva in intelektualne lastnine, je izbrala dva zmagovalna modela s seznama osmih finalistov, ki je bil objavljen junija.

 

Startup RemigoOne osvojil nagrado v katergoriji malih in novoustanovljenih podjetij

RemigoOne je električni zunajkrmni motor za čolne. Motor, ki ga je oblikovala Ajda Bertok za slovensko podjetje Remigo, je lahek in enostaven za prevoz in uporabo, tudi za ljudi brez navtičnega znanja. Izdelujejo ga v Sloveniji in je primeren za vse vrste čolnov do 1 500 kg, njegovo zasnovo pa vodijo načela inovativnosti in trajnosti.

 

RemigoOne

RemigoOne

Več o Remigo najdeš tukaj

 

Podjetje Remigo pa je tudi prejemnik sredstev P2 in SK75, ki jih omogoča Slovenski podjetniški sklad. 

 

O natečaju DesignEuropa

Natečaj DesignEuropa je postal stalnica na mednarodnem koledarju industrijskega oblikovanja. Četrta slovesna podelitev nagrad je potekala 5. septembra v Berlinu v sodelovanju z nemškim zveznim ministrstvom za pravosodje in nemškim uradom za patente in blagovne znamke. Prejšnje slovesnosti ob podelitvi nagrad DesignEuropa so potekale v Milanu (Italija), Varšavi (Poljska) in Eindhovnu (Nizozemska). Nagrado za življenjske dosežke so že prejeli André Ricard, oblikovalec olimpijske bakle iz Barcelone leta 1992, Giorgetto Giugiaro, znan po ikoničnih modelih avtomobilov, in Hartmut Esslinger, ki je zasnoval modele, značilne za blagovno znamko Apple.

 

Oglejte si dobitnike nagrad prejšnjih natečajev.

 

O uradu EUIPO

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) je ena največjih decentraliziranih agencij EU s sedežem v Alicanteju v Španiji. Leta 2021 je bil uvrščen med najbolj inovativne urade za intelektualno lastnino na svetu, zadolžen pa je za upravljanje registracij blagovnih znamk Evropske unije in registriranih modelov Skupnosti, ki zagotavljajo varstvo intelektualne lastnine v vseh državah članicah EU. Pri svojih dejavnostih sodeluje tudi z nacionalnimi in regionalnimi uradi EU za intelektualno lastnino ter gosti Evropski opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine.

Značke
Startup Remigo Remigoone DesignEuropa Nagrada
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.