Slovenska zmaga na TechCrunch Disrupt Hackathonu v Londonu!

Dne 7. december 2015 objavil Stanislava Vabšek
 


Ekipa slovensko angleškega start-upa Drugi vid oz. EqualEyes je včeraj zopet zmagala na 24-urnem programerskem maratonu, tokrat na eni največjih tehnoloških konferenc TechCrunch Disrupt London 2015! Po letošnjem Droidcon Hackathonu konec letošnjega oktobra, kjer je zmagala z zabavno aplikacijo za Googlove pametne ure, so včeraj žirijo Disrupt Hackathona prepričali z aplikacijo oz. rešitvijo FreeMe za pomoč žrtvam trgovine z ljudmi. To je že drugi letošnji odmevni mednarodni dosežek mladega start-upa, ki je član mariborskega univerzitetnega inkubatorja Tovarne podjemov, prejemnik zagonske subvencije P2 Slovenskega podjetniškega sklada in prvi slovenski član uglednega londonskega start-up pospeševalnika Wayra. Tokratna zmaga se podjetju že obrestuje, zato zaradi povečanega obsega dela aktivno iščejo nove kadre na področju spletnih in mobilnih tehnologij. Oglasite se jim na luka@equaleyes.com.
 


 

Zmaga na eni največjih tehnoloških konferenc na svetu!

TechCrunch Disrupt je ena največjih tehnoloških in start-up konferenc, ki danes in jutri poteka v Copper Box Areni v Londonu. Od sobote do nedelje je na prizorišču dogodka potekal 24-urni programerski maraton oz. hackathon, na katerem je v konkurenci 76 ekip iz vsega sveta zmagala ekipa slovensko angleškega start-upa Drugi vid oz. EqualEyes z aplikacijo oz. rešitvijo FreeMe.
 

Rešitev za pereč globalni problem

Rešitev FreeMe naslavlja globalni problem trgovine z belim blagom. Žrtvam teh okoliščin omogoča, da pomoč policista prikličejo s pritiskom na gumb na avtomatih za higienske vložke, ki so nameščeni na javnih straniščih. Po pritisku na gumb aplikacija FreeMe kreira profil žrtve, skupaj s fotografijo in podatki o času, lokaciji, spolu in starosti, ter ga deli s policijo. Sočasno osebi, ki je v stiski, iz avtomata postreže s higienskim vložkom z diskretno vgrajenim oddajnikom, ki policista, ki se znajde v bližini (denimo na mejnem prehodu) s posredovanjem profilnih podatkov obvesti, da se v njegovi bližini nahaja oseba, ki potrebuje pomoč.
 

Rešitev za javno dobro

”Ideja o rešitvi FreeMe, ki smo jo na hackathonu razvili in predstavili skupaj z angleškim poslovnim partnerjem Makelight, je izšla iz razmišljanja o tem, kakšen je lahko naš prispevek k boljšemu svetu v času aktualnih kriz, kot sta begunski val oziroma vojna v Siriji, ki še dodatno povečuje število ljudi v stiski in s tem razpihuje možnost okoriščanja na njihov račun. Aplikacijo FreeMe zato želimo ponuditi v javno dobro oz. jo dati na razpolago organizacijam, pa tudi vladam, ki skušajo reševati problem trgovine z ljudmi, in jim pri tem nuditi vso potrebno tehnično podporo,” je ob prejetju nagrade povedal Luka Topolovec, direktor start-upa Drugi vid, ki v Londonu deluje pod imenom EqualEyes Solutions.
 

Še ena priložnost za prepoznavnost lastnih rešitev

Sicer je nastop na TechCrunch Disrupt priložnost, da ekipa mariborsko-londonskega start-upa okrepi svojo prepoznavnost na angleškem, pa tudi globalnem trgu, ter med predstavniki skladov tveganega kapitala oziroma investitorji. Hkrati pa si podjetje z zmago na dogodku, kot je hackathon ene največjih tehnoloških konferenc na svetu, odlična priložnost za promocijo lastnih produktov, kot so Watchface Editor, ki kot prvi spletni urejevalnik omogocˇa popolno personalizacijo izgleda pametnih ur, Pebble Apps, ena izmed bolj popularnih aplikacij za pametne ure Pebble ali EqualEyes oz. uporabniški vmesnik za slepe in slabovidne, s katerim so se leta 2012 na finalu Microsoftovega tekmovanja Imagine Cup v New Yorku uvrstili med osem najboljših ekip na svetu.

---
Mariborska Tovarna pojdemov je sonosilec Iniciative Start:up Slovenija, v kateri aktivno spremljamo in promoviramo dosežke slovenskih start-up podjetij.
 

 

Značke
Bootcamp SK75
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.