Slovenijo bo na Central European Startup Awards 2016 Grand Finale zastopalo 11 nacionalnih startup zvezd!

Dne 17. november 2016 objavil Stanislava Vabšek
 V Tehnološkem parku Ljubljana smo predstavili 56 slovenskih startupov in deležnikov slovenskega startup ekosistema ter med njimi izbrali 11 najboljših, ki nas bodo kot nacionalni ambasadorji zastopali na uglednem Central European Startup Awards 2016 Grand Finale dogodku, ki ga bo 1. decembra gostil ljubljanski ABC pospeševalnik. Po glasovanju 5-članske nacionalne komisije in izidih javnega glasovanja bodo Slovenijo na velikem CEE regijskem finalu zastopali Zavod mladi podjetnik v kategoriji najboljši ”coworking” prostor, produkt SK75 Slovenskega podjetniškega sklada v kategoriji najboljši pospeševalniški oz. inkubatorski program, Dawn of Play v kategoriji najboljši neodvisni razvijalec iger, Homey v kategoriji ”early stage” startup, Chipolo v kategoriji najboljši IoT startup in Borza terjatev v kategoriji najboljši ”fintech” startup. Eurosender bo slovenski predstavnik v kategoriji najboljša uporabniška izkušnja, Blub Blub nas bo zastopal v kategoriji najboljši družbeni vpliv in Jure Mikuž iz RSG Kapital v kategoriji investitor leta. Predstavnica, ki nas bo zastopala v kategoriji najbolj vplivne ženske startuperke je Alja Isaković, v kategoriji startup leta pa bo Slovenijo zastopala ekipa GoAvio. V tekmi za zmago na ravni CEE regije bomo vse naštete slovenske predstavnike lahko podprli z javnim glasovanjem, ki se bo odprlo 16. novembra, pri čemer držimo pesti, da se bo na CESA 2016 Grand Finale dogodku 'slišala tudi slovenska himna'.
 
Vseh 11 slovenskih predstavnikov se bo za zmago na ravni CEE regije pomerilo 1. decembra 2016 na Central European Startup Awards 2016 Grand Finale dogodku, ki ga bo letos gostil ljubljanski ABC pospeševalnik. Najsvetlejše regionalne zvezde pa se bodo 9. decembra 2016 pomerile za končno zmago v okviru Global Startup Awards 2016, ki bodo letos potekale v Kuala Lumpurju, Malezija.
 
Dogodek startup zanesenjakov in uglednih partnerjev
Central European Startup Awards (CESA) je serija dogodkov v državah srednje in vzhodne Evrope, ki izpostavljajo in promovirajo najboljše inovatorje ter startup deležnike, najprej na ravni posamičnih držav, nato na ravni celotne CEE regije in na koncu še v okviru globalne mreže oz. Global Startup Awards. Dogodek je zagnala ekipa startup zanesenjakov iz Danske in Madžarske, podpirajo pa ga partnerji, kot so Google, IMB, Amazon, SAP in drugi. Tako je tudi SAP Slovenija letos podprla dve tekmovalni kategoriji, in sicer za najbolj vplivno žensko v startup svetu in startup leta, v kateri smo kot slovenske predstavnike izbrali Aljo Isaković in startup ekipo GoAvio.
 
10 držav in več kot 700 nominacij v 12 tekmovalnih kategorijah
Letos so v CESA poleg Slovenije sodelovale še Madžarska, Avstrija, Slovaška, Češka, Poljska, Romunija, Bolgarija, Srbija in Hrvaška, ki so prispevale skupaj več kot 700 nominacij v skupno 12 tekmovalnih kategorijah. Celotna tekmovalna procedura na nacionalni, regionalni in globalni ravni je letos organizirana tretjič zapored, Slovenija pa v njej sodeluje že drugič. Lani je namreč CESA slovenski državni finale organiziral ljubljanski ABC pospeševalnik, ki je letošnji Grand Finale Partner, zato je organizacijo in izvedbo slovenskega finala letos prevzela Iniciativa Start:up Slovenija, ABC pospeševalnik pa je sodeloval kot partner in podpornik domačega tekmovanja.
 
Člani nacionalne žirije
Najboljših 11 slovenskih ambasadorjev v 11 tekmovalnih kategorijah (Slovenija letos ni sodelovala v kategoriji AI/Chatbot), so poleg javnega glasovanja določili glasovi nacionalne žirije, v kateri so letos sodelovali Branko Drobnak, predsednik kluba Poslovni angeli Slovenije, Jakob Gajšek, soustanovitelj ABC pospeševalnika, Marjana Majerič, namestnica direktorja Tehnološkega parka Ljubljana, Tanja Kožuh, direktorica Primorskega tehnološkega parka in Urban Lapajne, organizacijski vodja Iniciative Start:up Slovenija.
 
SAP Slovenija pokrovitelj dveh kategorij
Kot člana žirije sta kandidate v kategorijah najbolj vplivna startuperka oz. ženska v startup svetu in startup leta ocenjevala še direktor SAP Slovenija Gregor Potočar in Rok Magister, vodja prodaje oblačnih rešitev za SAP Central and Easter Europe.
 
Ambasadorji, ki bodo zastopali Slovenijo na CESA 2016 Grand Finale
 
1. Kategorija najboljši ”coworking” prostor
 • Zavod mladi podjetnik poleg najema virtualne pisarne oz. delovnih prostorov v svojem ”coworking” prostoru zagotavlja celostno paleto kakovostnih storitev, podprtih z bogatimi izkušnjami na področju ustanavljanja podjetij in pravnega, računovodskega ter drugega poslovnega svetovanja.
 • V ožji izbor te kategorije so se letos uvrstili še KIKštarter, Kreativnica, Poligon kreativni center in Razvojna zadruga Tkalka. 
2. Kategorija najboljši pospeševalniški oz. inkubatorski program
 • Produkt SK75 Slovenskega podjetniškega sklada, ki obsega konvertibilno posojilo v višini 75.000 € in spremljevalni pospeševalniški program Start:up Geek House je zasnovan tako, da inovativnim startupom s potencialom globalne rasti zagotavlja, da najdejo ujemanje svojega produkta s trgom v najkrajšem možnem času. V zadnjih 4 generacijah startupov (od jeseni 2014 do pomladi 2016) je sklad z investicijo SK75 podprl skupaj 41 podjetij, ki so tako skupaj prejela 2,65 mio € investiranih sredstev in sama dodatno zbrala še 1,5 mio kapitala zasebnih vlagateljev.
 • V ožji izbor te kategorije so se letos uvrstili še Inkubator Savinjske regije, Katapult, Ljubljanski univerzitetni inkubator, produkt SK200 Slovenskega podjetniškega sklada in Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske.
3. Kategorija najboljši neodvisni razvijalec iger
 • V tej kategoriji je bil nominiran le en kandidat, ki je tako avtomatično postal tudi zmagovalec, in sicer gre za ekipo Dawn of Play, ki jo sestavljajo od otroštva zagrizeni igričarji, ki z velikim navdušenjem in strastjo ustvarjajo inovativne in zabavne računalniške igre.
4. Kategorija najboljši ”early stage” startup
 • Ekipa, ki razvija aplikacijo Homey, skuša uporabnike na zabaven način pritegniti k opravljanju hišnih opravil. Nad njo so navdušene zlasti ameriške mame, aplikacija pa je zanimiva tudi za slovenske družine.
 • V ožji izbor te kategorije so se letos uvrstili še 45HC.com, Blub Blub, Feelif in Ulla Labs.
5. Kategorija najboljši IoT startup
 • Chipolo, ki razvija in po vsem svetu prodaja najglasnejši Bluetooth iskalec izgubljenih predmetov, ki vaše založene ključe, denarnico, telefon, torbico, računalnik ... poišče v le nekaj sekundah.
 • V ožji izbor te kategorije so se letos uvrstili še CarLock, DS Meritve, Nexto, OOSM, Scoutee, Zenodys.
6. Kategorija najboljši ”fintech” startup
 • Borza terjatev je spletna platforma, ki omogoča malim in srednjim podjetjem, ki so dobavitelji ”blue-chip” in državnih podjetij, da prodajo svoje terjatve in naročilnice na borzi in zanje prejmejo takojšnje plačilo.
 • V ožji izbor te kategorije so se letos uvrstili še Homey, Kripto in Toshl Finance.
7. Kategorija najboljša uporabniška izkušnja
 • Eurosender je spletna platforma za pošiljanje paketov na katerokoli destinacijo v EU. Z Eurosenderjem je naročanje prevoza oz. dostave paketov preprosto, zanesljivo in cenovno ugodno.
 • V ožji izbor te kategorije so se letos uvrstili še Beeping, Doctrina, InRange, Nexto, OOSM.
8. Kategorija najboljši družbeni vpliv
 • Blub blub je ekipa digitalnih strokovnjakov in logopedov, ki revolucionirajo način, kako se otroci učijo govoriti in kako logopedi opravljajo svoje delo.
 • V ožji izbor te kategorije so se letos uvrstili še Feelif, Invented4, Mali junaki, Smart Futuristic, SmartNinja.
9. Kategorija najbolj vplivna startuperka
 • Alja Isaković je ustanoviteljica gibanja Europe Code Week, nekdanja startuperka v podjetju CubeSensors in doktorska študentka ter asistentka na ljubljanski Fakulteti za računalništvo in informatiko, kjer sodeluje pri raziskavah na področju e-učenja. Zavezana je k ustvarjanju prijetnih uporabniških izkušenj, s svojim delom pa bi rada pripomogla tudi k temu, da bi tehnologija postala bolj človeška. Predvsem pa želi na slovenski in globalni startup sceni videti še več žensk, ki so navdušene nad sodobnimi tehnologijami.
 • V ožji izbor te kategorije so se letos uvrstili še Anita Lozar, Cica Gajić Grabovac in Sanja Zepan.
10. Kategorija investitor leta
 • Jure Mikuž je ustanovitelj in direktor RSG Kapital, prvega in najuspešnejšega slovenskega sklada tveganega kapitala, v katerega so svoj kapital vložila tudi slovenska uveljavljena podjetja, kot so Gorenje, Sava, Kolektor, FMR, Instrumentation Technologies in drugi.
 • V ožji izbor te kategorije so se letos uvrstili še Aljoša Domijan (Aguatera), Gregor Pipan (XLAB), Kolektor Ventures, Niko Slavnič (IQBATOR).
11. Kategorija startup leta
 • Ekipa GoAvio razvija spletno platform za povezovanje nizkocenovnih letov z železniškimi in avtobusnimi prevozi. Tako lahko končnim uporabnikom in velikim spletnim iskalnikom prevozov, kot je denimo Skyscanner, zagotavlja podatke o (naj)cenejših možnostih za prevoz do želene destinacije.
 • V ožji izbor te kategorije so se letos uvrstili še Adora Med, Blub Blub, Chipolo, Feelif, Gotoky, Ulla Labs.
 
- - -  
Za več informacij pokličite ali pišite:
Stanislava Vabšek, gsm 031 707 204, stanislava.vabsek@startup.si
 
Značke
CESA 2016
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.