Slovenci na čelu hotelske revolucije!

Dne 31. avgust 2016
 

Delovanje hotelov po Evropi se izboljšuje tudi po zaslugi slovenske start-up ekipe, ki je ustvarila aplikacijo Facility, ki jo najbolje opišemo kot digitalne možgane za hotele. Ta pomaga k hitrejšemu in kakovostnejšemu pretoku podatkov na enem mestu, med vsemi zaposlenimi v hotelih, od sobaric do direktorjev, k njenemu uspehu pa je znatno pripomogel tudi ABC pospeševalnik.


Luka Berger in Aljaž Ketiš
 

Do ideje zaradi kaotičnega dela v hotelih

Luka Berger, idejni oče aplikacije Facility, ki je poleti leta 2012 delal v hotelu v ameriškem nacionalnem parku Yellowstone, je v praksi spoznal, da je delo v hotelih pogosto kaotično zaradi slabe komunikacije med zaposlenimi. Ob vsej sodobni tehnologiji je organizacija dela še vedno temeljila na telefonskih klicih, listih papirja in iskanju odgovornih oseb ter bila pogosto zamudna in neučinkovita. Berger je videl priložnosti za izboljšave in vpeljavo pametne tehnologije ter se v Slovenijo vrnil z ambiciozno poslovno idejo. Takšno, ki bi lahko sprožila revolucijo v organizaciji hotelskega dela.
 

Facility uporablja že več kot 100 nastanitvenih objektov

S poslovnim partnerjem Aljažem Ketišem sta v svojem podjetju Creatriks začela razvijati rešitev za boljše komuniciranje med hotelskim osebjem in ustvarila platformo Facility. Danes jo uporablja več kot sto nastanitvenih objektov v štirih državah, poleg domačih so doslej pridobili še naročnike iz Hrvaške, Srbije in Avstrije. Dokaz, da ima aplikacija Facility velik potencial, pa je tudi nedavna investicija sklada Speedinvest v višini 550.000 evrov.
 

Ko navdušiš sobarice, veš, da si na pravi poti!

Facility s klikom na ekran tablice, telefona ali računalnika omogoča pregled nalog vseh zaposlenih. Sobarica vidi katere sobe je treba počistiti, med čiščenjem vzdrževalcu sporoči, ali je potrebno kakšno popravilo v sobi, in obvesti recepcijo, ko je soba pripravljena za novega gosta. Vsi zaposleni so znotraj aplikacije takoj obveščeni o nalogah, ki jih morajo opraviti.


Do 200 delovnih ur prihranka na mesec

Z uporabo aplikacije Facility lahko hotel z 200 sobami mesečno prihrani kar 200 delovnih ur, stiska vsaj 3000 listov papirja manj, zmanjša izgubo drobnega inventarja za 15 % in za kar trikrat zviša število opaženih težav v hotelu, ki jih je treba odpraviti. Povrhu vsega pa ustanovitelja pravita, da se zaposleni naučijo aplikacijo uporabljati v enem samem dnevu, kar jih zelo pozitivno preseneti.
 

Dogovor o investiciji je trajal 9 mesecev

Luka Berger priznava, da je pot start-upov v Sloveniji in regiji trnova, in da so investicije precej nižje kot v ZDA. Pravi, da se v start-upe, kot je Facility, čez lužo vlaga več milijonov, tukaj pa so lahko zelo zadovoljni s 550.000 EUR, kolikor jih je v razvoj aplikacije vložil investicijski sklad Speedinvest. Za pridobitev te investicije so se z investitorjem dogovarjali kar devet mesecev.
 

Vloga ABC pospeševalnika ključna za uspeh start-upa

Na srečo se je pred dvema letoma v Ljubljani odprl ABC pospeševalnik, ki je odigral veliko vlogo pri uspehu aplikacije Facility. Ustanovitelja pravita, da je bil vstop v program pospeševalnika prelomen trenutek v zgodbi njunega start-upa, saj je bila ekipa popolnoma osredotočena na projekt, hkrati pa jih je motiviralo trdo delo ostalih udeležencev v programu. Berger in Ketiš se strinjata, da sta v pospeševalniku osvojila znanje in pridobila poznanstva brez katerih bi za enak napredek potrebovala več let.
 

Ameriške sanje

Kakšni so načrti za prihodnost rastočega slovenskega startupa? Ustanovitelja pravita, da se želijo razširiti v še več držav in biti s svojo aplikacijo prisotni v vsaj tisoč hotelih. Kakovost aplikacije Facility pa medtem postaja vedno bolj znana, saj jih sedaj precej hotelirjev samih poišče in povpraša o možnosti preizkusa programa. “Aplikacija Facility resnično izboljšuje kakovost dela in optimizira poslovanje hotelov, saj jo obstoječi uporabniki očitno že priporočajo naprej. To me zelo veseli, saj kaže, da je hotelirjem aplikacija postala nepogrešljivo orodje pri delu,” je zadovoljen Luka Berger.
 
Dolgoročni cilj mladih podjetnikov je preboj na ameriški trg, kjer na Facility čaka še več hotelov in višje investicije. Ob tem bo podjetju verjetno ponovno pomagal ABC Accelerator, ki je pravkar odprl podružnico v Silicijevi dolini. Ta je namenjena prav ambicioznim startupom kot je Facility in bo služila kot odskočna deska na donosen amriški trg.
 

Spanje v hotelih, ki jih bodo vodili slovenski digitalni možgani

Kaj pa potem, ko bo Facility v največjih hotelskih verigah po svetu? “Izhod … In pika,” se zasmeji Ketiš. Izhod v tem primeru seveda pomeni večmilijonsko prodajo. Pot do tja je sicer še dolga, a kdo ve, morda bomo kmalu spali v hotelih, ki jih bodo pomagali voditi slovenski digitalni možgani.


- - -

Avtorica prispevka: Edina Dyachenko, ABC pospeševalnik


 

Značke
SK75 SK200 Roadshow Start:up roadshow Jesen 2016
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.