Settings = { cultureInfo: "sl-si", cookieUrl: "/sl-si/politika-piskotkov", };
 

S 349 dogodki in 10.452 udeleženci Slovenija lani dvakrat bolj podjetna kot dve leti prej. Pozitivni trend se nadaljuje!

Dne 3. april 2015 objavil Stanislava Vabšek
 

Hiter in dinamičen razvoj nacionalnega start-up ekosistema kažejo tudi rezultati delovanja Iniciative Start:up Slovenija v letu 2014 in število udeleženih posameznikov ter start-up podjetij v nacionalnih programih. Lani smo namreč z organizacijo in izvedbo 349 podjetniških dogodkov po vsej Sloveniji z 10.452 udeleženci ustvarili toliko podjetniškega udejstvovanja, kot v letih 2012 in 2013 skupaj.

 
Dinamičen razvoj slovenskega podjetniškega ekosistema potrjujejo tudi rezultati delovanja Iniciative Start:up Slovenija v letu 2014. Lani smo namreč prek vseh nacionalnih programov za spodbujanje podjetništva izvedli 349 različnih dogodkov po vsej Sloveniji. Udeležilo se jih je 10.452 ljudi oziroma predstavnikov vseh naših ciljnih skupin: podjetniških ekipe v fazi snovanja podjetniške ideje, start-up podjetij in podjetij v hitri globalni rasti.
 

V enem letu do rezultatov iz dveh let skupaj

V primerjavi z zbirnimi rezultati za leti 2012 in 2013 skupaj, ko smo organizirali več 400 dogodkov za več kot 13.000 udeležencev, smo torej v enem letu uspeli organizirati in izpeljati skoraj toliko podjetniškega udejstvovanja, kot v obeh pred-preteklih letih skupaj!
 

Vedno bolj celovit in povezan ekosistem

Programe in strategijo za prodornejšo in podjetnejšo Slovenijo podrobneje predstavljamo v predstavitveni publikaciji Iniciative. Z nacionalnimi programi, ki imajo večletno tradicijo in uveljavljene blagovne znamke, predvsem pa se vsebinsko povezujejo in dopolnjujejo, zagotavljamo pomoč in podporo podjetjem v vseh fazah rasti – tako v obliki financiranja in izobraževalnega programa, ki se izvaja v sodelovanju z najboljšimi zasebnimi izvajalci, kot tudi z osebnimi mentorji, promocijo in globalnimi povezavami.
 

S polno paro tudi v letu 2015!

Za Iniciativo in Slovenski podjetniški sklad (SPS) je izjemno dejavno in uspešno tudi prvo tromesečje letošnjega leta, v katerem smo organizirali in izvedli 10 predstavitvenih dogodkov, namenjenih predstavitvam letošnjih produktov SPS za financiranje in podporo start-up podjetjem: tekmovanje Start:up Slovenija 2015 z razpisom P2 za pridobitev zagonske subvencije višini 54.000 EUR, produkt SK75 za pridobitev konvertibilnega posojila v višini 75.000 EUR in produkt SK200 za pridobitev javne lastniške investicije v višini 200.000 EUR.
 

Več kot 500 udeležencev 

Za predstavitve vseh treh omenjenih produktov SPS smo marca letos, poleg Foruma 100% Start:up, izvedli še osem regionalnih ‘roadshow’ delavnicah v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Celju, Velenju, Novem mestu, Kopru in Murski Soboti ter pripravljalno delavnico za razpis P2 v Mariboru. Udeležilo se jih je več kot 500 predstavnikov inovativnih start-upov, katerim smo na dogodkih zagotovili tudi osebno svetovanje, uspešni podjetniki, ki so v preteklosti že prejeli omenjena sredstva, pa so jim prenesli svoje izkušnje in napotke.
 

Kar 142 prijav na prve letošnje razpise

Do 20. marca 2015, ko se je iztekel rok za oddajo vlog v pred-selekcijske postopke za vse tri omenjene produkte SPS, smo prejeli 107 prijav na tekmovanje Start:up Slovenija 2015 z razpisom P2, 26 prijav za SK75 in 9 prijav za SK200. Prijave na vse tri produkte je torej oddalo skupaj 142 podjetniških ekip, za katere bomo do sredine aprila 2015 izpeljali vse postopke v okviru pred-selekcijskih programov.
 

Primerljivi z najboljšimi start-up ekosistemi

S ponudbo kapitala prek produktov SPS P2, SK75 in SK200 zagotavljamo dodatno spodbudo za celoten nacionalni podjetniški ekosistem in pomagamo so-ustvarjati nove zgodbe o uspehu. V iniciativi še ugotavljamo, da slovenski start-up ekosistem še nikoli ni bil tako živ, s tako veliko podjetniškega potenciala in celovito finančno ter vsebinsko podporo. Ravno zaradi celostne in sistematične podpore start-upom v vseh ključnih fazah njihovega razvoja pa postaja tudi vse bolj mednarodno konkurenčen ter primerljiv z najboljšimi start-up ekosistemi po svetu.
 

Iniciativa kot odprta nacionalna platforma

Iniciativo Start:up Slovenija vodita strateško povezana Tovarna podjemov iz Maribora in Tehnološki park Ljubljana. Člani Iniciative so Primorski tehnološki park, RCR Zasavje, Pomurski tehnološki park, Inkubator Savinjske regije. Pridruženi člani inovativnega podpornega okolja: SAŠA inkubator, Podjetniški inkubator Spodnjega Podravja in Klub mladih podjetnikov Novo mesto. Iniciativa deluje kot odprta platforma, ki se ji lahko z izjavo podpore priključijo različne organizacije in posamezniki, ki želijo uresničevati vizijo dinamične, podjetniškim talentom prijazne države.
 

Sodelovanje z zasebnimi izvajalci

Iniciativa Start:up Slovenija, kot javni del ekosistema, ponosno in z veseljem sodeluje tudi z najboljšimi zasebnimi izvajalci, kot so Hekovnik, CEED Slovenia, 30Lean, Ustvarjalnik  in drugi. V letošnjem letu med partnerje z veseljem pozdravljamo tudi nov zasebni podjetniški pospeševalnik ABC Accelerator.
 

Program start:up Alpe Adria

Program Start:up Alpe Adria, ki ga bo iniciativa lansirala v kratkem, tesno povezuje slovensko podjetniško vozlišče s sosednjimi državami. Izmenjava znanj, izkušenj, vstop na tuje trge, oblikovanje mednarodnih ekip, vse to so cilji delovanja projekta Start:up Alpe Adria, ki ga poleg Slovenije vodijo italijanske in avstrijske ključne organizacije spodbujanja podjetništva. Temeljne aktivnosti projekta Start:up Alpe Adria so regijski start-up vikend, enotna promocijska platforma, skupne konference in dogodki ter promocija regije kot globalnega podjetniškega vozlišča.
 

Aktivno mednarodno povezovanje

Iniciativa poleg regijskega povezovanja aktivno deluje tudi na globalnem povezovanju z aktualnimi podjetniškimi vozlišči na vseh kontinentih. Tovrstno povezovanje omogoča lažji in hitrejši vstop slovenskih podjetij na tuje trge, prav tako pa pritegnitev tujega talenta na domača tla. Pri tem izpostavljamo mednarodno konferenco PODIM, na odru katere se bo tudi letos zvrstilo več kot 50 govornikov iz skoraj vseh kontinentov sveta, ki bodo poleg deljenja svojega znanja in izkušenj na odru tudi osebno svetovali slovenskim start-up podjetjem.
 
 

 

Značke
Forum 100% start:up Start:up Slovenija P2 SK75 SK200 Slovenski podjetniški sklad Start:up Slovenija 2015
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.