Revolucija razvoja NFT in hitra rast digitalnega plačevanja

Dne 6. maj 2021
 

Tako kot je pred leti blockchain pretresel finančno industrijo, v zadnjih mesecih vlogo razbijalca ustaljenih poslovnih modelov v igralniškem in zbirateljskem prostoru prevzemajo NFT-ji. NFT-ji ali nezamenljivi žetoni so nova digitalna sredstva, katerih trg je v lanskem letu dosegel 250 milijonov ameriških dolarjev, višina investicij pa zrasla za 299%. A ti žetoni so le ena od oblik monetizacije podatkov, ki so posledica novih poslovnih modelov.

 

Konkurenca vse večjega števila fintech podjetij sili banke in preostale finančne ponudnike v sprejemanje tehnoloških inovacij in prenavljanje poslovnih strategij. To dokazuje izredno hiter tok inovacij na področju bančnih tehnologij, od aplikacij za mobilno bančništvo, prek pogovornih robotov do novih tehnologij plačevanja. Zadnja leta sta najbolj poudarjena dva trenda – počasno odmiranje gotovine in hitra rast digitalnega plačevanja. Business Insider Intelligence ocenjuje, da bodo leta 2024 posamezniki in podjetja prek spleta ali neposredno prvič izvedli več kot bilijon negotovinskih transakcij. Večino transakcij bodo opravili s karticami in digitalnimi denarnicami, pri čemer bo posebno v Evropi hitro rasla priljubljenost neposrednih bremenitev.

 

V finančni, pa tudi v drugih panogah, se krepita želja in praksa podjetij z zbranimi digitalnimi podatki ustvariti nove vire prihodkov. Raziskava družbe McKinsey ugotavlja, da je 41 odstotkov podjetij že našlo metode, kako unovčiti svoje podatkovne in analitične napore. Najbolj napredna in praviloma tudi bolj uspešna podjetja z analizo zbranih podatkov uporablja za hitrejše odzivanje na trgu. Se pa uspešna uporaba in monetizacija podatkov vse bolj kaže kot pomembna strateška prednost pred konkurenčnimi sledilci.

 

Za analitično revolucijo v umetnosti so v zadnjem času poskrbeli NFT-ji. Jason Bailey v svojem podjetju Artnome ureja največjo bazo podatkov o celotnih delih pomembnih umetnikov 20. stoletja na svetu. Na letošnjem Podimu bo predstavil svoj model monetizacije podatkov.

 

Rezervirajte si 20-minutne sestanke. Izbirajte med več kot 200 inovativnimi startupi!

Startupi so gonilna sila pri razvoju inovacij. Rezervirajte si 10, 20 ali tudi 30 sestankov s startupi, ki razvijajo zanimive tehnologije in bodo letos sodelovali na startup in tehnološki konferenci Podim DX. Ob nakupu karte Investor ali Business Executives prejmete digitalni startup katalog, kjer smo po kategorijah nalistali startupe z največjim potencialom iz naše regije. Mi smo zbrali, vi izberite. 

 

Poglejte program letošnje konference. 

 

Celoten članek je dostopen na ProFinance.si

 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

 

Značke
Slovenski podjetniški sklad Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj Sklad skladov Startup Plus Program
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.