Rešitev WINEGUARD osvojila zmago na šestem CASSINI Hackathonu Slovenija

Dne 6. november 2023 objavil Start:up Slovenija
 

Rešitev WINEGUARD, sistem za spremljanje kritičnih okoljskih parametrov v vinogradih, je najbolj prepričala štiričlansko strokovno komisijo. S ponosnim nazivom “Zmagovalci šestega CASSINI Hackathona v Sloveniji« in vstopom v finale evropskega tekmovanja, pa ekipa WINEGUARD ne praznuje le tega dosežka, temveč se veseli tudi glavne nagrade: intenzivne poslovne podpore za nadaljnji razvoj svoje inovativne rešitve s strani Tovarne podjemov in edinstvene priložnosti za udeležbo na eni najvplivnejših startup & tehnoloških konferenc v Srednji in Vzhodni Evropi, konferenci Podim. Ekipa “WINEGUARD” se bo že ta četrtek pomerila z devetimi ekipami na evropskem CASSINI demo dnevu. 

 

Na 6. CASSINI Hackathonu Slovenija je zasijalo 9 rešitev, ki jih je razvijalo 45 udeležencev. Ta intenzivna tridnevna izkušnja je bila obogatena s prisotnostjo 19 izkušenih mentorjev, ki so ekipam nudili neprecenljivo podporo in strokovno usmeritev. S pomočjo obsežnih podatkov iz evropskih programov, kot so Copernicus, Galileo in EGNOS, so se ekipe posvetile reševanju perečih problemov s področja trajnostne infrastrukture, podpore proizvodnji hrane, dostopa do čiste vode in razumevanja ter napovedovanja prisilnih migracij. Vrhunec CASSINI Hackathona pa nas čaka v četrtek, 9. novembra ob 18:00, ko se bodo zmagovalci iz vseh sodelujočih držav potegovali za prestižno nagrado na evropskem nivoju.

 

45 udeležencev, 9 ekip, 3 dni strastnega inoviranja in odlične atmosfere

Šesti CASSINI Hackathon, ki ga podpira Evropska komisija, je hkrati potekal v 10 evropskih državah, med drugimi tudi na Hrvaškem, v Estoniji, v Nemčiji, na Nizozemskem, Poljskem, Portugalskem, Romuniji, Španiji in Ukrajini. Slovenski CASSINI Hackathon je združil več kot 45 zavzetih razvijalcev, podjetnikov in oblikovalcev, ki so bili razdeljeni v 9 ekip. Pod vodstvom 19 izkušenih mentorjev so ekipe tri dni delale na ustvarjanju novih inovativnih rešitev za tri ključne izzive.

 

cassini

Udeleženci CASSINI Hackathona

Udeleženci, ki so se lotili izziva 1, so iskali rešitve za trajnostno infrastrukturo, medtem ko so udeleženci izziva 2 iskali rešitve, ki bi podprle proizvodnjo hrane in zagotovile dostop do čiste vode. Udeleženci, ki so se odločili za izziv 3, so se posvetili razumevanju in napovedovanju prisilnih migracij.

 

Vzdušje na samem hackathonu je bilo po mnenju udeležencev preprosto odlično. Anže Kozole iz ekipe BeeSeen je povedal:

“Vzdušje na CASSINI Hackathonu je bilo odlično in izjemno sproščeno. Veliko smo se pogovarjali z drugimi udeleženci, kar nam je omogočilo, da smo se naučili mnogo novih stvari. Najbolj sem bil navdušen nad mentoriranjem, saj so nam vrhunski mentorji ponudili dragocene povratne informacije o naši ideji in resničnem svetu.”

Ekipam je pomagalo 19 podjetniških mentorjev

Pri razvoju idej in reševanju ključnih izzivov je ekipam pomagalo kar 19 vrhunskih mentorjev, med katerimi so bili izjemni strokovnjaki, kot so dr. Dušan Heric (Poligram), Dejan Pernat (PP Agro), Anja Ilič (GEN-I), Saša Štraus (DIH Agrifood), Nejc Habulin (nChain), Urša Gomboc (nChain), Mark Kalin (ABC Accelerator), dr. Muhamed Turkanović (FERI UM), dr. Domen Mongus (FERI UM), Igor Križnar (Paradigma Technologies), Tomaž Ščavničar (Refarmo), Urban Lapajne (Tovarna podjemov), Vid Peterman (Modri planet), Matej Rus (Tovarna podjemov), Klara Eva Kukovičič (RTV Slovenija & TedXLjubljana), Nataša Rus (Tovarna podjemov), Luka Mustafa (IRNAS), Sergej Krajnc (Termodron) in Blaž Jakopin (PRIOT in zmagovalec četrtega CASSINI Hackathona). 

 

Urša Gomboc iz podjetja nChain, ki je aktivno sodelovala kot mentorica na dogodku, je z nami delila svoje navdušenje nad odlično atmosfero, ki je vladala na CASSINI Hackathonu.

"Atmosfera na dogodku je bila preprosto odlična," je poudarila. "Sodelovanje na hackathonih, kot je CASSINI, toplo priporočam vsem ambicioznim posameznikom. To doživetje spodbuja razmišljanje o idejah, o katerih morda nikoli ne bi razmišljali sami."

Anja Ilič iz GEN-I, ki je prav tako prevzela vlogo mentorice na CASSINI Hackathonu, je dodala, da so bile ideje zares izjemne in da so udeleženci razmišljali izven ustaljenih okvirjev.

 

Tudi član komisije in mentor na dogodku, dr. Mohamed Turkanović iz FERI UM, se je strinjal z Uršo in Anjo ter dodal, da je večina predstavljenih idej izžarevala izjemno inovativnost. Nekatere izmed njih so že zelo dobro razvite in obetajo velik potencial.

 

Zmagovalec rešitev WINEGUARD

V nedeljo popoldan je pred štiričlansko strokovno komisijo, ki so jo sestavljali dr. Dušan Heric, Poligram, Matej Rus, EPF in Tovarna podjemov, Blaž Jakopin, Priot in zmagovalec 4. CASSINI Hackathona ter dr. Muhamed Turkanović iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, stopilo 9 ekip. 

 

Cassini komisija

Komisija CASSINI Hackathona

Z odlično predstavitvijo rešitve je komisijo najbolj prepričala petčlanska ekipa WINEGUARD, v kateri so bili Aljaž Hercog, Andraž Vrečko, David Režonja, Jure Zavratnik in Tadej Podrekar. Ekipa je razvila rešitev WINEGUARD. Njihova zmaga v drugem izzivu ni bila le osupljiva, temveč je prinesla številne nagrade, ki vključujejo 1.000 EUR denarne nagrade, poseben poslovni razvojni paket Tovarne podjemov in ekskluzivne vstopnice za udeležbo na konferenci PODIM 2023. Vodja ekipe WINEGUARD, Jure Zavratnik, je ob njihovi zmagi izjavil:

"Zelo smo navdušeni, da bomo svojo inovativno idejo v četrtek predstavili celotni Evropi. Verjamemo, da ima naš projekt ogromen potencial. Skozi celoten hackathon smo se ob izjemni podpori mentorjev naučili veliko. Posebej smo bili navdušeni nad sodelovanjem z mentorji, saj so nam ponudili dragocene vpoglede in nas usmerjali k boljšemu razumevanju naše trenutne pozicije ter poti, po kateri se lahko še razvijamo."

WINEGUARD

Član komisije dr. Dušan Heric in zmagovalna ekipa WINEGUARD

Najboljši rešitvi v drugih izzivih Green cable in IMIAI 

Zmagovalno rešitev na izziv številka ena, ki je iskala rešitve za razvoj trajnostne infrastrukture, je razvila ekipa “Green cable”, ki je ponudila istoimensko platformo za povezovanje lastnikov zemljišč in investitorjev. Lastnikom omogoča enostavno identifikacijo primernih zemljišč za postavitev vetrnih ali sončnih elektrarn ter jih povezuje z investitorji, ki iščejo zanimive investicijske priložnosti. 

 

greencable

Član komisije in mentor Blaž Jakopin ter ekipa Green cable

Najboljšo rešitev za tretji  izziv, ki je iskal rešitve za razumevanje in napovedovanje prisilnih migracij, pa je ponudila ekipa IMIAI z istoimensko rešitvijo, ki s pomočjo satelitskih slik analizira prizadeta območja (zaradi vojn ali naravnih katastrof), ter napoveduje oceno števila ljudi, ki bo ta območja moralo zapustiti. 

 

Ekipa IMIAI

Član komisije in mentor dr. Muhamed Turkanović ter ekipa IMIAI

Podjetje Poligram podpira CASSINI Hackathon Slovenija že drugo leto zapored

Glavni partner CASSINI Hackathona Slovenija je podjetje Poligram, ki je hackathon podprlo že drugo leto zapored. Ustanovitelj in direktor podjetja Poligram, dr. Dušan Heric, je izrazil močno zaupanje v podporo CASSINI Hackathonu tudi v prihodnosti.

 

"Verjamemo, da je ključno omogočiti ljudem, da na takšnih dogodkih delijo svoje znanje in ideje," je dejal. "Hackathoni predstavljajo odlično priložnost za mlade, da se izkažejo. CASSINI Hackathon je nedvomno ena od tistih priložnosti, ki lahko mlade premaknejo na evropski oder, kjer lahko pritegnejo pozornost in pridobijo potrebno samozavest ter podporo."

Cassini Hackathon Slovenija pa so podprli tudi številni drugi partnerji in s tem omogočili širok spekter znanj, ki so potrebna za reševanje kompleksnih izzivov. Med njimi so bili tudi Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ABC Accelerator, nChain, Fakulteta za računalništvo in informatiko UM, GEN-I, PP Agro - Agronatur, DIH Agrifood, Noordung center, Termodron, IRNAS, Modri planet, Science Park Graz, Refarmo in Paradigma Technologies. 

 

partnerji

 

Značke
CASSINI CASSINIHacakthon Cassinieu Euspace Copernicus Galileo Egnos
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.