Razvoj medicinskih pripomočkov za startup podjetja: Premagovanje regulativnih ovir

Dne 20. junij 2023 objavil Anemari Pediček
 

Premagovanje regulativnih izzivov pri razvoju medicinskih pripomočkov za startup podjetja je kot krmarjenje po labirintu. Zapletena zakonodaja, dolgotrajni postopki pridobivanja dovoljenj in stalne spremembe predpisov zahtevajo vztrajnost in strokovno znanje.

 

Na srečanju med avstrijsko-štajerskimi in slovenskimi deležniki »health« ekosistema, se nam je pridružil tudi izkušeni strokovnjak na področju regulacije, soustanovitelj in partner podjetja CommuModo GmbH, Tibor Zechmeister.

Tibor je delil svoje znanje in bogate izkušnje ter poudaril, da največji izziv za startup podjetja, ki delujejo na področju medicinske tehnologije v Evropi, predstavljajo ravno regulacije. Strogi postopki odobritve, visoki stroški skladnosti in zapleteni regulativni postopki otežujejo hitro uvedbo inovativnih medicinskih izdelkov na trg.

V svojih nasvetih startup podjetnikom je poudaril 3 ključne stvari pri soočanju z medicinskimi regulacijami:
1. Nikoli ne podcenjujte regulacij. Razumevanje in spoštovanje zakonodaje sta ključnega pomena za uspeh vašega podjetja.
2. Pripravite si odličen in izvedljiv poslovni načrt. Jasna strategija in cilji vam bodo pomagali pri uspešnem premagovanju regulativnih ovir.
3. Pripravite se na dolgo pot certificiranja, ki vam lahko vzame tudi več let. Potrpežljivost in vztrajnost sta ključnega pomena v procesu pridobivanja potrebnih dovoljenj.

"Čeprav je to dolga in zahtevna pot, je vredno. Predvsem, če sledite načelu, da želite pomagati ljudem in narediti nekaj pozitivnega za skupnost," je zaključil Tibor, poudarjajoč pomen cilja in vizije za ustvarjanje pozitivnih učinkov na področju zdravstva.

 

 

Ste inovativno startup podjetje?

Potrebujete pomoč pri vstopu na avstrijski trg?

 

Zagotovite si pomoč domačih in avstrijskih strokovnjakov, ki vam lahko pomagajo razumeti trg in vas povezati s ključnimi akterji v vaši panogi.

 

Pogoji za sodelovanje:

  • Podjetje mora biti vpisano v register zagonskih podjetij pri Slovenskem podjetniškem skladu.
  • Inovativen produkt, storitev oziroma poslovni model.
  • Podjetnik ima ambicije globalne rasti.

 

Pišite nam na info@startup.si, predstavite kaj počnete in iz katere regije ste. Kontaktiral vas bo svetovalec s katerim bosta definirala nadaljnje korake.

 

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.