Pripravite se na Iskratel IoT Challenge! Zmagovalca čaka morebitna investicija in testni poligon z več kot milijon uporabniki!

Dne 27. marec 2018 objavil Stanislava Vabšek
 Start-upi, pozor! Iskratel, vodilni evropski ponudnik informacijsko-komunikacijskih rešitev, bo na letošnji konferenci PODIM najavil svoj izziv IoT Challenge, s katerim boste lahko v dveh mesecih prišli do možnosti investicije in testnega poligona z več kot milijon uporabniki! ”V sodelovanju s start-upi želimo priti do idej za nove, zanimive rešitve na področju IoT platform in pametnih domov,” pojasnjuje Damjan Slapar, izvršni direktor za produkte in generične rešitve ter član uprave Iskratela, ki skrbi za področje investicij in sodelovanja s start-upi. Multinacionalka, ki zagotavlja rešitve za telekomunikacijske operaterje in ponudnike storitev za digitalizacijo transporta, javne varnosti ter energetike, je sicer lani prek svojega sklada Iskratel Startup realizirala štiri naložbe v hardverske start-upe. Podoben tempo načrtuje tudi v prihodnje, pri tem pa kot dolgoročni strateški partner start-upom zagotavlja celovito infrastrukturo in know-how oz. podporo pri razvoju, testiranju in preboju na trg. In preden se z ekipo Iskratela srečate na PODIM-u, razmislite, ali imate v rokavu kakšno idejo, rešitev ali znanja, s katerimi lahko zablestite na njihovem IoT Challenge-u! 

Povejte nam malo več o načrtovanem IoT Challenge, ki ga boste najavili na PODIM-u. Zakaj ravno IoT in odkod sploh ideja zanj? 

Ideja za IoT Startup Challenge izhaja iz dejstva, da ima Iskratel med drugim tudi zelo močan CPE oz. Customer Premises Equipment program. Po domače povedano gre za modeme, ki jih uporablja več kot milijon uporabnikov in torej zagotavljajo izjemen testni poligon. Celoten projekt smo si zamislili kot intenziven dvomesečni program sodelovanja s start-upi tukaj pri nas, v Kranju, s katerim bi prišli do idej za nove, zanimive rešitve za IoT platforme in pametne domove. 

Ali morda lahko za vse, ki bi jih zanimala udeležba na vašem IoT Challenge, navedete kakšne konkretne 'use-case' oz. primere uporabe?

Teh je veliko in vseh, ki bodo prišli na naš IoT Challenge, ne bi rad omejeval z nekimi svojimi usmeritvami. No, če vseeno skušam ponazoriti nek tak 'use case' za pametne domove, bi to denimo lahko bil ukaz za vklop internetne povezave za goste, ko dobimo obiske. Potem so tukaj še vse možne brezžične naprave, ki jih je možno krmiliti za prižiganje in ugašanje luči, termostatov, dvigovanje in spuščanje rolet, žaluzij ... A bolj kot naštevanje nekih primerov uporabe se mi zdi pomembno, da bomo ekipam z najboljšimi rešitvami dejansko omogočili dostop do trenutno več kot milijona uporabnikov, s tem, da naš letni prirast na tem področju dosega cca 300.000 modemov.

Impresivne številke, ni kaj. Kako pa nameravate nagraditi najboljše ideje?

Po dveh mesecih skupnega dela bomo skrbno pregledali vse rešitve in pripravili zaključni DEMO dan, na katerem bo najboljša ideja prejela možnost za investicijo našega korporativnega investicijskega sklada Iskratel Startup.

V lanskoletnem pogovoru za PODIM ste napovedali, da nameravate v letu 2017 zapreti štiri do pet investicij in to ste tudi dosegli. Nam lahko na hitro predstavite vaša porfteljska podjetja?

Tako je. Pregledali in pogovarjali smo se z več kot 150 start-upi, Gotoky pa je bil naša prva investicija, ki je danes tik pred produkcijo in dobavo prvih 2000 kosov, ki vključuje Kickstarter podpornike in prve komercialne stranke. Kar se ostalih investicij tiče, bi omenil, da nastopamo kot zelo fleksibilen investitor – v nekatere projekte vstopimo lastniško, z drugimi se dogovorimo za konvertibilno posojilo. Po ekipi Gotoky, ki je v začetku lanskega leta prejela našo equity investicijo, smo podprli še pametno varno torbico Safy Bag, ki vsebuje senzor gibanja, alarm, baterijo za polnjenje mobilnih naprav in kakovosten trak, ki ga je z običajnimi orodji težko prerezati.

Ste v projekt Safy Bag vstopili lastniško ali ste jim odobrili konvertibilno posojilo? In zakaj je bila pametna torbica zanimiva za vas?

Safy Bag je dobra rešitev za varnost ljudi in stvari, ki je tudi eno izmed področjih, ki je za nas zanimivo. Hkrati ima potencial za EMS oz. proizvodnjo elektronike tukaj v Iskratelu. Do nas so pristopili v fazi prototipa, imeli so že nek 'traction' na trgu, dogovorili pa smo se za konvertibilno posojilo. Ker ne gre za globljo kompatibilnost z našimi jedrnimi programi, ga ne bomo konvertirali v lastništvo.

Kateri sta preostali dve naložbi?

Tretji start-up, ki je prejel konvertibilno posojilo, je Stork, ki je razvijal produkt in aplikacijo za reševanje težav pri neplodnosti Baby Stork. Všeč nam je bilo, da rešujejo pereč problem, imeli pa so tudi potencial za EMS. Žal se zgodba ni uspešno zaključila, predvsem zaradi razpada ekipe. Žal se v start-up sistemih tudi to dogaja, še vedno pa mislim, da so imeli zelo zanimiv produkt. Naša četrta investicija pa je podjetje Implera. Imajo lastno tehnologijo polnilnic za električna vozila, v podjetje smo vstopili z equity naložbo, ravno pred kratkim smo jim pomagali izbrati direktorja prodaje. Glaven razlog za to naložbo ni bil potencial za EMS, čeprav bomo zanje lahko proizvajali nekatere elektronske komponente, temveč velik globalni tržni potencial.

Za sklad Iskratel Startup ste namenili okoli pet milijonov evrov. Koliko sredstev ste že porabili in kakšni so vaši investicijski načrti v prihodnje?

Če seštejem naše trenutne investicije in interni angažma zaposlenih se te vrednosti približujejo milijonu EUR. Sredstev je torej še kar nekaj na voljo. Za naš pipeline smo opravili več 100 pogovorov. Trenutno imamo stike s cca 15 start-upi, ki jih redno spremljamo, jim brezplačno svetujemo, jih usmerjamo in jim pomagamo. Mi smo se namreč start-up programa zelo resno lotili. Skrbno preučimo vsak predlog za sodelovanje, prav tako vsako ekipo, ki pride k nam na pogovor, posluša vsaj sedem ali osem naših strokovnjakov oz. sodelavcev na vodstvenih pozicijah iz različnih segmentov podjetja. Imamo postavljene tudi cilje – vsaj tri do pet investicij na leto. Med temi 15 start-upi, ki jih trenutno tesno spremljamo, je zagotovo par potencialnih za investicijo. Potem je tu še prej omenjeni Iskratel IoT Challenge, pri katerem je za zmagovalca predvidena investicija. In seveda še naprej ostajamo tesni partnerji ekosistema, dogodkov, kot je PODIM konferenca in vseh drugih priložnosti za iskanje dobrih ekip in idej na področju celotne Adriatic regije.

In prav tako še naprej ostajate investitor, ki prinaša 'smart money' ... Ali kot ste povedali v lanskem PODIM intervjuju – problem, ki bi ga start-up reševal en mesec, v Iskratelu lahko uredite z enim telefonskim klicem …

Drži. Start-upom bi rad položil na srce, da korporativni investitor na sodelovanja z njimi gleda resnično dolgoročno in strateško. Nam je v interesu, da dobro sodelujemo, da se ne vtikamo v poslovne modele, kulturo, če vidimo, da start-upi dobro delajo in kot ekipa funkcionirajo. Da se torej ne obnašamo kot nekdo, ki projekt zgolj finančno podpre, temveč smo na voljo z vsem svojim know-howom in kompletno infrastrukturo – od razvoja, testiranja in proizvodnje do prodaje, marketinga, logistike, nabave, IT-ja, kadrovanja, pravnih zadev in vsega ostalega, kar start-upi prav tako potrebujejo. Včasih se že čudno sliši, ko ponavljam, da denarja za dobre ideje in dobre ekipe ni težko dobiti. Denar je higienik. Veliko večji izziv je izvedba. Da nov produkt uspešno pripelješ na trg, tam dolgoročno obstaneš in prosperiraš. In tega se v Iskratelu zelo dobro zavedamo, ko se podajamo v nove start-up projekte ali investicije.

Vaše aktivnosti pri sodelovanju s start-upi pa se verjetno odražajo tudi pri spremembah v vašem podjetju?

Iskratel se je v zadnjem letu in pol popolnoma transformiral in iz klasičnega 'waterfall' načina delovanja prešel na napredne vitke in agilne pristope. To je bilo za nas pravzaprav nujno zaradi razmer na trgu, ki od nas zahteva bistveno večjo prilagodljivost. Poleg tega imamo distribuirane razvojne skupine na štirih lokacijah po svetu, kjer je potreben drug nivo agilnosti. Radi bi uvedli tudi bimodalnost, ki omogoča korporacijam ustvarjati neka tipična start-upovska razvojna okolja in oblikovati delovne skupine, ki so lahko celo dislocirane od matičnega podjetja. Mi tudi s Kickstarter projekti naših start-upov pridobivamo dragocene nove izkušnje, in če grem še korak dalje pri tem, kako se lahko aktivnosti iz sveta start-upov prelijejo v korporacijsko okolje, naj omenim, da smo začeli razmišljati oz. raziskovati možnosti za lastno ICO kampanjo. Imamo namreč ogromno skupnost uporabnikov, kar je osnova, imamo intenzivno razvojno-raziskovalno dejavnost in odlično poznamo branžo, kar nam že v štartu močno izboljšuje možnosti za uspeh.
 
- - -

Stopite v stik z Iskratelom!

Če želite Iskratelu predstaviti svojo inovativno idejo ali se srečati z njimi na PODIM konferenci, se najavite Romanu Kužnarju (roman.kuznar@rcikt.com), vodji Iskratelovega start-up programa in direktorju Iskratelovega podjetniškega inkubatorja RC IKT, ali obiščite njihovo spletno stran www.iskratelstartup.com ter oddajte svojo ponudbo prek kontaktnega obrazca.
 
Za več informacij o podjetju Iskratel obiščite spletno stran podjetja www.iskratel.com in sledite objavam na LinkedIn omrežju www.linkedin.com/company/iskratel.
 
- - -

Več informacij o tem, kako sodelovati z Iskratelom

 

Značke
Iskratel Damjan Slapar 2018
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.