Prebojna slovenska inovacija KumuluzEE nagrajena s prestižnim Java oskarjem!

Dne 29. oktober 2015 objavil Stanislava Vabšek
 


Odprtokodno ogrodje KumuluzEE, ki ga razvija slovensko start-up podjetje Sunesis, je prvo ogrodje na svetu, ki razvijalcem omogoča razvoj mikrostoritev za oblak na platformi Java Enterprise Edition (Java EE). Glavni razvijalec ogrodja Tilen Faganel in njegov mentor prof. dr. Matjaž B. Jurič iz UL FRI sta včeraj na konferenci JavaOne 2015, ki poteka v San Franciscu, prejela najprestižnejšo nagrado za Java inovacije Java Duke's Choice Award, ki v Java ekosistemu velja enako kot oskar v filmski industriji. Vsako leto, tokrat že trinajstič po vrsti, jo podeljuje skupnost uglednih Java strokovnjakov (Community Choice Award), ki skrbi za razvoj najbolj popularnega programskega jezika na svetu, ki sodi pod okrilje ameriške korporacije Oracle. V preteklosti so to nagrado prejele rešitve, kot so Hadoop, Apache TomEE in Jenkis, ki jih danes pozna in uporablja praktično vsak razvijalec, prvič v zgodovini pa gre v roke slovenskemu podjetju, ki od danes naprej velja za elitnega člana globalnega Java ekosistema. Izjemen razvojni in tržni potencial start-upa Sunesis pa je prepoznala in potrdila tudi slovenska start-up skupnost, saj se je podjetje lani uvrstilo med finaliste tekmovanja Start:up Slovenija in prejemnike zagonske subvencije P2 Slovenskega podjetniškega sklada.
 

Fotografija s podelitve - od leve proti desni: Georges Saab (Oracle), Tilen Faganel (Sunesis), Matjaz B. Jurič (UL FRI) in Sharat Chander (Oracle)

 

Globalna prepoznavnost in potrditev

Ključna vrednost nagrade Java Duke's Choice Award za mlado zagonsko podjetje Sunesis je zagotovo hiter prehod iz relativne anonimnosti do neprecenljive globalne prepoznavnosti. In seveda najboljša možna potrditev visoke inovativnosti produkta, ki postavlja nove smernice na področju razvoja ”oblačnih” rešitev. Hkrati je to potrditev trdega dela ter vztrajnosti glavnega razvijalca Tilna Faganela, celotne ekipe zagonskega podjetja Sunesis in njihovega mentorja prof. dr. Matjaža B. Juriča iz ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko.
 

Skok med elitne člane Java ekosistema

Prejemniki nagrade Java Duke's Choice Award veljajo za elitne člane Java ekosistema. Veliko rešitev, kot so denimo Hadoop, Apache TomEE in Jenkis, ki so v preteklosti prejele to nagrado, so danes svetovno znane uspešnice. Tako si bo s to nagrado tudi podjetje Sunesis pomagalo pri nadaljnjem prodiranju na tuje trge, predvsem na področju ZDA, saj blagovni znamki Kumuluz poleg neprecenljive prepoznavnosti prinaša še dodatno potrditev tehnične odličnosti ogrodja KumuluzEE.

Skupinska fotografija vseh prejemnikov nagrade Java Duke's Choice Award
 

Obetavna napoved

”Nagrada za nas ne pomeni le mednarodne potrditve inovativnosti ogrodja KumuluzEE. Raje jo dojemam kot napoved, da bo šlo tudi podjetje Sunesis po poti prejšnjih prejemnikov te nagrade in se množično uveljavilo med razvijalci, ki bodo z našo rešitvijo oblikovali boljše aplikacije in storitve v računalniškem oblaku,« je ob prejetju nagrade povedal Tilen Faganel.
 

Nagrada je več kot zaslužena!

Navdušujoče so tudi izjave, ki so jih ob prejetju nagrade dali številni ugledni strokovnjaki skupnosti Java. Navajamo nekaj tistih, ki bodo ekipi podjetja Sunesis zagotovo najbolj v pomoč pri osvajanjih ameriškega trga:
  • Reza Rahman, Java EE evangelist iz Oracle Corporation: »KumuluzEE je odličen prispevek k skupnosti in omogoča razvoj mikrostoritev na Java EE, posebej za izvajanje v oblaku.«
  • Arun Gupta, podpredsednik družbe Couchbase: »KumuluzEE dejansko prinaša mikrostoritve v okolje Java EE. S podporo ključnih funkcionalnosti, kot so Maven, samostojni JARi, modularizirane odvisnosti, Docker in izmenljivi spletni vsebniki, omogoča KumuluzEE podporo različnim oblačnim okoljem. Če razvijate aplikacije z Java EE, začnite svojo pot do mikrostoritev z uporabo KumuluzEE!«
  • Martijn Verburg, CEO jClarity in Java Champion je dejal: »KumuluzEE prinaša učinkovit način za razvoj mikrostoritev brez potrebe po velikih aplikacijskih strežnikih, hkrati pa ponuja vso moč Jave EE. To inovativno ogrodje si je več kot zaslužilo nagrado Duke Choice Award v letu 2015.« 

Skozi proces digitalne transformacije hitro in varno

Produkti, ki jih pod krovno blagovno znamko Kumuluz razvija in trži podjetje Sunesis, pokrivajo celoten spekter razvojnih in integracijskih rešitev za oblak. Poleg nagrajenega ogrodja za razvoj mikrostoritev Kumuluz EE vključujejo še integracijsko platformo Kumuluz in ogrodje za razvoj uporabniškega vmesnika KumuluzUI. Njihova uporaba podjetjem, ki so na prehodu v digitalno ekonomijo, močno poenostavi in celo za več kot polovico skrajša razvoj, ob tem pa jih skozi proces digitalne transformacije vodi postopno, zanesljivo in varno.
 

Na poti do vodilnega ”cloud” podjetja

Vsi trije produkti so za splošno javnost najbolj zanimivi zato, ker si z njimi slovensko podjetje utira pot do vodilnega ”cloud” ponudnika na svetovni ravni, ki učinkovito rešuje probleme razvoja in integracije aplikacij za delovanje v računalniških oblakih. Hkrati ponujajo celovito platformo, ki izkorišča vse prednosti oblaka in omogoča integracijo z mobilnimi napravami, spletom, socialnimi mediji, napravami IoT in BigData analitiko. Za bolj strokovno javnost pa povzemamo njihove ključne uporabne in konkurenčne prednosti:
  • Odprtokodno in za uporabnike brezplačno ogrodje za razvoj mikrostoritev KumuluzEE je prvo na svetu, ki omogoča razvoj mikrostoritev za oblak z uporabo platforme Java EE. Mikrostoritve imajo poleg tega, do so prilagojene delovanju v oblaku, še množico drugih prednosti – izboljšujejo fleksibilnost arhitekture, vsako mikrostoritev je mogoče razvijati neodvisno, poleg tega omogočajo lažje nadgradnje različic in tehnologij. Rešitve, razvite z uporabo mikrostoritev so prilagojene za izvajanje v oblaku in izkoriščajo vse prednosti oblačnih platform.
  • Integracijska platforma Kumuluz rešuje problem integracije aplikacij SaaS in zalednih aplikacij ter podpira upravljanje programskih vmesnikov API. Za razliko od klasičnega pristopa, po katerem so vse aplikacije povezane med sabo, aplikacije integrira po principu vozlišča, kar pomeni, da je za vsako aplikacijo potrebna le ena povezava.
  • Ogrodje za razvoj uporabniškega vmesnika KumuluzUI pomembno poenostavi in pospeši razvoj odzivnih uporabniških vmesnikov za poslovne aplikacije, ki so prilagojeni tako mobilnim napravam in tablicam kot tudi osebnim računalnikom. 

Visoko izurjena ekipa je ob pravem času na pravem mestu

Ekipa start-upa Sunesis verjame, da bo ugledna nagrada, ki so jo prejeli včeraj v San Franciscu na konferenci JavaOne 2015, pomembno vplivala na število in doseg projektov v prihodnjem letu. Da so mladi vrhunski strokovnjaki ob pravem času na pravem mestu, dokazuje tudi dejstvo, da podjetja v zadnjem času svoje aplikacije množično selijo v oblak. S tem potrebe po razvoju aplikacij v oblaku tipa SaaS (Software-as-a-Service) postajajo vse večje, vse pomembnejši vidik pa postaja tudi njihova integracija.

Tilen Faganel in njegov mentor prof. dr. Matjaž B. Jurič
 

Podjetje se vztrajno razvija in širi

Podjetje Sunesis, ki je član Tovarne podjemov, podjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru, se tudi sicer vztrajno razvija in širi. Tako je od lanske pomladi, ko se je uvrstilo med finaliste nacionalnega tekmovanja Start:up Slovenija 2014 in za razvoj integracijske platforme Kumuluz prejelo zagonsko subvencijo P2 Slovenskega podjetniškega sklada, do letošnje jeseni povečalo ekipo ter razširilo portfelj izdelkov in storitev. Uspešno sodeluje z več slovenskimi podjetji ter nekaterimi podjetji v tujini, ravno letos pa je uspešno prodrlo na avstrijski trg.
 


Uradno sporočilo korporacije Oracle o prejemnikih nagrade bo objavljeno v popoldanskem času na povezavi: https://www.oracle.com/search/press

 
 
 
 

 
 
 
 
 

 

Značke
Sunesis Kumuluz KumuluzEE Java Duke's Choice Award
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.