Poučna “ura” podjetništva, ki podjetnike navdihuje z optimizmom

Dne 25. september 2020 objavil Mitja Sagaj
 

Prvič se je letos zgodilo, da je vsakoletni teambuilding prejemnikov konvertibilnega posojila SK75, lastniške soinvesticije SI-SK in zagonske spodbude P2 Slovenskega podjetniškega sklada (SPS) potekal preko spleta. Razlogi so znani in čeprav je bila izkušnja drugačna kot doslej, je bila za udeležence dragocena.

 

Več kot 80 zbranih podjetnikov in mentorjev startup in scaleup podjetjem je med drugimi navdihoval Mark Pleško, soustanovitelj izjemno uspešnega podjetja Cosylab, koristni so bili nasveti psihologa Aleksandra Zadela, o ženskih pristopih v poslu so razpravljale uspešne mlade podjetnice, o prebojih letošnjega leta pa so govorili (so)ustanovitelji podjetij InstaText, Modri planet in Giro Car Share.

 

Potrebujete podporo za svoj podjetniški projekt?

Kako zelo drugačno je letošnje leto zaradi situacije s koronavirusom, je že v uvodu srečanja ponazorila direktorica SPS mag. Maja Tomanič Vidovič, saj so številni ukrepi, ki jih država izvaja za podjetja, korenito posegli tudi v delo in statistiko Slovenskega podjetniškega sklada.

 

"Za nami bo rekordno leto. Če smo doslej v povprečju podprli približno 1000 projektov na leto, smo v 2020 že brez covida načrtovali 2700 projektov, na koncu jih bomo imeli 6000," je z osupljivo številko postregla direktorica in spomnila, da so še vedno na voljo vavčerji za zaščitno opremo ter tako imenovani covid krediti za turizem in gostinstvo.

 

 

"Konec meseca septembra se pridružujejo tudi mikokrediti za vsa podjetja, ki bodo pod poenostavljenimi in zelo ugodnimi pogoji na voljo predvidoma v oktobru in novembru, nato bodo, glede na veliko povpraševanje, verjetno pošli," predvideva Maja Tomanič Vidovič.


 

Številne izražene potrebe za novo finančno perspektivo

Sta pa v pripravi tudi evropski program za okrevanje ter nova finančna perspektiva, ki se začenja v letu 2021, številne izražene želje in potrebe pa potrjujejo velik interes in živahno dogajanje v podjetniškem okolju. "Res upam, da bomo tako pri konvertibilnih posojilih kot tudi pri semenskem kapitalu, investicijah s partnerji do konca leta še našli dobre projekte, jih pokazali kot dobre prakse in si s tem zagotovili tudi sredstva za novo finančno perspektivo," pravi direktorica SPS.

 

Veseli jo tudi, da se programi vsebinske podpore, ki so poleg prejetega denarja na voljo prejemnikom zagonskih spodbud ter semenskega in lastniškega kapitala, uspešno vpenjajo v okolje. Del tega je tudi vsakoletni teambuilding, ki je letos tudi v digitalni izvedbi potrdil, da je mreženje skupnosti ne le mogoče, ampak tudi zaželeno in koristno.


 

Prisluhnite prebojnim zgodbam letošnjega leta

 

Kako je bilo letošnje leto lahko tudi uspešno, so v pogovoru z Urbanom Lapajnetom, koordinatorjem skupnosti Start:up Slovenija, govorili:

 • dr. Matej Guid, ustanovitelj in direktor podjetja InstaText, prejemnika nagrade Slovenski start:up leta 2020, ki je uspelo v prvi polovici leta prodati za kar 50.000 EUR licenc in kljub koronakrizi doseči zastavljeni načrt,

 • Klemen Furlan, direktor podjetja Giro Car Share, ki je v teh zahtevnih časih, a očitno ob pravem času, izjemno uspešno vstopilo na mobilnostni trg delitvene ekonomije, in

 • Tomaž Izak, direktor podjetja Modri planet, ki se je s povsem novo organizacijo procesov pripravilo na preboj.

 

 

 

ŽenSKi biznis pristopi

O tem, kako je delovati kot ženska in o ženskih biznis pristopih v tehnološkem, pretežno moškem podjetniškem svetu so z Vero Nunić, podjetniško svetovalko iz Tehnološkega parka Ljubljana, govorile Maja Požar Andrejašič, direktorica podjetja REC, ki razvija rešitve za električna vozila, Cica Gajić Grabovac, soustanoviteljica Ulla Labs, ki ponuja pametni opomnik za pitje, ter Mateja Verlič Brunčič, direktorica razvoja programske opreme v podjetju GenePlanet.

 

Prisluhni zanimivi debati o izkušnjah žensk pri vodenju in obvladovanju kriznih situacij, kjer med drugim izveš:

 • Zakaj je dobro upravljati svojo energijo in jo usmerjati v stvari, za katere veš, da si v njih dober, kar ti bo zagotovilo uspeh ne le na poslovnem področju, ampak v življenju nasploh.

 • Kje in kako se naučiti vodenja ekipe ter zakaj je pri vodenju pomembna iskrenost.

 • Pa tudi, zakaj ni vselej dobro biti ženska, čeprav to seveda ne bi smelo biti tako.

 

 

 

 

Ohranite otroškost v sebi

Navdihujoč je bil pogovor Elvise Basailović, podjetniške svetovalke iz Tehnološkega parka Ljubljana, z Markom Pleškom, soustanoviteljem in direktorjem podjetja Cosylab, nekoč startupa, ki je postalo eno vodilnih svetovnih podjetij za razvoj kontrolnih sistemov za jedrske pospeševalnike, ki sodeluje tudi pri gradnji fuzijskega reaktorja ITER, najpomembnejšega znanstvenega podviga v zgodovini človeštva.

 

 

 

Mark, ki je tudi odličen pogajalec in prodajalec, je med drugim postregel z nekaj zelo koristnimi nasveti:

 • Postani podjetnik, ko že zelo dobro poznaš pravila igre, trga in biznisa

 • Ohrani otroškost v sebi. Čim večkrat poskusi, saj s tem povečaš verjetnost za uspeh, ne odnehaj in se pogajaj kot otrok, ki pri pogajanjih stavi na vse, saj ni obremenjen s tem, da lahko kaj izgubi.

 • Tudi v poslu vlagaj v odnose: "Ključno pri pogajanjih je, da človeka na drugi strani razumeš. Ni nujno, da se z njim strinjaš, a le, če ga razumeš, ga boš lahko spoštoval. In to je ključno za to, da se z njim lahko pogajaš, mu kaj prodaš. Kajti, ko začuti, da ga razumeš, tudi vzpostavi zaupanje."


---------------

Kdo je Mark Pleško?

Dr. Mark Pleško, ustanovitelj in direktor družbe Cosylab, je pri 25-ih letih doktoriral iz fizike jedra in osnovnih delcev. Cosylab je nastal kot spin-off Inštituta Jožef Stefan, kjer je bil Mark znanstvenik. Danes je Cosylab skupina več podjetij v več državah in na več celinah sveta, na področju fizikalnih raziskav je vodilni ponudnik strojnih in programskih rešitev za kontrolo jedrskih pospeševalnikov in fuzijskih reaktorjev ter ustvarja 110.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Na področju medicinskih raziskav nudi Cosylab sisteme za izvajanje postopkov zdravljenja rakavih obolenj (protonska terapija), s postopki jedrske fuzije pa razvijajo nove generacije čiste energije. 

---------------

 

 

"Bila je zelo zabavna in poučna učna ura podjetništva z zelo kvalitetnimi govorci. Vsak tak dogodek končam z več optimizma in tudi znanja o podjetništvu kot na začetku. Super!" je dejal Blaž Jakopin, soustanovitelj podjetja Priot, ki razvija platformo HiFlyer za analitiko v smučarskih skokih in je v letu 2019 prejel P2, v letošnjem letu pa konvertibilno posojilo SK75.

 

 

Samoumevnost je prekletstvo odnosov

Psiholog in specialist klinične psihologije Aleksander Zadel, direktor Inštituta za osebni razvoj C.A.R. (Corpus Anima Ratio) ter soustanovitelj zaposlitvene agencije Competo, je govoril o pomenu odnosov, ki navdihujejo. 

 

Aleksander je govoril o:

 • Pomenu zaupanja: veliko lažje zaupamo ljudem in situacijam, s katerimi imamo dobre izkušnje,

 • Prijaznosti: pravi, da moramo biti ob vstopanju v medosebne odnose vselej prijazni, ne le tedaj, ko te odnose potrebujemo. “Nikoli namreč ne vemo, kdaj bomo znova trkali na vrata, s katerimi zdaj loputamo.”

 • O prekletstvu samoumevnosti: pravi, da začnejo medsebojni odnosi razpadati v tistem trenutku, ko se nekaj zdi samoumevno in temu ne posvečamo več pozornosti.


 

 

Namesto športnega udejstvovanja druženje v virtualnih tematskih sobah

Prijetno in sproščeno je bilo tudi mreženje podjetnikov v posameznih virtualnih sobah, kjer so udeleženci lahko izmenjali svoje izkušnje in nasvete z različnih področij: razvoja hardver produktov, razvoja platform in razvoja mobilnih aplikacij. Resda ni bilo športnega udejstvovanja, ki je sicer stalnica teambuildingov, so se pa razvile živahne debate, ki so, za nekatere bolj, za druge manj uspešno, nadomestile srečanje v živo.

 

"Všeč mi je bil zadnji del, kjer smo se startupi med seboj pogovorili in si izmenjali nekaj izkušenj in nasvetov," je dejal Martin Pečar, ustanovitelj in direktor podjetja OmniOpti, prejemnika zagonske spodbude P2. Martin je sicer letošnji teambuilding ocenil takole: "Zelo navdihujoč in iskren je bil del Marka Pleška, pa tudi Aleksander Zadel je povedal nekaj koristnih nasvetov. Nasploh se mi zdi, da je lahko takšno online druženje še bolj produktivno kot srečanje v živo."

 

"Predavanja so bila zanimiva, predvsem me je inspirirala energija Marka Pleška, iz predavanja Aleksandra Zadela pa sem potegnila - vsaj en - koristen napotek o menedžiranju odnosov, ki je že naslednji dan obrodil res presenetljiv rezultat. Breakout je bil manj posrečen, neformalna druženja online pač niso enako plodna," pa pravi Ursula Lavrenčič, soustanoviteljica in direktorica podjetja Hopalai, ki razvija KOBI app, rešitev za otroke z disleksijo.


 

Naj mentor startup & scaleup podjetjem je Matt Mayfield

Tokratni teambuilding je bil tudi prizoriš izbora Naj mentor 2020. Največ glasov podjetnikov iz startup in scaleup skupnosti sta prejela strokovnjakinja za hekanje rasti Maja Voje (Maja Growth Lab) in izkušeni strokovnjak za razvoj posla Matt Mayfield. Več glasov med glasovanjem v živo na teambuildingu je prejel Matt, ki si je tako prislužil prvi naziv naj startup & scaleup mentorja med vsemi 143 mentorji v bazi Slovenskega podjetniškega sklada.

 

  

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

Značke
Teambuilding SK SK75 P2 SPS Slovenski podjetniški sklad Startup
Komuniciranje in PR Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.