Pošta Slovenije na PODIM-u podpisala pismo o nameri s hrvaškim start-upom Locodels!

Dne 18. maj 2018
 
Pošta Slovenije in hrvaško start-up podjetje Locodels sta na konferenci Podim, kjer sta se lani tudi prvič srečala, podpisala pismo o nameri o poslovnem sodelovanju. Kot sta ob tej priložnosti povedala generalni direktor Pošte Slovenije mag. Boris Novak in direktor start-up podjetja Locodels Stevica Kuharski je glavni cilj tega sodelovanja hitra dostava spletnih nakupov v segmentu B2C.
 
Na razvitih trgih EU in ZDA se kot trend dostave iz spletnih trgovin vse bolj uveljavlja dostava istega dne znotraj večjih mest in celo dostava v nekaj urah, sedem dni v tednu. Spletni trgovci na različne načine iščejo možnosti nadgradnje dostave blaga iz e-trgovine. Glede na geografsko majhnost Slovenije je v prihodnje pričakovati težnje po fleksibilni in hitri dostavi, ki jo lahko zagotavljajo ponudniki, ki delujejo po modelu delitvene ekonomije.
 
Eno od takšnih podjetij je hrvaško start-up podjetje Locodels, ki ponuja inovativno rešitev za dnevno mestno dostavo po modelu delitvene ekonomije, pri čemer prek spletne platforme ponuja prevoz pošiljk posameznikom (ti morajo imeti prijavljeno dejavnost), ki za opravljanje te storitve ponujajo svoje delo in vozilo. Pri tem imajo posamezniki možnost, da svoja, v določenem trenutku neuporabljena prevozna sredstva, delijo prek navedene platforme, za kar dobijo plačilo. Navedeno pomeni, da ponudnik storitve nima lastnih kapacitet, ampak jih najema na trgu, pri čemer za upravljanje voznikov, naročil in dostav uporablja spletno aplikacijo.
 
»Optimizacija dostave poštnih pošiljk, pametna in trajnostna logistika, e-poslovanje in sodobne informacijske storitve so prednostna področja, na katerih Pošta Slovenije sistematično išče povezave s start-up podjetji. Locodels je tako pravi partner za Pošto Slovenije, saj je z njim možen zgoden in hiter razvoj storitev, ki izhajajo iz potreb kupcev. Bistvo tega poslovnega modela je v kombiniranju naročil za dostavo in samodejni optimizaciji prek njihove dostavne platforme. V sodelovanju z njimi lahko nivo storitev dostave spletnih nakupov dvignemo na višjo raven, saj bomo kupcem omogočili dostavo takrat, ko jo ti želijo,« je ob podpisu pisma o nameri poudaril generalni direktor Pošte Slovenije mag. Boris Novak.
 
Direktor start-upa Locodels Stevica Kuharski je ob tej priložnosti poveda, da ”sodelovanje Locodelsa in Pošte Slovenije pomeni velik korak naprej v regionalni širitvi in krepitvi položaja na trgu. Pošta Slovenije je naš partner v Sloveniji in s tem sodelovanjem dokazujemo, da je lahko naš poslovni model primeren tudi za velike korporacije oziroma velika podjetja, kot je Pošta Slovenije. Od  našega poslovnega modela imajo največje koristi kupci v internetnih trgovinah in tudi internetne  trgovine z dostavo na ta način krepijo lojalnost svojih kupcev s tem, ko jim omogočajo dostavo tudi v popoldanskih in poznih večernih urah. Posamezniki, ki opravljajo dostavo, so naši poslovni partnerji in so registrirani za opravljanje dostave - imajo torej svoj s.p. ali d.o.o. Poslovni model sodelovanja s Pošto Slovenije je primeren tudi za druge države v regiji in današnji podpis pisma o nameri pomeni tudi prepoznanje in potrditev našega znanja in izkušenj.«
 
Pošta Slovenije in start-up podjetje Locodels Hrvaška nameravata omogočiti dostavo spletnih nakupov prek spletne platforme v septembru na območju Ljubljane, v nadaljnjem sodelovanju pa tudi v ostalih mestih in med mesti. 

---
Pošta Slovenije se je letošnje PODIM konference že drugo leto zapored uvrstila kot PODIM Challenge korporacijska partnerica, ki sistematično išče sodelovanje s start-upi na področju optimizacije dostave poštnih pošiljk, pametne in trajnostne logistike, e-poslovanja in sodobnih informacijskih storitev. Če želite Pošti Slovenije predstaviti svojo inovativno idejo, jim pišite e-naslov startup@posta.si.

 
Značke
Pošta Slovenije Locodels
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.