Settings = { cultureInfo: "sl-si", cookieUrl: "/sl-si/politika-piskotkov", };
 

Podjetje Vorteks je start-up leta 2012!

Dne 4. april 2012 objavil Stanislava Vabšek
 
Podjetje Vorteks je zmagovalec nacionalnega tekmovanja Start:up leta 2012. Na današnjem svečanem zaključku, ki je potekal na mednarodni podjetniški konferenci PODIM v Mariboru, je soustanovitelj podjetja Peter Frantar iz rok ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Radovana Žerjava prejel zmagovalni kristalni kipec. Ček v vrednosti 10.000 EUR in usposabljanje CEED TOP CLASS sta zmagovalcu izročila strokovni vodja tekmovanja mag. Matej Rus in direktorica Slovenskega podjetniškega sklada mag. Maja Tomanič Vidovič. Posebno priznanje za najbolje spisan poslovni načrt je prejelo podjetje Weber Marine.
 


Vorteks je mlado podjetje, ki združuje inženirsko znanje podjetja Siop elektronika d.o.o. in vitko podjetniško okolje Zarie iM d.o.o. Prvi izziv je komercializacija novega tipa brezjedrnega in brezkrtačnega ploščatega elektromotorja, katerega ključna prednost pred konkurenčnimi ploščatimi elektromotorji je inovativno navitje.
 
Ključna konkurenčna prednost
Bakreno navitje je nanešeno na podlago v tankem sloju, s tehnologijo večplastnih vezij pa lahko zagotovimo minimalno zračno režo med magneti. Ker so posamezne faze v slojih medsebojno zamaknjene, je pospeševanje enakomerno, velika stična površina navitja s podlago pa zagotavlja hitro odvajanje toplote in tako možnost hipne velike preobremenitve, npr. pri speljevanju. Večanje moči je enostavno - z dodajanjem novih tankih plošč z navitjem.
 
Motor je preprost za izdelavo in izredno prilagodljiv. Razvoj motorja je v fazi konceptualnega modela, ki ga namerava podjetje nadalje razvijati glede na produktne zahteve proizvajalcev končnih aplikacij (npr. motorji za električna vozila, vrtno orodje, gospodinjske aparate, itd.). Prvi končni produkt razvijajo v sodelovanju z največjim evropskim proizvajalcem kompresorskih motorjev za sesalnike, slovenskim podjetjem Domel. Podjetje je za zmago prejelo denarno nagrado v višini 10.000 EUR, enoletno podjetniško usposabljanje CEED TOP CLASS in kristalni kipec, ki so ga izdelali v Steklarni Rogaška v sodelovanju s slovensko modno oblikovalko Majo Ferme.
 
Podjetje Weber Marine je po mnenju strokovne komisije pripravilo najbolje spisan poslovni načrt. »Poslovni načrt podjetja Weber Marine je jasen, objektiven, razumljiv, pregleden in oblikovno dovršen izdelk« je odločitev komentiral prof. dr. Miroslav Rebernik, vodja strokovne komisije.
 
Zmagovalca letošnjega tekmovanja je 17 članska strokovna komisija, ki ji predseduje prof. dr. Miroslav Rebernik, sestavljajo pa jo ugledni podjetniki, investitorji, predstavniki podpornega okolja in profesorji, izbrala izmed 5 finalistov. Finalisti, ki jih je izmed vseh prijav izbrala predselekcijska komisija. so poleg podjetja Vorteks še:
  • Weber Marine,
  • Replikateh,
  • Animacel in
  • JAFRAL.
 
 
Rekordnih 124 prijav
Na letošnje že peto tekmovanje, ki ga organizira Tovarna podjemov skupaj s Tehnološkim parkom Ljubljana in JAPTI-jem, se je s poslovnimi načrti prijavilo rekordnih 124 start-up podjetij. Med njimi je strokovna komisija izbrala 5 finalistov. »Slovensko tekmovanje start-up podjetij se vse bolj uveljavlja kot osrednji medij za prepoznavo in nagrajevanje bodočih podjetniških zvezd, ki svoje znanje in inovativne ideje skušajo uveljaviti v podjetniški praksi.
 
V dosedanjih petih krogih se je tekmovanja udeležilo že 257 mladih slovenskih inovativnih podjetij, na delavnicah in dogodkih pa je sodelovalo več kot 3.000 posameznikov. V letošnjem letu smo na pobudo Ministrstva za gospodarstvo tekmovanje povezali z razpisom P2 Slovenskega podjetniškega sklada. Tako si bodo lahko udeleženci tekmovanja z dobro uvrstitvijo priborili do 25 točk od skupno 100 možnih v okviru razpisa P2« je povedal mag. Matej Rus, strokovni vodja tekmovanja Start:up Slovenija.
 
O tekmovanju
Nosilec projekta Start:up Slovenija je Tovarna podjemov (zavod IRP). Pri izvedbi tekmovanja kot soorganizatorji sodelujejo JAPTI in Ministrstvo za gospodarstvo ter Tehnološki park Ljubljana. V tekmovanju že tradicionalno kot strateška partnerja iz gospodarstva sodelujeta Nova KBM s Podjetniškim centrom NKBM in Microsoft Slovenija z Microsoft innovation centrom. Nacionalni strateški partner tekmovanja Start:up Slovenija sta Slovenski podjetniški sklad in Združenje inkubatorjev in tehnoloških parkov Slovenije. Strateški partner tekmovanja je Razvojni center za informacijske in komunikacijske tehnologije (RC IKT).  
 
Več informacij: www.startup.si
Urban Lapajne, organizacijski vodja tekmovanja Start:up Slovenija, Tovarna podjemov
E-pošta: urban.lapajne@tovarnapodjemov.org; Telefon: 02 2294 278; GSM: 041 372 418
 
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.