Pametna mesta so eden izmed stebrov letošnjega Podim programa

Dne 30. april 2021
 

Pandemija, nenehna urbanizacija, zahteve po okoljski, družbeni in ekonomski učinkovitosti pomembno spreminjajo kvaliteto življenja in poslovanja v mestih. Mestne oblasti se vedno bolj zavedajo pomena digitalizacije in trajnostnega razvoja mest, pri čemer se naslanjajo na uporabo novih tehnologij interneta stvari (IoT) in 5G ter strategijo in cilje trajnostnega razvoja Združenih narodov. Razvoj pametnih mest v sebi nosi velik tržni potencial in pomeni močno gonilo tehnološkega razvoja ter inoviranja, zato si je tema na letošnjem Podimu prislužila svoje mesto.

 

Vzorčnih pametnih mest zaenkrat 20, ostala sledijo temu globalnemu trendu

Več kot polovica mestnih oblasti v letošnji študiji ESI ThoughtLaba izraža prepričanje, da bo pandemija koronavirusa trajno spremenila način življenja in dela v mestih. Kar v dveh tretjinah mest bodo razmislili o strategiji nadaljnjih urbanističnih načrtov, v dobri polovici pa razmišljajo o velikopoteznih spremembah v urbani mobilnosti. Kar dve tretjini mest šteje strategijo razvoja pametnih mest kot ključno za svoj nadaljnji razvoj.

 

Med tako imenovana 4.0. mesta - pametna in trajnostno naravnana - sodijo Atene, Aarhus, Baltimore, Barcelona, Berlin, Birmingham, Boston, Kopenhagen, Helsinki, London, Los Angeles, Madrid, Moskva, New York, Orlando, Pariz, Filadelfija, Singapur, Talin in Dunaj. Ta mesta pa niso vodilna v svetu zgolj po trajnostnih vidikih, temveč tudi v digitalizaciji. V povprečju so ta vodilna mesta implementirala po 14 različnih projektov pametnega mesta in imajo naprednejšo infrastrukturo, učinkovitejši javni prevoz, več zelenih površin, boljši dostop do zdravstva, predvsem pa omogočajo bistveno višje stopnje digitalne povezljivosti.

 

Svoje izkušnje z najnovejši projekti za inteligentne rešitve v Istanbulu, Cape Townu in Hošiminhu bo na dogodku Podim DX predstavil Lorenzo Madrid, podpredsednik strateškega partnerstva pri Wellness Tech Group, španskem podjetju, specializiranem za tehnologije pametnih mest, in avtor knjige Smart City 3.0 – A new way of Governing.

 

Da preostala mesta sledijo globalnim trendom digitalizacije in trajnostnega razvoja, dokazuje študija ESI ThoughtLab, saj ugotavlja, da se med anketiranimi 167 predstavniki različnih mestnih oblasti največ sredstev namenja naložbam v nove tehnologije hrambe podatkov v oblaku, mobilne tehnologije, interneta stvari, biometrije in umetne inteligence.

 

»Ničesar ne storite sami, ampak se povezujte« 

Za izkoriščanje priložnosti, ki jih odpira razvoj pametnih mest, je zagotovo potrebno sklepanje partnerstev med vsemi ključnimi deležniki. Med mestnimi oblastmi, zasebnimi podjetji in prebivalci. »Ničesar ne storite sami, ampak se povezujte,« opominja Amrit Dhir, ki ima desetletje izkušenj z vodenjem poslovnega razvoja najbolj inovativnih izdelkov in revolucionarnih tehnologij v Alphabetu (Google), zdaj pa je direktor poslovnega razvoja v Sidewalk Labs. Amrit bo na Podim DX 2021 opisal svoj edinstveni pogled na priložnosti, ki jih ponuja digitalizacija pametnih mest.

 

Pametna mesta in Slovenija

V Sloveniji smo konec prejšnjega leta dobili prvo bazno postajo za internet stvari (IoT). K nam je namreč prišel Heliot Europe, operater največjega evropskega omrežja Sigfox 0G IoT, ki bo do konca pomladi postavil omrežje 50 postaj. Te bodo pokrivale približno 65 odstotkov naseljenega območja Slovenije. »Naše rešitve se bodo letos posvečale optimizaciji poti v logistiki, tudi poštnih storitev, ter zavarovalništvu, avtomobilski in farmacevtski industriji ter gradbeništvu. V okviru strategije EU bomo podpirali procese trajnostnega razvoja s pomočjo digitalne preobrazbe mest v pametna mesta,« pojasnjuje Blaž Golob, direktor podjetja Heliot Slovenija.

 

Rezervirajte si 20-minutne sestanke. Izbirajte med več kot 200 inovativnimi startupi!

Startupi so gonilna sila pri razvoju inovacij. Tudi na področju pametnih mest. Rezervirajte si 10, 20 ali tudi 30 sestankov s startupi, ki razvijajo zanimive tehnologije in bodo letos sodelovali na startup in tehnološki konferenci Podim. Ob nakupu karte Investor ali Business Executives prejmete digitalni startup katalog, kjer smo po kategorijah nalistali startupe z največjim potencialom iz naše regije. Mi smo zbrali, vi izberite. 

 

Poglejte program letošnje konference. 

 

Celoten članek je dostopen na ProFinance.si

 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

 

 

 

 

 

Značke
Slovenski podjetniški sklad Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj Sklad skladov Startup Plus Program
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.