Settings = { cultureInfo: "sl-si", cookieUrl: "/sl-si/politika-piskotkov", };
 

Oskarja za študentske inovacije Beezingi

Dne 11. maj 2013 objavil Stanislava Vabšek
 
Slovenijo bo na svetovnem finalu študentskega tekmovanja Imagine Cup v Rusiji zastopala ekipa Beezinga s sistemom za analizo in zgodnje obveščanje o dogajanju v čebelnjakih. Možnost za uvrstitev na svetovni finale imajo še tri slovenske ekipe
 
Z razglasitvijo zmagovalne ekipe na ”oskarjih študentskih inovacij”, ki so včeraj potekali v Mariboru, se je zaključil slovenski izbor največjega študentskega tekmovanja na svetu Microsoft Imagine Cup. Slovenijo bo julija v ruskem St. Peterburgu, kjer bo letos potekalo svetovno finalno tekmovanje, zastopala ekipa Beezinga s sistemom za analizo in zgodnje obveščanje o dogajanju v čebelnjakih. Imagine Cup 2013 gradi na temeljih, kot sta prizadevanje za boljši svet in druženje s sovrstniki z vsega sveta, ob tem pa veliko pozornost namenja tudi inovacijam in podjetništvu. Že v preteklih letih so uspehi na Imagine Cupu tudi v Sloveniji spodbudili nastanek novih visokotehnoloških podjetij.
         


»V zadnjem desetletju se je na lokalnih in regionalnih izborih ter na svetovnem finalu Imagine Cup pomerilo že več kot 1,65 milijona mladih iz 190 držav. Med najuspešnejšimi udeleženci pa so vselej tudi slovenske ekipe. Verjamemo, da bo temu tako tudi letos, saj so ekipe na slovenskem izboru ponovno prikazale veliko ustvarjalnosti in idej s potencialom, da s pomočjo najsodobnejših tehnologij spremenijo svet na bolje. V slovenskem Microsoftu čestitamo ekipi Beezinga za izvrsten projekt in ji želimo veliko uspeha v Rusiji. Sedaj imajo priložnost, da na najzahtevnejšem svetovnem odru pridobijo neponovljive in izredno dragocene izkušnje, ki jih bodo zagotovo spremljale tudi v nadaljevanju njihove osebne in poklicne poti.« je povedal Boštjan Stražar, vodja poslovanja za področje razvoja aplikativnih rešitev v Microsoftu Slovenija.
 
Slovenski izbor Imagine Cup 2013
V okviru letošnjega slovenskega izbora Imagine Cup so organizatorji prejeli 19 prijav študentskih ekip z vseh treh slovenskih univerz. Devet prijav je bilo v kategoriji Družbena odgovornost, po pet pa v kategorijah Igre in Inovacije. Opisi idej in fotografije finalistov so na voljo na spletni strani .
 
»Trdo delo in inovacije so predpogoj, da si finalist na Imagine Cupu. Predstavljene rešitve izpolnjujejo oba pogoja in veseli me, da Slovenija ima takšne mlade talente. Čestitke vsem finalistom, zmagovalni ekipi pa srečno na svetovnem finalu,« je povedal Miha Lesjak, član strokovne komisije in direktor podjetja Inove IT.
 
Zmagovalna ekipa Beezinga, ki jo sestavljajo Nenad Čikić, Jernej Škrabec in Jernej Gračner iz Univerze v Mariboru, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, je strokovno žirijo navdušila s sistemom za analizo in zgodnje obveščanje o dogajanju v čebelnjakih. Sistem temelji na samodejnem pridobivanju podatkov iz panjev, pri čemer lahko čebelarji stanje preprosto spremljajo čez mobilno in spletno aplikacijo. Študentje so se za razvoj te rešitve odločili, ker so čebele eden najpomembnejših in tudi najbolj ogroženih akterjev v ekosistemu.
 
Na svetovni finale v St. Peterburgu pa se lahko z nekaj sreče uvrstita še dva letošnja finalista slovenskega izbora. Ekipa Drone Attack, najboljša v kategoriji Igre, in ekipa Dora, najboljša v kategoriji Inovacije, sta se namreč uvrstili v najožji krog spletnega izbora globalnega tekmovanja, iz katerega bodo organizatorji svetovnega finala v St. Peterburgu izbrali najboljše ekipe in jih neposredno povabili k sodelovanju.
 
Slovenski izbor Imagine Cup 2013 organizirajo Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru, RC IKT iz Kranja, Tehnološki park Ljubljana in Microsoftov center za inovacije skupaj s številnimi nevladnimi organizacijami in podjetji. Globalni pobudnik in pokrovitelj tekmovanja je Microsoft.
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.