Settings = { cultureInfo: "sl-si", cookieUrl: "/sl-si/politika-piskotkov", };
 

OOG je slovenski startup leta 2014

Dne 14. maj 2014 objavil Stanislava Vabšek
 
Podjetje OOG, ki razvija pametni merilnik vode v steklenički ali plastenki H2O-Pal za optimalno hidracijo telesa, je zmagovalec letošnjega tekmovanja Start:up leta 2014. Priznanje za najbolje spisan poslovni načrt je prejelo podjetje Enoljse, ki razvija celovit sistem nadzora fermentacije mošta EnoMeter.Podjetje OOG, ki je razvilo pametni merilnik vode v steklenički ali plastenki H2O-Pal za optimalno hidracijo telesa, je zmagovalec letošnjega tekmovanja Start:up leta 2014. Na zaključni slovesnosti, ki je potekala v okviru mednarodne podjetniške konference PODIM v Hotelu Habakuk v Mariboru, je direktor podjetja OOG Igor Marjanovič iz rok ministra za finance dr. Uroša Čuferja prejel zmagovalni kristalni kipec in častni naziv »Slovenski start-up leta 2014«. Zmagovalec prejme tudi izobraževalni program CEED Slovenija po lastni izbiri.

Podjetje OOG razvija tehnološke patente, ki so usmerjeni v izboljšanje zdravja in kakovosti življenja. Ena izmed njihovih inovacij je pametni merilnik tekočine v steklenički ali plastenki H2O-Pal, ki prek Bluetooth povezave z aplikacijo na pametnem telefonu prikazuje in beleži količino popite vode. Merilnik je inovacija z veliko dodano in uporabno vrednostjo za ljudi, ki skrbijo za zdrav življenjski slog, predvsem pa za bolnike, pri katerih je pomemben nadzor dnevno popite tekočine (sladkorni bolniki, bolniki z okvaro ledvic in podobno). 

S produktom H2O-Pal je podjetje vzbudilo veliko zanimanja v tujini, kjer so že stopili v stik s partnerji, kot sta Philips in Panasonic, ki bodo njihov patent uporabljali pri svojih produktih. Konzorcij Bluetooth Special Interest Group je merilnik H2O-Pal na sejmu zabavne elektronike v Las Vegasu uvrstil med štiri najbolj inovativne prototipe leta, časnik Finance pa jih je leta 2013 uvrstil med kandidate Najpodjetniške ideje. Podjetje je za nagrado prejelo podjetniško usposabljanje centra CEED Slovenija po lastni izbiri in kristalni kipec, ki so ga izdelali v Steklarni Rogaška v sodelovanju s slovensko modno oblikovalko Majo Ferme.

Podjetje Enoljse, ki razvija celovit sistem nadzora fermentacije mošta - EnoMeter, ki vinogradniku omogoča spremljanje fermentacije prek aplikacije na svoji pametni napravi, je po mnenju strokovne komisije pripravilo najbolje spisan poslovni načrt, ki je jasen in objektiven ter pregledno pojasnjuje njihovo storitev ter potencial za uspešen posel. 

Zmagovalca letošnjega tekmovanja je glavna, sedemnajst članska komisija tekmovanja sestavljena iz uglednih podjetnikov, investitorjev in predstavnikov podpornega okolja, izbrala med 10 polfinalisti, ki so svoje ideje in poslovne načrte osebno predstavili 24. aprila letos. Izmed deset polfinalistov je nato glavna komisija izbrala pet finalistov, ki so poleg podjetja OOG še Enoljse d.o.o., ADORA-MED d.o.o., Geatronik d.o.o. in Sunesis d.o.o. 

Ob razglasitvi je prof. dr. Miroslav Rebernik povedal, da »se kakovost prispelih poslovnih načrtov iz leta v leto izboljšuje, vse manj je tudi prijav, ki so povsem izven fokusa tekmovanja. Letošnji nabor odlikuje izboljšana raven razvitosti produktov, za katere so bili narejeni poslovni načrti. Velika večina jih je že v razvojni fazi prototipa, kar seveda pomeni, da so tudi start-up ekipe že vsaj delno formirane in zato tudi bolj kredibilne.« Na tekmovanje, ki letos poteka že sedmič, se je s poslovnim načrtom prijavilo 126 start-up podjetij. Tretje leto zaporedoma je tekmovanje na pobudo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo povezano z razpisom P2 Slovenskega podjetniškega sklada, kjer si lahko udeleženci tekmovanja z dobro uvrstitvijo priborijo do 25 točk od skupno 100 možnih v okviru razpisa P2. 

Svečane razglasitve zmagovalca se je tudi letos udeležilo rekordno število ljudi, kar je dokaz, da gre za enega največjih podjetniških dogodkov v Sloveniji in vrhunec dogajanja prvega dne konference PODIM. Mlada start-up podjetja imajo iz leta v leto večjo težo v strukturi slovenskega gospodarstva, saj aktivno prispevajo k ustvarjanju novih delovnih mest, ekonomski dinamiki in gospodarski rasti. Konferenca PODIM in tekmovanje Start:up leta kot osrednja nacionalna programa tako že tradicionalno prispevata k spodbujanju podjetniške aktivnosti v Sloveniji. 

Glavni organizator tekmovanja je Iniciativa Start:up Slovenija, v kateri so povezani subjekti inovativnega okolja, soorganizatorja sta Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Slovenski podjetniški sklad, promocijski partner je Javna agencija SPIRIT Slovenija. Pri organizaciji tekmovanja in dogodkov sodelujejo tudi številni drugi partnerji podjetniškega ekosistema. Več informacij o tekmovanju se nahaja na uradni spletni strani tekmovanja www.startup.si. 
 
Več informacij: www.startup.si,
Stanislava Vabšek, komuniciranje in PR konference PODIM
e-mail: stanislava.vabsek@startup.si; mobile +386 31 707 204
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.