Oglej si najslavnejši računalnik v Sloveniji, ki je pomagal pri osamosvojitvi

Dne 20. junij 2022 objavil Anemari Pediček
 

Si želiš ogledati eno največjih zbirk v tem delu Evrope, ki danes zajema že več kot 6500 primerkov strojne in programske opreme ter enega najpomembnejših primerkov slovenske računalniške zgodovine v zbirki? V soboto, 18. junija je na novi lokaciji svoja vrata odprl Računalniški muzej. Na razstavi “Kaj pa programje”, ki je zaznamovala odprtje muzeja, si lahko ogledaš vse od zanimivosti računalniške opreme do vsemogočnega računalnika Stenar. 

 

Kot odgovor na spremembe v družbi, ki so posledica nenehnega razvoja tehnologije, se je Računalniški muzej v Ljubljani odločil za spremembo. Po novem ga lahko najdemo na novi lokaciji, v ljubljanski Šiški. 

 

Ponovno odprtje muzeja je zaznamovala razstava “Kaj pa programje”, ki prikazuje zanimivosti računalniške opreme. V muzeju si lahko ogledamo eno največjih zbirk v tem delu Evrope,  ki obsega več kot 6500 primerkov strojne in programske opreme. V zbirki lahko najdemo celo računalnik, ki je meril jedro jedrske elektrarne in načrtoval predor Karavanke. 

 

Računalnik, ki je pomagal pri osamosvojitvi Slovenija

Na razstavi pa lahko najdemo tudi enega najpomembnejših primerov slovenske računalniške zgodovinske zbirke, to je računalnik Stenar, ki je pomagal pri osamosvojitvi Slovenije. Ogled Stenarja je omogočila Akademska in raziskovalna mreža Slovenije - Arnes. V muzeju pa lahko preizkusiš tudi najstarejši slovenski program, ki so ga naši razvijalci razvili leta 1986.

 

Stenar

Vir: (SiolNet.)

 

Ob tej posebni priložnosti je podal komentar tudi naš startup mentor in soustanovitelj Zemante ter sklada Silicon Gardens Fund Boštjan Špetič, ki se lahko pohvali kot vodja muzejske zbirke in ambasador programske opreme dediščine Unesca:

"Brez programske opreme je računalnik le kup železa in plastike, zato v muzeju poleg strojne opreme zbiramo tudi programje, izvorno kodo in celo spletna mesta posebnega pomena."

 

 

 

Vir: (RTV Slovenija)

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.