Odkrij moč sodelovanja med slovenskim in avstrijskim startup ekosistemom

Dne 10. maj 2023 objavil Anemari Pediček
 

V zadnjih letih smo bili priča bliskovitemu razvoju startup ekosistema tako v Sloveniji kot tudi v Avstriji. Obe državi povezuje veliko skupnega, od bogate kulturne dediščine do močne usmerjenosti v inovacije in tehnologije. Sodelovanje med slovenskim in avstrijskim startup ekosistemom pa je nujno, saj prinaša številne koristi, kot so izmenjava znanj, dostop do novih trgov, več priložnosti za financiranje, inovativnost in agilnost. Prav zato smo na dogodku Dvojna zmaga: Sodelovanje med slovenskim in avstrijskim startup ekosistemom, ki ga je omogočil Slovenski podjetniški sklad in SFG raziskali potencial slovensko-avstrijskega sodelovanja na področju startupov, opozorili na številne priložnosti in spoznali 13 slovenskih startupov, ki si v prihodnosti želijo prodreti v Avstrijo.  

 

Danes povezovanje na globalni ravni pomembno vpliva na hitrejšo rast in razvoj startup podjetij. Prav zato si tako v Sloveniji kot tudi v Avstriji, snovalci politik prizadevajo ustvariti okolje, ki na poti do uspeha podpira čim več podjetij. Obstajajo številni programi finančne in vsebinske podpore, ki dajejo dobre rezultate ter so jasni pokazatelj, da je tovrstno podporo potrebno razvijati in jo startup podjetjem nuditi še naprej. Pri tem pa je najpomebnejše, da se sosednja, slovenski in avstrijski, startup ekosistema povezujeta in medsebojno nadgrajujeta ter tako dosežeta učinek 1+1 =3. 

 

Zato smo v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom in SFG Avstrija izpeljali povezovalni dogodek Dvojna zmaga: Sodelovanje med slovenskim in avstrijskim startup ekosistemom ter spoznali priložnosti, ki se skrivajo za startup podjetnike. Pridružilo se nam je več kot 60 akterjev slovenske in avstrijske startup skupnosti. 

 

Skupaj smo močnejši

Dogodek sta otvorila direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič in direktor SFG Avstrija Christoph Ludwig, ki sta poudarila, da je res ključno, da sodelujemo drug z drugim, saj se lahko le na tak način učimo in  izmenjujemo pomembne informacije. 

 

Maja Tomanič Vidovič je izpostavila, zakaj je spodbujanje čezmejnih partnerstev pomembno:

»Evropa si v prihodnosti prizadeva postati gonilna sila najbolj inovativnih podjetij na svetu. Nadaljnji koraki so potrebni za uresničitev tega cilja, zlasti na področju organizacije in stabilnosti. Tukaj je ključnega pomena kooperacija vseh držav članic na globalni ravni. Treba je ugotoviti, kako okrepiti in najti sinergije med državami članicami. Prvi korak k sodelovanju je spodbujanje čezmejnega sodelovanja. Po mojem mnenju je to najbolj učinkovito in pomembno. Zakaj? Ker smo si sosednje države podobne. Pred nami so podobni izzivi, podobni pogoji, podobni načini življenja in seveda smo si blizu tudi po razdalji in verjamem, da tudi po razmišljanju. Zato menim, da je to dober začetek, da postanemo bolje organizirana evropska regija za IT tehnologijo in inovativna startup podjetja.«

 

Maja Tomanic Vidovic in Christoph Ludwig

Maja Tomanič Vidovič in Christoph Ludwig

Tudi Christoph Ludwig se je strinjal z Majo in povedal, da se recept za nadaljnje korake skriva v rasti, ki jo lahko dosežemo samo, če se spoznamo in vzpostavimo še več čezmejnih povezav. Slediti moramo motu, “Skupaj smo močnejši,” saj bomo le na tak način lahko okrepili naša podjetja, univerze in raziskovalna središča. 

 

Pospeši razvoj svojega podjetja in se vključi v enega izmed startup programov ali grozdov

Le slabo uro od Maribora, natančneje v Gradcu, smo bili v zadnjih letih priča pravemu gospodarskemu preboju. V Gradcu se je razvilo pravo središče raziskav, inovacij, visokotehnološke proizvodnje in sodelovanja na vseh ravneh.

 

Po besedah direktorja Christopha Ludwiga iz SFG Austria se v Grazu skrivajo številne priložnosti, tudi za slovenske podjetnike. Na voljo je kar nekaj uglednih podjetniških pospeševalnikov in tehnoloških parkov, ki raziskovalcem, študentom in podjetnikom pomagajo pri uresničitvi podjetniških sanj. Spoznaš jih lahko v nadaljevanju. 

 

Najstarejši avstrijski visokotehnološki inkubator - Science park Graz

Science Park Graz velja za najstarejši avstrijski visokotehnološki inkubator, ki ima veliko izkušenj pri ustvarjanju nekaterih najmočnejših avstrijskih podjetij, kot so na primer Tyromotion, Imagotag ali Sunnybag. Science Park Graz pa je tudi dom enega najelitnejših startup programov Evropske unije – Poslovnega inkubacijskega centra Evropske vesoljske agencije (ESA BIC). S svojo odlično svetovalno ekipo v inkubatorju ponujajo obširno podporo pri poslovanju, financiranju in mreženju visokotehnoloških startupov z globalnimi ambicijami, hkrati pa zagotavljajo tudi vso potrebno laboratorijsko in pisarniško infrastrukturo.

 

Po besedah direktorja Science Park Graz Martina Mösslerja pridobiš s članstvom v Science park Graz številne povezave do ključnih igralcev v regijii, povezavo do Univerze v Grazu, medicinske in tehnične fakultete ter dostop do financiranja in strokovnjakov, ki ti lahko ključno pomagajo pri razvoju ideje in ekipe. 

 

Če te zanimajo podjetniške priložnosti v vesolju ali pa sodelovanje z avstrijskim startup ekosistemom, je Science Park Graz pravi odgovor zate. To pa še ni vse. Science Park Graz je tudi pomemben partner konference Podim, zato se lahko s predstavniki Science Park Graza dogovoriš na Podimu za srečanje. Več informacij o Podimu najdeš tukaj

 

Več o Science Park Graz

 

Več o ESA BIC Avstrija

 

Startup in inovacijsko središče - UNICORN GRAZ

Unicorn Graz predstavlja startup in inovacijsko središče v centru drugega največjega mesta v Avstriji, Gradcu. Nahaja se v kampusu Univerze v Gradcu, največje univerze na Štajerskem. Je stična točka za študente, raziskovalce in vse tiste, ki jih zanima ustanovitev podjetja.

 

Na Unicorn Graz v sodelovanju s partnerji iz univerze in drugimi okoliškimi partnerji omogočajo startup podjetnikom veliko podpore, kot so podjetniške delavnice, “Spin-off lab”, Urban Tech in mnoge druge. Osredotočajo se predvsem na prepoznavanje “spin-off” podjetij in nudenje podpore startup podjetnikom. Prav tako startup in scaleup podjetjem ponujajo ustrezno infrastrukturo, ki jim pomaga pri nadaljnjem razvoju podjetja. 

 

Direktor Unicorn Graza, Bernhard Weber je povabil k sodelovanju tudi slovenska podjetja: 

Na Unicorn Graz smo odprti za čezmejno sodelovanje, zato bomo zelo veseli, če se nam bodo v prihodnosti pridružili tudi slovenski raziskovalci, podjetniki, startupi in scaleupi. 

 

Več informacij o Unicorn Graz

 

Dvojna zmaga

Bernard Weber, Patrick Habernik, Martin Moessler, Thomas Mrak, Lorenz Schmolly

 

Eno izmed najprestižnejših raziskovalnih središč za elektronske sisteme - Silicon Austria Labs (SAL)

Silicon Austria Labs (SAL) je avstrijsko raziskovalno središče za elektronske sisteme.

Ukvarjajo se z razvojem v prihodnost usmerjenih rešitev za industrijsko proizvodnjo, zdravje, energijo, mobilnost in drugo. 

 

Na dogodku se nam je pridružil tudi inovacijski strokovnjak Patrick Habernik iz Silicon Austria Labs, ki nam je zaupal številne prednosti, ki jih ponujajo startupom:

"Do startup podjetij vedno pristopamo holistično. To pomeni, da imamo v našem razvojno-raziskovalnem centru številne strokovnjake, ki lahko startupom pomagajo pri mnogih izzivih. Imamo več kot 320 zaposlenih iz več kot 40 držav. Podjetnikom pomagamo pri razvoju in realizaciji njihove ideje. Ponujamo pa tudi edinstven model sodelovanja, s pomočjo katerega omogočamo hitrejšo implementacijo inovativnih idej. S tem modelom našim partnerjem omogočamo, da svojo idejo realizirajo na hiter in enostaven način. Sofinanciramo pa tudi 50% stroškov projekta."

 Več o Silicon Austria Labs

 

Vse na eneme mestu za tiste, ki se ukvarjajo z bioznanostjo - Pospeševalnik ZWT

ZWT - Center for Knowledge and Technology Transfer in Medicine je odlično mesto za podjetnike, ki si želijo ustvarjati na področju bioznanosti. Na ZWT se zavedajo, da startup podjetja, ki delujejo na področju bioznanosti potrebujejo odlično pisarniško in laboratorijsko infrastrukturo ter priložnosti za mreženje. Prav zato je v pospeševalniku ZWT aktivno spodbujajo tudi povezovanje s strateškimi partnerji iz znanosti in industrije. 

 

Pospeševalnik ZWT se nahaja sredi središča Medicinske univerze in se izvaja v sodelovanju Styrian Business Agency SFG in Medicinsko univerzo v Gradcu.

 

Po besedah Thomasa Mraka, direktorja ZWT je sodelovanje z Medicinsko univerzo in Styrian Business Agency SFG ključno, saj startup podjetnikom na tak način omogočajo dostop do ustreznih poznanstev, znanj in infrastrukture.

Več o ZWT

 

Pridruži se najpomembnejšim industrijskim grozdom na Štajerskem

Zadnje čase vse več beremo tudi industrijskih grozdih, ki pomembno vplivajo na pospeševanje ekonomske rasti, inovacij, produktivnosti in razvoja poslovanja. Eden najbolj znanih grozdov je zagotovo Silicijeva dolina, ki že desetletja privablja tehnološka zagonska podjetja z znanimi zgodbami o podjetjih, ki so se rodila in hitro rasla v tem okolju (vključno z imeni, ki jih vsi poznamo, kot so Apple, Intel in Google). Pomembnosti grozdov pa se zavedajo tudi na Štajerskem, zato smo na dogodku spoznali pet grozdov, ki pomembno vplivajo na razvoj startupov na Štajerskem. 

 

The Silicon Alps Electronic Cluster

The Silicon Alps Electronic Cluster je javno-zasebno partnerstvo, ki združuje deležnike industrije, raziskav, znanosti in javnih organov za razvoj ter mednarodno pozicioniranje avstrijskega sektorja elektronike in mikroelektronike z regionalnim poudarkom na Koroškem in Štajerskem. Njihove storitve so namenjene predvsem malim in srednje velikim podjetjem, ustanoviteljem podjetij in projektom za razvojno sodelovanje.

 

V grozdu pa že vrsto let uspešno sodelujejo s Slovenijo, zato so odprti za sodelovanje s slovenskimi startupi. Predstavniki The Silicon Alps Cluster-ja pa bodo prisotni tudi na Podimu, kjer se želijo povezati s čim več startupi. Izkoristi priložnost!

 

Več o Silicon Alps Electronic Cluster

 

Human.technology Styria GmbH (HTS)

Human.technology Styria GmbH (HTS) je organizacija grozdov s poudarkom na človeški tehnologiji (angl. human technology), ki je dejavna na treh strateških področjih: medicinska tehnika, farmacija in biotehnologija, kot tudi zdravje in trajnost. 

 

HTS se nahaja na območju vodilne avstrijske medicinske univerzitetne klinike Graz in Medical Science City Graz, ki je središče grozda okoli 140 štajerskih podjetij in deluje kot središče stikov, znanja in izkušenj ter informacij. Na področju medicinske tehnologije podpira grozd človeške tehnologije (angl. human technology) podjetja s poudarkom na medicinski (mikro)elektroniki, proizvodnih tehnologijah, znanosti o materialih, avtomatizaciji, biomedicinskih senzorskih tehnologijah, programskih rešitvah ali raziskavah in uporabi biomarkerjev za diagnostiko in terapijo.

 

Na čezmejnem dogodku pa se nam je pridružila tudi direktorica HTS-ja Lejla Pock, ki je izpostavila:

“Če potrebujete dostop do raziskovalnega partnerja, partnerja za klinično študijo, partnerja za raziskave ali poslovno partnerstvo, se obrnite na nas. Vedno vam lahko pomagamo. Pripravljamo dober program za startup podjetja in si želimo, da bi se nam v prihodnosti pridružili tudi podjetniki iz Slovenije.”

Dogodek_dvojna_zmaga

Robert Gfrerer, Lejla Pock, Visnja Koscak, Kilian Silberschneider, Kerstine Draxler in Barbara Nussmueller

 

Več o Human.technology Styria

 

Holzcluster Steiermark

Holzcluster Steiermark vključuje podjetja in partnerje iz gozdarskega sektorja ter partnerje iz univerz in raziskovalnih ustanov. Cilj Holzcluster Styria je podpreti štajerska podjetja v gozdarskem sektorju na njihovi poti do uspeha. V grozdu se lahko pohvalijo z bogatim strokovnim znanjem in odličnim poznavanjem panoge. Partnerskim podjetjem v grozdu je na voljo interdisciplinarna ekipa arhitektov, inženirjev, vodij inovacij in strokovnjakov za komuniciranje. Visnja Koscak iz Holzclusterja Steiermark nam je razkrila, da že več kot 20 let uspešno sodelujejo s slovenskimi deležniki v gozdarski industriji. V prihodnosti načrtujejo številne čezmejne projekte in dogodke, preko katerih bi dodatno spodbudili inovacije, izmenjali znanje in okrepili sodelovanje.

“Pri nas so startupi vedno dobrodošli. Na nas se lahko obrnete, če imate ideje iz gozdarstva ali ideje vezane na digitalna orodja v gozdarstvu, izboljšanje proizvodnje ipd. Kot lesni grozd štajerskega območja se čutimo odgovorne za spodbujanje inovacij v gozdarski lesnopredelovalni industriji, zato smo res veseli novih idej in startupov.  Zelo odprti smo tudi za medsektorsko sodelovanje, saj verjamemo, da inovacije niso samo v enem sektorju. Pridružite se nam,” pravi Visnja Koscak.

Več o Holzcluster Steiermark

 

ACstyria Mobilitätscluster

ACstyria Mobilitätscluster predstavlja mrežo več kot 300 podjetij v avtomobilskem, letalskem in vesoljskem sektorju ter sektorju železniških sistemov - z več kot 70.000 zaposlenimi in skupnim prometom več kot 17 milijard evrov. Osnovna storitev grozda je povezovanje in podpora štajerskih podjetij v celotni vrednostni verigi. V ACstyria Mobilitätscluster se opredeljujejo kot pomemben povezovalec med podjetji, industrijo, raziskavami in javnimi ustanovami. 

 

Trenutno imajo v grozdu veliko število startupov iz Štajerske, s katerimi zelo uspešno sodelujejo. Vedno pa iščejo nove mednarodne startupe, saj so ugotovili, da je to “win-win” situacija za startupe in podjetja, ki so v grozdu, saj se le na tak način lahko razvije veliko novih idej.

 

V zadnjem letu so začeli razvijati tudi posebne dejavnosti za startup podjetja. Tako na primer vsako leto organizirajo kongres mobilnosti, na katerem namenijo posebno pozornost tudi startupom, ki delujejo na področju mobilnosti. 

 

Več o ACstyria Mobilitätscluster

 

Creative Industries Styria

Creative Industries Styria povezuje ustvarjalne industrije in klasično gospodarstvo, s ciljem izboljšati in razširiti učinkovitost ter uspešnost na trgu. V organizaciji dobro poznajo štajersko ustvarjalno sceno in imajo najboljše povezave s tradicionalnim gospodarstvom. Tako lahko natančno opredelijo in določijo potrebe po ustvarjalnih storitvah in njihovo regionalno razpoložljivost. V grozd je vključenih več kot 5000 podjetij. 

 

Barbara Nussmueller iz Creative Industries Styria nam je razkrila, da s slovenskimi partnerji na področju ustvarjalne industrije sodelujejo že vrsto let. V grozdu imajo bogato zasedbo strokovnjakov na področju ustvarjalnih industrij, ki lahko startupom nudijo pravo pomoč.  

 

Več o Creative Industries Styria 

 

Svojo idejo je predstavilo 13 slovenskih startup podjetij

Na dogodku se nam je na kratko predstavilo 13 obetavnih slovenskih startup podjetij, ki si v prihodnosti želijo vstopiti na avstrijski trg. Te zanima, katera so tista podjetja, ki so pogumno stopila pred nas in nam predstavila svojo idejo? Seznam podjetij te čaka v nadaljevanju. 

 

1. PRIOT & YOLANDA

Podjetje PRIoT se ukvarja z IoT rešitvami daljinskega zaznavanja (kakovost zraka, okoljske meritve, hrup, osvetljenost, štetje oseb ipd.). Ekipa ima bogate izkušnje s povezovanjem naprav in senzorjev v oblak ter z načrtovanjem digitalnih analitičnih sistemov.

 

Podjetje je uspešno lansiralo senzorski sistem za samodejno beleženje parametrov smučarskih skokov med treningi smučarskih skakalcev. V preteklosti so tudi uspešno sodelovali s Smučarsko zvezo Slovenije in Nordijskim centrom Planica. 

 

Direktor in soustanovitelj podjetja Blaž Jakopin nam je zaupal, da so novembra začeli z novo zgodbo o uspehu - projektom Yolanda, s katerim so novembra osvojili prvo mesto na evropskem CASSINI Hackathonu. V okviru projekta razvijajo rešitev, ki pomaga lastnikom gozdov z uporabo satelitskih podatkov in umetne inteligence sprejemati pametnejše odločitve.

 

2. AviRings

V podjetju AviRings se ukvarjajo z razvojem tehnologije za sledenje, v obliki mini obročka, ki se pritrdi na nogo goloba. Tak obroček omogoča spremljanje njihovih golobov na poti od izpusta do domačega golobnjaka ter zagotavlja podatke: o poti, hitrosti in višini leta, načinu premagovanja naravnih preprek (hribi, jezera,...). Te informacije omogočajo prilagoditev treningov, usklajevanje krajev izpusta med posameznimi konkurenti, zmanjšanje izgub športnih golobov zaradi napadov ptic ujed, itd. Ekipa s svojo rešitvijo športnemu golobarstvu ponuja optimalno rešitev, ki je v koraku s časom. 

 

Ustanovitelj podjetja Gašper Tompa, ki je več kot 10 let delal v bančnem sektorju nam je povedal, da se ukvarjajo tudi z razvojem drugih izdelkov, kot so AviRings Derby s tehnologijo "smart loft", sistem merjenja ure AviRings v živo, programska oprema za rezultate AviRings, dražbena platforma AviRings itd.

 

3. YFLab

Andrei Mozorov, ki se lahko pohvali kot soustanovitelj in direktor podjetja YFLab nam je predstavil varnostni GPS sledilnik KidFlare Lumin in BikeFlare Visio, ki ga razvijajo pod blagovno znamko Flare.

 

KidFlare Lumin je unikaten GPS sledilnik za otroke, ki se lahko uporablja tudi kot varnostni odsevnik. Starši lahko s pomočjo aplikacije opazujejo lokacijo svojih otrok in prejemajo obvestila, ko ti vstopijo oz. izstopijo iz določene cone. Sledilnik je bil izdelan za večjo varnost osnovnošolskih pustolovcev in zagotavlja staršem zaslužen mir. 

 

BikeFlare Visio je sledilnik in alarm za kolesa in je namenjen lastnikom koles. Uporabnik vedno pozna lokacijo kolesa in je obveščen, ko se to premakne. Sledilnik ima na voljo tudi zvočni alarm. Naprava je skrita, integrirana v krmilo in dobro postavljena za lociranje.

 

Andrei nam je povedal, da v Avstriji že sodelujejo s podjetjem T Mobile, a si v prihodnosti prizadevajo še razširiti partnerstva v Avstriji. Prav zato so se udeležili tudi dogodka. 

 

4. 4th.Vision

Mlada ekipa 4th.Vision s pomočjo tehnologije 3D in obogatene resničnosti (AR) strankam omogoča, da si izdelke ogledajo na svojem domu. Rešitev v celoti deluje na brskalniku in telefonu ter ne zahteva namestitve aplikacije. 

 

V ekipi zapolnjujejo vrzel med fizičnimi in digitalnimi trgovinami. Kupcem tako želijo izboljšati uporabniško izkušnjo spletnega nakupovanja, spletnim trgovcem pa povečati stopnjo nakupne konverzije. Z njihovim globokim razumevanjem uporabniške izkušnje so tako v edinstvenem položaju spletnim trgovcem pomagati premagati izzive zaključka prodaje in izboljšati svoje poslovanje.

 

5. Remea

Direktor in soustanovitelj podjetja Remea, Klement Kralj si je z ekipo zadal cilj in sicer, da spremeni celoten koncept polnjenja. Razvili so platformo, ki na novo opredeljuje upravljanje polnilnih postaj za podjetja in zagotavlja brezhibno izkušnjo polnjenja električnih vozil za sodobnega voznika. Njihova spletna aplikacija za polnjenje sodobnim voznikom olajša polnjenje električnih vozil. Odpravili so nepotrebne korake, da bi dosegli popolno učinkovitost procesa polnjenja.

 

Klement nam je zaupal, da v Sloveniji trenutno upravljajo z 250 polnilnicami. Podali so se pa tudi že na nemški in avstrijski trg. V prihodnosti si prizadevajo razširiti tudi na druge trge.

 

Klement Kralj

Klement Kralj iz podjetja Remea
 

6. Solar Integrated

Prisluhnili smo tudi Alexandru Cavallierju, ki ga poznamo kot soustanovitelja in direktorja podjetja Solar Integrated. V podjetju se ukvarjajo z razvojem solarne ograje, ki ponuja rešitev za lastnike družinskih hiš in poslovne objekte, ki ne morejo postaviti sončne elektrarne na streho zaradi neprimerne oblike, orientacije ali ustrezne konstrukcijske podlage ter za tiste lastnike, ki ne želijo tvegati poškodovanja oziroma preboja strehe pri montaži solarnih panelov ali ne želijo tvegati požara na strehi. 

 

Solarna ograja učinkovito rešuje te probleme, saj sončno elektrarno integrira v dvoriščno ograjo, kjer ni prej omenjenih omejitev in tveganj, poleg tega pa omogoča lahek dostop za čiščenje in vzdrževanje panelov.

 

7. Pametna Tovarna

V podjetju Pametna Tovarna so se lotili razvoja inovativnega informacijskega sistema za upravljanje vzdrževanja v proizvodnih podjetjih. Rešujejo probleme proizvodnih podjetij in učinkovitega obvladovanja vzdrževalnih del, stroškov vzdrževanja ter nenačrtovanih izpadov proizvodnje zaradi okvar strojev in naprav. Ti izzivi so večinoma posledica slabih, pomanjkljivih in nestrukturiranih podatkovnih podlag o vzdrževalnih procesih, ki se še vedno zbirajo ročno. S svojo rešitvijo Neo CMMS uvajajo sodoben pristop k zbiranju podatkov z uporabo črtnih kod, kod QR, NFC in IoT.

 

8. Dedisol

Svoj produkt Diapee nam je predstavil tudi direktor in soustanovitelj podjetja Dedisol Sergej Prosen. DiaPee je kombinacija merilca pretoka urina, aplikacije za spremljanje uriniranja in podpornih storitev za vse ljudi s težavami z odvajanjem urina. Rešuje problem odkrivanja in spremljanja bolezni zunaj kliničnega okolja, kar je ključno za natančno usmeritev terapije in spremljanje njenega uspeha in preventivo.

 

Trenutno so v zadnji fazi razvoja produkta in iščejo partnerje, ki bi jim na področju Evropske unije in v ZDA pomagali pri distribuciji izdelka. 

 

9. Biohacking Vital

Pred nas je stopil tudi Grega Gostinčar, ustanovitelj znamke FeelRooty, v okviru katere so razvili svoj prvi produkt imenovan MagicRooty. Gre za naravno mešanico zelišč in gob, ki pozitivno vpliva na večjo zmogljivost naših možganov. S svojim omamnim okusom in aromo je vrhunsko orodje za povečanje produktivnosti, zbranosti, izboljšanje počutja in zmanjšanje napetosti. 

 

Grega nam je zaupal:

"Avstrijski trg je za nas zelo zanimiv. Dogodka smo se udeležili, saj želimo najti partnerje iz Avstrije. Naš produkt si želimo postaviti na univerze in med startupe ter podjetja, kjer se zadržujejo ljudje, ki skbijo za svoje zdravje, si želijo biti produktivni in želijo zmanjšati stres."
 

10. Centrum Cognitio

Direktorica podjetja Centrum cognitio Maja Gselman nam je predstavila aplikacijo Tina - terapevtovo inteligentno asistentko, ki terapevtom, svetovalcem in psihologom pomaga enostavno načrtovati njihovo delo, pretvarja zvočne posnetke v tekstovne ter jim nudi organizirano in varno hrambo dokumentov, kar jim omogoča popoln nadzor nad načrtovanjem svojega dela pa tudi nad dokumentacijo klientov.

 

Maja Gselman

Maja Gselman iz podjetja Centrum Cognitio

 

Izguba časa in denarja za opravljanje administrativnih nalog namreč predstavlja terapevtom in psihologom veliko težavo. Z asistentko Tino terapevti in psihologi prihranijo oboje ter se namesto osredotočanja na administrativne naloge v celoti posvetijo svojim klientom. 

 

11. Mover

Ekipa podjetja Mover predstavlja spletno platformo, ki nogometnim navdušencem omogoča, da iz domačega naslonjača z majhnimi vložki sodelujejo v vlogi agentov na več milijonskem trgu prestopov nogometašev in so s tem udeleženi tudi v agentski proviziji. Na platformi lahko uporabniki proučujejo značilnosti sodelujočih nogometašev, s seznama zberejo igralca in ga celo priporočijo določenemu nogometnemu klubu. Če predlog doseže dovolj podpore tudi s strani drugih skavtov na platformi, Mover pošlje poročilo o igralcu v pregled predstavniku kluba.

 

Direktor podjetja Matjaž Voglar nam še je zaupal, da v kolikor se kasneje klub z igralcem sporazume za podpis pogodbe, uporabnik za nagrado prejme delež agentske provizije od prestopa. Platforma Mover kot prva na svetu omogoča navijačem sodelovanje v prestopih nogometašev, saj gre za zelo kompleksen model rešitve.

 

12. AIRCAM

Pred nas je stopil tudi ustanovitelj podjetja Aircam Tine Lenart, ki nam je predstavil daljinsko vodeno platformo za snemanje iz zraka, ki po napeti vrvi nad prizoriščem prevaža video snemalni sistem s kamero. 

 

Sistem cablecam omogoča snemanje iz zraka v vseh situacijah, ki jih regulative omejujejo. Za krmiljenje sistema je ekipa Aircam razvila lastni krmilnik za brezkrtačne motorje, ki z naprednimi funkcijami omogočajo uporabniku nastavljanje končnih pozicij na vrvi, preko katerih platforma ne more peljati (varnost), omejitev pospeškov, pojemkov in hitrosti ter nastavljanje vmesnih pozicij na vrvi, ki si jih uporabnik lahko prednastavi.

 

13. DTs HUB

Kot zadnji je svoj produkt platformo “Froomcare” predstavil Darko Đurić, soustanovitelj podjetja DTs HUB. Gre za inovativno programsko rešitev FroomCare, ki omogoča hitro in enostavno selekcijo strokovno izbranih vaj ter personalizacijo vadbe pacientom, ki za svoje okrevanje potrebujejo strokovno pomoč fizioterapevta. Rešuje problem pomanjkanja fizioterapevtov in njihove preobremenjenosti ter dolgih čakalnih vrst.

 

Darko Duric

Soustanovitelj podjetja DTs HUB Darko Đurić

 

Startup podjetja Priot, Avirings, YFLab, Solar Intergrated, Pametna Tovarna, Dedisol, Biohacking Vital, Centrum Cognitio, Mover, Aircam and DTs Hub so med prejemniki spodbud P2, SK75 ali SI-SK, Slovenskega podjetniškega sklada. Več o javnih virih financiranja, ki jih omogoča Sklad najdeš tukaj.

 

 

Mreženje na dogodku

 

Več fotografij je na voljo na povezavi


 

Za prejemnike finančnih spodbud na voljo številni vrhunski Startup Plus programi

Slovenski podjetniški sklad pa za portfeljska podjetja organizira tudi številne druge vrhunske podjetniške programe, kot so Mentorski program, pospeševalniški program P2 - Push2Start, pospeševalniški program SK - SK Growth Camp, Startup klinika, Scaleupgrade program, konferenca Podim, srečanje vseh deležnikov programa - Teambuilding, Prodajni pospeševalnik, pospeševalnik na področju digitalnega marketinga - GrowDigital, delavnice na področju ESG, delavnice na področju zdravja, vertikalne pospeševalniške programe Health.Tech.Growth, HARDWAREstart, Web 3.0., Vodik in Biotehnologija ter mednarodne pospeševalnike ZDA, Dubaj in Avstrija, Podjetniški mastermind, Investicijski bootcamp, Srečanje poslovnih angelov, dogodki na vroče teme, delavnice ChatVORKA in Deep tech hub. Vsebinski programi učinkovito dopolnjujejo finančne produkte P2, SK75 in SI-SK, ki slovenskim zagonskim podjetjem zagotavljajo od 54.000 EUR do 600.000 EUR zagonskih sredstev.

 

SPOZNAJ DRUGE PROGRAME

 

 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

Značke
Startup Sps Mgšt Startupplus Dvojnazmaga
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.