Settings = { cultureInfo: "sl-si", cookieUrl: "/sl-si/politika-piskotkov", };
 

Objavljen razpis SK50 s svežim kapitalom za startupe

Dne 29. julij 2014
 

Slovenski podjetniški sklad je v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Iniciativo Start:up Slovenija objavil razpis SK50 za pridobitev 50 tisoč € konvertibilnega posojila. Skupaj z razpisom SK200 za pridobitev 200 tisoč € javne lastniške investicije, ki bo objavljen konec julija letos, bo za zagon in globalni preboj slovenskih startup podjetij na voljo skupaj 2,4 milijona evrov. Poleg svežega kapitala sta za prejemnike investicije vzpostavljena dva nova slovenska podjetniška pospeševalnika - Start:up Geek House (SGH) in Go:Global Slovenia (GG) z intenzivnim izobraževalnim, mentorskim in promocijskim programom, primerljivim z najboljšimi svetovnimi pospeševalniki.

Slovenski podjetniški sklad je v sodelovanju z Iniciativo Start:up Slovenija zaznal pomanjkanje kapitala v semenski fazi in posledično množično odhajanje start-up podjetij v tujino. Hitra globalna rast inovativnih podjetij je kapitalsko izjemno zahtevna in tako se bo z novimi sredstvi, ki bodo kmalu na voljo, zapolnila vrzel v financiranju, predvsem v fazi, kjer podjetja še niso zrela ne za sklade tveganega kapitala, ne za kredite pri bankah.
 

Najboljši startup mentorji

Vsi prejemniki sredstev bodo vključeni v intenziven izobraževalni, mentorski in promocijski program, ki ga bomo izvajali z najboljšimi domačimi in tujimi izvajalci (CEED Slovenia, Hekovnik, 30Lean, itd.), zasebnimi investitorji in mentorji. Kot mentorji bodo v obeh programih sodelovali najboljši slovenski start-up podjetniki, kot so Miha Mikek, Andraž Tori, Andraž Logar, Davorin Gabrovec, Aleš Špetič, Gregor Rebolj, Jugoslav Petkovič in drugi.
 

Hitro do potrditve ideje na trgu

Razpis SK50, v okviru katerega se bodo podjetja potegovala za konvertibilno posojilo v višini 50 tisoč €, je namenjen start-up podjetjem v čisti semenski fazi oziroma v fazi razvoja poslovne ideje. Spremljajoči program bo osredotočen na izgradnjo podjetij po t.i. vitkih metodologijah, ki jih bo vodil do čim hitrejše potrditve vrednosti inovativne ideje na trgu. Celoten vsebinski program bo potekal v okviru Start:up Geek House podjetniškega pospeševalnika. 
 

Hitra globalna rast in profesionalna organizacija podjetja

Drugi razpis SK200, ki bo objavljen konec julija letos, bo namenjen podjetjem, ki so že dokazala vrednost na trgu oz. že imajo stranke za svoj inovativen produkt, hkrati pa potrebujejo dodaten kapital za hitro globalno rast. Zanje bo na voljo javna lastniška investicija 200 tisoč €, ki jo bo sklad izvedel neposredno kot investitor pod pogojem, da v podjetje vstopa tudi zasebni vlagatelj. Tudi ta podjetja bodo vključena v intenziven izobraževalno-mentorski program podjetniškega pospeševalnika Go:Global Slovenia. Ta bo osredotočen na pomoč podjetnikom pri profesionalni organizaciji podjetja ter širjenju na tuje trge. V sklopu programa bomo podjetjem pomagali tudi do potencialnega novega kroga investicij s strani domačih in tujih skladov tveganega kapitala. 


Za eno podjetje do 324 tisoč € kapitala! 

Skupaj z že obstoječim produktom P2, v okviru katerega Slovenski podjetniški sklad razdeljuje zagonske subvencije za prva tri leta delovanja startup podjetja v višini do 74 tisoč €, bo tako za posamezno slovensko inovativno startup podjetje na voljo skupaj do 324 tisoč € semenskega kapitala.
 
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.