Nova KBM želi v sodelovanju s start-upi razvijati rešitve za hitrejše, cenejše in bolj priročne denarne transakcije!

Dne 19. april 2018 objavil Stanislava Vabšek
 


Nova KBM je druga največja banka v Sloveniji, tradicionalna generalna pokroviteljica PODIM-a in letos že drugič zapored korporativna partnerica izziva PODIM Challenge. S start-upi želi strateško sodelovati predvsem na področju mobilnih plačil in prenosa sredstev oz. hitrejših, cenejših in bolj priročnih denarnih transakcij. Aleš Živkovič, innovation officer in eden glavnih motorjev razvoja ter digitalne preobrazbe Nove KBM med pilotnimi inovacijskimi projekti banke navaja storitve, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov, brezstično plačevanje ter uporabo podatkov in podatkovne analitike za izboljšanje uporabniške izkušnje spletne in mobilne banke. Če vaš start-up razvija rešitve na omenjenih področjih, vas vabimo, da se z ekipo Nove KBM srečate na letošnjem PODIM-u, kjer bodo pozorni tudi na rešitve, ki omogočajo sklepanje poslov strank na daljavo, poenostavljajo poslovanje v povezavi s spletnimi ali mobilnimi naložbami na borzah, v vzajemnih skladih in podobno ali izboljšujejo podatkovno analitiko.
 
---
Kakšna je vloga innovation officerja v Novi KBM in zakaj je to lahko pomembna informacija za start-upe?

Inovacije so pomembno področje podjetij, ki postopoma pridobiva na pomenu tudi v bančništvu. Bančništvo se z novimi zakonodajnimi okvirji pomembno spreminja, bančni trg se odpira in inovacije so tiste, ki bodo ločile banke prihodnosti od bank preteklosti. Vloga innovation officerja je, da spremlja tehnološke novosti in jih umesti v bančno okolje. Tovrstne nove priložnosti se redno predstavljajo vodstvu banke, ki se nato odloča, katere so usklajene s poslovno strategijo banke in jih bo banka tudi uresničila. Za start-upe je to priložnost, da z Novo KBM vzpostavijo neposredno komunikacijo in ji predstavijo svoje ideje ter inovacije. Hkrati smo na tem področju proaktivni in organiziramo dogodke, kot sta Fintech Hackathon in Zimska šola informatike, ter sodelujemo na dogodkih, kot je PODIM, kjer se podjetja in posamezniki lahko neposredno vključijo v naše inovacijske procese.
 
Katere nove tehnologije, rešitve ali produkte, ki so povezane z vašim sodelovanjem s start-upi, ste v zadnjem letu uvedli v Novi KBM?

Za sabo imamo že kar nekaj konkretnih oblik sodelovanja s start-upi. Tako smo denimo z ekipo EqualEyes lani lansirali posodobljeno mobilno banko mBank@Net, sodelovanje pa se nadaljuje tudi v tem letu, predvsem v smeri nadaljnjega razvoja in tehnične podpore za mobilno in spletno banke ter interaktivnih spletnih strani. Seveda pa iščemo tudi nove povezave z drugimi start-upi v sklopu že omenjenih dogodkov, kot sta hackathon ali Zimska šola informatike. Banka je v sklopu obeh dogodkov uspešno preizkusila več konceptov, ki so tudi umeščeni v predlog nove IT strategije banke. Med pomembnejšimi velja omeniti tehnologijo veriženja blokov, brezstično plačevanje, uporabo podatkov in podatkovne analitike za izboljšanje uporabniške izkušnje v spletni in mobilni banki. Pri tehnologiji veriženja blokov smo k sodelovanju pritegnili tudi Pošto Slovenije in razvili idejo skupne storitve, ki jo bomo predstavili tudi najvišjemu vodstvu obeh družb.

Lani ste kot področja, na katerih zaradi hitrega uvajanja novih tehnologih in rešitev start-upov pričakujete največ sprememb, izpostavili plačilni promet in poslovanje s plačilnimi karticami. To še velja?

Letos so v ospredju predvsem teme, povezane z direktivo PSD2 in Instant payment, ki bodo pomembno posegle na področje plačilnega prometa. Trenutni trend gre v zmanjševanje potrebe po uporabi plačilnih kartic. Plačilne kartice lahko, s podporo tehnologije, zamenjajo direktna plačila. Druga pomembna smer je povečanje uporabe podatkovne analitike pri poslovanju s končnimi uporabniki. Gre za korak v smeri umetne inteligence, ki bo bančno poslovanje poenostavila in ga tako približala končnim uporabnikom. Tehnologije veriženja blokov smo se že dotaknili in je zagotovo zanimiva smer, ki pa trenutno še nima jasne hitrosti in končne destinacije. Spremembe na tem področju zagotovo lahko pričakujemo, kakšne bodo in kako hitro se bodo zgodile, pa je težko napovedovati.
 
Blockchain tehnologija trenutno največ konkretnih rešitev za uporabnike uvaja ravno na fintech področju. Kaj so pa po vašem mnenju njene najbolj bistvene disrupcije, ki bodo spremenile poslovanje bank in vedenje uporabnikov?

Osebno menim, da je ključni moment, povezan s tehnologijo veriženja podatkovnih blokov, odločitev regulatorja glede virtualnih valut. Ne glede na odločitev, povezano s kripto valutami, pa lahko uporaba tehnologije pripomore k bolj učinkovitim rešitvam. Prav to smo uspešno preizkusili tudi v sodelovanju s Pošto Slovenije, kjer je rešitev plačila paketa po prevzemu zasnovana na tehnologiji veriženja blokov, vendar pri tem ne uporablja virtualnih valut.
 
S kakšnimi pričakovanji ste se odločili za izpeljavo fintech inovacijskega vikenda oz. hackathona decembra lani v sodelovanju s Tovarno podjemov?

Decembrski hackathon je bil že drugi po vrsti, ki smo ga v banki organizirali v sodelovanju s Tovarno podjemov. V sodelovanju z inovativnimi fintech zagonskimi ekipami vidimo predvsem priložnost, da skupaj ustvarjamo najboljše in inovativne rešitve za naše komitente. Hkrati je takšen tip dogodka odlična priložnost za razširitev kroga potencialnih partnerjev pri digitalizaciji bančnih procesov.
 
Kako ste bili zadovoljni s predstavljenimi rešitvami? Ali jih boste lahko uvedli v poslovanje Nove KBM?

S predstavitvami smo bili zadovoljni. Glede na kratek rok so bile predstavljene zelo konkretne rešitve. Možnost uporabe predstavljenih rešitev smo tudi proučili in identificirali tiste, ki so najbolj zanimive glede na trenutne poslovne cilje. S samo izvedbo aktivnosti pa še nismo začeli, saj moramo le-te uskladiti z ostalimi deležniki v procesu.
 
Ali načrtujete podobne aktivnosti in kako pogosto? Kakšni so še sicer načini, da aktivno sodelujete s start-up skupnostjo?

Poleg hackathona smo podobno aktivnost že izvedli v sodelovanju z Inštitutom za informatiko na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Tema letošnje Zimske šole informatike je bila razvoj aplikacij na verigah blokov. Udeleženi študenti so se najprej seznanili s teorijo tehnologije blockchain, nato pa sami razvijali rešitve za sodobno plačevanje pošiljke po prevzemu. Morebitna partnerstva s start-upi iščemo tudi prek PODIM konference in PODIM Challengea, kjer bomo tokrat sodelovali že drugič. Tudi v prihodnje načrtujemo tovrstne aktivnosti, a premišljeno. Ugotavljamo namreč, da preveč pogosti dogodki niso smiselni. Če preveč hitimo, se priložnosti iz dogodkov ne uresničujejo na način, kot bi želeli, to pa ni naš cilj. 
 
S kakšnimi načrti in pričakovanji prihajate na letošnji PODIM kot naš PODIM Challenge korporativni partner?

Sodelovanje na PODIM Challenge je pomemben del naše poslovne usmeritve, da se tesneje povežemo s start-up okoljem, zgradimo nova partnerstva in dosežemo razvojne sinergije za uvajanje naprednih tehnoloških rešitev, ki bi lahko korenito spremenile način poslovanja in komuniciranja uporabnikov z banko. Podobno kot lani bomo še posebej pozorni na fintech startupe, s katerimi želimo strateško sodelovati pri oblikovanju bančnih in plačilnih storitev prihodnosti. Konkretno iščemo rešitve, vezane na mobilna plačila in prenos sredstev. V mislih imamo katerokoli tehnologijo, ki bi omogočala hitrejše, cenejše in bolj priročne denarne transakcije. Še vedno so aktualne rešitve, ki bi omogočale sklepanje poslov strank na daljavo, predvsem ko govorimo o nekomitentih. Pozorni bomo tudi na napredne uporabniške rešitve, ki bodo poenostavile poslovanje s strankami oz. vlagatelji v povezavi s spletnimi oz. mobilnimi naložbami na borzah, v vzajemnih skladih in podobno. Prav tako želimo z novimi rešitvami izboljšati uporabo podatkov in podatkovne analitike.
 
---
Stopite v stik z Novo KBM

Če želite Novi KBM predstaviti svojo inovativno rešitev oz. se z njenimi predstavniki srečati na letošnjem PODIM-u, vas vabimo, da pošljete sporočilo v angleščini na azivkovic@nkbm.si, nmalec-poklic@nkbm.si ali/in sbirla@nkbm.si.
 
 
Značke
Aleš Živkovič Nova KBM, 2018
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.