NERVteh, prejemnik investicije SK50, v pogovorih z Googlom za testiranje avtonomne vožnje!

Dne 2. oktober 2015 objavil Stanislava Vabšek
 

Slovensko angleški start-up NERVteh, prejemnik investicije SK50 oz. 50.000 EUR konvertibilnega posojila Slovenskega podjetniškega sklada, niza uspeh za uspehom! Septembra se je več kot opazno s svojim tehnoško in dizajnersko dovršenim simulatorjem vožnje Zetadrive predstavil na znanem frankfurtskem avtomobilskem sejmu IAA. Že letos poleti pa so se z ameriškim velikanom Google začeli dogovarjati o tem, da bi zanje testirali oz. simulirali vožnjo v samovozečih vozilih.
 

NERVteh se je na frankfurtskem avtomobilskem sejmu IAA s svojim simulatorjem Zetadrive predstavil na stojnici podjetja Akrapovič, slovenskega avto-moto velikana za izpušne sisteme, in požel veliko navdušenje medijev, obiskovalcev in strokovnjakov za simulacije cestnih voženj.

 
 

Dovršena tehnologija in dizajn

Zetadrive simulator odlikuje dovršen tehnološki razvoj z algoritmi, s katerimi želi NERVteh bistveno izboljšati varnost v cestnem prometu, strojno učenje in umetno inteligenco v avtonomnih oz. samovozečih vozilih, kot jih trenutno najhitreje razvija tudi ameriški velikan Google. Za brezhiben dizajn Zetadrive, ki simulira sile, ki delujejo na voznika med vožnjo, pa je poskrbel Gigodesign oz. njihov pospeševalnik DsgnFwd.


Zetadrive je na sejmu IAA preizkusil tudi DTM šampion Marco Wittmann.
 

Kot je danes v svoji prilogi Manager poročal časnik Finance, so se pri NERVtehu letos poleti začeli dogovarjati z Googlom o simulacijah avtonomne vožnje. »Raziskave kažejo, da se ljudje med vožnjo v vozilu brez voznika počutijo drugače, so živčni, nekaterim je tudi slabo. Zato uporabljamo tudi biometriko, spremljamo, kam gleda voznik in spremljamo delovanje možganov s pomočjo EEG«, je za Manager povedal Jaka Sodnik z ljubljanske fakultete za elektrotehniko, ki je tudi vodja ravoja v NERVtehu.


Jaka Sodnik z ljubljanske fakultete za elektrotehniko, vodja ravoja v NERVtehu. Foto: Manager/Finance


Po besedah direktorja NERVteha Mateja Vengusta pogovori z Googlom še potekajo, zato za zdaj še ne morejo razkriti več informacij.
 
 
 
 
 
Značke
NERVteh Zetadrive SK50 SPS Google
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.