Startup mentorji so najpogosteje helikopterji, ogledala in “terapevti”

Dne 3. julij 2020 objavil Start:up Slovenija
 

Mentorska podpora postaja pomemben steber vsakega zrelega podjetniškega ekosistema. Startup in scaleup podjetja se vse bolj zavedajo pomembnosti, vrednosti in vloge dobrega mentorja. Prav zato Slovenski podjetniški sklad v okviru Startup Plus Programa krepi mentorski program, ki je sicer že od vsega začetka pomemben del vsebinske podpore prejemnikov finančnih spodbud. Po prvem srečanju Šole za mentorje smo govorili z vodjem šole, z mentorji in podjetniki o pomenu in vlogi mentorstva.

 

Mentorstvo je eden najpomembnejših elementov vsebinske podpore Startup Plus Programa, ki jo Slovenski podjetniški sklad (SPS) namenja podjetjem, prejemnikom finančnih spodbud P2, konvertibilnih posojil SK75 in soinvesticije SI-SK. Vsak od prejemnikov finančnih spodbud si lahko izbere enega ali več mentorjev iz seznama preverjenih startup mentorjev.

 

Ker je prisotnost mentorja in kakovost mentorskega procesa pogosto pomemben delček v mozaiku podjetniškega uspeha, Slovenski podjetniški sklad izvaja tudi certificirano šolo za mentorje, skozi katero startup mentorji brusijo svoje mentorske kompetence, dobijo na voljo nova mentorska orodja, prav tako pa si med seboj izmenjujejo izkušnje.

 

Helikopter, ogledalo, kompas, steber, trener, noga, kladivo, terapevt, sova, povezovalec, kretničar, spovednik, razsodnik, tudi dvorni norec … vse to so vloge, ki jih startup mentorji prevzemajo v startup podjetjih. Če vas zanima več, kaj vse so navedene vloge, si lahko podrobneje preberete tudi v priročniku za mentorje).

 

 

 

 

Denar je premalo, treba mu je dodati tudi znanje in izkušnje

 

“Izkušnje so pokazale, da so zgolj finančne spodbude za startup podjetja premalo za njihov uspešen razvoj. Pomembno je, da dobijo tako imenovani 'pametni' denar, ob finančni spodbudi torej tudi znanje že uspešnih podjetnikov, znanje, mrežo, integracijo v ekosistem. In mentorstvo je v programu takšne vsebinske podpore ključno," pravi mag. Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada.

 

"Kar 141 kakovostnih in skrbno izbranih mentorjev je trenutno na seznamu Slovenskega podjetniškega sklada, podjetja pa lahko brez težav najdejo tiste, ki imajo ključne kompetence za njihov posel," pravi Urban Lapajne, koordinator skupnosti Start:up Slovenija, ki skrbi tudi za bazo mentorjev. Kako resno misli SPS z razvojem mentorske kulture, dokazujeta tudi vzpostavitev Šole za mentorje, ki je nastala v sodelovanju z AmCham Slovenija, ter izdaja priročnika za mentorje, ki sta ga pripravila dr. Rok Stritar in dr. Blaž Zupan.

 

Urban Lapajne: "Res dober mentor lahko v pravem trenutku spremeni usmeritev podjetja, lahko vpliva na to, ali bo startup prišel do uspeha ali ne"

 

Namen šole ni, da bi vsi mentorji delovali na enak način, razmišljali enako, kajti prav njihova raznolikost je tako zelo dragocena, pač pa zato, da se bodo vsi enako dobro zavedali odgovornosti, ki jo imajo pri delovanju s podjetniki, da bodo podjetnike razumeli kar najbolje.


 

 

Mentorstvo je odgovoren "poklic", ki ga je treba jemati skrajno resno, ambicija pa je, da bi mentorstvo v slovenskem podjetniškem ekosistemu razvili kot kulturo. "Res dober mentor lahko v pravem trenutku spremeni usmeritev podjetja, lahko vpliva na to, ali bo startup prišel do uspeha ali ne, ključno za mentorstvo pa je, da je aktivno," pravi Urban.


 

Mentor lahko pohitri podjetnikov razvoj

 

Rok Stritar, izkušeni podjetnik in mentor, tudi predavatelj v Šoli za mentorje, je opozoril na pogosto mešanje pojmov strokovna pomoč in mentorstvo: "Mentor se ukvarja s podjetnikom, ne s specifičnimi problemi. Bolj pomaga, da se podjetnik v težkem procesu podjetništva razvija v pravo smer."

 

Rok Stritar: "Mentor se ukvarja s podjetnikom, ne s specifičnimi problemi. Bolj pomaga, da se podjetnik v težkem procesu podjetništva razvija v pravo smer."

 

"Mentorji v ekosistemu so že sami naredili veliko napak in lahko pohitrijo podjetnikov razvoj ter mu pomagajo, da določenih napak, ki jih je ekosistem že naredil, ne naredi ponovno," dodaja Blaž Zupan. "Ključno pa je,” še pravi, “da je odnos odkrit, iskren, da si lahko tako podjetnik kot mentor povesta vse, zastavita vsakršna vprašanja, …"

 

Mentor Marko Jagodič se strinja: "Podjetnik mora spustiti mentorja k sebi, v svoje podjetje. Če ga obravnava le kot občasno pomoč, ko ima neko konkretno vprašanje, vloga mentorja ni izkoriščena na pravi način."


 

Tudi preprečevanje "neumnosti" je med mentorjevimi odgovornostmi

 

Rok Stritar pa ob tem dodaja: "Mentor se mora zavedati svoje vloge v procesu. Ni nekdo, ki rešuje probleme za svojega mentoriranca, niti ni nekdo, ki dela zanj ali opravlja delo namesto njega, ampak je nekdo, ki ga vodi skozi podjetniški proces, poskrbi, da podjetnik čim bolj gladko prehaja skozi različne faze in mu preprečuje 'neumnosti', ki bi lahko škodile njegovemu podjetju ali njemu samemu."

 

Izkušnje kažejo, da nekateri mentorskega sistema ne vzamejo dovolj resno, ga izkoristijo bolj načelno, zato mentorji svetujejo, naj si podjetnik vzame čas, pogleda, kdo je zanj najbolj koristen in od tega mentorja potem dobi vse koristi.


 

 

Mentorji morajo paziti, da ne sprejemajo odločitev namesto podjetnikov

 

In katera od številnih vlog, v katerih se mentor pojavlja v startup podjetju, je najbolj pogosta? "Po mojih izkušnjah so najbolj pogoste vloga helikopterja, torej nekoga, ki gleda na situacijo z višje perspektive, vloga ogledala, ko mentor podjetnika sprašuje, slednji pa sam razmišlja ter predeluje, ali odločitve, ki jih sprejema, temeljijo na podatkih, ali gre za predpostavke, ki so v podjetništvu relativno nevarne, in vloga ‘terapevta’, torej nekoga, ki pomaga podjetniku tudi pri razmisleku o tem, kako kombinirati zasebno in poslovno življenje, kako graditi ekipo, vzpostavljati odnose z ekipo …" pravi Blaž.

 

"Zame je zelo pomembna tudi vloga kompasa - idej je namreč vedno več, kot je resursov v podjetju, zato je usmerjanje ključno," pravi Maja Voje, strokovnjakinja za growth hacking in startup mentorica, ki opozarja tudi na pogost pojav, ko podjetniki nekatere odločitve prelagajo ali skušajo preložiti na mentorja: "Zelo je treba paziti, da mentorji ne sprejemamo odločitev namesto podjetnikov. Zakaj? Ker mentorji s temi odločitvami ne bomo živeli, podjetniki pa."


 


 

Maja sicer za mentorsko podporo na sistemski ravni pravi, da je fantastična, kajti: "Karizma je nalezljiva. Ljudje kar tendiramo h karizmatičim vodjem, a ni vse zlato, kar se sveti. Zato so sistemska presoja in izkušnje, kdo dobro deluje skupaj, zelo pomemben dejavnik, zakaj so ti programi tako uspešni, kot so."


 

Nikar mentorstva ne zavrni zaradi ega ...

 

In kaj bi mentorji dejali podjetnikom, ki zase trdijo, da mentorstva ne potrebujejo?

"Srečno učenje na lastnih napakah. Verjetno bo daljše, verjetno bo dražje, a odločitev je povsem legitimna. Nikakor pa kot podjetnik mentorstva ne izključi zaradi ponosa, ega …" pravi Maja Voje. Rok Stritar pa: "Pojasnil bi jim, da je pred njimi zelo zahtevna in dinamična pot in da če ne bodo imeli nekoga, ki jim pri tem pomaga, bo pot daljša in dražja."

 

Rok Matjaž: "Lahko skušaš uveljaviti svojo voljo, doseči, da imaš le ti prav, te pa trg hitro nauči, kaj je prav."

 

Da je ego lahko zelo velika ovira pri uspešnosti mentorskega procesa, priznava tudi Rok Matjaž, soustanovitelj podjetja 4Fun, ki je prejelo zagonsko spodbudbo P2 in konvertibilno posojilo SK75, ter zelo ceni mentorsko podporo.

 

"Trg ti hitro pove, kje se motiš. Lahko skušaš uveljaviti svojo voljo, doseči, da imaš le ti prav, te pa trg hitro nauči, kaj je prav. Razvoj posla zgolj na osnovi lastnega znanja je zelo težek, ker si omejen na svoje izkušnje, zato je ključno povezovanje s pravimi ljudmi, ki že imajo te izkušnje. In to ti prinese mentorski program," pravi Rok.


 

Obkroži se z ljudmi, ki vedo več kot ti

 

In kako težko je mentorja izkoristiti v najboljši možni meri? "Morda kdaj ne znamo zastaviti pravih vprašanj, a vsak nasvet sprejmemo kot dobronameren in tudi če ga zdaj ne znamo izkoristiti v polni meri, pride trenutek, ko je vsak nasvet koristen," pravi Rok Matjaž.

 

Izkušena investitorka in mentorica Nina Dremelj se drži načela, ki velja v podjetništvu: "Obkrožaj se z ljudmi, ki vedo več kot ti. V poslu je lahko vsak tvoj mentor, če znaš to izkoristiti. Jaz se želim obkrožati z ljudmi, ki vedo več kot jaz, in se jih ne bojim."

 

 

Nina dodaja, da so podjetniki običajno že specialisti na določenem področju, zato morajo ob sebi imeti generaliste: "Mentor mora biti nekdo, ki ni specialist posameznega področja, kajti o tem področju podjetnik sam največ ve, ampak nekdo, ki zna generalno pogledati na situacijo izven okvirjev. Nekdo, ki lahko hitro povezuje stvari, se zna gibati v ekosistemu in podjetnikove stvari vidi kot gozd, ne kot drevesa, ki jih podjetnik vidi tudi sam. Mentorstvo pa nikoli ne more biti uspešno, če ni aktivno."

 

Marko Jagodič lepo povzame bistvo mentorstva: "Bistvo mentorstva je, da se stvari dogodijo hitreje, z manj izgube energije in bolj usmerjeno." Dodaja pa, da je ena od pomembnih vlog mentorja tudi, da zna razložiti podjetniku, da tudi propad ni konec sveta, ampak le še ena priložnost za morda še boljši začetek … Oziroma, kot dodaja Nina Dremelj: "Neuspeh ni nekaj slabega, je priložnost, da se naučiš in izboljšaš."

 

Nina Dremelj: "Neuspeh ni nekaj slabega, je priložnost, da se naučiš in izboljšaš."

 

In še ultimativni nasvet Roka Stritarja za konec: "Ostani ponižen in bodi zelo pozoren na to, ali je to, kar ti skuša nekdo predati, smiselno. In če je, zajemi to s polno žlico, ker je vredno neskončno veliko."

 

 

Info box

Seznam startup mentorjev SPS: link

Priročnik za mentorje: link

Kodeks skupnosti: link

Poziv za mentorje: link

Seznam podjetij, vključenih v Startup Plus Program: link

 

 

 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

 

Značke
Mentorska podpora Mentorstvo Mentoriranje Startup mentor Slovenski podjetniški sklad SPS Startup Plus Program
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.