Najboljši start-upi osme in devete generacije prišli iz kar 7 držav

Dne 27. junij 2019 objavil Karmen Trs
 
ABC Accelerator je na letošnjem drugem Demo Dnevu omogočil 9 najboljšim start-upom 8. in 9. generacije predstavitev pred tujimi potencialnimi investitorji, podjetniki in mediji. Vsa podjetja so šla skozi njihov dvomesečni večkrat nagrajeni program.
 


Tokratni izbor portfelja, ki je nastal iz nabora kar 660 prijav, predstavlja mednarodne startupe, ki so svoje izdelke dokazali na trgu, ustvarili ponavljajoče se prihodke in že tekom izvajanja programa prejeli višje investicije. Nov pristop in zasnova izvedbe programa pri delu s startupi temelji na konkretnem delu s trgom, pridobivanju pilotnih projektov in sklepanju prvih poslovnih pogodb. Podjetja so bila ocenjena na osnovi ostrih kriterijev evaluacije vrednosti podjetja  ter so skozi program pospeševanja in strokovnim očesom priznanih menedžerjev iz gospodarstva ter strokovnjakov izboljšali svoj poslovni model.
 
Ključni uspehi 8. in 9. generacije podjetij, ki so v fazi pospešene rasti in so zdaj pripravljena na nastop na trgu, so:
  • skupaj so pridobili več kot 1,1 milijona evrov investicij,
  • dogovorjeni so bili pilotni projekti,
  • organizirano je bilo več kot 60 poslovnih srečanj in prodajnih predstavitev pri znanih kupcih,
  • dobili so neposredno povezavo z inovacijskimi centri največjih partnerjev BTC, Triglav, Telekom, Petrol in EnaA.com,
  • tedensko so sodelovali z 20 najbolj priznanimi menedžerji iz gospodarstva. 

Ekipe tudi iz ZDA in Azije

Demo Dan je dogodek, ki zagonskim podjetjem omogoča kapitalsko krepitev, razvoj in preboj na mednarodni trg. Hkrati pa investitorjem predstavlja priložnost za vlaganje sredstev v najbolj inovativna globalno usmerjena podjetja.

"Ponosni smo, da sta bili prav letošnji skupini zagonskih podjetij najbolj mednarodni doslej. Pridružili so se nam namreč startupi iz Koreje, Združenih držav Amerike, Hrvaške, Poljske, Italije, Rusije in tudi Slovenije. Vse rešitve imajo visok potencial za rast na globalnem trgu, kar je privlačno za vlagatelje in investicije," je pojasnil Grega Potokar, vodja ABC pospeševalnika.

"Čeprav je slovenski trg majhen, ABC-ju vsako leto uspe privabiti zagonska podjetja iz vseh koncev sveta. Eden od glavnih razlogov predstavlja predvsem sodelovanje s strateškimi partnerji, kot so družba BTC, Triglav, Telekom, Petrol in EnaA.com, za kar smo jim seveda zelo hvaležni," je še dodala Andreja Satran, programska direktorica na ABC Acceleratorju.
 

Vse od šahovske aplikacije in fotovoltaičnih strešnikov do pametnega sistema označevanja hrane

Ekipa, ki vključuje dva šahovska velemojstra in člana Outfit 7, je za amaterske in profesionalne igralce šaha razvila mobilno aplikacijo Chess Raiders, ki uporabnikom omogoča igrati proti velemojstrom in dobiti povratne informacije s strani šahovskih klubov. Korejsko podjetje Stratio na trg prihaja s kamero, ki "vidi" v notranjost in omogoča razpoznavo ustreznosti živil, sadja, čistosti vode, mleka ter ponaredkov zdravil, dragih alkoholnih pijač z enim samim posnetkov v nekaj sekundah. Široka možnost uporabe je že privabila nekaj sto kupcev iz laboratorijev, univerz in tudi državnih institucij ter vojske v ZDA in po svetu.
Beyond Seen Screen prihaja na trg z rešitvijo, ki omogoča na mobilni napravi prepoznavo video vsebin praktično do kadra natančno ter povezavo z osnovnimi podatki, dodatnimi vsebinami, aplikacijami ali promocijskimi sporočili. Marketinške agencije jih sprejemajo kot sveti gral video oglaševanja. Sami pa želijo precej več in prisegajo na hitro rast baze vključenih filmov in video vsebin, ki jo želijo ponuditi globalnemu trgu kot video različico Shazama.

Do manjše potrate hrane bo pripomogel Veemee, pametni sistem označevanja hrane. Platforma ponuja nove rešitve označevanja, embaliranja hrane in nudi detajlne informacije o izvoru. VeeMee s svojo rešitvijo rešuje težave celotne logistike transporta hrane.

Ekipa Red Sky, ki je prejela investicijo 200.000 dolarjev s strani največjega kapitalskega sklada za zdravstvo, singapurskega HealthXCapital, je predstavila rešitev za slepe in slabovidne. To je sistem, ki pomaga slepim pri navigaciji okoli hitro se premikajočih predmetov in po neravnem terenu. 

Italijanski Plus Advance ponuja dinamičen sistem popustov pri B2B fakturiranju. Platforma je popolnoma avtomatizirana in že generira prihodke na stičišču maksimalnega ponujenega in prejetega popusta. Trenutno sodeluje z maloprodajnimi velikani italijanskega trga PAM in Coal.

Prvi solarni fotovoltaični strešnik stila "marsigliese" je plod dela slovensko-italijanske ekipe podjetja Sileo, ki je s svojo kombinacijo visoke tehnologije v funkciji umetnosti oblikovanja prostora, osvojila najzahtevnejše kupce in vzbudila velik interes pri arhitektih ter varuhih kulturne dediščine.Podjetjem in agencijam bo velike prihranke pri rezervaciji specializiranih taksi prevozov z električnimi vozili z letališča in na letališče omogočilo podjetje Transfer Hero. Z očitno prednostjo pred konkurenco podjetje izredno hitro sklepa nove pogodbe, tako z uporabniki kot taksi službami na letališčih širom Evrope. Prijazen navigacijski sistem, ki potnika vodi od letala do taksija, je le še dodatni bonus.
 
Platforma Authland nudi informacije o majhnih turističnih destinacijah, omogoča pa hitro odkritje in rezervacijo edinstvenih gastronomskih izkušenj. Fokusira se na vinoteke, oljarne in majhne gastro ponudnike. Authland odpira nišo na trgu in sklepa dogovore z najuglednejšimi hrvaškimi hoteli.
 
Deveti start-up, ki se je predstavil na Demo dnevu, je bil Plus Advance, ki ponuja dinamičen sistem popustov pri B2B fakturiranju. Platforma je popolnoma avtomatizirana in že generira prihodke na stičišču maksimalnega ponujenega in prejetega popusta. Podjetje trenutno sodeluje z maloprodajnimi velikani italijanskega trga PAM in Coal.

 
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.