Na logistične izzive prvega in zadnjega kilometra bo Pošta Slovenije odgovarjala tudi v sodelovanju s startupi!

Dne 28. marec 2017
 
Pošta Slovenije je najpomembnejši izvajalec poštnih storitev na celotnem ozemlju Republike Slovenije z več kot 20 letno tradicijo samostojnega delovanja. Na izzive digitalizacije Skupina Pošta Slovenije odgovarja z naložbami v v informacijsko tehnologijo in informatizacijo, paketomate, avtomatizirano poštno poslovalnico, informatizacijo pismonoš, brezgotovinsko mobilno plačevanje, razvoj elektronskih storitev in avtomatizacijo logističnih procesov. Intenzivno se povezuje tudi z deležniki inovativnega ekosistema, pri čemer pomembno vlogo vidi v sodelovanju s startupi, predvsem na področju mobilnosti in transporta oz. logističnih izzivov t. i. prvega in zadnjega kilometra. Kot letošnji PODIM Challenge ”blue chip” partner bo Pošta Slovenija tako še posebej pozorna na ekipe, ki razvijajo inovativne rešitve za odpravljanje težav na področju neuspešnih vročitev na domu, ”praznega teka” na povratku, pri dostavi od vrat do vrat, zagotavljanju varnostnih parametrov pri pošiljkah poslanih po posebnih zakonih, priporočenih ali vrednostnih  pošiljkah in ekonomskih izzivih zagotavljanja kritične mase pošiljk za doseganje ustrezne dobičkonosnosti in učinkovitosti.
 
Prve zgodbe o uspešnih strateških partnerstvih z inovativnimi podjetji so v Pošti Slovenije že napisali, med drugim tudi z uvedbo rešitve za elektronsko vročanje PoštAR ter  ponudbo digitalizacije dokumentov vhodne in interne pošte s hčerinsko družbo APS PLUS.
 

Pošta Slovenije gradi lasten inovacijski ekosistem

Inovacije in razvoj so za Pošto Slovenije ključni viri za doseganje dolgoročnega napredka. Tako za zagotavljanje hitrejše digitalne preobrazbe lastnega podjetja, kot tudi svojih poslovnih in zasebnih uporabnikov, razvijajo posebno inovacijsko platformo. Ta poleg notranjih virov inoviranja vključuje tudi povezovanje z deležniki inovativnega ekosistema – slovenskimi univerzami in inštituti, razvojno-raziskovalnimi partnerstvi, domačimi in tujimi podjetji z inovativnimi rešitvami ter seveda startupi.
 

Iščejo izboljšave za ”first and last mile”

Zaradi iskanja priložnosti za strateško sodelovanje s startupi se bo Pošta Slovenije letošnjie PODIM konference udeležila kot PODIM Challenge ”blue chip” partner, kjer bo pozorna na ekipe, ki razvijajo inovativne rešitve na področju mobilnosti in transporta, s poudarkom na izboljšavah in inovacijah za »first and last mile«, pri čemer se termin ”first mile” oz. prvi kilometer nanaša na prevzem pošiljk pri pošiljateljih, termin ”last mile” oz. zadnji kilometer pa na na zadnjo fazo paketne dostave  do končnega naslovnika.
 

Težave z vročanjem pošiljk

Končni naslovnik lahko paket prevzame na domačem naslovu, alternativnem naslovu, paketomatu, ali pa v poštni poslovalnici. Ravno vročitev pošiljke, ki je zadnja faza dostave pošiljke, velja za najdražji del procesa. Razlog je predvsem v visokem deležu neuspešnih vročitev na domu, kar povzroča dodatne stroške ponovne dostave, dodatne kilometre, pa tudi dodatno obremetitev okolja s škodljivimi emisijami. Pri dostavi od vrat do vrat je težava tudi ”prazen tek” na povratku, prisotni pa so tudi številni drugi izzivi, kot npr. zagotavljanje varnostnih parametrov pripošiljkah poslanih po posebnih zakonih, priporočenih ali vrednostnih pošiljkah ter kritična masa pošiljk za zagotavljanje ustrezne dobičkonosnosti in učinkovitosti.

Področja, ki so v Pošti Slovenije zanimiva za sodelovanje in povezovanje s startupi, so še:
 • razvoj platform, ki bi jih lahko uporabljali tudi drugi izvajalci poštnih in kurirskih storitev po svetu;
 • logistični know-how in viri;
 • vse rešitve, ki inovativno vključujejo dejstvo, da je vsakodnevno na ozemlju republike Slovenije fizično prisotnih okoli 2.400 pismonoš in nekaj manj kot 1200 vozil.
 

Preobrazba v sodobno paketno-logistično in IT podjetje

Tovrstna partnerstva bodo Skupini Pošta Slovenije v pomoč tudi pri lastnem razvoju – v vse bolj sodobno mednarodno paketno-logistično in IT podjetje. Ob kakovostnem, varnem in zanesljivem izvajanju osnovne dejavnosti, intenzivnem trženju in aktivnem pridobivanju novih poslov, je namreč Pošta Slovenije veliko pozornosti namenila tudi razvoju novih informacijskih storitev, ki jih aktivno trži pod krovno blagovno znamko PosiTa. Kot eden najvarnejših in najverodostojnejših ponudnikov IT storitev in storitev na področju e-poslovanja v Sloveniji, s poudarkom na storitvah računalništva v oblaku, se Skupina Pošta Slovenije transformira tudi v ponudnika digitalnih storitev, predvsem z novimi storitvami e-vročanja, e-podpisovanja, tiskanja iz oblaka in digitalizacije dokumentov ter vhodne pošte.
 

Partnerstvo po meri

V aktivnem sodelovanju z domačimi in regijskimi startupiželijo v Pošti Slovenije sistematično prepoznati nove podjetniške ideje in iskati potencialne sinergije sodelovanja s startupi, s katerimi želijo soustvarjati nove uspešne poslovne modele. Mladim zagonskim podjetjem v začetni semenski oz. ”seed” fazi, s katerimi bodo vzpostavili sodelovanje, ponujajo poslovno in tehnološko partnerstvo po meri, ki vključuje:
 • praktične izkušnje in dostop do trga – od laboratorija oz. garaže do praktičnih uporabnih rešitev,
 • testno okolje za preizkušanje in inovativne pilotne rešitve,
 • strokovno znanje – dostop do notranjih in zunanjih strokovnjakov,
 • tehnološka partnerstva in možnost skupnega kandidiranja na RR razpisih,
 • možnosti skupnega investiranja v razvoj produkta in vstop na trg.
 

Zakaj sodelovati s Pošto Slovenije - kje so njene ”super moči”?

Če ste ustanovitelj startupa, ki deluje na področju logistike oz. mobilnosti in transporta, je eden glavnih argumentov za sodelovanje s Pošto Slovenije zagotovo dejstvo, da gre za ugledno, uveljavljeno in zanesljivo podjetje, z najvišjimi standardi poslovanja. Med svoje ”super moči” pa Pošta Slovenije uvršča še:
 • močno logistično in informacijsko infrastrukturo, ki jo je možno uporabiti za zajem masovnih podatkov (Big Data), ki vključuje mrežo  550 poštnih poslovalnic, ekipo 2.400  pismonoš in vozni park z več kot 3.000 transportnimi sredstvi – tovornimi vozili, dostavnimi vozili, dvokolesi, kolesi in prikolicami ter dnevna fizično prisotnost pismonoš, ki so opremljeni s pametnimi telefoni, na celotnem ozemlju Republike Slovenije.
 • kontinuirana nadgradnja poštnih storitev za prilagajanje zahtevam in potrebam uporabnikov v skladu z njihovim življenjskim slogom,
 • zaupanja vreden in varen ponudnik IT storitev in storitev na področju elektronskega poslovanja v Sloveniji,
 • zagotovljena vlaganja v razvoj in inovativnost,
 • jasno začrtana strategija sodelovanja s startup podjetji z ustrezno notranjo organiziranostjo,
 • pripravljenost na skupne izzive rasti, ki ne izključujejo kapitalskih naložb v podjetja v kasnejših razvojnih fazah.
 

Stopite v stik s predstavnikom Pošte Slovenije

Če želite Pošti Slovenije predstaviti svojo inovativno idejo na področju logistike oz. mobilnosti in transporta, vas vabimo, da pišete Draganu Stjepanoviču na e-naslov dragan.stjepanovic@posta.si in se dogovorite za srečanje na letošnji konferenci PODIM.

- - -
Fotografija: paketomat - Pošta Slovenije

 
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.