Množično dogajanje, navdušenje in uspehi konference PODIM 2015!

Dne 4. junij 2015 objavil Stanislava Vabšek
 

“To je noro!”, “Ne morem verjeti, kakšna dobra energija!”, “Toliko novih mednarodnih kontaktov in potencialnih partnerjev!” To je samo nekaj izrazov navdušenja, ki so v dveh dneh intenzivnega podjetniškega dogajanja, učenja, mreženja in povezovanja, v številnih jezikih odmevali med 644 udeleženci in več kot 100 domačimi ter tujimi govorniki in investitorji, ki so se udeležili konference PODIM 2015. Ta je tudi letos upravičila status ene največjih in vodilnih podjetniških konferenc v Alpe-Adria regiji, saj je organizatorski ekipi uspel množičen dogodek z izjemnim vplivom na razvoj regionalnega start-up ekosistema, ki bo v glavah, srcih in poslovnih rezultatih udeležencev odmeval še kar nekaj časa.
 44 tujih in 27 domačih uglednih govornikov

Na konferenci PODIM se je zvrstilo kar 71 uglednih, mednarodno priznanih govornikov! Da so Maribor, Slovenija in Alpe Adria start-up ekosistem vredni osebnega spoznavanja in raziskovanja, smo uspeli prepričati 27 domačih in 44 tujih govornikov, ki so zato, da bi svoja znanja, izkušnje in modrosti delili na letos že petintrideseti konferenci PODIM, prileteli iz skoraj vseh kontinentov sveta, od Amerike, mnogih evropskih držav, bližnjega vzhoda in celo Azije. 

Govorniki: Daniel Cronin, Steve Keil, Gina Waldhorn, Tristan Pollock

 

39 globalno prepoznavnih investitorjev

Med vsemi 71 govorniki, ki so nastopili na glavnem odru oz. na skupaj kar 37-ih različnih predavanjih, delavnicah, panelnih razpravah in okroglih mizah, je bilo tudi 12 globalno prepoznavnih investitorjev. To so bili člani glavne komisije, ki so na odru ocenjevala ‘pitche’ petih trenutno najbolj obetavnih start-upov iz Alpe Adria regije na investicijskem delu konference PODIM Challenge. Med občinstvom pa je sedelo še 27 predstavnikov mednarodnih skladov tveganega kapitala ter domačih in tujih poslovnih angelov.

Podim Challenge - investicijski del konference

 

Investicijski del konference privabil 58 start-up ekip

Na PODIM Challenge smo prejeli 58 kakovostnih prijav start-up ekip iz sedmih držav. Njihovo število vztrajno raste, kar kaže na vedno večjo mednarodno prepoznavnost PODIM-a tudi kot regijske investicijske konference.
 

644 udeležencev iz 21 držav

Ko so udeleženci konference PODIM preplavili mariborski hotel Habakuk, je bilo poleg slovenščine in angleščine, kot uradnega jezika konference, slišati še številne druge jezike. Natanko 644 ljudi je prišlo iz 21 držav – poleg Slovenije še iz Avstrije, Italije, Madžarske, Poljske, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Nemčije, Finske, Bolgarije, Romunije, Ukrajine, ZDA, Velike Britanije, Malezije, Indije, Nizozemske, Portugalske, Izraela in Omana.
 

Udeleženci ...


Med njimi je bilo več kot pol oz. dobrih 57 % podjetnikov iz start-up, malih in srednjih podjetij. Nekaj več kot 37% udeležencev je bilo iz vrst velikih podjetij, investitorjev in podpornega podjetniškega okolja ter dobrih 5 % mladih podjetniških upov in talentov oziroma študentov in dijakov. Raznolikost udeležencev opravičuje tudi poslanstvo konference PODIM, ki je v dveh dneh intenzivne podjetniške izkušnje združiti in povezati vse ključne deležnike start-up ekosistema iz regije.
 

Na poslovne zmenke privabili 234 start-upov

Da PODIM vsako leto bolj uveljavlja status ene vodilnih start-up konferenc v Alpe Adria regiji, potrjuje tudi število udeležencev iz vrst start-up podjetij. Med 644 udeleženci jih je bilo natanko 234, njihova množična udeležba pa je tudi letos potrdila izjemno zaželenost in pomen konferenčnih sklopov PODIM 1:1 (mentorska srečanja udeležencev z govorniki za pomoč pri širitvi na tuje trge) in PODIM Speed Dating (srečanja start-upov s predstavniki velikih, uveljavljenih podjetij oz. korporacij, skladov tveganega kapitala in poslovnimi angeli). V ta namen smo v pičlih nekaj tednih pripravili tudi atraktiven katalog z opisi 60 start-upov iz Alpe-Adria regije, ki je govornikom in investitorjem močno olajšal iskanje start-upov za individualna srečanja. 

Ena-na-ena srečanja ali PODIM Speed Dating ...
 

In izvedli več kot 200 srečanj 1:1

Na PODIMu smo tako letos organizirali več kot 200 tovrstnih ena-na-ena srečanj, zgolj v pičlih dveh dneh. O tem, kako navdušeni so bili denimo govorniki nad srečanji s start-upi, lepo pove izjava Gina Waldhorn iz ameriške agencije Evol8tion, ki start-upe povezuje z uspešnimi blagovnimi znamkami: ”Če bi imela svoj investicijski sklad, bi vložila v večino start-upov, ki sem jih spoznala,”. Z medklici “To je noro!”, “Ne morem verjeti, kakšna dobra energija!” in “Zagotovo bomo lahko naredili nekaj skupaj z mentorji!” pa najbolje strnemo občutja udeleženih start-up podjetnikov. Srečanja pa so obrodila tudi konkretne sadove, saj se več start-up podjetij dogovarja za investicijo oziroma sodelovanje z govorniki, predstavniki podjetij ali drugimi deležniki.
 

Z enajstimi korporacijami se vidimo tudi prihodnje leto!

Mreženja se je udeležilo tudi 11 skrbno izbranih proaktivno naravnanih velikih uveljavljenih podjetij, ki so se ob zaključku dogajanja iskreno zahvalili in se poslovili z dvignjenim palcem ter besedami ”Se vidimo prihodnje leto!” Z nami so tako bili Ericsson, skupina Deloitte, ABC Accelerator (kot predstavnik nekaterih velikih podjetij, s katerimi sodeluje), S&T Slovenija, Kompas MTS, Si.mobil, Pošta Slovenije, Instrumentation Technologies, Cosylab, ATech elektronika in Orodjarstvo Gorjak. Glede na količino srčnih in iskrenih zahvalnih e-sporočil, tvitov in facebook postov, med katerimi najdemo tudi take, ki odkrito priznavajo post-PODIM depresijo, pa verjamemo, da jih bomo prihodnje leto uspeli pritegnili še vsaj enkrat več.

Ekipa ABC pospeševalnika
 

Štirje post PODIM dogodki v enem dnevu

Partnerstvo in sodelovanje kot ključa do uspeha v sodobni globalni ekonomiji sta tudi nam omogočila, da smo v petek, 15. maja, brezhibno organizirali in izpeljali štiri zelo odmevne post PODIM dogodke, na katere smo dodatno pritegnili več kot 155 udeležencev. Če te udeležence prištejemo udeležencem konference PODIM, lahko zaključimo, da je pridobivalo znanje s strani uglednih globalnih govornikov kar okoli 800 navdušencev nad podjetništvom.
 

Najprej Deloitte kosilo in druženje s pospeševalniki

Na Deloittovem DGC poslovnem kosilu za hitrorastoča podjetja smo razpravljali o pomenu sodelovanja pri inoviranju. V ABC pospeševalniku pa smo gostili Dominica Coryella iz ameriškega pospeševalnika 500 Startups in Jouko Ahvenianena, guruja za platforme množičnega financiranja iz Grow VC Group.

Deloitte DGC poslovno kosilo
 

Nato Global Pioneers Ljubljana in socialno podjetništvo

Na Global Pioneers Ljubljana, ki ga je gostil Tehnološki park Ljubljana, smo se z dvema ključnima PODIM govornikoma iz ZDA – Gino Waldhorn iz Evol8tion in Tristanom Harrisom iz Googla pogovarjali o receptih za uspešno rast start-upov in pomenu etičnega dizajna. V sodelovanju z Javnim zavodom Cene Štupar in Tehnološkim parkom Ljubljana pa smo na dogodku z naslovom Zaženi socialno gibanje in spremeni svet v DPlac gostili Zikrya Kholila in Daniela de Gruijtera iz globalnega gibanja Incitement.
 

Govorniki v medijih in skoraj 200 objav

S skoraj 200 objavami v spletnih in tiskanih medijih, tako doma kot v tujini, je letošnja PODIM konferenca dosegla tudi najboljšo medijsko pokritost do sedaj. Največ pozornosti so novinarji in bralci namenili intervjujem  s ključnimi govorci, s tem pa so njihova znanja, izkušnje in nasveti dosegli tudi tiste, ki se konference ali post PODIM dogodkov niso mogli udeležiti.


Če niste ujeli vseh najbolj branih prispevkov, spodaj navajamo nekaj povezav, sicer pa je konferenci poročal celo Oman Daily Observer (na sliki). Izbrane intervjuje si lahko pogledate na spodnjih povezavah:


Lepote Slovenije impresionirale mednarodne govornike

Že v petek, pa potem še v soboto in nedeljo, smo govornike iz tujine še dodatno in dodobra navdušili nad lepotami in potenciali Slovenije, ko smo jim priredili nepozabne vodene oglede Ptujskega gradu, Ljubljane in Bleda, v Mariboru pa smo jih razvajali s slovensko kulinariko in okušali vrhunska vina tudi pod najstarejšo trto na svetu. 

Brez obiska Bleda tudi tokrat ni šlo ... Pa Ptujski grad in kulinarika v Mariboru

Mednarodni govorniki so bili vidno navdušeni nad Slovenijo, kar so izkazali tudi z mnogimi objavami na socialnih omrežjih in tako zagotovili tudi odlično mednarodno promocijo naše države. Seveda smo poskrbeli, da so se na poti vedno dodatno srečali še s kakšnim start-up podjetnikom ali podjetniškim središčem. Mike Bott je tako npr. v soboto popoldne na Tehnološkem parku Ljubljana še dodatno mentoriral podjetniške ekipe.
 

Kaj pa so govorniki povedali o konferenci?

Mednarodni govorniki niso bili navdušeni le nad lepotami Slovenije. Ko smo jih vprašali o njihovi oceni dogodka, kot je konferenca PODIM, in njenega pomena za razvoj regionalnega start-up ekosistema, smo prejeli zelo iskrene in najvišje možne pohvale:
 

Dogajanje sklenili s slovensko delegacijo na Dunaj

In ker tako Iniciativa Start:up Slovenija, kot PODIM konferenca temeljita na vrednotah domačega ter mednarodnega povezovanja in sodelovanja, se je celotno dogajanje okoli PODIMa 2015 sklenilo še s slovensko delegacijo start-upov vključenih v pospeševalniški program Go:Global in navdušencev nad podjetništvom, s katerimi smo se udeležili našega partnerskega dogodka Pioneers Festival 2015, ki v cesarski palači Hofburg na Dunaju vsako leto slavi podjetništvo in osupljive inovacije, ki bodo igrale pomembno vlogo pri oblikovanju nove globalne ekonomije.
 
Slovenska Pioneers Festival 2015 delegacija
 

V slogi je moč ali več kot 70 domačih in tujih partnerjev

V slogi je moč, pravi priljubljen pregovor, in tako smo iskreno ponosni in hvaležni, da smo v partnerskem sodelovanju z več kot 70 domačimi in mednarodnimi partnerji izpeljali cel teden PODIM podjetniškega dogajanja. Vsem se iskreno zahvaljujemo in se veselimo nadaljnjega sodelovanja.


Generalni pokrovitelj konference je bila že tradicionalno Nova KBM, letos pa se nam je kot osrednji telekomunikacijski partner pridružil še Si.mobil. Sicer pa smo PODIM letos organizirali Iniciativa Start:up Slovenija, Slovenski podjetniški sklad, Evropska komisija, Gospodarska zbornica Slovenije, Univerza v Mariboru z RAZ:UMom, Kärntner Wirtschaftsförderungs Fonds (KWF) in Friuli Innovazione.
 


Glavni partnerji dogodka so bili letos RSG Kapital, Pioneers Festival, Microsoftov center za inovacije, SPIRIT Slovenija, kampanja Velike Britanije GREAT, Center za Evropsko Perspektivo (CEP), Izraelsko veleposlaništvo, Kompas MTS, Pošta Slovenije, S&T Slovenija, ABC pospeševalnik, Coworking Maribor in COINVEST.Kot osrednji medijski partnerji so nam pri promociji pomagale Finance, Netokracija, Startaj.si, Inventures, Dnevnik in Gazela ter Večer. Pri širjenju navdihujočih podjetniških zgodb pa so nam pomagali še mediji, kot so Mladi podjetnik, Napovednik, STA, Računalniške novice in The Slovenia Times.
 


Kot sponzorji so nas podprli Amis, Medex, Jamnica, Terme Maribor, Press Clipping, Sinhro, Samosamina, Soundbiro, Moj denar IT, Mediaspeed.net, Zavarovalnica Triglav in Maja Ferme Fashion. Izvedbo investicijskega dela konference pa so podprli RSG Kapital, Deloitte Slovenija, Center za Evropsko Perspektivo (CEP), DsgnFwd pospeševalnik in 99designs.
 

Partnerji iz stanovskih organizacij

Ob strani so nam s promocijo stali tudi številni domači in mednarodni partnerji iz vrst podjetniških in managerskih organizacij ter pospeševalniki in drugi akterji regionalnega start-up ekosistema, kot so Internet Week Slovenija, CEED Slovenija, AmCham Slovenija, Združenje manager, Zavod Ypsilon, Tehnocenter Univerze v Mariboru, Ljubljanski univerzitetni inkubator, Silicon Gardens Fund in Center za prenos tehnologij in inovacij na Institutu Jožef Stefan, Poslovni angeli Slovenije, Austrian Startups, Techsylvania, Startuplive Innsbruck, LAUNCHub, Eleven, Build, Trento Rise, ZIP, 1000x1000.at, Silicongoulash.com, StartLabs, Invendor, Krypton Venture Capital in Impact Hub Vienna.
 

Iskrena hvala podjetnikom in investitorjem!

Posebna zahvala gre tudi podjetnikom in investitorjem iz slovenskega in mednarodnega start-up ekosistema, ki so nam pomagali z nasveti, usmeritvami, kontakti ter spodbujanjem aktivnega sodelovanja: Andraž Tori, Jure Mikuž, Tatjana Zabasu, Boštjan Špetič, Robert Farazin, Branko Drobnak, Damjan Obal, Živa Jalovec, Ulla Hudina Kmetič, Katja Geršak, Tilen Travnik, Martin Železnik, Matej Golob, Nejc Lisac, Shira Abel, Yann Girard, Ivan Brezak Brkan, Tristan Pollock, Petra Minarikova, Jose Antonio Morales ter vsi drugi, ki ste prispevali h konferenci, iskrena hvala!

Se vidimo prihodnje leto! Vaša PODIM 2015 ekipa

 
 

 

 

 

Značke
PODIM 2015 Podim impact
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.