Kolektor investiral v VIAR in GOAP

Dne 31. julij 2017 objavil Stanislava Vabšek
 

Ekipa Kolektor Ventures je v letu dni od osnovanja sklada tveganega kapitala opravila več kot 170 razgovorov s start-upi iz Slovenije, Italije, Bosne in Hercegovine, Avstrije, Nemčije, Velike Britanije, ZDA, Nizozemske in Finske. Po investiciji v Smart Optometry je Kolektor tokrat investiral še v VIAR in GOAP, na poti pa sta že dve novi investiciji.  
 

Mateja Lavrič, direktorica korporativnega sklada Kolektor Ventures


»Našo prvo investicijo je prejelo podjetje z aplikacijo za opravljanje pregledov vida in oči, drugo investicijo je prejel start-up s področja pametnih naprav, tretjo pa podjetje, ki deluje na področju virtualne resničnosti,« pravi Mateja Lavrič, direktorica korporativnega sklada Kolektor Ventures, in dodaja, da so v sklepnih pogajanjih še z dvema start-upoma, eno deluje na področju platforme za razvoj, drugo pa na področju prediktivne analitike. »Do konca leta želimo zaključiti vsaj pet do deset investicij.«
  
»Zagotovo nas ekipe najbolj navdušijo z energijo, elanom in podjetniško miselnostjo,« pojasnjuje Lavričeva. »Če je ekipa dobra, bo lahko razvila kakršenkoli produkt. Tudi naše izkušnje potrjujejo, da so ljudje najpomembnejši del v enačbi investiranja. Potem pa sledijo potencialno tržišče, poslovni model in produkt.«
 
Ena od usmeritev korporativnega sklada Kolektor Ventures je uporaba virtualne in obogatene resničnosti v industrijskem okolju, kjer se kaže potencial predvsem v asistenci na daljavo, učenju na daljavo in vizualizaciji podatkov. S tem namenom je Kolektor Ventures investiral v celjsko podjetje VIAR.


Letošnji zmagovalec in tekmovanja Start:up leta: Viar
 

VIAR je celjsko podjetje s sedežem v Seattlu, ki je razvilo spletno platformo VIAR 360 za ustvarjanje vsebin v virtualni resničnosti. Ta platforma uporabnikom omogoča, da brez programiranja v virtualni resničnosti ustvarijo privlačne interaktivne zgodbe in jih objavijo v svojih aplikacijah, na spletnih straneh ali družbenih omrežjih. Po objavi VIAR-jeva vgrajena analitična orodja spremljajo uporabo ter obnašanje uporabnikov. VIAR 360 že uporabljajo nekatere najboljše ameriške univerze, agencije in korporacije, kot so Disney, Microsoft, Samsung in Bosch. Podjetje je na mednarodni konferenci PODIM prejelo nagrado Slovenski start-up leta 2017.
 
»Za sodelovanje smo se odločili, ker VIAR razvija »drag-and-drop« (povleci in spusti) virtualne vsebine. Platforma, ki jo razvijajo, omogoča skalacijo teh vsebin z relativno malo napora. S podjetjem sodelujemo pri ustvarjanju virtualnih vsebin za industrijsko okolje. Prvi pilotni projekt že poteka in bo uporabljen v enem od Kolektorjevih proizvodnih podjetij,« pravi Mateja Lavrič.
 
»V podjetju GOAP smo prepoznali velik potencial, saj ga odlikuje izjemna inovativnost in izredna hitrost pri razvoju. Gre za slovensko podjetje z razvejano prodajno mrežo, ki zajema več kot 60 držav širom sveta. Podjetje je vodilni svetovni inovator izdelkov za pametne hiše in avtomatizacijo potniških ladij,« odločitev za investicijo pojasnjuje Mateja Lavrič.  
 

Ekipa podjetja GOAP je letos v Københavnu prejela nagrado The Spirit of Z-Wave
 

V zadnjih dveh desetletjih so z lastnimi tehnološkimi rešitvami izvajali avtomatizacijo klimatizacije (gretje, hlajenje, prezračevanje) največjih potniških ladij na svetu za ladjarske družbe, kot so Princess Cruise, Carnival Cruise, MSC, Costa Crociere in mnoge druge. Po uspešnem razvoju tehnoloških rešitev za inteligentne stavbe in izvedenih vgradnjah le-teh v veliko število raznovrstnih objektov ter po uspešni avtomatizaciji več kot 50 potniških ladij so se odločili za razvoj in proizvodnjo lastnih rešitev oz. produktov za pametne hiše na brezžični tehnologiji.
 
Produkti podjetja GOAP so svetovne inovacije. Temeljijo na tehnologiji Z-Wave in jih v tujini tržijo pod blagovno znamko Qubino, v Sloveniji pa pod blagovno znamko NETIChome. Njihovi Z-Wave moduli so najmanjši na svetu in najenostavnejši za namestitev. Razvili in proizvedli so prvo celostno Z-Wave vremensko napravo, prvi Z-Wave shutter modul (modul za kontrolo senčil) za DC motorje in prvi Z-Wave zatemnilnik v območju 0–10 V. GOAP je verjetno edini proizvajalec Z-Wave modulov na svetu, ki zagotavlja popoln pregled nad vsemi fazami proizvodnje s pomočjo serijskih številk na vsakem izdelku. Vsi izdelki so razviti in proizvedeni v Evropski uniji, pri njihovi izdelavi pa uporabljajo le najkakovostnejše komponente.


Vir slik: 
PODIM Conference, Start:up Leta, IKT informator
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.