Ko se podpredsednik Evropske komisije sreča s slovensko start-up skupnostjo

Dne 13. oktober 2015 objavil Stanislava Vabšek
 


Podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen, pristojen za delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost, je v petek, 9. oktobra 2015, v sklopu svoje turneje za predstavitev evropskega Naložbenega načrta obiskal tudi Tehnološki park Ljubljana. Srečal se je z inovativnimi podjetniki, ki imajo potencial, da korenito vplivajo na razvoj slovenskega gospodarstva, in predstavniki dinamične slovenske start-up skupnosti, ki lahko s sodelovanjem in komplementarnim povezovanjem Slovenijo umestijo na zemljevid svetovno znanih podjetniških vozlišč.
 

Uvodni nagovor podpredsednika Evropske komisije Jyrkija Katainena in Iztoka Lesjaka, direktorja Tehnološkega parka Ljubljana

 
 

Udeleženci iz podpornega okolja

Na strani podjetniškega ekosistema so se srečanja udeležili predstavniki Slovenskega podjetniškega sklada (SPS), Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), Iniciative Start:up Slovenija, ABC pospeševalnika, platforme COINVEST in drugi člani domačega start-up ekosistema.
 

Najprej predstavitve (fotografija levo), nato pa debata s predstavniki podjetniškega ekosistema (fotografija desno, na njej so z leve proti desni Aleš Pustovrh – ABC pospeševalnik, Matjaž Peterka – COINVEST, Maja Tomanič Vidovič – SPS, Matej Rus – Iniciativa Start:up Slovenija in Peter Wostner – SVRK)
 
 

S sodelovanjem do svetovnega vozlišča

Katainen je pohvalil njihove predstavitve o aktivnostih in projektih, ki želijo slovenskemu inovativnemu podjetništvu zagotoviti vso potrebno podporo za globalni preboj. In pozorno prisluhnil Alešu Pustovrhu iz ABC pospeševalnika, ki je poudaril, da člani podpornega okolja s sodelovanjem ter komplementarnim povezovanjem lahko zagotovijo dinamičen razvoj nacionalnega ekosistema in umestijo Slovenijo na zemljevid svetovno znanih podjetniških vozlišč, zanimivih tudi za mednarodne vlagatelje.
 

Priložnosti, zanimive predvsem za SPS

Na srečanju smo lahko še ugotovili, da bodo priložnosti, ki jih prinašata evropski Naložbeni načrt z Evropskim skladom za strateške naložbe (EFSI), zanimive predvsem za Slovenski podjetniški sklad (SPS), ki se namerava prijaviti na vse relevantne razpise za EFSI sredstva in tako tudi v bodoče zagotavljati učinkovito financiranje inovativnih zagonskih podjetij.
 
Na srečanju s Katainenom so se predstavili tudi start-upi, ki so prejeli investicijo SK75 ali SK200, med njimi tudi Chipolo (levo) in Prospeh (desno)
 
 

SPS že zapolnjuje vrzel pri semenskem financiranju

Sicer pa SPS prek produktov SK75 in SK200 že od lani jeseni učinkovito zapolnjuje vrzel pri semenskem financiranju inovativnih start-upov. Med njimi so tudi tri obetavna podjetja, ki so se predstavila Jyrkiju Katainenu, in sicer Chipolo s pametnim obeskom za iskanje izgubljenih predmetov, Modri planet z inovativnim 3Dsurvey geodetskim sistemom in Prospeh, ki z aplikacijo OriginTrail sledi izvoru mlečnih in mesnih proizvodov.
 
Prezentacija in razstavna stojnica podjetja Modri planet, ki razvija inovativne rešitve za geodete pod blagovno znamko 3Dsurvey
 
 

Učinkovite tudi improvizirane stojnice

Ker zaradi pomanjkanja časa nismo mogli predstaviti vseh naših SK75 in SK200 start-upov oz. kandidatov, smo nekaterim izmed njih omogočili predstavitve kar na improviziranih stojnicah, ki pa niso pritegnile nič manj pozornosti kot nastopi podjetnikov v živo.
 
Na stojnicah so se predstavila podjetja Anigmoteh z brezdotičnimi stikali in Viar z očali ter aplikacijami za virtualno resničnost ...


... pa Vastok s personalizirano naravno kozmetiko AlpStories in Ledcom, ki pod blagovno znamko XVIDA razvija in trži inovativne dodatke za telefone in tablične računalnike
 
 

Srečanje se je razvilo v prijetno druženje

Čeprav je bilo srečanje, ki ga je Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji organiziralo z Iniciativo Start:up Slovenija, katere nosilna člana sta strateško povezana Tovarna podjemov Maribor in Tehnološki park Ljubljana, zastavljeno predvsem kot protokolarni obisk, pa se je na koncu razvilo v prijetno druženje in debate o novih skupnih projektih.
 

Fotografije: Klemen Skubic in arhiv Tehnološkega parka Ljubljana
 

 

Značke
Podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen Srečanje TP Lj
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.