Kdo so finalisti za nagrado Slovenski start-up leta 2018?

Dne 8. maj 2018 objavil Stanislava Vabšek
 Letos se za ugledno in odmevno nagrado Slovenski start-up leta, ki jo Iniciativa Start:up Slovenija skupaj s Slovenskim podjetniškim skladom in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologije ter drugimi partnerji podeljuje že enajsto leto zapored, poteguje pet mladih tehnoloških podjetij, in sicer Event registry, Gotoky, MAG-LEV Audio, Next in Smart Optometry. Zmagovalca bomo enako kot vsa pretekla leta razglasili na slavnostni večerni podelitvi, ki bo potekala ob zaključku prvega dne konference PODIM, v torek, 15. maja, s pričetkom ob 19h uri, v kongresnem centru hotela Habakuk v Mariboru.

 
Letošnjih pet finalistov smo s posebnim pred-ocenjevalnim postopkom izbrali iz skupnega nabora trinajstih start-upov, ki so jih kot nominirance za nagrado prek našega javnega poziva predlagali najbolj aktivni deležniki slovenskega start-up ekosistema.
 

Strokovna komisija

Predstavniki vseh petih podjetij so se včeraj, v Tehnološkem parku Ljubljana, osebno predstavili strokovni komisiji, sestavljeni iz najvidnejših slovenskih start-up podjetnikov, mentorjev in investitorjev – Aljoša Domjan, Gregor Rebolj, Matjaž Slak, Darko Butina, Matej Zalar, Gregor Pipan, Tatjana Zabasu, Niko Slavnič in Tilen Travnik,  katerim se je pri ocenjevanju pridružila tudi direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič.
 

Kriteriji za ocenjevanje

Naziv Slovenski start-up leta si vsako leto prisluži start-up, ki strokovno komisijo prepriča z odlično in predano ekipo, inovativnim produktom, dosedanjimi investicijskimi dosežki in potencialom za hitro rast ter uspešno globalno poslovanje. Hkrati je strokovna komisija pozorna, da gre nagrada v roke ekipi, ki s svojimi razvojnimi dosežki, dejanji in ugledom predstavlja novo generacijo slovenskih inovativnih podjetnikov.
 

Kratke predstavitve letošnjih finalistov

Event registry - http://eventregistry.org  

Event Registry je produkt, ki odločevalcem (borznim posrednikom, poslovnim analitikom, napovedovalcem trendov, investitorjem ipd.) omogoča dober in celovit pregled nad dogajanjem po svetu glede stvari in tematik, ki so pomembne za njihovo delo. Produkt s pomočjo najsodobnejših rešitev na področju umetne inteligence in strojnega učenja v realnem času zbira in analizira novice, ki so bile objavljene globalno, v več kot 30 jezikih. Z uporabo tehnologij za analiziranje besedil se iz novic avtomatično izlušči ključne informacije, kot so osebe, lokacije, organizacije in obravnavane vsebine. Skozi analizo vseh novic Event Registry identificira tudi same dogodke, ki so se zgodili, kot npr. razne nesreče, pomembni sestanki, najave produktov, tožbe ipd., ter za vsak posamezen dogodek iz novic izlušči ključne informacije – kaj se je zgodilo, kje, kdaj, kdo je bil vpleten v dogajanje, itn.


Uporabniki rešitve Event registry lahko s pomočjo bogatega nabora strukturiranih podatkov o dogodkih definirajo zelo specifične filtre in na ta način identificirajo samo podmnožico dogodkov, ki so za njih relevantni. Produkt ima izredno dodano vrednost za odločevalce v finančni in svetovalni industriji ter pri upravljanju s tveganji, saj se zaradi preobilice podatkov tega ne da početi ročno, hkrati pa ima lahko neinformiranost o pomembnih dogodkih za odločevalce velike finančne posledice. Vrednost in pomembnost produkta potrjuje dejstvo, da ga uporabljajo pomembna podjetja, kot so Bloomberg, Nasdaq, IBM ter Accenture.

 
Gotoky - https://www.gotoky.com

Gotoky združuje napredne hardverske in softverske rešitve v komunikacijsko omrežje, ki omogoča komunikacijo 100 % brez mobilne infrastrukture. Je neodvisno, decentralizirano, nizkocenovno, prenosljivo in dostopno vsakemu uporabniku, ki ne želi uporabljati standardnega mobilnega omrežja, ki je lahko neobstojno, nestabilno ali čezmerno drago. Rešitev omogoča normalno komunikacijo v odročnih območjih ali krajih, ki jih je prizadela naravna nesreča, na območjih z izpadi elektrike in slabo pokritostjo ali pa daljšimi okvarami mobilnih omrežij, zato je idealna izbira za aktivne ljudi, ki preživljajo čas na prostem, pa naj bo to med potovanjem, pohodništvom, udeležbo na nabito polnem dogodku ali med pripravami na izredne razmere. Prav tako je Gotoky prilagojen poslovnim potrebam strokovnjakov za varnost, velikim podjetjem in vojaški industriji oz. obrambi.


Naprava se lahko poveže s katerimkoli modernim pametnim telefonom z operacijskim sistemom Android ali iOS prek tehnologije Bluetooth Low Energy (BLE). Takšen par naprav ustvari komunikacijsko vozlišče. Mnogo takih vozlišč v razdalji do 15 km lahko ustvari brezplačno prenosno komunikacijsko omrežje na spektru RF, za katerega ni potrebna licenca. Patentirani protokoli omogočajo »mesh«, komunikacijsko verigo skozi mnoge naprave, prav tako pa dosežejo razdaljo do 45 km med vozlišči. Med številne ugledne mednarodne partnerje podjetja Gotoky sodijo tudi slovenski Iskratel, vodilni evropski ponudnik infokomunikacijskih rešitev, Institut Jožef Štefan in nizozemski elitni hardverski pospeševalnik HighTechXL. Interes zanj izkazujejo številne potencialne stranke, kot so nizozemski mobilni operater KPN, Vodafone, Telkom Indonezija, Nizozemska kraljeva vojska, Media Markt, Sharaf DG in drugi. 

 
MAG-LEV Audio - https://maglevaudio.com

MAG-LEV Audio je inovativno podjetje, ki na globalni trg uvaja lebdeči gramofon. Poslušalci vinilnih plošč so do sedaj lahko izbirali med podobnimi gramofoni, ki se le malenkostno razlikujejo po svojih osnovnih funkcijah. MAG-LEV Audio pa ponuja revolucijo vrhunskega zvoka in futurističnega dizajna, ki zaokroži izjemno uporabniško izkušnjo. S svojim inovativnim gramofonom je Mag-lev Audio uspešno nastopil na platformah za množično financiranje Kickstarter in Indiegogo te zbral skupaj prek 700.000 EUR sredstev za razvoj in lansiranje produkta.


V letih 2016 in 2017 so se posvečali predvsem razvoju izdelka in pridobivanju sredstev za razvoj in zagon proizvodnje. Oboje jim je uspelo v polni meri, poleg tega so izdelek in blagovno znamko ustrezno zaščitili in v Novi Gorici zagotovili primeren prostor za proizvodnjo in odpremo izdelkov.  Ko so potencialnim distributerjem po celem svetu poslali anketo, s katero so jih povabili k oddaji okvirnih naročil, so poželi izjemno pozitiven odziv in zanimanje od več kot 400 distributerjev. 52 od njih jih je že podalo okvirna naročila za prihodnje leto v skupni količini 11 tisoč kosov. Začetek serijske proizvodnje bo stekel do konca prve polovice leta 2018, ko bodo pričeli z dobavo 800 gramofonov podpornikom iz Kickstarter in Indiegogo iz 30 držav sveta ter z dobavo prvih demo produktov za distributerje.
 
Next - https://www.beeping.si

Na tisoče gospodinjstev v Evropi išče občasno ali redno pomoč za čiščenje domov oz. gospodinjska opravila. Legalnega, preglednega trga ponudnikov storitev čiščenja domov ni. Eno izmed rešitev predstavlja črni trg, ki pa je sam po sebi sporen in nepregleden, zato so v ekipi Beeping v tem zaznali izjemno poslovno priložnost. V manj kot dveh letih so uspeli z minimalnimi vlaganji zgraditi prepoznavno blagovno znamko Beeping, tako da danes več kot 16.000 registriranih uporabnikov v Sloveniji in na Hrvaškem hitro, enostavno in zanesljivo dostopa do 100 profesionalnih čistilcev, tako imenovanih ”beeperjev”.
 

Kar 75% vseh naročenih čiščenj prek platforme Beeping predstavljaj t.i. subscription model oz. letne naročnine. Na ta način uspevajo zagotavljati vzdržen poslovni model, ki generira visoko rast poslovanja iz meseca v mesec. Sklenili so tudi pomembna partnerstva z uglednimi mednarodnimi družbami, kot sta Generali Insurance in Henkel Group, kmalu pa bodo najavili še pomembno partnerstvo z veliko regionalno banko. V prihodnosti nameravajo postati prva pametna platforma za pomoč gospodinjstvom, ki na temelju umetne inteligence in strojnega učenja zagotavlja boljše ujemanje preferenc gospodinjstev oz. uporabnikov in čistilcev za personalizirano trženje ter zagotavljanje vrhunske uporabniške izkušnje.
 

Smart Optometry - www.smart-optometry.com

Smart Optometry je globalno naravnano zagonsko podjetje, ki razvija digitalne rešitve za očesno industrijo in zagotavljanje zdravja oči in vida. Globalni trendi namreč nakazujejo, da bo zaradi sodobnega stila življenja leta 2050 kar polovica svetovnega prebivalstva slabovidna, kar 20% prebivalstva pa bo na meji slepote. S svojimi rešitvami vnašajo digitalne prijeme v očesno industrijo, širijo dostop do kakovostnih medicinskih rešitev ter zagotavljajo pravočasno oskrbo oz. zdravljenje.
 

Smart Optometry je od svoje ustanovitve avgusta 2015 na trg lansiralo dve rešitvi. Prva je profesionalna aplikacija Smart Optometry za očesne specialiste, ki omogoča hitro in preprosto osnovno diagnozo široke palete vidnih funkcij in ki jo po svetu še uporablja več kot 25.000 registriranih strokovnih uporabnikov. Druga je rešitev za trening vida za otroke AmblyoPlay, ki pomaga otrokom do 14. leta odpravljati težave v vidnem sistemu, kakršne so leno oko, strabizem, nezadostna konvergenca in podobno, s čimer se srečuje kar do 15% otrok. Podjetje pri razvoju svojih rešitev sodeluje z vodilnimi slovenskimi in mednarodnimi strokovnjaki ter institucijami. Njihovo uspešno delo v tem nišnem segmentu z izjemnim potencialom so prepoznali tudi v pospeševalniku EyeFocus nemškega farmacevtskega giganta Bayer ter v skladu Kolektor Ventures, ki je podjetje tudi investicijsko podprl.
 

O tekmovanju in nagradah

Nagrada Slovenski start-up leta je projekt aktivnih deležnikov slovenskega start-up ekosistema. Njihova vloga je sodelovanje pri nominaciji kandidatov za nagrado ter domači in mednarodni promociji finalistov ter prejemnika naziva. Glavni organizator projekta je Iniciativa Start:up Slovenija, ki se ji je v letu 2016 kot so-organizator pridružil ABC pospeševalnik. Že tradicionalno pa nagrado soorganizirata Slovenski podjetniški sklad in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Glavni nagradi, ki ju bo letos prejel slovenski start-up leta, sta osebno svetovanje partnerja elitnega ameriškega pospeševalnika 500 startups Marvina Liao-a ter 'all-inclusive' paket Pioneers Festivala na Dunaju.
 


---

Dodatne informacije:

Stanislava Vabšek, komuniciranje in PR Start:up Slovenija: stanislava.vabsek@startup.si
 
 
 

 

Značke
Slovenski start-up leta 2018 Finalisti
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.