Kako start-up zraste v samoroga? Z razumevanjem trga, trdim delom, pravimi vrednotami in izjemnimi talenti!

Dne 29. marec 2018
 Podjetje Outfit7, prvi samorog slovenskih ustanoviteljev, je pred kratkim dosegel 7,7 milijard prenosov svojih aplikacij Talking Tom and Friends, ki dosegajo več kot 350 milijonov mesečnih uporabnikov! O ključnih dejavnikih in ščepcu čarovnije za izjemen uspeh tega podjetja – sprva start-upa, danes pa globalno uveljavljene ‘family entertainment’ korporacije – smo se pogovarjali s predsednikom upravnega odbora Outfit7 Žigo Vavpotičem. V svojem prepoznavnem slogu je strnil tudi ključne ‘dos and don'ts’ nasvete za vse, ki se podajate na pot start-up podjetnika. ”Trudite se razumeti globalni trg in njegove potrebe. V delu uživajte in se tudi zabavajte. Iščite ljudi, ki so drugačni od vas, a delijo iste vrednote. Team work je ključ do uspeha. Učite se na napakah. Ceneje je to delati na napakah drugih, kot na svojih.” To so seveda dos. Kaj pa don’ts? ”Ljudje niso sredstva za dosego vaših ciljev, zato jim s svojimi dejanji izkazujte spoštovanje. Ne bodite škodoželjni in nevoščljivi. Karma is a bitch, če ne drugega! Ne izogibajte se problemov in naj vas ti ne ustavijo. Morda le namig – jaz jih gledam kot čokoladno torto. Znajo biti slastni in v užitek, količinsko pa jih mora biti ravno prav v življenju.”

Ko se ozreš na svoje delo v Outfit7 v zadnjem dobrem letu in pol – kateri so po tvojem mnenju ključni dejavniki za izjemen uspeh podjetja oz. njegovih aplikacij in produktov? 

Pravzaprav ne govorimo le o letu in pol. Uspeh podjetja je dolgotrajen proces. Ko opazujem vzpon ICO zgodb, se resnično bojim, da ob tem mnogi, predvsem najmlajši, dobivajo napačno predstavo, da milijoni in uspeh pridejo čez nočˇ. Ustanovitelji družbe Outfit7 so imeli izjemno dobro idejo, na trg so znali vstopiti ob pravem času, s pravim produktom. In seveda ključno – zavihali so rokave in v to vložili res veliko dela. Uspelo jim je prepoznati še eno potrebo trga, v svoj produkt in podjetje so vnesli predvsem svoje vrednote in še nekaj čarovnije, ki je blagovno znamko Talking Tom and Friends pripeljala do uspeha danes. Trdo delo, prave vrednote, izjemni talenti in ekipno delo so gotovo ključni dejavniki za uspeh. Spoštovanje in želja po razumevanju uporabnikov, sledenje globalnim potrebam in spremembam ter ohranjanje našega poslanstva – širiti radost, iskati in spodbujati otroka v vsakem izmed nas – so gotovo pravi spremljevalci v tem procesu. 

Kateri pa so po tvojem mnenju ključni mejniki oz. zunanji dejavniki – tehnološki, kadrovski, trženjski, produktni ..., zaradi katerih se je Outfit7 iz start-upa prelevil v globalno uveljavljeno ”family entertainment” korporacijo? 

V primeru družbe Outfit7 je bil ključen zunanji dejavnik, ki je vplival na ta uspeh, gotovo vzpon pametnih telefonov in s tem povečanje potreb po različnih aplikacijah. Vedno sem občudoval modrost, znanje, razumevanje trga in priložnosti ter prave odločitve Sama in Ize Login ter prvotne ekipe. Gotovo je bila takrat prava odločitev, da je podjetje začelo z razvijanjem zabavnih aplikacij, ne klasičnih mobilnih iger. Sledil je tudi niz pravilnih odločitev znotraj podjetja. Seveda so se dogajale tudi napake. Pri slednjih je bilo najpomembneje, kaj smo se iz njih naučili. Podjetje je znalo v ključnih obdobjih poiskati pravi fokus in potencial ter ob pravem času, poleg mobilnih aplikacij, dodajati tudi video vsebine, razumeti pomen in razsežnosti mobilnega oglaševanja ter preplet poslovnega modela s tako imenovanim ‘freemium’ modelom. 

Koliko pa je bila pomembna usmeritev v neko ‘casual’, splošno in univerzalno zgodbo, ki jo pooseblja Talking Tom?

Seveda, takšna usmeritev nam je omogočila, da smo zaobjeli globalni trg. Hkrati je bilo za nas izrednega pomena prepoznanje pomena razvoja kitajskega trga ... Eden ključnih dejavnikov so seveda ljudje. Imeli smo in imamo odlično ekipo. Še bi lahko našteval. Spet vidimo, da je uspeh “čez no衔 posledica trdega dela sedmih let, mnogih dejavnikov in ključnih mejnikov. Seveda ne moremo mimo prodaje podjetja, s katero smo dobili novega lastnika, ki ima svoj pogled na naše delovanje. Imamo izjemno priložnost, da se učimo kulturne drugačnosti, iščemo sinergije za največji trg v prihodnosti, ki je pomemben že danes – Kitajsko. Hkrati pa lastnik zaupa vsem nam, nas spodbuja in podpira. In to je dobra popotnica. Seveda smo najbolj ponosni na vse zaposlene, ki doprinašajo k temu globalnemu uspehu. Ravno pred kratkim smo povedali, da imamo 7.7 milijard prenosov aplikacij, to je več, kot je ljudi na svetu. To je edinstven globalni uspeh za eno blagovno znamko v panogi zabavnih mobilnih aplikacij. Prav je, da smo na to ponosni, a več kot 350 milijonov mesečnih uporabnikov, in to vedno poudarim, je predvsem velika odgovornost. Seveda pa je to tudi odlična motivacija za prihodnost in trenutno razvijamo veliko zanimivih zgodb, ki bodo kmalu prišle na trg. 

Kje in kako Outfit7 išče najboljše kadre, talente? 

Naša vrata so vedno odprta. V Outfit7 pravimo, radi se igramo! In za dobro igranje rabiš dobro družbo. Upam si trditi, da z dejanji kažemo obstoječim zaposlenim, da jih cenimo in spoštujemo. Hkrati pa si želimo, da se nam pridružijo tisti najboljši. Trudimo se biti cim bolj inovativni. Seveda se poslužujemo vseh klasičnih metod, vendar hkrati vedno bolj vidimo, kaj pomeni globalna bitka za talente. To nas spodbuja k temu, da vsak dan razmišljamo, kako jih pridobiti. Gotovo je lokalno okolje pomembno - v Sloveniji imamo družbo Ekipa2, vendar je z našim dosegom potrebno razmišljati globalno. Vsakodnevno uživamo v raznolikosti, v naši skupini imamo 18 različnih narodnosti, preplet različnih kultur nas navdihuje. Vsem so skupne naše vrednote, hkrati pa čutimo to bogastvo v različnosti. 

Kako pa Outfit7 gleda na sodelovanje s start-upi? Je morda pozoren na kakšne ekipe ali rešitve, ki jih razvijajo? 

To nikoli ni bilo v DNK podjetja. Zahteve trga in lastnika še vedno narekujejo pazljivost pri fokusu. Čeprav smo milijardno podjetje, je prav, da interno še vedno obdržimo vse prednosti start-up delovanja. V zadnjem času smo se bolj odprli za sodelovanje z različnimi studii, ki za nas razvijajo mobilne igre. Moram priznati, da smo pri tem zelo zahtevni. Vsekakor pa prepoznavamo pomen odpiranja vrat za sodelovanje s start-upi v prihodnosti. Vendar je trenutno naš glavni cilj okrepiti produkcijo, pri čemer gre vsa pohvala izvršnemu direktorju Juretu Preku, ki je z ekipo vzpostavil možnost lansiranja štirih mobilnih iger, kar pomeni več kot 100 % rast. 

Kako ti opazuješ, spremljaš in komentiraš razvoj slovenske in regijske start-up scene? 

Ravno v času, ko sem se odločal o pridružitvi k družbi Outfit7, sem pomagal pri ustanovitvi ABC pospeševalnika. Kasneje mi čas ni več dopuščal aktivne vloge, vendar je gotovo tudi ta zgodba pripomogla k širjenju start-up scene. Kup pionirjev na področju start-up podjetji je imela Slovenija in pomembno so orali ledino na tem področju. Številni posamezniki so zaslužni za te preboje. Je pa res, do sem do start-up scene včasih tudi kritičen in pravim, da nas verjetno do izjemnega globalnega uspeha loči ravno tesno sodelovanje med vsemi deležniki. Ravno tega, sodelovanja, tega nam manjka v Sloveniji. Želel bi si, da bi bilo veliko uspešnih zgodb. Premalo je prostora, da bi omenjal konkretna imena, ki pa so mi pogosto navdih. Vedno pravim, da več kot bo uspešnih ljudi, bolje nam bo šlo kot družbi. In čutiti je, da se bo to zgodilo. Brbota in se dogaja. Obljubim, da bom med prvimi ploskal vsem tem uspehom. In če lahko kakorkoli pomagam s svojimi pogledi, nasveti, to naredim z veseljem in bom to delal še naprej. 

Kaj pa na globalni ravni – katere ‘emerging’ tehnologije oz. rešitve, ki jih snujejo start-upi, bodo po tvojem mnenju najbolj drastično spremenile svet, kot ga poznamo in živimo danes? 

Umetna inteligenca in big data sta gotovo zgodbi, ki ju ne smemo spregledati. In bosta vplivali na našo prihodnost. Ta razvoj me po eni strani navdušuje, po drugi pa skrbi. Nas bo pohlep preslepil, bomo pozabili na trajnostni razvoj in tako skopali jamo sami sebi? Bolj kot razvoj tehnologij me navdušuje iskanje nekega ravnovesja med pozitivnimi učinki tehnologije in pristnimi človeškimi stiki. Upam in verjamem, da tehnologija ne bo nadomestila prisrčnega nasmeha in toplega objema. To se že dogaja in postaja velik izziv človeštva. Priznam, zaradi tega se včasih sam zatečem v tišino. In bežim k umetnosti. 

V čem so po tvoje največji vzor, motivacijska vrednost oz. ključna sporočila, ki jih domačim ustanoviteljem prinaša zgodba prvega samoroga slovenskih ustanoviteljev? 

Ta zgodba je lahko zgled, motivacija in pokazatelj, da lahko tudi nekdo, ki je iz našega prostora, razume globalne priložnosti, ustvari izjemen mednarodni poslovni uspeh. Hvaležen sem, da sem se lahko pridružil tem podjetju, imel tako dobre mentorje, učitelje in prijatelje. To se mi zdi prav (p)oseben privilegij. Ne spoštujem pa le poslovnega uspeha Sama in Ize Login. Globoko spoštovanje sta si pri meni ustvarila predvsem kot človeka. 

Če bi moral dati nekomu, ki začenja svoj start-up, tri ključne ‘dos and don'ts’ nasvete, kateri bi to bili? 

Vsi hočemo instant recepte. Teh žal ni. Po moje si mora vsakdo ustvariti svoje dos and don’ts. A vseeno, če poskušam strniti, v kar sam verjamem, in začnem z dos …Trudite se razumeti globalni trg in njegove potrebe. Ne glede na to, kaj delate, ob tem uživajte in se tudi zabavajte. Iščite ljudi, ki so drugačni od vas, vendar delijo iste vrednote. Team work je ključ do uspeha. Učite se na napakah. Ceneje je to delati na napakah drugih kot na svojih. 

In še trije don’ts?

Ljudje niso sredstva za dosego vaših ciljev, zato jim s svojimi dejanji izkazujte spoštovanje. Ne bodite škodoželjni in nevoščljivi. Karma is a bitch, če ne drugega! Ne izogibajte se problemov in naj vas ti ne ustavijo. Morda le namig – jaz jih gledam kot čokoladno torto. Znajo biti slastni in v užitek, količinsko pa jih mora biti ravno prav v življenju.

Kakšen pa je tvoj oseben nasvet za vse start-upe, ki želijo uspeti v industriji iger in zabave? Katere tehnologije in vrste vsebin bodo v prihodnosti po tvoje najbolj zaznamovale to industrijo? 

Iskati bodo morali svoj prostor pod soncem, ker je na plaži precej gneče. Tudi in predvsem zato bodo morali biti drugačni, najti bodo morali nekaj, kar bo naslednji Talking Tom. Seveda jim bom svetoval, naj nas pocukajo za rokav, če imajo dober produkt, saj je danes mnogo težje uspeti na platformah Apple in Google kot je bilo to včasih, saj je ponudnikov vedno več. Smotrno je najti partnerje, kot je Outfit7, ki lahko pomagajo pri uspehu. Ker stavim na ljudi, ne na tehnologijo, bo po mojem mnenju za uspeh še vedno ključno iskanje posebnega občutka, skrb za rast človeka in iskanje njegovih interesov. 

---

Stopite v stik z Outfit7

Če se želite predstaviti podjetju Outfit7 in se srečati z njimi na letošnji PODIM konferenci, pošljite e-mail s kratko predstavitvijo svoje poslovne ideje Nini Piuzi na nina.piuzi@outfit7.com.


 
Značke
Žiga Vavpotič Outfit7 2018
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.