Kako do 54.000 EUR zagonskih sredstev, zakaj zagnati svoj ICO projekt in kaj vse ponuja slovenski startup ekosistem?

Dne 14. marec 2018 objavil Anja Kodra
 
Kako lahko inovativna start-up podjetja pridobijo zagonsko subvencijo P2 v višini 54.000 € in kako zanjo poteka pred-selekcijski postopek Start:up Slovenija, smo že tradicionalno predstavili na Forumu 100% Start:up, 5. marca 2018, v Tehnološkem parku Ljubljana. Dogodek smo v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom in slovensko start-up skupnostjo zasnovali tako, da so obiskovalci na njem podrobno spoznali vse ključne aktualne javne in zasebne programe za podporo, financiranje, mentoriranje in mednarodno mreženje start-up podjetij, vključno z letošnjo PODIM konferenco in vročimi ICO projekti. Dogodku so sledili tudi lokalni Roadshow dogodki v Mariboru, Novi Gorici, Celju, Velenju in Kranju. V koledarju pa si že lahko označite rok za prijavo v pred-selekcijo za P2, to je 20. marec 2018. 
 

 
Evropska Unija združuje trg in podpira startupe
Program Foruma 100% Start:up smo začeli s predstavitvijo različnih kombinacij in možnosti javne in zasebne podpore, ki so na voljo startup podjetjem. Dogodek je bil tudi eden izmed 300, ki so potekali v okviru evropskega tedna podjetništva in iniciative Startup Europe Week. Zoran Stančič, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji je povedal, da je Slovenija glede na dosežke startupov ali uspešnih crowdfunding kampanj ena izmed najbolj produktivnih startup okolij v Evropi, pri tem pa ji pomaga tudi Evropska komisija. Podjetja podpirajo predvsem prek združevanja tržišča ter podpor, med katerimi sta tudi Obzorja 20/20 in Erasmus za podjetnike. 

Prvo okroglo mizo foruma je začel Zoran Stančič, vodja Predstavništva Evropske komisije v
Sloveniji, ter ob evropskem tednu podjetništva predstavil na kakšne načine Evropska
komisija podpira slovensko podjetništvo. 
 
 
Slovenija postaja startupom prijazna dežela
Jernej Tovšak, v.d. direktorja Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo na MGRT je dodal, da na ravni Republike Slovenije na ministrstvu dosledno in aktivno izvajajo rešitve sprejete v okviru akcijskega načrta Slovenija - dežela startupov. Prvi konkretni koraki v to smer so sprejem zakona o spodbujanju investicij z registri za viskotehnološka podjetja in startupe, ki bosta podjetjem zagotavljala podporo, ki jih glede na naravo zagonskih podjetij, potrebujejo, od e-notarja do ureditve opcijskega nagrajevanja. Do konca leti sledi še ukrepi za lažje zaposlovanje visoko kvalificiranih kadrov ter zakon za zaposlovanje tujcev. Udeleženci dogodka so bili seznanjeni tudi z bogato ponudbo, ki jo startupom ponujajo Tehnološki park Ljubljana in mreža SIO, ABC pospeševalnik, CEED Slovenia, KATAPULT in Poslovni angeli Slovenije. 
 
Jernej Tovšak, v.d. direktorja Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo
na MGRT je povzel ključne aktivnosti, ki jih pripravljajo za realizacijo akcijskega načrta
Slovenija - dežela startupov.
  
 
 
SPS in javna podpora za start-upe v 2018
Kot je povedala mag. Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada, v prvi polovici leta 2018 Slovenski podjetniški sklad pripravlja razpis P2, v okviru katerega lahko startupi prejmejo 54.000,00 EUR zagonskih sredstev. Udeleženci foruma so bili seznanjeni s pogoji razpisa ter kam se lahko obrnejo po pomoč. P2 je namenjen mladim podjetjem (ustanovljena med 1.1.2017 in 15.3.2018), ki razvijajo visokotehnološke rešitve s potencialom za globalno rast. Od prvega razpisa leta 2006 je bilo podprtih že 656 inovativnih podjetij s potencialom rasti. 
 
Udeležencem foruma je mag. Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega
sklada, predstavila kaj SPS v letošnjem letu ponuja slovenskim startupom.
 
 
 
Bo prav tvoja ideja Start:up leta? 
V okviru P2 podjetja prejmejo tako zagonska finančna sredstva kot tudi vsebinsko podporo. Poseben del je prijava v predselekcijski postopek za Start:up leta, s čimer podjetje prejme dodatne točke na razpisu. Razpis P2 bo objavljen 16. 3. 2018 na spletni strani sklada in v Uradnem listu, rok za prijavo pa je 20. 3. 2018. Po sprejemu v program si vsak podjetnik izbere svojega mentorja, ter se priključi programu, prek katerega pridobiva vsa potrebna znanja za dokončno izvedbo svojega produkta ali ideje ter pohod proti nastopu na trgu. 
 
Udeleženci, ki so dvorano zapolnili do zadnjega kotička so dobili vse informacije povezane z
javnimi in zasebnimi oblikami financiranja, ki so na voljo v Sloveniji, seveda pa nismo mogli
niti mimo ICO-manije, ki je zajela Slovenijo.
 
 
 
Prijavljeni v predselekcijskem postopku za Start:up leta se bodo na demo dnevih, 5. in 6. aprila 2018, tudi osebno predstavili strokovni žiriji mentorjev, poslovnih angelov in drugih, ki bodo ocenili potencial podjetniške ideje in dali neprecenljivo povratno informacijo glede stanja podjetniškega projekta. Pomembno je, da dodobra ocenite v kateri fazi se vaš startup nahaja, saj so glede na to prilagojena tako finančna sredstva kot tudi vsebinska podpora. Pred korakom prijave prek centralnega sistema, se oglasite pri predstavnikih inovativnega okolja, ki vam bodo pomagali pripraviti vlogo za predselekcijski postopek ter prijavo za P2. 
 
 
PODIM konferenca in sodelovanje startupov s korporacijami
Letošnja konferenca PODIM bo okrepljena na skupno štiri dni dogajanja, več kot 100 regijskih investitorjev, 150 predstavnikov korporacij in nepozaben program. Tekmovanje PODIM Challenge je okrepljeno z 10 bluechip partnerji ter močnim mednarodnim programom povezovanja. V drugem delu programa Foruma smo se tako posvetili predstavitvi slovenskih korporacij, ki iščejo startupe iz različnih področij ter jim ponujajo raznolike oblike podpore, od dostopa do trgov do konkretnih investicij. 
 
Na okrogli mizi Kako uveljavljena podjetja sodelujejo s startupi so svoje programe in načrte
predstavili Mateja Lavrič, direktorica, KOLEKTOR VENTURES, Damijan Slapar,
izvršni direktor za produkte in generične rešitve, Iskratel, Robert Sraka, direktor službe
Zavarovanj nove generacije, Zavarovalnica Sava, Suzana Leben, direktorica strategije in
regulative, Telekom Slovenije, Kristjan Perčič, področje prodaje in razvoja informacijskih
storitev, Pošta  Slovenije in Miha Valentinčič, Direktor Inovativnih poslovnih modelov
in digitalizacije, PETROL. 
 
Kolektor je industrijska korporacija s 35 proizvodnimi podjetji po celem svetu ter letnimi prihodki, ki presegajo 700 MIO EUR. V zadnjem letu in pol so v startup svetu bolje poznani s svojim Venture skladom, s katerim so želeli lastno domensko znanje kombinirati z rešitvami za industrijsko področje in novimi tehnologijami, ki jih prinašajo startupi. Investirati želijo v startupe z znanjem in rešitvami iz področja senzorike, robotike, umetne inteligence in drugih industrijsko uporabnih tehnologij. Nov projekt je industrijski pospeševalnik Kolektor Labs, ki odpira svoja vrata aprila. Samostojna enota bo delovala na startup način, Kolektor pa bo zagotovil resurse, domensko znanje in dostop do industrijskih trgov.

 
Iskratelu, ki je lani praznoval 70 let, so se v zadnjih letih osredotočili na nove segmente kot so pametna in varna mesta, transport ter energetika. V ta namen so oblikovali 5 mio EUR močan startup program, prek katerega so do zdaj investirali v 4 startupe. Na njih se lahko obrnejo tisti, ki razvijajo različne rešitve s strojnimi komponentami ter so že prisotni na trgu oz. so ovrednoteni do 1 mio EUR.  Pridobijo lahko od 50 do 250.000 EUR, zahvaljujoč prodajni mreži v 30 državah sveta, pa jim v Iskratelu pomagajo tudi s poslovnimi povezavami in domenskim znanjem nadaljnega oblikovanja produkta in pridobivanja investicij.
 


Zavarovalnica Sava je nastala pred letom in pol z združitvijo Zavarovalnice Maribor, Tilia ter dveh hrvaških zavarovalnic. Tako novo ime združuje znanje in tradicijo predhodnic, ki jih še dodatno krepijo kot del skupine pozavarovalnice Sava Re in Sava pokojninska družba. Zanimajo jih startupi, ki razvijajo tehnologije in rešitve, ki bi približale zavarovalniške storitve vsakodnevnim uporabnikom. Lani so organizirali inovacijski vikend, z zmagovalno ekipo pa se že dogovarjajo za sodelovanje. Iščejo startupe z rešitvami na področju IoT, telemetrije in novih načinov izvajanja zavarovanj, ki bodisi že imajo razvito primerno tehnologijo ali pa bi sodelovali pri razvoju produktov. Širše pa se Sava Re kot skupina zanima za vlaganje v startupe tudi izven jedrnega področja delovanja, na primer energetika.
 


 
Telekom Slovenije je najbolje poznan po fiksni in mobilni telekomunikaciji, sistemski integraciji ter IT storitvah v oblaku, ponujajo pa tudi digitalne vsebine, gradnjo omrežij ter celovite storitve za telekomunikacije za posameznike in podjetja. Uporabnikom želijo poenostaviti vsakodnevno življenje, zato iščejo startupe, ki razvijajo storitve, ki so lahko vpete v ta okvir. V tem trenutku ne investirajo aktivno temveč ponujajo dostop do trga, pomoč, opremo in podporo startupom, ki razvijajo rešitve na področju IoT, v povezavi s pametnimi omrežji, domovi, mesti, področje varnosti, celovite rešitve in storitve za podjetja, digitalizacije poslovanja, pete generacije mobilnih omrežij ter rudarjenje podatkov.
 


 
Tudi Pošta Slovenije je v lanskem letu formirala delovno skupino, katere namen je sistematično ukvarjanje z izborom startupov. Pošta ima mnogo storitev, ki jih vsi dobro poznamo, vedno bolj močni pa postajajo na področju e-storitev. Zanimajo jih statupi z rešitvami za področje logistike, IT storitve v celotnem segmentu, storitve e-arhivov, zanima pa jih tudi uporaba tehnologije veriženja blokov. Startupom ponujajo različne oblike sodelovanja, odvisne predvsem od tipa produkta in ekipe, od financiranja do pogodbenega izvajanja storitev.
 


 
Družba PETROL išče startupe iz različnih področij, predvsem pa tiste, ki rešujejo konkretne težave njihovih kupcev. Njihova vizija za nadaljnji razvoj se osredotoča na področje energetike, infrastrukture, mobilnost ter trajnostni razvoj. Sem sodijo različne tehnologije in rešitve, od pametnih mest, avtomatizacije ogrevanja ter rabe energije, obnovljive vire energije in podobno. Ključne besede so nove tehnologije in njihova ‘pametna’ raba. Modeli sodelovanja s stratupi so različni, od kapitalskega vložka do pogodbenih oblik sodelovanja.
 
 
 
Zgodbe o uspehu: z ICO se daleč pride
Zaradi uspešnosti in prodornosti slovenskih ICO projektov smo se na tokratnem Forumu dotaknili tudi te tematike. Člani ekip OriginTrail, InsurPal, Sportify in UNICO, so s publiko delili svoje konkretne izkušnje pri financiranju s pomočjo ICO. Vsi so se za tehnologijo veriženja blokov in financiranje z ICO odločili, ker kot rešitev rešuje določen problem na njihovem področju, od sklepanja pametnih pogodb, do zagotavljanja unikatnosti in sledljivosti. Tako so na primer v OriginTrail svoj primarni produkt, sistem za izboljšanje sledivosti izvora hrane, za začetek mlečnih izdelkov in perutnine, razširili in nadgradili z uporabo tehnologije veriženja blokov. Nastal je protokol OriginTrail, ki je odprtokodna rešitev kar pomeni, da jo bodo razvijalci lahko prosto uporabljali in dograjevali za svoje potrebe, končni namen pa je popolnoma odprta in jasna sledljivost izvora hrane. 
 
Na okrogli mizi uspešnih ICO projektov so se predstavili OriginTrail, InsurPal, Sportify in
UNICO.
 

 
Sogovorniki so se strinjali, da je z razvojem tehnologije veriženja blokov podobno kot je bilo ob razvoju interneta. Pred dvemi desetletji si nihče ni znal predstavljati na kakšne načine bo ta tehnologija spremenila svet in naša vsakodnevna življenja in samo ugibamo lahko na katera področja bo vplivala blockchain tehnologija. OriginTrail je na primer prek ICO zbral 22,5 mio USD za razvoj decentraliziranega protokola dobave, InsurPal 18 mio USD za razvoj uporabe tehnologije veriženja blokov za sklepanje ugodnejših zavarovanj, Sportify 5 mio USD za razvoj platforme za množično investiranje v mlade športne upe ter UNICO 190.000 USD za razvoj platfome za digitalno zbirateljstvo. Sogovorniki so poudarili, da je pred začetkom kampanije in vpleljave ‘blockchain’ tehnologije v vaš produkt dobro premisliti točno kateri problem s tem rešujete in zakaj je ta tehnologija primerna za vas. 
 
 
ICO-manija: ni vse Bitcoin, kar se sveti
Ker je področje kriptovalut, tokenov in tehnologije veriženja blokov novo in je vsakodnevne spremembe težko dohajati je Matjaž Slak iz Cofound.it udeležence foruma seznanil tudi s pravnimi specifikami financiranja s pomočjo ICO, kaj to pomeni za podjetje ter kako jim pri tem lahko pomagajo na Cofound.it. Trenutni model z Utility token, ki ga podpira skupnost funkcionira bolj za protokole in manj za aplikacije mišljene za končnega uporabnika. Področje in (seveda) regulacija se razvijata kar pomeni, da stalno prihajajo novi modeli in načini oblikovanja ICO projekta. Če se odločite za ta način financiranja je pomembno, da področje dodobra preučite in raziščete zakaj je primeren za vas. ‘Bomo že’ princip Matjaž toplo odsvetuje, saj je po nekaterih neuspehih in prevarah tudi skupnost bolj pozorna na neskladja. Več glav več ve, zato se na to zapleteno področje odpravite oboroženi z znanjem in dobro ekipo. 

Udeležence foruma je Matjaž Slak, Cofound.it, seznanil z osnovnimi principi ICO kampanij,
zakaj jih zagnati ter na kaj velja biti pozoren. 
 
 
Z letošnjim forumom smo tako ponovno naredili letni pregled stanja ekosistema po kateremu je jasno, da je možnosti za financiranje veliko. Startupi in navdušenci s podjetnimi idejami morate tako opraviti domačo nalogo, oblikovati produkt, ki rešuje obstoječo težavo, oblikovati poslovni načrt, ki ‘pije vodo’ in investitorje v takšni ali drugačni obliki prepričati, da ste prav vi naslednji slovenski samorog. 

Fotogalerijo z utrinki dogodka si lahko ogledate v galeriji
 

 
Smo ponosni del dogodkov v okviru Startup Europe Week 2018


Organizatorji: 

Pomočnica na projektih Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.