Kako biti dober mentor startupom in scaleupom

Dne 2. september 2020 objavil Start:up Slovenija
 

Kdo je startup in scaleup mentor? Ne nekdo, ki ima specialistična znanja na določenem področju, ampak nekdo, ki z zrelim pogledom pelje podjetnika skozi osebnostni in poslovni razvoj. Je nekdo, ki pomaga podjetniku prehajati skozi različne faze v podjetniškem razvoju.

 

Startup in scaleup mentor mora biti zrela oseba, ki je sama šla skozi podjetniški proces in je zdaj nanj sposobna pogledati z distance. Kot pravi dr. Rok Stritar, vodja Šole za mentorje v sklopu Startup Plus Programa, so startup in scaleup mentorji lahko vsi, ki jim je zanimivo spoznavati nova področja in so pripravljeni pomagati nekomu, da gre skozi iste stvari kot so oni sami že šli. Predvsem pa, da so učljivi, radovedni in željni pomagati.

 

 

3 ure dragocenih lekcij za vsakega startup in scaleup mentorja

 

10 videov 1. dela Šole za mentorje

 

Mentorstvo je vzajemen proces

Kako super je biti mentor startup in scaleup podjetjem, tistim mladim ekipam s potencialom hitre rasti njihovega posla, dobro ve 143 mentorjev, že vključenih v mentorski program Slovenskega podjetniškega sklada v okviru Startup Plus Programa. Izmenjava znanj in izkušenj znotraj startup ekosistema ni le ključna za njegov kakovosten razvoj, ampak je tudi koristna. Saj, kot pravijo mentorji, se od mentorirancev tudi sami veliko naučijo, za kar so neizmerno hvaležni.

 

O tem, da mora mentorski proces temeljiti na iskrenosti in zaupanju, je na prvem dogodku za startup in scaleup mentorje govoril že Matej Potokar, certificirani coach z več kot 25 leti izkušenj v podjetništvu in z vodenjem ter prestrukturiranjem uspešnih multinacionalk.

 

Psihologinja Katarina Veselko, strokovnjakinja za razvoj posameznikov, timov in organizacij, je poduarila pomen enakovrednosti v odnosu mentor-mentoriranec in pomen, da mentor mentoriranca povabi nazaj v enakovrednost, ko se ta izgubi.

 

 

 

vsi videi Dogodka za startup in scaleup mentorje

 

 

Ker so izkušnje pokazale, da zgolj dati podjetjem denar ni dovolj za njihov uspešen razvoj, je prejemnikom zagonske spodbude P2 SPS v letih 2019 in 2020 na voljo 10 ur brezplačnega mentoriranja, prejemnikom semenskega kapitala v okviru razpisov SK in soinvesticije SI-SK pa celo 25 ur brezplačnega mentoriranja.


 

 

 

"Mentorska podpora je ključen element vsebinske podpore zagonskih podjetij, saj omogoča, da uveljavljeni podjetniki svoje dragoceno znanje in spoznanja ter nasvete, pridobljene na podlagi lastnih izkušenj prenašajo na mlade podjetnike in jim s tem prihranijo marsikatero modrico na njihovi podjetniški poti. Kajti pot vsakega podjetnika je že prehodil nekdo pred njim," pravi Urban Lapajne iz Tovarne podjemov, koordinator aktivnosti mentorske podpore v okviru Startup Plus Programa.

 

Mentorski sistem pa ni zgolj z imeni bogata mapa, pač pa tudi proces skrbne izbire mentorja na osnovi najboljšega ujemanja z mentoriranci, mentorjem pa je na voljo tudi ustrezno izobraževanje v šoli za mentorje.


 

Spoznajte vloge, ki jih mentor najpogosteje zavzame v podjetju

 

22 videov 2. dela Šole za mentorje

 

 

Zakaj postati startup in scaleup mentor? “Ne le zato, ker boste tako lahko skozi mentorstvo predali veliko dragocenega znanja in izkušenj na svoje mentorirance, ampak tudi zato, ker se prav vsak mentor v mentorskem procesu od mentoriranca tudi sam nauči veliko,” pravi Urban Lapajne.

 

 

[INTERVJU] Ni vsak strokovnjak tudi mentor

Rok Stritar, izkušeni podjetnik in mentor ter vodja šole za mentorje

 

Kakšne vloge najpogosteje zavzema mentor v podjetju?

"Najprej bi izpostavil vlogo trenerja, ki zna ugotoviti, v kateri fazi podjetniškega procesa je podjetnik in kako mora razviti sebe in podjetje. V podjetniškem procesu gre za prepletanje osebnega in poslovnega razvoja, kar pomeni, da mora mentor znati prisluhniti in pomagati tudi glede osebnih vprašanj, povezanih z razvojem podjetja. Tipično gre za odnose med ustanovitelji in pomoč pri sprejemanju novih vlog podjetnika v podjetju. Mentor deluje kot neke vrste terapevt, pri čemer pa mora na tem področju delovati znotraj svojih kompetenc. Verjetno najpomembnejša vloga mentorja pa je vloga dvornega norca. Podjetniku mora ves čas nastavljati realistično ogledalo. Brez dlake na jeziku. Seveda na način, ki podjetnika spravi iz cone udobja, vendar ni žaljiv."

 

Kaj so ključne kompetence oziroma veščine, ki odlikujejo vrhunskega mentorja?

"Mentor mora biti predvsem zrel. Kot podjetnik in kot človek. Mentoriranega podjetja ne sme nikoli uporabiti za reševanje svojih lastnih problemov. Vedno deluje v korist mentoriranca. Ve, da je za podjetnikov dolgoročni uspeh ključna uravnoteženost podjetnikovega razvoja, tako na poslovnem kot osebnem področju."

 

Kaj so najpogostejše napačne predstave o vlogi mentorja v podjetju?

"Ključna napaka v razumevanju mentorja je, da se vloga mentorja enači z vlogo strokovnjaka. Mentor je sicer lahko strokovnjak za specifična področja, nikakor pa ni vsak strokovnjak tudi mentor. Mentor mora biti predvsem strokovnjak za podjetniški proces, to je srednjeročni razvoj priložnosti, rešitve, podjetnika in podjetja."


 

Mentorji povedo: Zakaj postati mentor startup in scaleup podjetjem?

 

 


 

Mentoriranci razkrivajo: Kako lahko kot mentor pomagam startup podjetju? 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

Značke
Startup Plus Program SPS Slovenski podjetniški sklad Mentorska podpora Mentoriranje Mentor Mentoriranec
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.