Jernej Močnik, Nova KBM: 'Fintech' bo vplival predvsem na plačilni promet in poslovanje s plačilnimi karticami

Dne 5. maj 2017 objavil Stanislava Vabšek
 

Sodobne tehnologije hitro in korenito spreminjajo finančno industrijo. Med področji, kjer je mogoče pričakovati precejšnje spremembe, sta predvsem plačilni promet in poslovanje s plačilnimi karticami, saj 'fintech' podjetja razvijajo rešitve, kot so mobilne denarnice, mobilna plačila in plačilni promet v realnem času. Zato v Novi KBM skušajo vnašati podobne rešitve ali izboljšave tudi v lastne sisteme, pri tem pa zagotavljati enostavno in varno uporabo kanalov oz. vmesnikov, hitrejše opravljanje storitev in zagotavljanje čim boljše uporabniške izkušnje, je v intervjuju izpostavil Jernej Močnik, direktor poslovanja z gospodarskimi družbami v Novi KBM, ki je naš letošnji PODIM Challenge ‘blue chip’ partner za ‘fintech’ področje in že šestnajsto leto zapored generalni pokrovitelj konference PODIM. Z njim smo se pogovarjali o tem, kakšne disrupcije lahko pričakujemo v bančništvu in kaj si od sodelovanja z drugo največjo banko v Sloveniji lahko obetajo inovativne start-up ekipe.

 

- - -
G. Močnik, kako se v Novi KBM odzivate na dogajanje na globalnem 'fintech' prizorišču, kjer se uveljavljajo kripto valute in blockchain tehnologija, predvsem pa bolj enostavne, hitrejše in cenejše finančne storitve?

V Novi KBM se zavedamo vpliva 'fintech' podjetij in njihovih inovativnih rešitev ter prednosti, ki jih te prinašajo uporabnikom. Te spremembe so pozitivne za vso finančno panogo, saj pospešujejo njen razvoj. Prednosti 'fintech' podjetij so fleksibilnost, inovativnost in agilnost. Zato dogajanje v start-up okolju pozorno spremljamo in, kolikor je mogoče, postopno spreminjamo tudi naše načine poslovanja, pri tem pa vzpostavljamo partnerski odnos s ponudniki sodobnih tehnoloških rešitev, ki banki omogočajo doseganje višje dodane vrednosti.
 
Kako korenito in na kakšen način se bo po vašem mnenju zaradi omenjenih vplivov spremenilo bančništvo?

V bančništvu je osnova uspešnega poslovanja zaupanje med banko in stranko ter kakovosten, dolgoročen odnos med njima. Za varnost in uspešnost poslovanja imamo banke razvite učinkovite sisteme upravljanja s tveganji. Vse to so prednosti bank v primerjavi z novimi igralci na finančnem trgu. Vendar se zavedamo, da sodobne tehnologije hitro in korenito spreminjajo klasične modele finančnega poslovanja. Med področji, kjer je mogoče pričakovati precejšnje spremembe, sta na primer plačilni promet in poslovanje s plačilnimi karticami, saj fintech podjetja razvijajo rešitve, kot so mobilne denarnice, mobilna plačila in plačilni promet v realnem času. Zato v Novi KBM skušamo vnašati podobne rešitve ali izboljšave tudi v lastne sisteme, kolikor je to mogoče. Pri tem upoštevamo vidike, kot so enostavna in varna uporaba naših kanalov oz. vmesnikov, hitrejše opravljanje storitev in zagotavljanje čim boljše uporabniške izkušnje.
 
Kdaj in zakaj ste v banki, ki je sicer že dolga leta podpira lokalni podjetniški ekosistem, zaznali potrebo po sodelovanju s start-upi? 

Nova KBM je že šestnajsto leto zapored generalni pokrovitelj konference PODIM in od leta 2005 partnerica Inštituta za raziskovanje podjetništva (IRP). Prek sodelovanja z IRP od blizu spremljamo dogajanje v segmentu start-up podjetij, lani pa smo v sodelovanju s skupnostjo Start:up Maribor naredili še en korak naprej, in sicer z organizacijo prvega bančnega hackathona v Sloveniji. Z vidika iskanja novih tehnoloških rešitev oziroma sodelovanja s start-upi nas zanimajo inovativne ekipe in produkti, ki z uvajanjem najsodobnejših spletnih in mobilnih tehnologij zagotavljajo napredne uporabniške rešitve na področjih, kot so upravljanje osebnih financ, razvoj virtualnih bančnih svetovalcev, blockchain tehnologija, poslovanje na daljavo z nekomitenti in razvoj klepetalnih robotov za uporabo v finančni industriji.
 
Ali lahko omenjena področja malo bolj podrobno opišete in izpostavite kakšne konkretne primer uporabe? 

Na področju upravljanja osebnih financ nas denimo zanima prediktivna analitika za boljše razumevanje porabe denarja in potencialnih prihrankov, za napovedovanje denarnega toka in svetovanje pri njegovi optimizaciji ter seveda pri razvoju in ponudbi takšnih bančnih produktov, ki so pisani na kožo uporabnikom. Virtualni bančni svetovalci, podprti z umetno inteligenco, lahko svetujejo pri upravljanju s financami, pomagajo pri sklepanju poslov in se ob morebitnih nejasnostih ali težavah pri sklenitvi posla, ki ne morejo biti odpravljene virtualno, povežejo z bančnim uslužbencem. Pri poslovanju na daljavo z nekomitenti nas zanimajo verifikacijske metode in rešitve, ki so skladne s slovensko zakonodajo, rešitve za identifikacijo na daljavo, analiza in možnost uporabe kvalificiranih potrdil za podpisovanje dokumentov in rešitve za sklepanje poslov v izključno elektronski obliki.
 
Kaj vse lahko mlada start-up ekipa pridobi v sodelovanju z Novo KBM? Kaj točno jim ponujate in pod kakšnimi pogoji?

V sodelovanju z inovativnimi ‘fintech’ zagonskimi ekipami vidimo predvsem priložnost, da skupaj ustvarjamo najboljše in najbolj inovativne rešitve za naše komitente. V zameno bodo sodelujoče ekipe dobile dostop do naše razvejane poslovne mreže, ki šteje več kot 500 bančnih poslovalnic in pošt v mreži Pošte Slovenije po vsej Sloveniji, pa dostop do celotne infrastrukture banke in velikega števila strank druge največje banke v državi. Zagonske ekipe bodo tako lahko pridobile tudi zelo močno referenco sodelovanja z banko, članico globalne družine, ter možnost novih partnerskih povezav in dostopa do mednarodnih trgov.  
 
Ali in kako konkretno boste v prihodnosti krepili svoje aktivnosti na področju iskanja in navezovanja stikov s startupi? 

V Novi KBM bomo še naprej budno spremljali dogajanje v start-up ekosistemu, za nas bo še naprej pomembna prisotnost na dogodkih, kot so konferenca PODIM, hackathoni in druga srečanja oz. dogodki v slovenski start-up skupnosti. Na tovrstnih dogodkih namreč lahko izmerimo utrip na področju podjetniških pobud in inovativnosti, še posebej na IT področju, v katerega start-upi prinašajo nove in nekonvencionalne pristope ter rešitve, ki v bančništvu niso stalna praksa.
 
Kaj pričakujete od letošnjega PODIM-a kot PODIM Challenge partner za 'fintech' področje? In kako naj vas start-upi nagovorijo, da bodo pritegnili vašo pozornost?

Veseli bomo, če se nam bodo startupovci predstavili s čim bolj jasnimi in konkretnimi predstavitvami dodanih vrednosti za banko in naše stranke, na primer v obliki pohitritve ali skrajšanja poslovnih oziroma IT procesov. Našo pozornost bodo zagotovo pritegnile rešitve za večjo stroškovno učinkovitost oziroma doseganje prihrankov ter seveda za zagotavljanje odličnosti uporabniške izkušnje, kar vodi v priporočanje bančnih storitev drugim uporabnikom.
 
- - -
 
Idealna bančna storitev za začetek poslovanja!

Novoustanovljenim podjetjem v Novi KBM v obliki poslovnega sodelovanja ponujajo paket storitev Poslovni začetek, ki zajema naslednje ugodnosti:   
Brezplačne novosti paketa Poslovni začetek
  • Kotizacija za konferenco PODIM*
  • Individualni razgovor s strokovnjakom za vitko podjetništvo (metodologija, ki je utemeljena v knjigi Delaj vitko)
  • Svetovanje za uspešno pridobivanje nepovratnih sredstev in sredstev EU v okviru Podjetniškega centra Nove KBM.
 
Ugodna cena paketa 
  • Cena paketa znaša samo 5,20 EUR mesečno (nadomestilo za poslovno spletno banko Poslovni Bank@Net) oziroma 62,40 EUR letno. Za to vrednost prejmete tudi omenjeno kotizacijo za konferenco PODIM v znesku 390 EUR in vse bančne storitve, ki jih boste izbrali v paketu.
 
*Število brezplačnih kotizacij za mednarodno konferenco PODIM je omejeno. Banka lahko odobri komitentu paket oziroma storitve v paketu, za katere izpolnjuje pogoje, navedene v pravilnikih banke za odobritev posamezne storitve. Skrbnik odobri paket v skladu s poslovno politiko banke, prav tako pa upošteva izpolnjevanje zahtevanih pogojev za pridobitev paketa ugodnosti in izpolnjevanje zahtevanih pogojev za odobritev posamezne storitve iz paketa.
 
- - -
 
Navežite stik z Novo KBM

Stičišče za ‘fintech’ start-up pobude  v Novi KBM je sektor informacijske tehnologije, kjer lahko navežete stik z Juretom Kobalom (jkobal@nkbm.si), obrnete pa se lahko tudi na Martina Gunčerja (mguncer@nkbm.si) iz oddelka razvoja programske opreme.
 
- - -
 
Več informacij o tem, kako sodelovati z Novo KBM  
- - - 


Avtorica intervjuja: Stanislava Vabšek, Iniciativa Start:up Slovenija


 

Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.