Iztok Renčelj, Pošta Slovenije: Zanimajo nas rešitve, ki upoštevajo tudi mrežo 550 poslovalnic, 2.400 pismonoš in 1.200 vozil na terenu!

Dne 21. april 2017 objavil Stanislava Vabšek
 Na Pošti Slovenije, ki je največji ponudnik poštnih storitev in eden največjih ponudnikov kurirskih ter informacijskih storitev v državi, letos načrtujejo do sedem investicij v startupe. Zavedajo se, da je iskanje dobrih ekip s tržno zanimivimi idejami izziv, ki ga imajo praktično vse korporacije, ki nove poslovne priložnosti iščejo v sodelovanju s startup podjetji. Nanj odgovarjajo s posebno ekipo strokovnjakov in izkušenih mentorjev za delo s startupi, razvejano logistično mrežo in drugimi poslovnimi povezavami, tudi s tujimi poštnimi operaterji, ki lahko pomagajo pri preboju na tuje trge. Če dodamo še enega največjih in najsodobnejših informacijskih sistemov v državi ter mrežo več kot 500 poštnih poslovalnic, okoli 2.400 pismonoš in 1.200 vozil, ki so vsak dan prisotni na celotnem ozemlju Slovenije, dobimo odlično osnovo za zmagovalne strateške povezave s startupi, ki razvijajo rešitve na področju mobilnosti in transporta, je v intervjuju povedal Iztok Renčelj, direktor Področja prodaje in razvoja informacijskih storitev Pošte Slovenije, ki je tudi naš letošnji PODIM Challenge ‘blue chip’ partner.
 

Kdaj in zakaj ste v Pošti Slovenije zaznali potrebo po sodelovanju s startupi? Kako sicer občutite njihovo disruptivno delovanje – kot priložnost ali grožnjo?

Disrupcije startupov zagotovo prinašajo izzive in priložnosti za tiste, ki so se pripravljeni prilagajati novim tehnološkim in družbenim spremembam. Na Pošti Slovenije smo se teh izzivov lotili sistematično, pričakovani rezultati pa so veliko novih idej in ‘out of the box’ pogledov, pa seveda nove poslovne priložnosti, ki dodajajo vrednost našim storitvam. Sicer pa je Pošta Slovenije podjetje z jasno začrtanimi cilji, tudi na področju razvoja in inovativnosti. Priložnosti za sodelovanje  s startupi smo zaznali dokaj zgodaj in denimo enega od naših novih poslovnih modelov že pred leti začeli razvijati v sodelovanju s podjetjem Poštar. 
 
Vitkim in agilnim startupom običajno svetujemo, naj se zaljubijo v problem, ne v rešitev. Na katerih področjih oz. problemih želite startupe pritegniti k sodelovanju?

V Pošti Slovenije bomo inovativne rešitve iskali predvsem na področju razvoja tako imenovanih ‘first mile’ in tudi ‘last mile’ produktov. Pri tem se ‘first mile’ ali prvi kilometer nanaša na prevzem pošiljk pri pošiljateljih, izraz ‘last mile’ ali zadnji kilometer pa na zadnjo fazo paketne dostave do končnega naslovnika, ki paket lahko prevzame na domačem naslovu, alternativnem naslovu, paketomatu ali v poštni poslovalnici. Ravno vročitev pošiljke velja za najdražji del procesa. Razlog je predvsem v visokem deležu neuspešnih vročitev na domu, kar povzroča dodatne stroške ponovne dostave, dodatne kilometre, pa tudi dodatno obremenitev okolja s škodljivimi emisijami.
 
S katerimi težavami se še srečujete pri prevzemu oz. vročanju pošiljk, ki bi jih lahko reševali tudi v sodelovanju s startupi?  

Pri dostavi od vrat do vrat je težava tudi ‘prazen tek’ na povratku. Prisotni so še drugi izzivi, kot denimo zagotavljanje varnostnih parametrov pri pošiljkah, poslanih po posebnih zakonih ali pri priporočenih oz. vrednostnih pošiljkah. Pa zagotavljanje kritične mase pošiljk, za doseganje ustrezne dobičkonosnosti in učinkovitosti. Pošto Slovenije zanimajo tudi ideje in rešitve glede novih ali izboljšanih rešitev, ki bi jih lahko uvedli v našo mrežo 550 poštnih poslovalnic. In ne pozabimo na rešitve, ki inovativno vključujejo dejstvo, da je vsak dan na ozemlju Republike Slovenije fizično prisotnih okoli 2.400 pismonoš in nekaj manj kot 1.200 vozil.
 
Kaj vse lahko mlada startup podjetja pridobijo v sodelovanju s Pošto Slovenije? Kaj točno jim ponujate in pod kakšnimi pogoji?

Iščemo predvsem raziskovalni duh in inovativnost. Imamo ekipo za delo s stratupi. Izkušene mentorje. Glavno vodilo za razvoj ideje je, kako bi se obnesla na trgu. Kar zaznamo kot tržno zanimivo, bomo razvili in s testiranjem ugotovljali tržni potencial. Skratka, mlada startup ekipa lahko pričakuje podporo izkušenih strokovnjakov pri nadaljnjem razvoju in uporabo naše mreže poštnih poslovalnic in razvejane logistične mreže. Prek naših povezav s tujimi poštnimi operaterji jim lahko omogočimo tudi hitrejši prodor na tuje trge. Poleg tega imamo enega največjih in najsodobnejših informacijskih sistemov v državi. Vse to je lahko skupaj z dobro idejo zmagovalna kombinacija – tako za nas, kot tudi za startupe, s katerimi sodelujemo.
 
Na kakšen način sodelujete s startupi? So to kapitalske naložbe ali preferirate druge oblike, kot so denimo razvojno-raziskovalna partnerstva, outsourcing, dolžniško financiranje …

V primeru, da je ideja startupa tržno zanimiva in ocenimo, da bo prinašala dobre poslovne rezultate, je vsekakor mogoča katera od navedenih oblik sodelovanja. Zanima nas predvsem optimizacija naših obstoječih storitev in storitev v naši mreži. Tudi rešitev za elektronsko vročanje PoštAR smo denimo uvedli v sodelovanju s startup podjetjem. Podobna zgodba je uvedba storitev digitalizacije dokumentov vhodne in interne pošte. Letos načrtujejo investirati v do sedem startupov, ki so lahko v različnih razvojnih fazah – od MVP oz. razvitega prototipa ali šele v idejni fazi, če ocenimo, da gre za obetavno rešitev.
 
Kako ste se lotili iskanja startupov, s katerimi bi lahko sodelovali? 

Konkretno smo v sodelovanju z Iniciativo Start:up Slovenija letos že sodelovali na večini startup roadshow dogodkov. Načrtujemo tudi določene marketinške aktivnosti in izmenjujemo mnenja z drugimi velikimi uveljavljenimi podjetji, saj imamo podobne izzive – kako k sodelovanju pritegniti dobre ekipe z uporabnimi idejami. Pogovarjamo se tudi z drugimi poštnimi operaterji v Evropi in širše. V prihodnosti se bomo povezali tudi s tujimi organizatorji startup dogodkov, predvsem v sosednjih državah... Povezani smo tudi z večino pomembnih IT podjetij, logističnih podjetij, državnih inštitucij in sodelovanje neprestano širimo.
 
Kakšno vlogo v aktivnostih za navezovanje stikov s startupi po vašem mnenju igra domač in regijski startup ekosistem?  

Ključen, saj je to naš ‘poligon’. Hitreje bomo dokazali tržno skalabilnost doma oziroma v regiji, ki je dokaj rigorozna. Če se dokažemo tukaj, smo toliko bolj na pravi poti. Ne izključujemo pa tudi drugih regij, saj pravzaprav povsod po svetu potrebujejo ‘first and last mile’ rešitve. Potrebe po spremembah in inovacijah so vse večje in vse bolj pomembne. Brez njih preprosto ne bo več mogoče graditi uspešnih zgodb in vloga startupov ter startup ekosistemov je pri tem ključna.
 
Kaj pričakujete od udeležbe na letošnjem PODIM-u, kjer ste letos eden od šestih PODIM Challenge ‘blue chip’ partnerjev? 

PODIM-a se vsekakor udeležujemo z večjimi pričakovanji kot pretekla leta. Medtem smo namreč vzpostavili dedicirano ekipo za inovacije in startupe, izvajamo tudi izobraževalne aktivnosti za generiranje in upravljanje inovacij znotraj Pošte Slovenije. Prav tako želimo na PODIM-u poglobiti sodelovanje z ostalimi ‘blue chip’ partnerji in prepričani smo, da bo to sodelovanje obrodilo sadove.
 
Za konec še tole – kaj svetujete startupom, kako naj vas nagovorijo, da bodo zagotovo pritegnili vašo pozornost?

Našo pozornost bodo zagotovo pritegnile dobre ekipe, ki razvijajo komplementarne oz. sorodne rešitve. Iščemo podetniške talente z dobro energijo in ‘uber’ idejami, ki bodo pokazale kar največ inovativnosti. Srečamo se lahko na PODIM-u, prej ali pozneje. Oglasite se nam na e-naslovu startup@posta.si ali dragan.stjepanovic@posta.si in dogovorili se bomo za spoznavni sestanek. Pa ne skrbite, za varno spoznavanje poskrbimo tudi s podpisom NDA sporazuma.

- - -
 

Stopite v stik s predstavnikom Pošte Slovenije

Če želite Pošti Slovenije predstaviti svojo inovativno idejo na področju logistike oz. mobilnosti in transporta, vas vabimo, da pišete Draganu Stjepanoviću na e-naslov dragan.stjepanovic@posta.si in se dogovorite za srečanje na letošnji konferenci PODIM.

- - -
 

Več informacij o tem, kako sodelovati s Pošto Slovenije:

 

Značke
Pošta Slovenije PODIM Challenge
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.