Iskratel načrtuje v prihodnjih petih letih investirati 5.000.000 € v obetavne startupe iz regije!

Dne 1. februar 2017 objavil Stanislava Vabšek
 Slovenska uveljavljena podjetja močno stopnjujejo svoje aktivnosti na področju sodelovanja in investiranja v obetavne startupe iz Slovenije in regije! Po tem, ko je industrijski velikan Kolektor Group lani na PODIM konferenci predstavil svoj investicijski sklad Kolektor Ventures, je tudi kranjski Iskratel v torek na novinarski konferenci razkril svoje načrte za novoustanovljeni investicijski sklad Iskratel StartUp, napovedal partnersko sodelovanje na letošnji PODIM konferenci ter predstavil naložbene kriterije in podrobnosti svoje prve startup naložbe. Prejelo jo je inovativno zagonsko podjetje Gotoky, član Tehnološkega parka Ljubljana, ki se je lani uvrstil med finaliste za nagrado Slovenski startup leta, prejel nagrado za enega najbolj obetavnih startupov nizozemskega pospeševalnika StartupBootCamp HighTechXL leta 2015 ter se novembra lani uvrstil še med sto najbolj perspektivnih evropskih startupov v okviru projekta New Europe 100.
 

Kakšne startupe išče Iskratel?

Iskratel namerava kot eden vodilnih evropski proizvajalcev in ponudnikov info-komunikacijskih rešitev, ki je prisoten v več kot 30 državah po vsem svetu, v prihodnjih petih letih v obetavne startupe iz Slovenije in širše jadranske regije vložiti okoli 5.000.000 €. Začetni vložki v startupe, ki so prerasli najbolj zgodnje razvojne faze in imajo razvit prototip oz. MVP ter obetavne odzive s trga, bodisi v številu prednaročil ali npr. velikemu številu sledilcev na družbenih omrežjih, bodo znašali od 150.000 do 200.000 €, v zameno za do 25% lastniški delež v podjetju.
 

Telekomunikacije in tri nove industrijske vertikale

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Damjan Slapar, tehnični direktor Iskratela, so se v podjetju pred kratkim uspešno prestrukturirali, tako da sedaj poleg telekomunikacij delujejo še v treh novih industrijskih vertikalah – energetiki, inteligentnem transportu in javni varnosti, vključno s pametnimi mesti. Tako se bo Iskratel, ki se pospešeno pripravlja na četrto industrijsko revolucijo, pri iskanju startup ekip, primernih za naložbe, ozirala za komplementarnimi IKT produkti, ki so osredotočeni na rešitve v oblaku, internet stvari, pametna ter 5G omrežja in digitalizacije industrije.
 

Ključne prednosti za ”hardwarske” ekipe

Vse to so torej področja, kjer bo Iskratel iskal stike z inovativnimi, vitkimi in agilnimi startupi, ki razvijajo programsko ali strojno opremo oz. kombinacijo obojega. Predvsem za startupe, ki razvijajo strojno opremo, je Iskratel v vlogi strateškega partnerja pomemben zato, ker jim zagotavlja dostop do svojih razvojnih in proizvodnih kapacitet z možnostjo testiranja produkta in njegovega hitrega prehoda iz faze prototipa do produkta za trg.
 

Celotna ponudba vrednosti za startupe

Poleg financiranja, bogatega ”know-howa”, ki je rezultat že 70 let delovanja družbe, in mentoriranja s poudarkom tudi na mehkejših podjetniških veščinah, bo Iskratel startupom zagotavljal še podporno podjetniško okolje v okviru svojega podjetniškega inkubatorja in tehnološkega parka RC IKT z vso potrebno podjetniško infrastrukturo. Pomemben sklop podpore pa je tudi pokrivanje vseh faz industrializacije na poti od ideje do produkta – raziskave in razvoj, inženiring, upravljanje nabavne verige, prototipna in serijska proizvodnja s sestavljanjem modulov, programiranjem, testiranjem in sistemsko integracijo ter kompletna logistika, prodajna distribucija prek svoje razvejane B2B mreže v več kot 30 državah po vsem svetu in po-prodajna podpora. 
 

Odličen partner za izzive, ki so pred ekipo Gotoky

Prva Iskratelova startup naložba je šla v roke ekipe Gotoky, ki je razvila pametni voki-toki, s katerim je prek radijskih valov mogoče komunicirati tudi na področjih brez pokritosti z GSM-omrežjem. »Poleg uporabe za šport in osebno rekreacijo smučarjev, deskarjev in trekerjev je Gotoky nujna rešitev tudi v primeru naravnih nesreč, ko prizadeta območja ostanejo brez mobilnega omrežja več dni ali tednov. Za optimalno izvedbo naše poslovne ideje potrebujemo zanesljivega in izkušenega partnerja, zato je Iskratel odličen partner za vse izzive, ki so v tem procesu pred nami,” je ob podpisu pogodbe povedal direktor podjetja Gotoky Denis Lončar.

 
Govorniki na Iskratelovi novinarski konferenci (z leve): dr. Roman Kužnar – Iskratel in RC IKT, Damjan Slapar - Iskratel in Denis Lončar - Gotoky 

 

Startupovska mentaliteta in bogatejši portfelj produktov

Za veliko uveljavljeno in razvojno naravnano podjetje, kot je Iskratel, je ustanovitev investicijskega sklada eden od načinov, da se še bolj odpre navzven, obogati portfelj inovativnih produktov ter krepi podjetniško miselnost oz. naravnanost, kot jo imajo vitke, agilne in inovativne startup ekipe. ”V Sloveniji in širši regiji opažam porast dobrih idej, zato se ne bojim, da teh predvidenih pet milijonov ne bi mogli investirati, čeprav je denarja za investicije v tem okolju trenutno dovolj. Trenutno smo navezali stike z vsaj 15 različnimi startupi iz regije, s katerimi ohranjamo stike in spremljamo njihov napredek, do njih pa smo prišli tudi s pomočjo slovenskega startup ekosistema oz. organizacij, kot so ABC pospeševalnik, Poslovni angeli Slovenije, Iniciativa Start:up Slovenija in CEED,” je še povedal Damjan Slapar.
 

Po primerne startupe na PODIM konferenco!

V Iskratelu se torej ne bojijo, da primernih podjetij za naložbe ne bi bilo dovolj, pri čemer dr. Roman Kužnar, direktor razvojnega centra RC IKT, ki je hčerinsko podjetje Iskratela in član Iniciative Start:up Slovenija, izpostavlja pomen dobrega sodelovanja s podjetniškim podpornim okoljem. V sodelovanju z Iniciativo Start:up Slovenija, glavno organizatorko PODIM-a, največje in najbolj vplivne startup konference v Alpe-Adria regiji, bo Iskratel tako aktivno udeležen pri so-oblikovanju PODIM Challenge-a oz. investicijskega dela konference, kjer bo naslovil branže oz. področja, iz katerih želi pritegniti obetavne startupe.
 

Ekosistem - prvi filter za ideje in postaja za opolnomočenje startupov

Iskratel odlično sodeluje tudi s Poslovnimi angeli Slovenije, ki so odigrali ključno vlogo tudi pri naložbi v Gotoky. Njihov pomen, podobno kot pri vseh organizacijah domačega ekosistema, s katerimi sodeluje, pa Iskratel vidi predvsem v tem, da delujejo kot prvi filter za ideje, ki so zanje potencialno zanimive, pripravljajo startupe za nastop na trgu ter jih opolnomočijo za pogovore z investitorji.
 

Kdo še bo ob Kolektorju in Iskratelu bogatil letošnji PODIM?

Poleg družbe Kolektor Ventures, ki je na lanskoletni PODIM konferenci premierno predstavila svoj investicijski sklad Kolektor Ventures in že omenjenega Iskratela, smo v Iniciativi Start:up Slovenija v zaključnih pogovorih za partnersko sodelovanje na PODIM-u še z nekaterimi drugimi vidnejšimi predstavniki velikih uveljavljenih podjetij iz Slovenije in regije, kar bomo kmalu napovedali še bolj podrobno.
 

Kako prebujanje startupozavrov komentira 30Lean?

Dejstvo, da slovenska uveljavljena podjetja močno stopnjujejo svoje aktivnosti na področju sodelovanja in investiranja v obetavne startupe iz Slovenije in regije ter prepoznavajo pomen nastopa na odmevnih startup dogodkih kot je PODIM, zelo pozitivno komentirata tudi Matej Golob in Lojze Bertoncelj iz svetovalnega podjetja 30Lean.”Poleg omenjenih aktivnosti Iskratela in Kolektorja zagotovo ne smemo spregledati tudi družbe Petrol z aktivnostmi in iniciativami pod okriljem področja novih poslovnih modelov in digitalizacije. Tudi Atlantic Grupa je aktivna na tem delu ‘open innovation’ spektra, konkretno pa so se na tem področju začele odpirati tudi slovenske banke in zavarovalnice,” je aktualno dogajanje na slovenski korporacijski sceni komentiral Matej Golob.
 

Korporacije niso več zaprte trdnjave!

Slovenski in regijski startupi tako pridobivajo bistveno bolj odzivnega in relevantnega sogovornika na strani korporacij, kot pa je bilo to še pred dvema letoma. ”Spomnim se, kako sem pomagal startupom priti do sestankov v velikih podjetjih, ki so bila zanje videti kot zaprte trdnjave. Zdaj pri najbolj progresivnih korporacijah zadeva izgleda kot dobro organiziran sejem. Obe strani sta odkriti glede interesov in potencialnega sodelovanja. Strahu je manj, zaupanja je več in hitrost povezovanja je bistveno višja,” je povedal Matej Golob, vse to pa prepoznavamo in pozdravljamo tudi v Iniciativi Start:up Slovenija, ki bo letos s podjetjem 30Lean še bolj poglobljeno sodelovala pri oblikovanju korporativnega dela konference PODIM.
 

Ne zamudite ključnih priložnosti in ostanite obveščeni!

Če želite ažurno spremljati vse aktivnosti in priložnosti za povezovanje startupov s predstavniki velikih uveljavljenih podjetij, se naročite na naše e-novice, prek katerih boste obveščeni tudi o vseh aktualnih ponudbah za ugodnejši nakup vstopnic za letošnji PODIM.
 
##ENovice##
- - -

Več informacij o skladu in programu Iskratel StartUp ter prijavni obrazec za spoznavno srečanje s predstavniki Iskratela najdete na www.iskratelstartup.com

 

Značke
Iskratel Iskratel StartUp PODIM Poslovni angeli Slovenije 30Lean
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.