S soinvesticijo SPS lažje do zasebnega investitorja

Dne 10. junij 2020 objavil Start:up Slovenija
 

Slovenski podjetniški sklad (SPS) s produktom SI-SK ponuja obliko lastniškega financiranja za podjetja v fazah, ko ta še težko dostopajo do financiranja komercialnih bank oziroma do drugih klasičnih oblik financiranja. Če je torej podjetje že pridobilo zasebnega investitorja ali je v fazi dogovarjanja za investicijo v svoj posel, mu SPS v okviru produkta SI-SK ponuja podvojitev investicije zasebnega investitorja, in sicer pod enakimi pogoji kot veljajo za zasebnega investitorja.

 

"Investitorja bi bistveno težje prepričali v investicijo, če ne bi bilo SI-SK razpisa," priznava Klemen Furlan, ustanovitelj in direktor podjetja Giro Car Share, ki je prejelo investicijo v okviru soinvesticijske sheme SI-SK. Dodaja, da njihov startup temelji na kadrih, ki so tehnične narave, gre predvsem za programerje, zato jim bo investicija omogočila, da obdržijo in še razširijo svojo ekipo programerjev.

 

Stabilno poslovnaje, ustrezni mentorji in financiranje razvojne flote

"Posledično nam bo investicija omogočila tudi plan dokončanja treh stebrov storitev, ki ga omogoča naša programska oprema, da bomo tako dosegli zastavljene cilje kroga mobilnosti," pravi Klemen Furlan in dodaja, da jim bo investicija omogočila tudi vsaj 2 leti stabilnega poslovanja, ustrezne mentorje in financiranje razvojne flote.

 

Giro Car Share je inovativno softversko podjetje s področja trajnostne mobilnosti, ki razvija visokotehnološke rešitve za skupno rabo vozil, e-koles in e-skirojev. Glavni stebri njihovega poslovanja so deljenje vozil (predvsem električnih), deljenje prevozov z več potniki v enem vozilu (rideshare) in deljenje koles ter skirojev (za obvladovanja "last mile" oziroma nadaljevanje poti s park&ride do mestnih središč).

 

Veliko neznank, a odlična odzivnost vpletenih

Za izkušnjo pridobitve soinvesticije zasebnega investitorja in SPS Klemen Furlan pravi, da je bila zaradi številnih doslej nepoznanih stvari vsekakor nekaj novega in da je bila pomoč pravnika iz ekipe zelo dobrodošla. "Pohvalil bi Nino Urbanič, Roka Huberja (oba s SPS, op.a.) in Klemna Tičarja (odvetnik, op.a.), ki so bili zelo odzivni. Skozi težavno obdobje karantene smo odlično sodelovali in kljub težavnim pogojem uspeli uskladiti novo družbeno pogodbo in vpis novih lastnikov pri notarju," še zaključuje Klemen.

 

SI-SK je sicer "šifra" za podvojitev zasebne investicije za hitrorastoča inovativna podjetja v začetnih fazah razvoja, ko ta potrebujejo svež denar za poslovanje in za razvoj podjetja, a hkrati težko dostopajo do financiranja komercialnih bank oziroma do drugih klasičnih oblik financiranja.

 

Od 100.000 do 600.000 evrov lahko znaša investicija SPS

 

Od 100.000 do 600.000 evrov lahko znaša investicija SPS, Sklad pa vselej ponudi enak znesek investicije kot zasebni investitor, in sicer pod enakimi pogoji, torej tudi za enak lastniški delež v podjetju.

 

A za prejemnike investicije je poleg denarja zelo dragocena tudi vsebinska podpora, in sicer v obliki mentorstva izkušenih mentorjev, kar pripada prejemnikom pomoči, hkrati pa tudi povezovanjez drugimi startupi in deležniki podjetniškega ekosistema.

 

Naslednjo priložnost za prijavo na razpis SI-SK imaš že do 30. septembra 2020, več podrobnosti pa najdeš tukaj.

 

 

 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

 

Značke
SPS Slovenski podjetniški sklad SI-SK Soinvesticija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.