Investicijo SK75 iz pomladnega kroga bo prejelo 11 start-up podjetij; naložbe SPS je do zdaj pridobilo že skupaj 31 podjetij

Dne 19. avgust 2015 objavil Stanislava Vabšek
 

Slovenski podjetniški sklad (SPS) je podpisal pogodbe z 11 inovativnimi start-up podjetji iz letošnjega pomladnega investicijskega kroga, ki bodo prejela konvertibilno posojilo v višini 75.000 €. Tako skupno število podjetij, ki so v lanskem jesenskem in letošnjem pomladnem krogu pridobila investicijo SPS, znaša že 31, med njimi pa je kar nekaj takšnih, ki že žanjejo vidnejše uspehe doma in v tujini. 

”Product-market fit” in pospeševalniški program Start:up Geek House

Konvertibilno posojilo je uveljavljen način zagotavljanja semenskega kapitala za start-up podjetja v zgodnjih fazah razvoja, ko je realno vrednotenje podjetja težko zagotoviti. Investicija SK75, katere višina letos znaša 75.000 € (znesek konvertibilnega posojila SK50 je v letu 2014 znašal 50.000 €), je namenjena podjetjem v fazi potrjevanja svoje ideje na trgu oziroma iskanju tako imenovanega  ”product-market fit-a” ter vključitvi podjetij v inteziven 3-mesečni pospeševalniški program Start:up Geek House.  
 

Kdo so prejemniki?

Vseh 11 prejemnikov investicije SK75 iz letošnjega pomladnega kroga, ki se bodo novembra letos vključile v pospeševalniški program Start:up Geek House, objavljamo s kratkimi opisi in po abecednem vrstnem redu:

 


Podjetje: 10plus

Produkt: celostne rešitve za ”spletno” manj razvite trge
 
Podjetje 10plus zagotavlja celovito storitev, ki majhnim podjetnikom, kot so gostinci ali lastniki lokalnih trgovin in frizerskih salonov, na ”spletno” manj razvitih trgih rešuje problem pomanjkanja časa za vzpostavitev privlačne ter ažurirane spletne strani in njene umestitve na različne portale, na katerih uporabniki iščejo ali ocenjujejo tovrstne ponudnike. Večina podjetnikov se zaveda, da morajo biti prisotni na spletu, vendar običajno nimajo časa ne znanja, da si se s tem ukvarjali. Podjetje 10plus, ki svoje storitve trži z osebno terensko prodajo, največji potencial za prodor svojih rešitev zaznava na Balkanu, v državah Južne Amerike – Kolumbija, Venezuela, Peru, v Turčiji, Rusiji, Armeniji in Gruziji.

CEO: Rok Blatnik
E: rok.blatnik@10plus.si
W: http://www.10plus.si
 


Podjetje: Consensio

Produkt: Zone
 
Podjetje Consensio rešuje težave pri oddajanju in najemanju nepremičnin. Najemniki se namreč pogosto soočajo z zavajajočimi ali neresničnimi podatki najemodajalcev oz. oglaševalcev nepremičnine, najemodajalci pa z neplačevanjem najemnin in stanovanjskih stroškov. Celostna rešitev podjetja Consensio je sicer namenjena predvsem najemodajalcem, vendar varnost in prihranek časa ter denarja zagotavlja za obe strani. V sodelovanju z zavarovalnicami namreč najemodajalcem omogoča garantirano plačilo v primeru izpada najemnin ali stroškov, najemnikom pa personalizirano bazo z enostavnim in hitrim pregledom nepremičnin, ki jih Consensio prej preveri in oceni ter zanje zagotovi realne, a hkrati privlačne profesionalne fotografije ter druge pomembne podatke.

CEO: Tomaž Železnikar
E: tomaz.consensio@gmail.com
 
 


Podjetje: INTECH

Produkt: Omniloop
 
Podjetje Intech razvija inovativen sistem za brezgotovinsko plačevanje (denimo z nepovratnimi karticami ali zapestnicami), ki na množičnih dogodkih in prireditvah (koncerti, festivali ...) rešuje probleme poslovanja z gotovino. Sistem znotraj zaprtega plačilnega kroga – na dogodku ali denimo znotraj hotelskega kompleksa – uporabnikom omogoča varno, hitro in enostavno polnjenje, plačevanje ter vračanje naloženih sredstev. Polog dobroimetja se izvrši prek spletne strani, mobilne aplikacije, samopostrežnega ali POS terminala. Plačevanje poteka prek mobilne aplikacije, kjer so sredstva shranjena na virtualnem profilu uporabnika, vračilo sredstev pa se izvrši uporabniku direktno na bančni račun.

CEO: Igor Lavrih
E: igor@intech.si
W: http://intech.si
 
 


Podjetje: Lux media

Produkt: interaktivno digitalno ogledalo
 
Podjetje Lux media razvija interaktivno digitalno ogledalo za predvajanje vsebin, prilagojenih uporabniku. Ogledalo s pomočjo senzorja zazna prisotnost uporabnika in temu prilagodi prikazano vsebino, ki jo je možno spreminjati in administrirati na daljavo. Interaktivno digitalno ogledalo želi oglaševalcem rešiti problem ”imunosti” na oglase, ki se uporabnikom prikazujejo na številnih notranjih in zunanjih, klasičnih ter digitalnih prikazovalnikih. Omogoča večjo interaktivnost uporabnika z medijem in prikazovanje ključnih informacij takrat, ko se uporabnik dejansko približa zaslonu. Hkrati imajo oglaševalci enako kot pri spletnem oglaševanju zagotovljeno natančno merljivost dosega oglaševalske kampanje in pa možnost zakupa oglasnega prostora po številu ogledov.
 
CEO: Aleš Reisman
E: ales.reisman@gmail.com
W: http://www.medialux.si
 
 


Podjetje: Trenerji4me

Produkt: Trainers4me.com
 
Trainers4me.com je edinstvena spletna platforma, ki ponuja hiter, enostaven in sodoben način iskanja športnih trenerjev iz različnih panog po vsem svetu. Športnim navdušencem, ki doma, na počitnicah ali na potovanju iščejo svojega idealnega trenerja za fitnes, tenis, golf, smučanje, ”windsurfing”, ”kitesurfing” in druge športe, zagotavlja takojšnjo rešitev z vsemi potrebnimi funkcijami, kot so iskanje, kontaktiranje, plačevanje, ocenjevanje in povezavo s socialnimi omrežji. Športni trenerji pa s prisotnostjo na platformi pridobijo nove stranke in dodatni zaslužek ter možnost doseganja globalne prepoznavnosti. V podjetje je kot solastnica pred kratkim vstopila tudi teniška zvezdnica Ana Ivanović, saj naj bi platforma Trainers4me prinesla revolucijo v potrošniški izkušnji na področju športa, podobno kot je Airbnb.com vplival na področje turizma.
 
CEO: Marko Filej
E: marko.filej@trainers4me.com
W: https://trainers4me.com
 


Podjetje: U2G

Produkt: Sportwip
 
Podjetje U2G razvija spletno in mobilno platformo Sportwip, ki sodi v kategorijo korporativnega wellnessa. Povezana je z nosljivimi napravami, podjetjem pa s pomočjo športnih aktivnosti in dogodkov, h katerim spodbujajo svoje zaposlene, pomaga izboljšati notranjo klimo in kulturo, produktivnost, zdravstveno stanje, aktivnost ter pripadnost podjetju, posledično pa znižuje tudi stroške zdravstvenega zavarovanja. Platformi Sportwip zaupajo predvsem podjetja, ki imajo od sto do 1.500 zaposlenih s povprečno starostjo 35 let. Običajno delujejo v branži prehranskih dopolnil oz. izdelkov in storitev za zdravje in fitnes, kot svojo vrednoto pa izpostavljajo tudi zdrav življenjski slog. Podjetje U2G je bilo junija 2014 sprejeto tudi v ameriški start-up pospeševalnika Seed Sumo, s pomočjo katerega lahko dostopa do strank iz uglednih seznamov, kot sta Fortune 500 in Aggies 100.
 
CEO: Živana Žerjal
E: zivana@sportwip.com
W: http://sportwip.com
 
 


Podjetje: Vanderlust

Produkt: Travelstarter
 
TravelStarter je globalna spletna platforma za množično financiranje oz. ”crowdfunding”, namenjen izključno projektom s področja turizma in potovanj, ki se že pospešeno uveljavlja doma in po svetu.  Lokalni turistični projekti so na njej deležni promocije in pozornosti med popotniki iz vsega sveta, ki iščejo predvsem inovativna in sveža doživetja. Na platformi TravelStarter uporabnik po tem, ko izbere svojo turistično destinacijo, dobi vpogled v večinoma družinske turistične zgodbe, ki imajo velik potencial, a jim primanjkuje sredstev za financiranje idej. Gostje in popotniki, ki podprejo posamezen projekt, postanejo del pristne lokalne zgodbe in pomenljive izkušnje, hkrati pa prejmejo od pet do dvesto evrov vredno nagrado. To je lahko prenočitev v hostlu, ki so ga pomagali odpreti, tradicionalno domačo večerjo v penzionu, katerega obnovo so podprli ali bivanje in potepanje pod okriljem ponudnika, ki bo z njihovimi prispevki lahko obogatil svoj program.

CEO: Anuška Cerovšek Beltram
E: anushka@travelstarter.com
W: https://www.travelstarter.com
 
 


Podjetje: VIAR

Produkt: VIARBOX
 
Podjetje Viar razvija digitalno storitev za arhitekte, ki uporabniku (denimo bodočemu kupcu nepremičnine) omogoča, da se realistično in doživeto sprehodi po zgradbi v navidezni resničnosti, ko je objekt šele v načrtovanju oz. oblikovanju. Pred kratkim so preusmerili na trg oddajanja in najemanja nepremičnin ter svojo rešitev prilagodili potrebam nepremičninskih agencij, ki svojim strankam tako omogočijo kakovosten virtualen ogled izbrane nepremičnine. Rešitev Viar je zasnovana kot spletna platforma v oblaku, ki arhitektov načrt (ali načrt izbrane nepremičnine) pretvori v virtualno aplikacijo za pametni telefon. Telefon se vstavi v namenska očala za virtualno resničnost, imenovana VIARBOX. Senzorji telefona zaznajo gibanje (pospeškomer in žiroskop), zaslon telefona prikazuje dve sliki (eno za levo in eno za desno oko), leče v telefonu pa povečajo sliko iz zaslona oz. vidni kot virtualnega sprehajalca oz. uporabnika očal in aplikacije.
 
CEO: Jernej Mirt
E: jernej@viar.si
W: https://www.viar.si/
 
 


Podjetje: Vsenet marketing

Produkt: SEOVISOR
 
Podjetje Vsenet marketing razvija rešitev SEOVISOR. Gre za ”software as a service” in ”big data” platformo, s katero lahko podjetja učinkovito spremljajo ”Search Engine Optimization” (SEO) aktivnosti konkurenčnih podjetij in izboljšajo lasten nastop na spletnih iskalnikih. Platforma SEOVISOR rešuje predvsem težave malih in srednjih podjetij, ki nimajo definiranih ustreznih poslovnih procesov in potrebnega znanja za doseganje boljših pozicije na spletnih iskalnikih. Njene vrednosti pa se najbolj zavedajo uporabniki, ki z izvajanjem preverjenih SEO strategij prihranijo čas in denar ter dosegajo boljši spletni promet oz. spletne konverzije.

CEO: Goran Krajačić
E: goran@seovisor.com
W: http://www.seovisor.com
 
 


Podjetje: Vvindria

Produkt: Windria
 
Podjetje Vvindira razvija spletno in mobilno aplikacijo za pomorščake z interaktivnim zemljevidom vetrov, s katero rešuje pereče težave s predvidevanjem vremena ter načrtovanjem poti glede na vremenske razmere. Rešitev Windria tako prikazuje najbolj ažurne podatke o hitrosti in smeri vetrov, plimovanju, morskih tokovih in konturi ter smeri valov, s s svojo tehnološko dovršenostjo pa zagotavlja zelo natančno splošno vremensko napoved. Za pomorščake oz. profesionalne in rekreativne jadralce ter navdušence nad vodnimi športi je načrtovanje poti na osnovi statičnih slik in vremenskih kart z nizko resolucijo, ki jih prikazujejo lokalni vremenski servisi, zelo težavno. Povzroča jim veliko negotovosti in samostojnega preučevanja vremena, te težave pa jim zdaj učinkovito pomagala odpraviti Windria.

CEO: Matjaž Mrgole
E: matjaz@windria.net
W: https://windria.si
 
 


Podjetje: ZP aplikacije

Produkt: ZeroPass
 
Podjetje ZP aplikacije s svojo rešitvijo ZeroPass rešuje problem hranjenja, varovanja in obnavljanja računalniških gesel ter ključev vsem, ki jih nočejo nenehno vpisovati, pozabljati in izgubljati ali predati nadzor nad njimi tretji osebi. ZeroPass shranjuje gesla na zelo varen način, saj jih pretvori v matematični postopek. Gesla se razdelijo na več delov, hranjenje pa se distribuira med uporabnikom in strežnikom podjetja. S tem hibridnim načinom podjetje ZP aplikacije kot prvi na trgu odpravlja možnost napada ugibanja, kljub temu da ZeroPass strežniki dejansko nikoli ne vidijo uporabnikovih gesel. Kot prvi na trgu ponujajo tudi obnavljanje gesel in ključev ter dedovanje le-teh, zato že navdušujejo tudi uporabnike v bitcoin oz. kripto svetu.

CEO: Luka Perčič
E: info@zeropass.io
W: http://zeropass.io  
 

 

 

 

Značke
Prejemniki SK75 SK75 SK200 SK50
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.