INTERVJU: Inno Lab ekipa 3 mesece po osvojitvi naslova Slovenski start:up leta 2022 cilja na nemški trg

Dne 13. september 2022 objavil Nina Skok
 

Zaključna prireditev nagrade Slovenski start:up leta 2022, ki je tudi letos potekala na Ljubljanskem gradu in jo je bilo moč v celoti v živo spremljati tudi preko spletnega prenosa na spletni strani Start:up Slovenija, je prinesla novega prejemnika kristalnega kipca – to je ekipa podjetja Inno Lab.

 

In kako se je njihova zgodba začela? Vse se je pričelo s Tejo Bajt, ustanoviteljico Innoboxa. Je molekularna in celična biologinja po izobrazbi in srcu, njeno največje veselje pa je prenašati strast do naravoslovja in znanosti na otroke. Innobox je torej znanstveni zabojček, ki otrokom predstavi naravoslovje skozi zabavne poskuse.

 

Zabojček eksperimentov Innobox v treh zabavnih različicah se tako z otroci in njihovimi starši odpravi na znanstveno podprto popotovanje odkrivanja talentov, samostojnosti in kritičnega razmišljanja. V vsakem Innoboxu so poskusi iz različnih področij naravoslovja, otroci pa vsakič spoznajo še dosežke slovenskih znanstvenikov, raziskovalcev in strokovnjakov. In brez skrbi, poskusi so varni! Širni Sloveniji so se predstavili tudi na priljubljeni televizijski oddaji Štartaj Slovenija 2021.

 

V nadaljevanju si poglej, kaj nam je tri mesece po osvojitvi nagrade Slovenski start:up leta 2022 povedala Teja Bajt:

 

Nagrado, ki jo že petnajsto leto zapored podeljuje Start:up Slovenija v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Tehnološkim parkom Ljubljana ter aktivnimi deležniki slovenskega ekosistema, je torej prejel tisti, ki je s svojimi dosežki, dejanji, ugledom in razvojnim potencialom predstavlja novo generacijo slovenskih inovativnih podjetnikov.

 

1. Kakšni so sedaj, ko je minilo nekaj časa, vaši vtisi o sami Start:up leta 2022 dogovdivščini?

 

Zdaj končno razumemo, da je to to. Nekaj časa smo namreč potrebovali, da smo naš uspeh, pa tudi nagrado, resnično dojeli. Nobeden si dejansko ni predstavljal, da bi bili prav mi izbrani. Kipec stoji na naši omarici in nas vsak dan spomni, da nas je strokovna komisija prav zares izbrala, kar si sama štejem v veliko čast. Nekaj je namreč, kako te vidijo stranke, in nekaj je, kako te dojema preostali podjetniški svet, ki gleda popolnoma druge vidike delovanja poslovne ideje in podjetja v celoti. 

 

2. Kaj vas je navdihnilo, da ste se sploh odločili za sodelovanje pri izboru?

 

Nominiral nas je Primorski tehnološki park. Takrat sem se tej ideji precej upirala, saj smo ravno zaključili s Štartaj Slovenija in bili čisto zasedeni s tem, kar je posledično pomenilo, da se nismo tako osredotočali na rast, kot bi si to želeli. Zato smo se zavestno odpovedali vsem zadevam, ki bi nam v tistem času vzele fokus in nas motile. Predstavniki PTP pa so nam prijazno razložili, da gre za potrditev našega dela in ne za tako veliko obveznost kot je bil projekt Štartaj Slovenija. Ko smo izvedeli, da gre za neko drugo smer - strokovno komisijo in oceno podjetniške skupnosti - sem se vseeno odločila, da pri tem sodelujemo.

 

3. Kakšni je bil splošen odziv na vašo zmago nagrade Start:up leta 2022? Vas je kaj poseben presenetilo? Kakšna zanimiva anekdota?

 

Najboljša anekdota je tista s podelitve same. Ko je predsednica Slovenskega podjetniškega sklada naznanila, da je zmagovalec Inno Lab, smo mi kar obsedeli. Sploh nismo pričakovali naše zmage, vsi finalisti so bili izjemni in vsaka podjetniška zgodba zase je nekaj posebnega. Splošni vtisi o sami nagradi so res zelo pozitivni. Mi, ki živimo našo podjetniško idejo iz dneva v dan, velikokrat sebe vidimo kot nič posebnega in se tudi ne zavedamo, da nas drugi morda vidijo drugače. Ta zunanja potrditev nam je tako dala dodatno motivacijo za naprej in nam pomagala videti, da smo na pravi poti. 

 

4. Kakšni so načrti za naprej? Nam že pripravljate kaj novega, zanimivega?

 

Pripravlja se nova InnoBox škatla, tokrat z detektivsko tematiko. Pravkar dokončujemo še zadnje detajle z oblikovalci, zadeve se tiskajo. Načrtujemo, da jo bomo v začetku septembra predstavili trgu. Takrat se nam pridruži tudi nova članica in bomo začeli s prevodi izdelkov v nemški jezik ter tako poskusili še skok na nemški Amazon.

 

5. Kaj bi kot zmagovalci nagrade sporočili prihodnji generaciji finalistov Slovenski start:Up leta? 

 

Naj se ne upirajo ideji, če jih neka organizacija oziroma neki mentor predlaga za finalista nagrade. Res gre za odlično izkušnjo, saj si vržen v ta podjetniški bazen, predstaviš se pred izkušeno podjetniško komisijo, ki ti postavlja vprašanja, in potem sam lažje izluščiš bistvo, kaj nekdo zunanji - nekdo, ki ne živi s to idejo 24 ur na dan - ne razume, ali dojema drugače, ali morda celo da kakšno idejo, ki je ti sam nisi videl. Zato bi rekla, kar pogumno. :)

 

6. Vaša ekipa je tudi nova prejmnica razpisa SK75 - iskrene čestitke! Kaj za vas in za celotno ekipo pomeni pridobitev teh sredstev? 

 

Za nas to pomeni, da se nam je odvalila ena velika skala. Sama namreč Inno Lab financiram iz mojega drugega podjetja, kar nam omogoča obstoj, dokler ne bomo imeli večjih dohodkov. Nam je pa vseeno zmanjkalo sredstev za hitrejšo rast, kar pomeni za marketing, dobesedno finance za oglaševanje, pa tudi za najemnino in za širjenje ekipe. 1. septembra se nam, kot že rečeno, pridruži nova članica ekipe za marketing, česar se zelo veselim.  Predvsem nam bodo ta finančna sredstva omogočila še hitrejšo rast in to je tudi glavni razlog, zakaj smo se prijavili na razpis.

 

7. Kaj na slovenski startup sceni kot mladi podjetniki pogrešate?

 

Morda to, da bi bilo financiranje ravno obratno. Če konkretno govorimo na primer o P2, da podjetje najprej dobi tisti največji znesek in ne obratno. Druga zadeva je razpršenost informacij. Kljub temu, da sem del Primorskega tehnološkega parka, mi ni vklopilo, da bi se lahko prijavili na razpis. Prijavo mi je predlagal Urban Lapajne iz Tovarne podjemov na dogodku, kjer sem predstavljala svojo P2 izkušnjo. Če nekdo ni del kakšne startup skupnosti ali tehnološkega parka, verjetno ve še manj in je še bolj neveden na tem področju. Lepo bi bilo, da se to ozaveščenost še poveča in se na eno mesto zbere vse informacije oz. se jih postavi na res vidno mesto, da ne izgubiš ene ure, ko želiš nekaj poiskati. 

 

8. Bi še želeli sami kaj dodati?

 

Tudi za nagado Start:up leta bi si želela enako, se pravi večjo ozaveščenost in razlago, kaj točno se zgodi po tem, ko prejmeš nagrado. Se pravi, kaj to v resnici pomeni, kaj prinese. To ni nikjer  tako specifično razloženo.

 

 

Slovenski start:up leta ostaja naziv potrditve dobrega dela mladih podjetnikov

 

Nagrada, ki jo že petnajsto leto zapored podeljuje Start:up Slovenija v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Tehnološkim parkom Ljubljana ter aktivnimi deležniki slovenskega ekosistema, je tudi prejel tisti, ki je s svojimi dosežki, dejanji, ugledom in razvojnim potencialom predstavlja novo generacijo slovenskih inovativnih podjetnikov.

 

Vseh 5 finalistov se je strokovni komisiji najprej predstavilo na sedežu SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, kjer je potekal finalni izbor Slovenski start:up leta 2022. Pred strokovno komisijo so se tako predstavila podjetja DeltaHub, Epidemic, Inno Lab, mPOR in SaleSqueze, ki so v bitki za prestižni naziv ‘pitchale’ svoje odlične zagonske podjetniške zgodbe.

 

Strokovna komisija, sestavljena iz vrhunskih podjetnic in podjetnikov, je finaliste ocenjevala na podlagi štirih poglavitnih kriterijev:

  • Kakšen je paradni produkt podjetja?
  • Kdo so investitorji? 
  • Kakšna je zmagovalna ekipa? 
  • Kakšen potencial ima podjetje za uspešno poslovanje in rast?

 

Komisijo so sestavljali Benjamin Kumalić (Bird Buddy), Jure Knez (Dewesoft), Dušan Omerčevič (LeanIX), Marko Lukič (Lumar), Maja Tomanič Vidovič (Slovenski podjetniški sklad), Jure Mikuž (South Central Ventures), Kristina Kočet Hudrap (TIKO Pro) in Andraž Tori (Outbrain). V torek, 21. junija 2022, ob 18. uri pa smo tako na Ljubljanskem gradu v Hribarjevi dvorani v Ljubljani razglasili “Slovenski start:up leta 2022”.  Prireditev je povezoval Peter Poles, za glasbene točke je poskrbela pevka Amaya. Dogodek, ki ga organiziramo skupaj s Slovenskim podjetniškim skladom in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Tehnološkim parkom Ljubljana, je tako znova dokazal, da da je podjetniške sanje vredno sanjati, saj inovativnost resnično ne pozna meja!

 

Prestižno nagrado sta zmagovalcu podelila Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, in Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada. 

 

O zmagovalcih, sami nagradi Slovenski start:up leta 2022 in o slovenski startup sceni smo se pogovarjali tudi s članico letošnje komisije in direktorico podjetja TIKO PRO, Kristino Kočet Hudrap:

 

1. Kakšni so vaši splošni vtisi glede finalistov letošnje nagrade Slovenski start:up leta?

 

Prav vsi letošnji finalisti so se mi zdeli krasni! Všeč mi je bilo, ker so bili zelo zagnani, idej polni in kar precej raznoliki med sabo - nekateri so imeli produkte, drugi IT rešitve. Navdušile so me tudi njihove podjetniške zgodbe, kako so začeli svojo podjetniško pot. Na primer: Teja Bajt je bila pred ustanovitvijo Inno Laba zaposlena pri neki večji organizaciji pa se je vseeno odločila za samostojno podjetniško pot, Deltahub noro rastejo kljub svoji podjetniški in tudi dejanski mladosti. Odlično se mi zdi, da se tako mladi ljudje odločijo uresničiti svoje ideje, se izpostavijo s svojimi projekti in se predstavijo pred komisijo. Zelo pozitivno! 

 

2. Kaj vas je pri zmagovalcu fasciniralo? Imate  - kot izkušena podjetnica - za InnoBox ekipo kak nasvet za naprej?

 

Prav ta Tejina zgodba, saj je imela izbiro iti po poti znanstvenice in delovati na nekem inštitutu ali univerzi, ampak je očitno imela v sebi tudi to željo po podjetniški poti, ki je zaenkrat prevladala. Zelo mi je všeč, da si celotna ekipa prizadeva znanje prenašati tudi na naslednje generacije. To se mi res zdi zelo pomembno in vredno izpostaviti. Prav je, da nekdo, ki ima neko znanje, želi le-tega predati naprej otrokom. Pohvale vredno je tudi, da so se v času Covid-19 obdobja znali hitro prilagoditi potrebam na trgu in popolnoma spremeniti svoj poslovni model. Da zaradi zapiranja države in drugačnosti vsakdana dobesedno čez noč niso obupali, ampak so poiskali drugo rešitev, katera je danes fizični produkt, ki jim je odprl vrata tudi na tuje trge.

 

Želim jim, da delajo še naprej tako dobro kot so to počeli do zdaj. Svetovala bi jim, da se čim več mrežijo s pravimi ljudmi, ki jim lahko pomagajo odpirati vrata na tuje trge. Naj poskrbijo, da imajo res prave ljudi okrog sebe, ki jim pomagajo. To so lahko na primer mentorji ali strateški partnerji, ki jim lahko v tistih res ključnih trenutkih priskočijo na pomoč. Zelo je tudi pomembno, da so dobra ekipa, saj brez tega nekih pomembnih korakov ne gre narediti. Temu je res treba nameniti veliko pozornosti, da se zastavljeni cilji tudi uresničijo. Naj stremijo k temu, da so sproti izboljšujejo, da se dobro odzivajo na spremembe in novosti poslovnega okolja ter da ne pozabijo, da so vedno lahko še boljši. Pomembno pa je tudi, da najdejo neko ravnovesje med delom in zasebnim življenjem. Da ni vse samo podjetje. Če ima človek spočito glavo, lažje funkcionira. 

3. Kakšen je po vašem mnenju doprinos nagrade Slovenski start:up leta za slovensko startup sceno? 

 

To se mi zdi zelo pomembno, saj gre za potrditev podjetja, ki to dobi. Poleg tega je tudi potrditev širši skupnosti. Drugi na tak način lahko vidijo primere dobrih podjetniških praks, kako lahko nekomu res uspe, s čim se nekdo ukvarja, kaj vse nekdo dela. Premalo se govori o startupih v Sloveniji. Ne samo zmagovalec, ampak tudi vsi finalisti in vsi drugi, ki so se prijavili, so nekomu drugemu lahko vzor kot primer dobre prakse. Morda pa kdo zaradi teh podjetnikov naredi tisti korak naprej in si reče: “Aha, bom pa jaz tudi poskusil.” Seveda pa je to še vedno tekmovanje in nekdo na koncu mora zmagati. Pomembno se mi zdi, da se o nagradi, finalistih in zmagovalcu tudi na veliko piše, da je od zadaj tudi neka publiciteta, da se lahko startupi dobro predstavijo širši javnosti, ki bi zanje drugače težje izvedela. 

 

4. Kakšne so vaše želje za prihodnjo generacijo finalistov Slovenski start:Up leta? Kaj bi si pri izboru za leto 2023 želeli?

 

Vedno je odlično, da so podjetniške ideje čim bolj raznolike, želela pa bi si tudi, da se naslednje leto prijavijo v še večjem številu kot letos. Odlično bi bilo, da bi se še več podjetnikov upalo javno izpostaviti in se predstaviti Sloveniji. Želela bi si tudi, da so drugo leto bolj inovativni, česar letos ni bilo tako v ospredju, in da ta nagrada postane neki prestiž. Da si mladi podjetniki te nagrade zaželijo, gredo v podjetništvo s ciljem, da enkrat dobijo ta naslov, ki jim posledično mora nekaj prinesti za njihovo prihodnost. Lepo bi tudi bilo, da so naslednje leto čisto vsi trajnostno naravnani, da o tem razmišljajo. Pa da dobimo kakšnega ‘Unicorna’ :).

 

5. Kaj na slovenski startup sceni pogrešate?

 

Pogrešam povezanost in sicer v dve smeri. Prva - povezanost med fakultetami in podjetji. Veliko imamo znanstvenega znanja na fakultetah in raznoraznih inštitutih, ki pa se zelo redko prenese v podjetništvo, v tujini  pa je to že v bistvu praksa. Druga - boljša povezanost med samimi podjetniki. Slovenski podjetniki se med seboj premalo poznajo. V Sloveniji bi morali biti ena velika podjetniška skupnost in se ne deliti po na primer Ljubljani, Mariboru. Premajhni smo in si tega res ne moremo privoščiti. Slovenija mora stopiti skupaj, da lahko resnično zaživi, drug drugemu si moremo pomagati.

 

Pogrešam pa tudi neko konkretno podporo našim mladim podjetnikom. Zavedam se, da smo mala država, ki ne razpolaga z veliko sredstvi, ampak bi kljub temu morali na državni ravni razmisliti, kako konkretno pomagati nekemu startupu. Ne zgolj z 10.000 € ali nekaj mentorskimi urami, ampak moramo začeti govoriti o nekaj 100.000 € in letnih mentoriranjih. Podjetje in podjetnik na začetku v povrečju potrebujeta več časa in pozornosti. Želela bi si tudi več te povezanosti starejši-mlajši. Starejša generacija podjetnikov, ki je sedaj tik pred upokojitvijo, ima res veliko izkušenj, ki bi jih lahko predala naprej mlajšim. 

 

6. Kaj vas vedno znova navdušuje, ko spremljate mlade podjetnike?

 

Pri mladih podjetnikih me vedno bolj navduši njihova energija, koliko imajo idej in zagnanosti, da res vse poskusijo. Že po enem letu delovanje si upajo vstopiti na tuje trge, Slovenija jim je kar hitro premajhna in jim že na začetku podjetniške poti ne pomeni primarnega trga, gredo kar hitro v svet. Pogled na podjetništvo se je v zadnjih letih res precej spremenil.

 

7. Bi želeli še sami kaj dodati?

 

Odlično se mi zdi, da se ljudje odločajo za podjetniško pot, da novi, mladi in zagnani podjetniki so. Priporočila bi jim, da razmišljajo čim bolj trajnostno in naj čim več svojega znanja, ki so si ga pridobili na poti, podelijo naprej, da se podjetniška miselnost čim bolj razširi.

 

Če te zanima še več o letošnjih zmagovalcih in ostalih 4 finalistih, klikni TUKAJ!

 
 

###

Program sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

 

 

 

 

 
Značke
Startup Startup leta 2022 Inno lab Innobox Slovenski podjetniški sklad
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.